nekem 3 éve volt, egy akkor még öntözetlen területemen néhány kiöregedő őszibarackom ( azóta a fákat leselejteztem). Tele volt apró, lében szegény, de egészséges barackkal. Mindenki mondta körülöttem, hogy kár felszedni, mert nagyon keveset ad, és a minőség is gyenge lesz.
Én másként gondoltam :)
Ahogy a nagykönyvben meg van írva, becefréztem, majd ki lett főzve. A sok negatívum miatt, kezdtem kicsit hitetlen lenni, de már az első kóstolás mutatta, hogy jó anyag.
Néhány hét múlva tökéletes lett, azóta is visszasírom.
Ja, és nem adott kevesebbet, mint egy átlagos kajszi.
...én is két éve, nagyon (meglepően) kellemes őszibarack pálinkát csináltam, ami aztán hamar el is fogyott...úgyhogy azóta nem csak a kajszi a sztár...:):)...
...az érdekes az volt, hogy kifejezetten büdösnek tűnt a cefréje és már azon gondolkodtam, hogy kiöntöm, (amit még sosem kellett)...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Csak azt nem értem, hogyha ez a forráspontod, akkor a táblázat szerint a gőz alkoholtartalma már csak 6% körüli... Akkor abból hogy is lesz 14%-os alszesz az eprüvettában? (Vagy ez már készülékfüggő??) Na persze nem kell nekem érteni mindent , lényeg az, hogy biztosan jó pálinkát főzöl, nagy gonddal , odafigyeléssel, magad, és környezeted megelégedésére...... (végül is erről szól ez a hobby ) jó egészséget hozzá :-)
Daplafalú vizes főzöm, sajnos 35 % foknál már csak csepeg(ett). Tömítetlenségi hibák javítgatása után ezt letornáztam 20 %-ra. De ennél többet gazdaságosan már nem tudok belőle kihozni.
Így gondoltam áttérek olajosra. Maga a külső fal hőszigetelve van, amin egyetlen nyílás egy 1/2 colos csap. Ezt kitekerve nyitott rendszerűvé válna és egyben lehetőség egy hőmérő beiktatására.
Kérdés az, hogy milyen hőmérőt és honnan szerezzek be, illetve mennyire engedjem felszökni a leégés veszélye nélkül?
Mondjuk az olajat mérve 135 fok? Vagy az olaj feletti rész hőmérsékletét érdemesebb nézni?
Gazdaságosságból nem főzik tovább! Én lenullázom és nem az alkohol miatt ,hanem az íz miatt! Szinte desztvíz jön ,de még mindig van egy kis jó illata, íze! Az a kis jó
nekem kell a pálinkámba! Akkor piszkosul örülök ,ha a moslékba semmi jó illat sincs! :-)