..."mert kicsit zakkant a gyerek, vallja hogy az utopárlatban van a legjobb aroma így bele engedi a végét. Sztem csak a mennyiségre megy...)"
Hááát ,akkor felíratkozok a zakkantak sorába (igaz már rég ott vagyok:-))) mert én is ezt vallom, igaz inkább az ízekre vonatkoztatva.
Az idén már úgy főztem az "egymeneteseimet", hogy addig engedtem, amíg a kifolyt mennyiség kb. 52 fokos lett. Sajnos nálunk "bűn" ennél lejjebb menni. Így már nincs szükség utólagos hígításra. Szerintünk ízesebb így a pálinka és egy egészséges cefrénél ez az "ősi" módszer alkalmazható is.
Már amennyire az egymenetes beilleszthető az ősi módszerek közé:-)
Az ágyaspálinkáról azt tapasztaltam,hogy gyönyörű színe lesz ,jól mutat az asztalon ,de gyümölcs aromát nem nagyon ad hozzá ,picit selymesebb,cukrosabb lesz . Persze ,hisz ha belegondolunk 10 kg barack aromája van 1 liter pálinkában az a pár szem nem sokat tesz hozzá! Számomra nagyobb élvezeti értéke van ,egy pohár pálinka után bekapni egy szem aszalt sárgabarackot,szilva után egy szem finom aszalt szilvát. Az esti baráti összejövetelünkkor is ott lesz az asztalon egy tálka belőle. Ki kell próbálnod ,meg kell tapasztalnod az ágyast ! 1 literbe 10% aszalt gyümölcs és fél évig érlelni.
Érdekes.Ezen a fórumon mindenki azzal próbálkozik,hogy minél finomabb pálinkát állítson,állíttasson elő,a saját maga által legjobb tudása szerint készített cefréjéből,amire büszke lehet.
Ez esetben nem értem a fórumtagságodat. Itt nem azért szeretünk pálinkát főzni, hogy olcsóbb legyen (bár szerintem ha magadnak főzöl olcsóbb is), hanem azért mert ez egy életérzés, és mert ha magad főzöl, akkor tudod, hogy mit iszol.
Ez az egyik, ha esetleg valaki erre lakik. (nem árt a végére odafigyelni mert kicsit zakkant a gyerek, vallja hogy az utopárlatban van a legjobb aroma így bele engedi a végét. Sztem csak a mennyiségre megy...)
Nem Tom. Nálunk az 500-Ban min 200 a limit. Annyi, hogy érje a keverő. A szomszéd faluban a 300-Ban 120 a limit. De ha 100-at oda viszel, tesz hozzá 20-30 vizet amivel a hordót kimosod és más főzi is.
1-1 kajszi, cseresznye és őszibarack fám van. Előbbi kettő 8, utóbbi 3 éves, tehát nem tudok annyi gyümölcsöt előteremteni, amiből 150-200 l cefre adódik. Éppen ezért kell vennem egy 30-40 literes pálinkafőzőt.
Egyébként remek beszerzési forrásaim vannak, rendkívül baráti áron (2-2500 Ft/l) jutok hozzá ahhoz az évi 12-15 liter itókához, amit a családdal és a barátainkkal elfogyasztunk. Természetesen ajándékba kapom és viszonzásul odacsúsztatok némi hálapénzt. :-)
Bárhol azért nem,csak ott,ahol van 300-as cefrés üst.ott a 200-at fölöntik.Legalábbis felénk csak egy hely van ilyen.Szinte mindenhol a 300l a minimum.
Bocsi, elvileg most nemrég változott a használt fém értékesítése és azóta nem sikerült olyan méhtelepet találnom, ahonnan bármit is ki lehetne hozni, még akkor sem, ha fizetsz érte! Ezen kívül ha beviszel valamit az amúgy is vicces árakból mostmár még le is vonnak valami új adót!!! :-s
Így is elmentem Vecsésről Diósdra, nem akartam spórolni a kilométerekkel. Bár 70 liter cefrével nem érdemes beutazni a fél világot, mert többe kerülne a leves, mint a hús.
Egyébként hasonló állásponton vagyok, minden erőmmel azon voltam, hogy csak a sajátom kerüljön az üstbe.
Az Acsai 400 liter alatt nem fűti be a főzőjét, egy Aszódon tevékenykedő főzde, melynek kóstoltam a pálinkáját, szintén nem áll neki 70 litert lefőzni. Szóval nem egyszerű eset kis mennyiséget főzetni és nem akartam várni, állni hagyni a kiforrt cefrét. Amikor már elvittem Diósdra, kaptam két ajánlatot, azokat fogom következő körben kipróbálni.
Természetesen hivatalos szeszfőzdére gondoltam, nem valami otthoni barkácsolóra. Azzal együtt, hogy egy pillanatig nem vitatom az otthon főzők szakértelmét, tehetségét és ügyességét.
Azért egy 50literes sörösből alakított ha ügyes vagy es van kézügyességed valamint affinitásod hozza, 30-ból ki tudsz hozni. Szép fedővel ha csinaltatsz hozzá sztem 70-80akkor is megall.