Keresés

Részletes keresés

zsuzska60 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101810

nem lehet, hogy babot evett ez a szilva gyerek????

Előzmény: templomhegyi (101801)
crosspisti Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101809

Évek óta barackmaggal tüzelünk, ha igazatok van akkor a világ legdrágább tüzelőjét égetjük el ,  míg nem hoztuk el addig egy nagy gödörbe lett temetve, mint hulladék amivel, kezdeni kellett valamit. Azért csodálkoztam, hogy valaki pénzt akar érte, nem , hogy megszabadulhatna tőle.

Előzmény: Mindenváró Ádám (101793)
hevezoli64 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101808

tavasszal=tavaly

Előzmény: hevezoli64 (101806)
hevezoli64 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101807

Aláírom. Az idei meggy alszeszem igen szép reményű, várakozáson felüli mennyiség.

A cseresznye és meggy esetében azt tapasztaltam, hogy az aromák 1 év alatt fejlődnek ki, a legtovább érő pálinka az általam ismertek közül.

Előzmény: Cipurró (101805)
hevezoli64 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101806

Emlékszem, a Kertészet fórumain szokott írni.

Birs: 60% birs, 40% alma volt tavasszal a receptem, víz nagyon kevés, 5% napfény.

Nagyon jó lett. Nyilván bővebb véleményt akkor tudnék mondani, ha tisztán birsből is csináltam volna. Ágaprítóval zúzás, dupla pektinbontó, ezek voltak az érdekességek.

Cseresznye-meggy: ezekből is vegyes készül nálam, hiszen relatíve kevés van.

 

A cseresznye-meggy magot valaki hasznosította, ha jól emlékszem "bio párna" tölteléknek. Itt írta valaki?

(Van egy pár kiló)

Előzmény: rézműves1 (101799)
Cipurró Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101805

Nincs azzal semmi gond, a meggy olykor röhögve hozza a 15%-ot. Ahogy a többiek már írták, a türelem aromát-illatot terem, meg fog az jönni.

Előzmény: djkoxi (101775)
foxrudi Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101804

Nekem is megmutatta magát a birs!!

foxrudi Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101803

Nem is állítottam,hogy egy vegyes nem lehet finom!D

 

Előzmény: gabor0036 (101798)
Feriba51 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101802

Azért olyat is tanultunk hajdanában, hogy az oldószer mennyiségétől is függ, az kioldott anyag mennyisége. (szaturáció)

Kevés alkohol esetleg kevesebbet old ki, mint több alkohol.

???

Komoly álláspontom azért nincs.

Jó nedűt!!!

 

Előzmény: Tucso69 (101800)
templomhegyi Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101801

Ebben lehet valami Tucso úram

A ZD esett az eset ,hogy Szilva mellet sem éreztem a birs izét ,mondjuk ő ivott birset én meg Irsait,de tútira nem éreztem az ízét a szagát azt viszont igen:((

Előzmény: Tucso69 (101800)
Tucso69 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101800

Főztem így is úgy is birset.

Most az a kérdés, hogy akarja-e hígítani az ember. Mert ha almát, vagy sok cukrot teszünk bele akkor hígítjuk! 

Nagyon egyszerű példát mondok. Van előtted egy üveg birs és egy üveg vodka. Milyen arányban kevered?

Kevered?

Almával majdnem ugyanez a helyzet, a birs mellett nem érezhető az íze.

rézműves1 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101799

...emlékeztek (pár éve) a Tiszteletesre?? akinek egy különleges birs-cefrézési technikája

volt???...három felé vette az egészet és egyharmadát nyersen ledarálta, a második harmadot kicsit megfőzte és a harmadik részt pedig kemencében megsütötte, ha jól emlékszem...azóta sem hallottam ilyet, de róla sem, pedig jó fej volt...

Előzmény: peca_matyi (101796)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101798

Nem a neve érdekel, hanem hogy finom. :)

Előzmény: foxrudi (101794)
rézműves1 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101797

...tudjuk, egymás mellet vannak és az ujjaid is nagyok nem......DDD...

Előzmény: Törölt nick (101795)
peca_matyi Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101796

Na az öreg pàlinkájából sem kérnék. Az én voksom is a tiszta birs mellé van. Bár megjegyzem , hogy nagyon melós jó  cefrét csinálni belőle

Előzmény: schankox (101792)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101795

fogok:) Hülye mobil billentyűzet:)

Előzmény: Törölt nick (101791)
foxrudi Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101794

Ezzel csak az a baj,hogy ez már vegyes pálesz.

Előzmény: gabor0036 (101785)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101793

Te tudod, van ahol 5000 forint/kg áron árulják a kajszimagot...

Előzmény: crosspisti (101771)
schankox Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101792

Különösebb lehurrogás nélkül megjegyzem, hogy nálam a birs önmagában cefréződik, tehát egy voks arra az oldalra is :)

 

Innen jut eszembe, tavaly beszéltem egy 'Öreggel', aki a birspálinka készítéséről a következőket mondta:

- a cefrét abban az évben nem főzzük le, amelyikben a birs megtermett

- 20%-30% borseprő nem árthat a pálinkának

- cukrozni kell bőven, hogy adjon is valamennyit

- a kész nedűbe literenként egy kockacukornyi méretű birsalmasajtot kell tenni, hogy jó íze legyen

 

Kaptam is ebből az italból egy üveggel. Hát... Minden ízlés kérdése, de ennek inkább volt birsalmasajt íze, mint pálinka (nyilván az utolsó pont miatt). Annyira, hogy magáról a pálinkáról nem is igen tudok véleményt mondani (bár nem is vagyok szakértő).

Előzmény: gabor0036 (101785)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101791

Emlékeim szerint azt írtam,hogy abban dogok főzni.Látom figyelsz:)

 

Előzmény: rézműves1 (101790)
rézműves1 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101790

...gratula a főzőhöz, de nem azt mondtad, hogy van egy 40-es "hagymatetősöd"??...

...(azé figyelünk):):)...

Előzmény: Törölt nick (101787)
djkoxi Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101789

Köszönöm szépen a válaszokat!

 

Cukor 1 kg volt benne összesen, magamnak szerettem volna a két évvel ezelőttihez hasonló, vagy jobb pálinkát. Akkor két kg cukor volt ugyanennyi mennyiségben és 4 hétre főzettem. A többi körülmény ugyanolyan volt. Akkor nagyon meglepett hogy semmi nyersességet nem éreztem a főzés napján, intenzíven jött a meggyzamat, és estére jól be is kóstolgattunk belőle.

Azt gondoltam ha minden folyamat befőzési tisztaságú és szakmai, a főzdések is profik akkor még jobb pálinkát kapok.

Kis vízzel higítva jönnek aromák, de keveslem, többet vártam.

Majd megszellőztetem párszor, meg az idő ahogy mondtátok is, remélem javítani fog rajta.

 

Bocs az off-ért, és mindenkinek gyümölcsös nedűt kívánok a poharába!

zsorsz Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101788

Na...na,még egy két ilyen hozzászólás és a birsháború,akarom mondani"csak egy helyi villongás":) erőviszonyai egyensúlyba kerülhetnek.Ugye,sokan megjárták már,ha az ellenfelet alulbecsülték.:)

Előzmény: rézműves1 (101784)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101787

Ok, kipróbálom mindkét verziót. Bár az még odébb van:)

 

Most hároméves kajszin már három rekesz volt, a három fán. Egy még nem terem. Ha az beindul, a sógoromékéval együtt folyni fog a barack:)

 

Viszont nem úszom meg az almát sem, apósomnak van 6 fája, sógornak 4 nekem meg 5......igaz, az enyém még nem terem. Viszont megjött ma a főzőm:)

Előzmény: rézműves1 (101784)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101786

Kollégám birs fája 5éves, tavaly már egy kosár termés volt rajta. Én még nem hagyom rajta, leszedem őket hagy erősödjön a fa. 

Előzmény: Törölt nick (101780)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101785

Lehurroghat bárki, ami nálunk tornyoson főtt bírs sokkal finomabb (nekem és a barátaimnak) hogy 50/50 alma/birs. Szerintem lágyabb almával, és amellett teljes mértékben megvan a Birs jellege. 

Különben meg nincs is nagy arcom bebebeee...

Előzmény: rézműves1 (101784)
rézműves1 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101784

...azt azért megjegyezném, hogy ezzel kapcsolatban nem mondott egészen hülyeséget a "nagyál-arcú" Gábor barátunk, mert ha van mellette egy pár kiló almád, amit nem akarsz kidobni, akkor nyugodtan bele lehet tenni...jobb mint a víz, de vizet még így is igényel...

...egyébként sokan vannak, akik eleve úgy cefréznek, hogy 20-30% almával...

 

...pár éve ZD-után, Templomhegyi kollégával voltunk a lányom Balatoni telkén a birstermést megnézni, de körülötte termett egy kevés piros és sárga alma is...a pirosat mind ellopták, mire a birs beérett, de a zamatos goldent hozzátettem én is az érett birshez és együtt cefréztem...hát mit mondjak, nem rontotta el...bár lenne még belőle...

Előzmény: Törölt nick (101780)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101783

Én két éve ültettem a fát, idén már leszedtem róla asszem 6-7 termést. :) 

Előzmény: Törölt nick (101780)
.:.:stalker:.:. Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101782

 

Sok mindentől függhet a kihozatal: mekkora volt a leszüretelt meggy cukorfoka, hol állt meg, milyen fajta, évjárat, stb...

 

Előzmény: djkoxi (101775)
rézműves1 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101781

...a gyümölcs íze, aromája minden évben kicsit változik...nem olyan, mint a kukorica, amiből minden évben ugyanolyan (egyforma) ízű whiskyt lehet főzni...a mi kisüsti pálinkánk ezért különleges...

Előzmény: körte51 (101778)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!