Milyen precíziós kínai gagyival méred a cefre pH értékét? Milyen a merőkészülék pontossági osztályba sorolása, hogy 0.04 eltérésen rugózol? Ha ismernéd a cefre ecetesedés, romlás mechanizmusát, ezt a kérdést fel sem tetted volna. A reggelinkből a lényeget már megtanulhattad volna. Elő kéne venni a józan paraszti eszedet, biztos hogy a lezárást megbízható módon meg tudnád csinálni gumipók, gatyamadzag, varázsige és ráolvasás nélkül is. De nem baj, küzdjél, jajongjál, nagyon sokan így kezdték....
A pálinkád minőségét 90%-ban a cefre határozza meg, a többi a nagyon profiknál játszik.
Ha már jön a főződ(mint írtad), abból kell a legjobbat kihoznod.
A fórumot nem osztja meg a sav és az élesztő kérdése szerintem, csak vannak olyan nagyon tapasztalt főzők, akik már eltérnek a nagy sablonoktól. Nálad (bocs) ez a helyzet még nem áll fenn.
Sok sikert az első 20 főzéshez. utána javaslom összegezd a véleményedet.
A gumipók, csak akkor jó, ha kétszer körbetekerhető a hordó peremén. Ha egyszer tekered körbe, akkor a kampók irányában nem simítja a peremre a fóliát és akkor már nem működik jól a "szelep". Aztán megint csak az lesz, hogy nem működik a megoldás.
Ha pedig kétszer tekered körbe, akkor meg olyan szoros is lehet, hogy nem engedi ki a fejlődő gázokat, a fólia kipukkan.
Egy valamennyire rugalmas vékony zsineg a jó.
Hogy mennyire komplikált dolog egy fóliát rákötni egy hordóra???:-)))
Valószínűleg Neked pincében, vagy zárt helyen van a cefréd, ahol kicsi a hőingadozás. Nekem szabadban volt a 120 literes hordó, és egy meleg nappalt egy viszonylag hideg éjszaka követte. Ideális körülmények között ez nem történik meg. Semmi kifogásom a kotyogó ellen, a nagy hordón most is az van, csak sajnos nincs benne cefre.
így egy-két hét után ízlelgetve a piros ribizli pálinkámat,alig várom hogy jövőre is rászabaduljak az ismerősöm 2 ribizli Bokorjára...biztos,hogy nem csak 7 kilót szedek,hanem összeset róla(szerintem ha időben kezdem el szedni akár 20 kiló is lehet rajta),teljesen pesszimistán álltam,neki és mégis nagyon finom lett(egyenlőre mindenki szerint)....különleges......az illata,nagyon jó...igaz az íze és az illata sem emlékeztet közvetlen a ribizlire,mint pl egy szilva a szilvára,vagy a barack a barackra...de akkor is Isteni lett...
a maradék 3,5 decit 10000.- ft ért sem adnám el az tuti....