A főzdében a főzőmestertől hallottam, hogy kis tételben, ő hallott, vagy csinálta, már nem tudom, hogy akvárium levegőztetőt tesznek bele egy éjszakára és az úgy átszellőzteti a pálinkát, másnapra olyan mintha egy éves pálinka lenne.
...szia Dömperes...teljesen jól gondolod...akár még hígítás előtt is, az 5-vagy 10-literes
demizsonban, amit nem töltesz tele (hogy a folyadék felszíne az üvegben minél nagyobb legyen) félreteszed a kamrába, egy sötét zúgba és csak úgy ferdén ráteszed a dugót, hogy járja a levegő...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A múltkor kitakarítottam a páracsövemet. A csövemtől bő 2-szer hosszabb zsinór közepére kötöttem egy darab szivacsot, úgy nézett ki mint egy csokornyakkendő. Ezt húzgáltam oda-vissza vagy tízszer kis citromlével nyakonöntve. Majd bő vízzel kiöblítettem. Elég sok mocsok jött ki, de olyan tiszta lett 5 perc alatt mint újkorában. Azt kérdezném, hogy a citromlé jó vagy valami mást ajánlotok.
Az a legkevesebb ,hogy eme tudás birtokában előbb utóbb meg kell haljak! :-) Valami gübücs van a freemailnál ,kommunikációs hibát emleget ,próbálom küldeni!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Feribá csöpögtet a páracsőre ,hogy hűtse,Te leszigeteled ,hogy fűtsed ! Vannak akik rettenetesen deflegmálnak főleg a törkölynél Te meg a törkölyt is leszigeteled! Én meg minél többet olvaslak benneteket annál nagyobb bajban vagyok ,hogy mi a jó a pálinkámnak ? :-) Csöpögtetést már kipróbáltam , jön a páracső szigetelés ! Deflegmálás mértékének hatására lennék kíváncsi ,nem az alkoholra , hanem az illatra, aromára! Alkoholt ki tudom szedni így is úgy is ! Csökkentsem ,növeljem ? Változtassam a cefre főzés és finomítás között és milyen irányba? Már csak Benned bízom ,hogy irányt mutatsz ebbe a zavaros világban! :-))
Még kezdő koromban csináltam őszibarackot, a puhára érettet már 100Ft-ért adták. 50kg-ot meghámoztam kimagoztam, egész jó lett. Még van belőle egy kicsi.
Feleségem délután őszibarack krémlevest főzött . 1kg barackot pucolt, az egész konyhát belakta az illata,finom erős illat ! Sajnos nincs őszibarackfám ,de van egy zöldséges komám ,aki mindent megtesz ,hogy még az idén kifőzzek egy keveset kóstolónak.:-)
Azért finomítás előtt jól takarítsd át a rendszert, és jól figyelj az előpárlat elválasztásra, mert lehet, hogy nem véletlenül lett kékes színű az alszesz. (grünspannos)