Tisztelt fórumozók, második lepárlásnál hány fokig szabad melegíteni az üstöt (vagy akár elsőnél)? Nálam 95 foknál alig csepegett, hűtő rendben, a ceruzabélről csak álmodni merek. Köszönet az ötletekért.
Ha jol emlekszem talan Snapszmesternek ígértem képet a kollégám keverő gépéről. Szóval most cefréztem be vele a somot. A 120-as hordóban 84kg pontosan, 20perc volt a látható állapotot. A gép egy Bosch grw11 keverőgép, ami 1150w és kétfokozatú. 280/640. A keverő pedig egy kiszuperált bringapedál. Képek alapján következtetésem az, hogy nem feltétlen kell 1500-2000fordulat és 1500-2000w-os gép. A pedál sincs leélezve, mégis péppé nyomta a somot amit tudjuk alig van rajta hús. Szilvának nem kell 20perc sem. ;)
Azt kell eldönteni, hogy kozmaolajtól opálos-e, vagy fémes töréstől. Ha pl. jó ecetes volt a cefréd, akkor szépen oldja a hűtőből a rezet cefrefőzésnél és tisztázásnál is, fémes törést okozva.
Egyébként meg tisztázás előtt kitakarítottad a hűtődet? Nincs a hűtőspirálban "kontra", ahol pang a párlat?
Az illata lenne nekem nagyon fontos, a szilvapálinkáim ízével elégedett vagyok, de az illatán kellene javítani. Azért gályázok a fosószilvákkal (sárga, piros + mirabella), mert az illat erősödését várom, és a kihozatal annyira nem érdekel, ha már leszedtem 3 mázsát.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
bezzeg Jani technikájánál felfigyeltem egy apróságra,hogy a végén nagyon óvatosan fűt! Szilva finomításkor már 45 fok alatt jártam ,rohamosan csökken az alkohol és nőtt a fazékíz! Visszavettem a fűtést emelkedett az alkohol fok és csökkent az rossz fazék! Nagyon fontosnak tartom , ugyanúgy mint az elején az előpárlat leválasztásnál a lehető legkissebb fűtést ! Természetesen el kezd szuszogni a főző a kis fűtésteljesítmény miatt,de javaslom kipróbálni!
Felénk is ,hihetetlen ,hogy a tavalyi csúcs után most is roskadoznak a fák! Most finomítottam a szilvámat ,valóban kevesebbet ad ! Nem is csodálkozom ,csak nő a sok esőtől , kevesebb a cukra és tőlem nem fog kapni! Ízre én nem tapasztalok problémát ,most is illatos zamatos, de nem kiabálom el majd pár hónap múlva kiderül a minőség!
Szia ! Nekem szintén 120 -literes a műanyag hordóban a hűtővizem...három éve főzök vele,úgy hogy még nem kellet leengednem /ez egy 23 nm-es
garzonban elég körülményes lenne / Első alkalommal tettem bele 1kg trisót és kb.félévente öntök hozzá 1/2 kg-ot. Szintjelzőm minimumán öntök
hozzá kb 5 liter friss csapvizet,úgy két havonta....se bűze se szaga,nincs vízkő se a spirálon és még mindíg jól hűt,folyamatos üzemben a mindenkori
szobahőmérsékleten folyik a pálesz. A három év alatt valamivel kevesebbet főztem le ,mint az engedélyezett 258 lityi. Azért ez nem rossz....Jólét ! : Satu
Ja és a 17 l-es török kuktát használom hozzá a kezdés óta...hibátlanul funkcionál. Remélem segítettem...))))
Ma beszéltem egy főzőssel, ő is arra panaszkodott hogy idén gyengébben adják. Most ugye barackokat főz, és 480-500L cefréből alig jön le 37-40L 45fokos. Tavaly azért min 10%-ot leadta. Ma hoztam a somot én is, holnap zúzás-cefrézés.
Rengeteg felénk a szilva, 18 vödörrel cefréztem be, ki vagyok, mint a ló. Ebből 10 vödör a fosószilva, ilyen arányban még sosem volt. Kíváncsi leszek, milyen lesz a pálinka, osztom a korábban leírt véleményt, hogy idén a minőség gyengébb.