Keresés

Részletes keresés

karibaba Creative Commons License 2014.09.17 0 0 104234

....még annyit, az alszeszt nekem mindig higítanom kell, mert jóval erősebb 25%-osnál....vagy mincs meg a kellő tapasztalat, vagy türelmetlen vagyok, de rendszerint 35-40% jön ki...(kevesebb, de erősebb ugyi)

Előzmény: karibaba (104232)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.09.17 0 0 104233

Ezt az ajándékozást ne nagyon szellőztesd.

 

Ugye a pálinkától való megvakulást is az interneten gugliztad? :-)

Előzmény: vénkecsi (104220)
karibaba Creative Commons License 2014.09.17 0 0 104232

Írtam egy baromi hosszút, pár perce elszállt..! :o(

 

Röviden a lényeg: két dolog határozza meg (szerintem) kinek-milyen főzője van, vagy milyet célszerű vennie.

 

1., Mennyi cefrét akar egy-egy szezonban lefőzni (ha egyfajta gyümölcsből nem tudsz 100 L-nél többet összeszedni, vagy eleve kis mennyiséget tudsz/akarsz főzni, akkor elég egy 30 L-res főző is (kisebbet azért nem ajánlanék), ha nagyban gondolkodsz, akkor 60-100 L főzőt nézz.)

 

2., Mennyit tudsz rá áldozni! (A full réz gyáriakból a 20 literes "játékszerek" is 100-120 ezret kóstálnak, a nagyobb, duplafalúak 350-400 ezer körül vannak!)

 

.....és a harmadik: tudsz-e otthon barkácsolni, vannak-e hozzá eszközeid, kellő felkészültséged, megfelelő alapanyagok stb., és amennyire én tudom, ha ezeket úgy kell megvenned (nem férsz másképp hozzá), akkor még így sem lesz olcsó mulatság!

 

Nekünk 30 L-res, full réz, keverős DES készülékünk van. Kezdők vagyunk, ki kell tapasztalni, de megbízható, szép kis készülék!

 

Jelen állás szerint évente 5-6 fajta, fajtánként pár liter minőségi pálinka főzése a kitűzött cél. Sok kis gyümölcsfánk van, lehet, hogy idővel kinőjük. :o)

 

60 L cefréből -sacc / kb- 4-6 Liter pálinka nyerhető. 60 L cefrét válogatott, érett, szép gyümölcsből össze tudok szedni. 60 L cefre 2 feltét, 10-12 L alszesz, 4-6 L pálinka....

Előzmény: fröccsi (104208)
templomhegyi Creative Commons License 2014.09.17 0 0 104231

Nem kell ám mindent csesztetésnek venni .

De ezt a végén meghagyásos dolgot megint nem értem ,mert az útópárlattal való higitáson nincs mit szelektálni:)

Az ugynevezett spirit meg nem nekem való ,68-ast meg ne igyál mert nagyon bebaxol nagyon hamar

Előzmény: vénkecsi (104230)
vénkecsi Creative Commons License 2014.09.17 0 0 104230

Látod-látod! Keveset olvastad még a netet.

Nem baxtál el semmit, de sokan meghagyják a 68-as páleszt, hadd marjon! 

Vagy hagynak annyi végét, hogy azt teszik hozzá.

Tudom mindent nem kell elfogadni, de nem árt tudni sok mindenről, máshol mi a "divat".

 

Igyexem én is szelektálni.

 

Még azt is beépítem majd az adatbázisba, amikkel itt cseszegettek :)

Előzmény: templomhegyi (104224)
vénkecsi Creative Commons License 2014.09.17 0 0 104229

Királyvíz! Ez jó ötlet!  :)))

Előzmény: templomhegyi (104226)
templomhegyi Creative Commons License 2014.09.17 0 0 104228

Talán te nem szelektálsz,ne etessél már vaze ::)))

Előzmény: barkócza (104225)
karibaba Creative Commons License 2014.09.17 0 0 104227

Nem jöttél, nem írtál....mi van veletek? Elkészült a kiskonyha..? ;o)

Idén eddig én is csak 2 féle alszeszig jutottam....mondjuk gyümölcs se volt....még annyi se, hogy jól lakjunk belőle. :os

Még van kecskesajtom, keress meg!

 

 

Előzmény: fehérkutya (104211)
templomhegyi Creative Commons License 2014.09.17 0 0 104226

Azt a hsz-t nem neked cimeztem de semmi gond,azzal higitasz amivel csak akarsz (desztviz ,útópátlat,királyviz stb...)

Előzmény: vénkecsi (104223)
barkócza Creative Commons License 2014.09.17 0 0 104225

Hú, én aszittem, mi is az interneten vagyunk. Mi alapján szelektálsz, hogy melyik internetes írásnak hiszel, és melyiknek nem? :)

Előzmény: vénkecsi (104221)
templomhegyi Creative Commons License 2014.09.17 0 0 104224

Hali 

Igazán nem kötekedésképpen de ezt "és ha vissza kellett higítani" nem értem,van olyan amelyiket nem kell visszahigitani?Mert ha van akkor eddig valamit én baxtam el.

 

Előzmény: vénkecsi (104216)
vénkecsi Creative Commons License 2014.09.17 0 0 104223

Azt írtam hogy "opálos lehet" tőle...  

Én annál többre becsülöm minthogy pont ezzel baxam el.

Előzmény: templomhegyi (104222)
templomhegyi Creative Commons License 2014.09.17 0 0 104222

Nem lett opálos huha ...valamit elbaxtál:))

Előzmény: In Lak'ech (104218)
vénkecsi Creative Commons License 2014.09.17 0 0 104221

Az ineterneten :D Tudod a gugli ...

Előzmény: foxrudi (104219)
vénkecsi Creative Commons License 2014.09.17 0 0 104220

Az majd pár hónap múlva ki fog derülni.

 

De egyébként nem tudom miért feltételezitek hogy aki 6-7 éve főz otthon évi max. 5-8 liter páleszt, az már csak sz@rt főzhet. Nálunk nem nagy a család, ennyi sem fogy el itthon, nagy része megy ajándékba. 

De még senki sem vakult meg, legfeljebb felhívtak hogy qvajó lett...

 

Amikor a főzőm készítettem, akkor is ezt a fórumot olvastam, és amikor a "technológiával" kísérleteztem akkor is a snapszmester volt az irányadó.

 

Tudom, rosszul olvastam  :)

Előzmény: szilvakukc (104217)
foxrudi Creative Commons License 2014.09.17 0 0 104219

Hol írnak ilyen marhaságot,hogy az ioncserélt víztől opálos lesz a pálinka?????????????

Előzmény: vénkecsi (104216)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.09.17 0 0 104218

Nem a víztől lesz opálos!!!! Én épp az imént hígítottam a norabora pálinkámat csapvízzel (!!!!). És láss csodát, nem lett opálos. 

A "fondar" effektus időről időre felüti fejét. :-)

Előzmény: vénkecsi (104216)
szilvakukc Creative Commons License 2014.09.17 0 0 104217

A tiszta pálesz remélem Nálad sem egyenlő, a jó pálesszel! A kiválóról, még nem is beszéltem!

Előzmény: vénkecsi (104216)
vénkecsi Creative Commons License 2014.09.17 0 0 104216

Most megint kapok a pofámra biztos hogy bele vauvau, de vagy száz helyen le vagyon írva, hogy az ioncserélt víz nem azonos a desztillált vízzel. Ha jobban megnézed az ára sem ugyanaz, a patikai desztillált nagyságrenddel drágább. 

Azt is leírják rengeteg helyen hogy a simán ioncsrelét opálosodást  okozhat . Az előállítási technológia is teljesen eltérő.

Én eddig mindig megadtam a módját, és ha vissza kellett higítani csakis desztilláltat tettem hozzá.

 

Még ha sokan megint azt állítják hogy rosszul olvastam...

 

Egyébként az ülepítővel kezelt alszeszemből csodálatosan tiszta mirabella pálesz lett. Tudom anélkül is az lett volna, majd legközelebb kihagyom. Igaz elég gyenge kihozatallal.

Ezért nem szabad mindig  az okosokra hallgatni, hogy fél százalék cukornál nem szabad többet hozzá adni...

 

Ha meg látnátok a lineáris főzőmet itt a 250e Ft-os csodamasinákhoz képest, úgyis befonnátok a hajatokat!  :D :D De egy gyenge pillanatomban lehet hogy meg is mutatom, ha nem lesz jobb téma :p

 

In Lak'ech Creative Commons License 2014.09.17 0 0 104215

"Krónikus toxicitás: Emebri és állati fogyasztásra nem alkalmas. Az ozmotikus hatások következtében nagy mennyiségű fogyasztása sejtkárosodást okozhat"

 

Ez itt a lényeg! Nem a mérgezősége miatt, hanem az ozmózis miatt. De ha teszel bele egy kis sót (esetleg pálinkát), máris más a helyzet.

 

És ezzel vélhetőleg pont kerül egy több éve tartó vitára. :-)))

Előzmény: Cipurró (104212)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.09.17 0 0 104214

Jó marketing duma van hozzá írva, az biztos. Az a 300 literes hűtő kicsit túlzás. Meg a cinkből készült izé is butaság Gondolom rozsdamenteset akartak írni. 99,99%-os réz. Engem meggyőzött. :-)))

 

Komolyra fordítva a szót, biztosan jó. Ahogyan az is biztos, hogy én nem adnék érte annyit. Nem azért, mert talán nem ér meg annyit, hanem mert nincs rá. Arról nem is beszélve, hogy jómagam feléből megcsinálom. Persze nem lesz ilyen csilivili szépséges.

Előzmény: fröccsi (104208)
Pecabubus Creative Commons License 2014.09.17 0 0 104213

Van aki pi-vízzel hígít ioncserélt helyett, annak helyén vannak az ionjai meg tiszta is. :)

Cipurró Creative Commons License 2014.09.17 0 0 104212
Előzmény: fehérkutya (104210)
fehérkutya Creative Commons License 2014.09.17 0 0 104211

Bocs, 6 napos elmaradásban vagyok. Azóta ez már nem érdekes.

Előzmény: fehérkutya (104210)
fehérkutya Creative Commons License 2014.09.17 0 0 104210

Nem vagyok hozzáértő. Szerintem az ioncserélt vízre azért írják, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas, mert nincsenek meg benne a szervezet számára szükséges ásványi anyagok. Ivóvíz helyett nem fogyasztható. Viszont emiatt nem tudjuk milyen gondossággal készítik, esetleg mivel lehet szennyezett. Mint sokan mások, én is azzal hígitok.

Előzmény: reikisgabi58 (103939)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.09.17 0 0 104209

Köszönöm a válaszokat.

fröccsi Creative Commons License 2014.09.17 0 0 104208

Sziasztok!

 

pálinkafőző készülék vásárlása előtt állok.

ezt néztem ki:

http://www.palinkafozo-gep.hu/?12,hu_palinkaf%C5%91z%C5%91-60l-cefre-kever%C5%91vel-kod-d-103-0003

Valaki használ ilyet? Mik a tapasztalatok.

üdv.

Royallfröcs

 

 

 

gabor0036 Creative Commons License 2014.09.17 0 0 104207

Jol van, de akkor tanár úr a többieket is állítsa sarokba! :)

Előzmény: snapszmester (104206)
snapszmester Creative Commons License 2014.09.17 0 0 104206

Ne szapuld a kisüstit, cserébe eltűrjük az oszlopos mániádat.

Előzmény: gabor0036 (104205)
gabor0036 Creative Commons License 2014.09.17 0 0 104205

Tisztelettel megjegyzem, hogy sokszor annak is hangot adtam amikor no1 kisüstit ittam! :)

Előzmény: snapszmester (104195)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!