Keresés

Részletes keresés

snapszmester Creative Commons License 2014.08.04 0 0 102540

Rossz a szisztéma.

Nem fokra melegítünk, forráspontra és onnét tovább nyomatjuk. Ha nem engeded 95 fok főlé nem tudsz desztillálni. 

És mi a 95°, hol méred?

Előzmény: Pál Sz. (102534)
Pál Sz. Creative Commons License 2014.08.04 0 0 102539

Megindult, de alig csepeg. Nem merem feljebb venni, nehoigy elszökjön a maradék alkohol...jól gondolom?

Előzmény: gabor0036 (102535)
obsitos3 Creative Commons License 2014.08.04 0 0 102538

Hová van elhelyezve a hőmérőd,és mennyire pontos?(lobogó, forrásban levő vízben lehet megállapítani)

Előzmény: Pál Sz. (102537)
Pál Sz. Creative Commons License 2014.08.04 0 0 102537

Igen, köszönöm. Az már biztos, hogy kevés...

Előzmény: kupeci (102536)
kupeci Creative Commons License 2014.08.04 0 0 102536

Ha a cefréd 95 re melegítve csak alig csepeg, az azt jelenti így látatlanban hogy alig van benne alkohol.

Előzmény: Pál Sz. (102534)
gabor0036 Creative Commons License 2014.08.04 0 0 102535

Mármint hogy 95fokon jársz és még nem indult meg?

Előzmény: Pál Sz. (102534)
Pál Sz. Creative Commons License 2014.08.04 0 0 102534

Tisztelt fórumozók, második lepárlásnál hány fokig szabad melegíteni az üstöt (vagy akár elsőnél)? Nálam 95 foknál alig csepegett, hűtő rendben, a ceruzabélről csak álmodni merek. Köszönet az ötletekért.

gabor0036 Creative Commons License 2014.08.04 0 0 102533

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha jol emlekszem talan Snapszmesternek ígértem képet a kollégám keverő gépéről. Szóval most cefréztem be vele a somot. A 120-as hordóban 84kg pontosan, 20perc volt a látható állapotot. A gép egy Bosch grw11 keverőgép, ami 1150w és kétfokozatú. 280/640. A keverő pedig egy kiszuperált bringapedál. Képek alapján következtetésem az, hogy nem feltétlen kell 1500-2000fordulat és 1500-2000w-os gép. A pedál sincs leélezve, mégis péppé nyomta a somot amit tudjuk alig van rajta hús. Szilvának nem kell 20perc sem. ;)

 

konture Creative Commons License 2014.08.04 0 0 102532

0,5 kg  trisót tettem bele 120 literbe, 3 főzés után sem oldódott fel teljesen.

A hordó alján mintha tej lenne, felette teljesen tiszta a víz.

 

Előzmény: Mr.Stratos (102519)
Babar66 Creative Commons License 2014.08.04 0 0 102531

A borászok a borok kezelésére kénessavat használnak, a pálinkafőzők a cefre pH csökkentésére kénsavat!

A kettő nagyon nem ugyanaz! Tessen utánanézni! 

Üdv!

Előzmény: T-omti (102474)
barkócza Creative Commons License 2014.08.04 0 0 102530

Azt kell eldönteni, hogy kozmaolajtól opálos-e, vagy fémes töréstől. Ha pl. jó ecetes volt a cefréd, akkor szépen oldja a hűtőből a rezet cefrefőzésnél és tisztázásnál is, fémes törést okozva.

 

Egyébként meg tisztázás előtt kitakarítottad a hűtődet? Nincs a hűtőspirálban "kontra", ahol pang a párlat?

Előzmény: forgione1 (102490)
hevezoli64 Creative Commons License 2014.08.04 0 0 102529

Ez az!

Az illata lenne nekem nagyon fontos, a szilvapálinkáim ízével elégedett vagyok, de az illatán kellene javítani. Azért gályázok a fosószilvákkal (sárga, piros + mirabella), mert az illat erősödését várom, és a kihozatal annyira nem érdekel, ha már leszedtem 3 mázsát.

Vagy mehetek orvoshoz az orrommal....))

Előzmény: körte51 (102526)
sogi01 Creative Commons License 2014.08.04 0 0 102528

                                                       vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (102464)
körte51 Creative Commons License 2014.08.03 0 0 102527

bezzeg Jani technikájánál felfigyeltem egy apróságra,hogy a végén nagyon óvatosan fűt! Szilva finomításkor már 45 fok alatt jártam ,rohamosan csökken az alkohol és nőtt a fazékíz! Visszavettem a fűtést  emelkedett az alkohol fok és csökkent az rossz fazék! Nagyon fontosnak tartom , ugyanúgy mint az elején az előpárlat leválasztásnál a lehető legkissebb fűtést !  Természetesen el kezd szuszogni a főző a kis fűtésteljesítmény miatt,de javaslom kipróbálni!

körte51 Creative Commons License 2014.08.03 0 0 102526

Felénk is ,hihetetlen ,hogy a tavalyi csúcs után most is roskadoznak a fák! Most finomítottam a szilvámat ,valóban kevesebbet ad ! Nem is csodálkozom ,csak nő a sok esőtől , kevesebb a cukra és tőlem nem fog kapni! Ízre én nem tapasztalok problémát ,most is illatos zamatos, de nem kiabálom el majd pár hónap múlva kiderül a minőség!

Előzmény: hevezoli64 (102516)
körte51 Creative Commons License 2014.08.03 0 0 102525

Tejes derítés nagyon jó, réztartalom csökkentésre!

Előzmény: zsuzska60 (102509)
indián75 Creative Commons License 2014.08.03 0 0 102524

Volt kölcsön egy 17 literes fözőm és most akarok egy sajátot.Ez is 17 literes,auchanban vásárolt.

Előzmény: gabor0036 (102523)
gabor0036 Creative Commons License 2014.08.03 0 0 102523

Erre szokták mondani, hogy nem pálinkafőző hanem illó olaj lepárló eredetileg... Hány literben gondolkozol?

Előzmény: indián75 (102522)
indián75 Creative Commons License 2014.08.03 0 0 102522

Sziasztok.

 

Tudtok valami véleményt mondani Eco pálinkafözőről?

Mr.Stratos Creative Commons License 2014.08.03 0 0 102521

A cucc....

naivkezdo Creative Commons License 2014.08.03 0 0 102520

nekem a szilva 10% felett adott, a barack kedden kiderül.

Előzmény: gabor0036 (102517)
Mr.Stratos Creative Commons License 2014.08.03 0 0 102519

Szia ! Nekem szintén 120 -literes a műanyag hordóban a hűtővizem...három éve főzök vele,úgy hogy még nem kellet leengednem /ez egy 23 nm-es

garzonban elég körülményes lenne / Első alkalommal tettem bele 1kg trisót és kb.félévente öntök hozzá 1/2 kg-ot. Szintjelzőm minimumán öntök

hozzá kb 5 liter friss csapvizet,úgy két havonta....se bűze se szaga,nincs vízkő se a spirálon és még mindíg jól hűt,folyamatos üzemben a mindenkori

szobahőmérsékleten folyik a pálesz. A három év alatt valamivel kevesebbet főztem le ,mint az engedélyezett 258 lityi. Azért ez nem rossz....Jólét ! : Satu

Ja és a 17 l-es török kuktát használom hozzá a kezdés óta...hibátlanul funkcionál. Remélem segítettem...))))

Előzmény: konture (102493)
foxrudi Creative Commons License 2014.08.03 0 0 102518

De jó neked!Nálunk csak képen látni,meg a piacon!

Előzmény: hevezoli64 (102516)
gabor0036 Creative Commons License 2014.08.03 0 0 102517

Ma beszéltem egy főzőssel, ő is arra panaszkodott hogy idén gyengébben adják. Most ugye barackokat főz, és 480-500L cefréből alig jön le 37-40L 45fokos. Tavaly azért min 10%-ot leadta. Ma hoztam a somot én is, holnap zúzás-cefrézés. 

hevezoli64 Creative Commons License 2014.08.03 0 0 102516

Rengeteg felénk a szilva, 18 vödörrel cefréztem be, ki vagyok, mint a ló. Ebből 10 vödör a fosószilva, ilyen arányban még sosem volt. Kíváncsi leszek, milyen lesz a pálinka, osztom a korábban leírt véleményt, hogy idén a minőség gyengébb.

reikisgabi58 Creative Commons License 2014.08.03 0 0 102515
Előzmény: m.robi (102510)
foxrudi Creative Commons License 2014.08.03 0 0 102514

Bár gyümölcsöm az idén nem nagyon akad a kertben,de biztató jelek vannak!!Körte,és 2 alma.Ősszel telepítem őket a végleges helyükre!!

Wassernyolcas Creative Commons License 2014.08.03 0 0 102513

Az elpárolgó hűtővizet előre gyűjtött esővízzel is pótolhatod, ha van erre (a gyűjtésre) lehetőséged.

Előzmény: konture (102493)
snapszmester Creative Commons License 2014.08.03 0 0 102512

Megnéztem a web oldalamon: 52%

Az aszalttól édes lesz a magozottól hígabb is.

Előzmény: m.robi (102510)
snapszmester Creative Commons License 2014.08.03 0 0 102511

Ma is tanultam valamit, megosztom.

Ambrus művész úr vezérfonala: "Bár mit csinálsz, csináld jól." 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!