Keresés

Részletes keresés

csalitos Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101856

Micsoda??? Te még nem hallottál  szaporító főzőről?   :-D

Előzmény: szilvakukc (101848)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101855

Én pedig a nagy Magyar Gyümölcs megvédő háború után kezdtem el, amit a Gabonahadsereg ellen vívtunk.  Emlékszem, egy átkaroló hadmozdulatunk után futásnak eredtek, oszt mentünk utánuk. Elmesélem:

 

De bezzeg elértük, le is kaszaboltuk,

Hullottak a szemek, röpültek az ocsúk.

Egyetlenegy nyargal még lóhalálába,

Ennek én, Senkiházi Kukci eredtem nyomába.

 

Hát Búza őrnagy fia vágtatott ott,

Ölében valami gyönyörűség látszott.

Magyar Gyümölcs volt az, szép, mint egy királylány,

Nem tudott magáról semmit, elájulván.

 

Soká nyargaltam, amíg utolértem,

Na, gondoltam, mostan, rajtad töltöm mérgem.

„Állj meg, vagy testeden, mindjárt nyitok kaput,

Sikértartalmad, biz pokolra jut”!

 

De a Búza fia, meg nem állott volna,

Ha a kombájn alatta, össze nem omolna.

Összeomlott, egyet fújta kipufogóját,

Búza fia ilyen szóra nyitá száját:

 

„Kegyelem, kegyelem, nemes lelkű vitéz,

Ha másra nem, szép kalászomra nézz.

Ifjú vagyok még, a napsütést szeretem,

Vedd el mindenemet, csak keményítőm hagyd nekem”.

 

„Tartsd meg mindenedet, gyáva élhetetlen,

Kezem által erjedni, vagy Te érdemetlen.

Hord el magad innen, s vidd hírül mindenkinek,

Haramia ily fiai, nem jók, csak Whiskynek”.

 

Leszálltam lovamról, s Gyümihez lépve,

Beletekintettem a magház közepébe.

Melyet e csodás lény, éppen most nyita ki,

Mialatt ily szókat mondanak ajkai:

 

„Kedves szabadítóm! Nem kérdezem, ki vagy?

Csak annyit mondok, hogy hálám irántad nagy.

Háládatosságból én mindent megteszek,

Hogyha kedved tartja, a  Te cefréd leszek”.

 

Nyájasdadon szóltam szép Magyar Gyümölcshöz,

„Menjünk rózsám elébb a kedves Élesztőhöz.

Ott majd közelebbről vizsgáljuk a dolgot,

S ott majd választunk, kisüstöt, vagy tornyot”.

 

No, járta már a stampedli, isten igazába,

Ekkor Magyar Gyümölcsnek, ily szó jött szájára:

„Figyelmezzetek rám, ti pálinkás vitézek,

Nagy fontosságú, most amit beszélek”.

 

„Mindenekelőtt is mond meg a nevedet,

Bátor vitéz, ki becsületem mentetted”!

„Senkiházi Kukci a becsületes nevem,

Egy kicsit parasztos, de én nem szégyellem”.

 

Nagy szerényen, eképpen felelék,

Azután a Gyümölcs ily igét mondott még:

„Én a Te nevedet másnak keresztelem!

Mától kezdve neved, Szilvakukac legyen”!

 

Hát így kaptam a nevemet. Ezek után ne kezdtem volna főzni?:DDD

Előzmény: vasbicikli (101851)
rézműves1 Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101854

...ja-ja, tudjuk...a szesz meg csak a "hajra"..DD...

Előzmény: gabor0036 (101853)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101853

Én az alkoholt nem szeretem, csak az íze miatt csinálom. :D :D

Előzmény: Törölt nick (101824)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101852

Ez a kihozatal megfelelő.

Előzmény: kezman46 (101832)
vasbicikli Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101851

"Amúgy érdekelne, ki miért kezdett el főzni?"

 

Ez jó, én is kíváncsi vagyok. Az én sztorim a következő:

 

Apósomnak van két kiskertje, nekünk is 2-3 gyümölcsfánk, de nem ennyire direkt a történet.

A fiam pár éve kitalálta, hogy a nagyapja kerjében hullott almából megpróbál cidert készíteni.

Jó sokat melózott vele, kivagdosta a rosszát, kézzel reszelgette, kis szőlőprésen kipréselte, kotyogó alatt erjesztette, stb, végül lett belőle 10 liternyi iható almabor.

A sikeren felbuzdulva megpróbálta ugyanezt ősszel körtével is. Ott akadt el az ügy, hogy az érett körte pépje (az almareszelékkel ellentétben) egy az egyben átfolyt a szőlőprésen, nem sikerült a levet kinyerni belőle, így aztán lett 20 liter körtecefrénk. Ezt egy fórumos jóbarát kifőzte, olyan pálinka lett belőle, hogy megszólalt. Ekkor jött a szikra, hogy kell nekem is egy főző. Regisztráltam a fórumra, abban az évben köszöntött be a nagy liberó, úgyhogy minden együtt volt a kezdéshez.

Az idei év már a harmadik szezonom lesz, túl vagyok egy meggy főzésen, forr a fontos alma, és jönnek sorban a többiek. A pálinkafőzés beépült  a rutin háztartási tevékenységek közé, a szűkebb/tágabb család is elismeri a "termékeket", én meg egy újabb hobbival lettem gazdagabb.

 

Előzmény: Törölt nick (101824)
rézműves1 Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101850

...szívesen hallgatjuk, ha van valami érdekes, tanulni való...tudod, a jó pap is.......:):)..

Előzmény: SándorTiszteletes (101847)
crosspisti Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101849

Lehet, hogy én már hozzászoktam a ciánhoz, nem egyszer ettem meg legalább 28 magot, és semmibajom nem lett. A cefrének valót én is kimagozom, inkább a barackmagtól pusztuljak el mint a pálinkától.

Előzmény: körte51 (101839)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101848

Nagyon profi vagy! A 10l 20%-os alszeszben 2hlf alkohol van. Abból Te kifinomítottál 2.4hlf-ot, úgy, hogy gondolom lejött az eup. Ez aztán a varázslat!:))

Előzmény: kezman46 (101832)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101847

Rég jártam itt, és valami "Isteni szikraként" úgy éreztem be kell néznem :) Tisztelettel fogadom üdvözleted, és viszonzom :)

Egy régi álmomat is igyekszem megvalósítani, néhány éven belül, kedvező időjárás esetén, várhatóan lesz alkalmam a barackfajtákat külön - külön cefrézni, és így értékelni. Ebből gondolom sejted, hogy barackot is tettem le, jópárat:)

...a kísérletezést idén sem hagytam abba, ha valamiben sikerült különlegeset alkotnom, majd jelentkezem.

Jó Nedűt!

Előzmény: rézműves1 (101845)
körte51 Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101846

Jó pár éve ,amikor még nem voltam ennyire pálinkaőrült, egy ismerősöm darálta az almát,nyomkodta a hordóba! Megkérdeztem lenézőleg  ,jó lesz ez? Én nem iszom a pálinkát ,de tavaly építkeztünk ,ki volt rakva a finom szilva és ez almapálinka és az alma sokkal jobban fogyott! Kevés almapálinkával lehet találkozni a környékünkön ezért ritkán találkozok vele, de szerintem is nagyon ízletes az itala! Ép a minap gondolkodtam mi hiányzik a készletemből ,hát az alma! Úgyhogy után olvasok és hamarosan  gazdagítom a készletem  egy kis almapálinkával!

Előzmény: Babar66 (101817)
rézműves1 Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101845

...nocsak-nocsak, megidéztem a "szellemet"..??:):)..szeretettel üdvözöllek...látom azért még nézegetsz bennünket...habár kicsit röstellem, de a kemencéért is, meg a birs ültetvényedért is irigyellek..DD...

 

                                                                                               ...jó nedűt ...

Előzmény: SándorTiszteletes (101841)
körte51 Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101844

Vannak akik direkt raknak bele főzéskor összetört magot! Főzés előtt, azért javaslom szedd ki!

Előzmény: naivkezdo (101843)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101843

mások meg azt mondják, mennyire egészséges enni.

Tudom, hogy ki kell, de nem volt már lehetőség rá, beindult.

Előzmény: körte51 (101842)
körte51 Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101842

Nem ! Megeszel 28 feltört mag belsejét! Van olyan fajta ,amiben nagyon sok van ! Átmegy a párlatba is ,hogy milyen mértékben nem tudom ,mert van határértéke! Ki kell magvalni már cefrézéskor !

Előzmény: naivkezdo (101840)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101841

Köszönöm szépen, mára már építettem egy saját kemencét, meg van egy kisebb birsültetvényem :) Ősszel ki is lesz próbálva a kis kemencém.

Egyébként ez egy régi székely recept, baráti körben hallottam, kóstolgatás közben. Nem én lennék, ha nem próbáltam volna ki, csak ajánlani tudom. Fontos a sütésnél, hogy lassan, lassan, nehogy leégjen.

Csak ajánlani tudom.

Előzmény: rézműves1 (101799)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101840

de miben, infúzióban?

cefrében 28 mag?

Előzmény: körte51 (101839)
körte51 Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101839

Bagor1 hozzászólása alapján 28 barackmag tartalmazhat annyit mérget , amitől jobblétre szenderülhetsz!

Előzmény: naivkezdo (101826)
vasbogre Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101838

Milyen olajad van a főzőben?

Előzmény: kezman46 (101836)
vasbogre Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101837

Maradt a palackomban valamennyi gáz, de szerintem már kevés lenne egy főzésre. Arra gondoltam, hogy felöntöm az üstöt forró vízzel és desztillálok amíg ki nem fogy a PB. Viszont a gázégőm eléggé kormol, annyira, hogy a főzés végén darabokban hullik az üst aljáról. A levegőn már nincs fojtás teljesen lehúztam a szűkítőt. A fúvókát is kissé hátrébb húztam a légbeömlőtől, kitisztítottam, így valamivel jobb lett, de még midig kormol. Van ötletetek? Kisebb fúvóka kellene?

kezman46 Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101836

Sajnos nem tudom a címed, különben már küldeném is , akkor nyugodt vagyok, kösz :)

Előzmény: vasbogre (101835)
vasbogre Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101835

Én legalább annyira tapasztalt pálinkafőző vagyok mint Te, az üst nekem is sörös. De szerintem valamit nagyon elszúrhattál, nekem 48 l cseresznyéből lett 5 liter. Jobb ha meg sem iszod azt a pálinkát. Inkább add nekem :-)

Előzmény: kezman46 (101832)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101834

Köszi, akkor ez így normális:)

Előzmény: naivkezdo (101826)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101833

akkor ok:) erre igyunk

Előzmény: szapali (101831)
kezman46 Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101832

Szép napot!

Már több mint egy éve olvasgatom a fórumot, az itt olvasottak alapján elkészítettem 30 literes söröshordómat, lefőztem első cseresznyémet, 2x kb 25 liter cefre adott 10 liter 20 fokos alszeszt, napfény nem volt benne, finomítás után lett 5 liter 48 fokos pálinka, kicsit nyers még de szerintem szuper lett, mármint így elsőre, csak a kihozatal miatt érdeklődöm, ez reális vagy esetleg valamin javítani kellene? Az paparát duplafedelű olajos, fatüzeléses :)

szapali Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101831

Természetesen fel sem merült bennem, hogy komolyan gondolod...

Előzmény: naivkezdo (101830)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101830

ironizáltam

Előzmény: szapali (101827)
Feriba51 Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101829

Nagyon úgy van!!!!

Jó nedűt!!!!

Előzmény: Babar66 (101817)
sogi01 Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101828

                                                vf1 linkgy üjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (101753)
szapali Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101827

Szerintem: Te leszel az első, aki a barackmagban lévő ciántól fog elpusztulni. A pálinkában elfogyasztható ciánmennyiség pedig inkább a gyógyszer , mint a méreg kategóriába tartozik.

Előzmény: naivkezdo (101826)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!