....még annyit, az alszeszt nekem mindig higítanom kell, mert jóval erősebb 25%-osnál....vagy mincs meg a kellő tapasztalat, vagy türelmetlen vagyok, de rendszerint 35-40% jön ki...(kevesebb, de erősebb ugyi)
Írtam egy baromi hosszút, pár perce elszállt..! :o(
Röviden a lényeg: két dolog határozza meg (szerintem) kinek-milyen főzője van, vagy milyet célszerű vennie.
1., Mennyi cefrét akar egy-egy szezonban lefőzni (ha egyfajta gyümölcsből nem tudsz 100 L-nél többet összeszedni, vagy eleve kis mennyiséget tudsz/akarsz főzni, akkor elég egy 30 L-res főző is (kisebbet azért nem ajánlanék), ha nagyban gondolkodsz, akkor 60-100 L főzőt nézz.)
2., Mennyit tudsz rá áldozni! (A full réz gyáriakból a 20 literes "játékszerek" is 100-120 ezret kóstálnak, a nagyobb, duplafalúak 350-400 ezer körül vannak!)
.....és a harmadik: tudsz-e otthon barkácsolni, vannak-e hozzá eszközeid, kellő felkészültséged, megfelelő alapanyagok stb., és amennyire én tudom, ha ezeket úgy kell megvenned (nem férsz másképp hozzá), akkor még így sem lesz olcsó mulatság!
Nekünk 30 L-res, full réz, keverős DES készülékünk van. Kezdők vagyunk, ki kell tapasztalni, de megbízható, szép kis készülék!
Jelen állás szerint évente 5-6 fajta, fajtánként pár liter minőségi pálinka főzése a kitűzött cél. Sok kis gyümölcsfánk van, lehet, hogy idővel kinőjük. :o)
60 L cefréből -sacc / kb- 4-6 Liter pálinka nyerhető. 60 L cefrét válogatott, érett, szép gyümölcsből össze tudok szedni. 60 L cefre 2 feltét, 10-12 L alszesz, 4-6 L pálinka....
Igazán nem kötekedésképpen de ezt "és ha vissza kellett higítani" nem értem,van olyan amelyiket nem kell visszahigitani?Mert ha van akkor eddig valamit én baxtam el.
De egyébként nem tudom miért feltételezitek hogy aki 6-7 éve főz otthon évi max. 5-8 liter páleszt, az már csak sz@rt főzhet. Nálunk nem nagy a család, ennyi sem fogy el itthon, nagy része megy ajándékba.
De még senki sem vakult meg, legfeljebb felhívtak hogy qvajó lett...
Amikor a főzőm készítettem, akkor is ezt a fórumot olvastam, és amikor a "technológiával" kísérleteztem akkor is a snapszmester volt az irányadó.
Most megint kapok a pofámra biztos hogy bele vauvau, de vagy száz helyen le vagyon írva, hogy az ioncserélt víz nem azonos a desztillált vízzel. Ha jobban megnézed az ára sem ugyanaz, a patikai desztillált nagyságrenddel drágább.
Azt is leírják rengeteg helyen hogy a simán ioncsrelét opálosodást okozhat . Az előállítási technológia is teljesen eltérő.
Én eddig mindig megadtam a módját, és ha vissza kellett higítani csakis desztilláltat tettem hozzá.
Még ha sokan megint azt állítják hogy rosszul olvastam...
Egyébként az ülepítővel kezelt alszeszemből csodálatosan tiszta mirabella pálesz lett. Tudom anélkül is az lett volna, majd legközelebb kihagyom. Igaz elég gyenge kihozatallal.
Ezért nem szabad mindig az okosokra hallgatni, hogy fél százalék cukornál nem szabad többet hozzá adni...
Ha meg látnátok a lineáris főzőmet itt a 250e Ft-os csodamasinákhoz képest, úgyis befonnátok a hajatokat! :D :D De egy gyenge pillanatomban lehet hogy meg is mutatom, ha nem lesz jobb téma :p
"Krónikus toxicitás: Emebri és állati fogyasztásra nem alkalmas. Az ozmotikus hatások következtében nagy mennyiségű fogyasztása sejtkárosodást okozhat"
Ez itt a lényeg! Nem a mérgezősége miatt, hanem az ozmózis miatt. De ha teszel bele egy kis sót (esetleg pálinkát), máris más a helyzet.
És ezzel vélhetőleg pont kerül egy több éve tartó vitára. :-)))
Jó marketing duma van hozzá írva, az biztos. Az a 300 literes hűtő kicsit túlzás. Meg a cinkből készült izé is butaság Gondolom rozsdamenteset akartak írni. 99,99%-os réz. Engem meggyőzött. :-)))
Komolyra fordítva a szót, biztosan jó. Ahogyan az is biztos, hogy én nem adnék érte annyit. Nem azért, mert talán nem ér meg annyit, hanem mert nincs rá. Arról nem is beszélve, hogy jómagam feléből megcsinálom. Persze nem lesz ilyen csilivili szépséges.
Nem vagyok hozzáértő. Szerintem az ioncserélt vízre azért írják, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas, mert nincsenek meg benne a szervezet számára szükséges ásványi anyagok. Ivóvíz helyett nem fogyasztható. Viszont emiatt nem tudjuk milyen gondossággal készítik, esetleg mivel lehet szennyezett. Mint sokan mások, én is azzal hígitok.