Kaptál egy csomó választ. Azok mind arról szóltak, hogy elb@sztad. És, mivel ezek nem tetszettek, nem is veszed figyelembe. Mit szeretnél hallani? Hogy a forrásban lévő cefrébe mennyi élesztőt tegyél? Ha egy halvány kis fogalmad lenne az egészről, nem kérdeznél ekkora marhaságokat. És még mi vagyunk a hülyék? Hihetetlen, mekkora az Isten állatkertje!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
...megnézted Te ennek a topiknak a kezdési dátumát???...2001-et írtak akkor...
...nem értelek...miféle tapasztalatból akarod megoldani azt, amire Neked 13-év itt leírt tapasztalata is kevés...
..."de nem találtam kielégítőnek a válaszokat"...nem gondolod, hogy ez kissé nagyképűre sikerült...
...talán Neked is a szövegértelmezéssel akadt problémád???...mert amit kérdeztél, már több százszor leírták itt az évek során és sokunknak még megérteni is sikerült...
...szerintem ha tíz szakkönyvet elolvasnál a pálinkafőzésről, akkor sem jutnál ilyen tudás és tapasztalat birtokába, mint amit itt találsz...de ha csak azt figyelmesen elolvasod, ami
az elején, csokorba van szedve, már egy csomó kérdésre kapsz választ...
Nagyon eltérő dolgokat olvasni róla. Van aki simán cefrézi, főzi, csak savazni kell nagyon. Más szerint enzimes keményítő bontás kell neki, csak úgy lesz belőle valami. Szerintem függ az alapanyagtól is, mennyi benne a cukor / keményítő.
Én ma próbáltam először a kávéfiltert ! Meggyem érdekes módon egy kicsit opálos lett! Gyönyörűen kiszűrte az időközben lepedékes, kiszellőzött pálinkát! Szép kék színű rezet is szedett ki belőle! Nagyon tetszik! Minden pálinkámat át fogok ezután levegőztetés után engedni rajta ! Mit össze nem szarakodtam eddig ,gézzel,papírvattával! :-)
Nekem nincs bajom a kozmaolajjal, mert tornyosban főzök és jól sikerül mindig az leválasztás. Viszont 25-30L-es ballon és söröshordóban tárolom amit nem mindig sikerül 1000%-ig kimosni, és néha apró (amit csak fénynél látok) dolgok vannak benne. Na én csak emiatt akarok szűrni. :)
A textilen,és a papíron a kozmaolaj viszonylag jól megtapad,más anyagokon nem tudom.Persze ez az én elméletem nem biztos hogy így van.Az egyik ismerősömnek a bodzáját most szűrtem,mert vmi ultra modern műszálas bánat tudja hány mikronos szűrővel becsődölt.A jó öreg kávéfilter papír jó lett.
Ha néha kell,akkor én egyszerű kávéfiltert(papírszűrőt)használok.Nem tudom hány mikronos,de fagyasztóba a pálesz fél napra,és aztán azon átcsepegtetem,tükör lesz.Időigényes,de ugye mi nem ipariban nyomjuk,ezért van idő bőven rá.
Sziasztok.Végre elkészültem az űrhajómmal.Az asszonypajtás így hívja, mert furán néz ki olajos hordóban a tatramat belső, abban a borsodi50-es bográccsal a tetején.Feltenném ha volna ketyerém.Már csurgott is le rajta egy kevés meggy.Apropó valamelyik nagyra becsült szakértő neme lakik Zsámbokon vagy a közelében,hogy megkóstolná,véleményezné,mert én jobbra számítottam.
Először a "Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1" -et olvasd végig és értelmezd. Azután (télen holtszezonban) ráérsz szakkönyveket tanulmányozni. (Szerintem jobban jársz...)
Már ne haragudj, de ezen miért lepődsz meg? Minden élesztőn rajta van, hogy "X"g/mázsa. A jóisten tudja csak, hogy te melyik típust vetted. Ha meg csak budafoki, akkor az is benne van a "reggelinkben" hogy egy kocka/mázsa a szokás. Ha végig olvasol mindent ami a Sogi írásában benne van, és jó pálinkát /irányított erjesztést/ szeretnél akkor nem kérdezed meg másnap mit kellene csinalni, hanem egyből beoltod élesztővel, pektinbontóval, és savval ha szükséges. Hidd el, én is nagyon kezdő vagyok itt, nem akartam durva lenni veled csak kb 2-3 óra olvasás a "reggelinkben" és az elméleti részt magadba szívod. Tudod, csak mint Fábry: fejben dugásban én vagyok a legjobb. A gyakorlat meg hozza majd a többit. ;)
Valahogy sejtettem,hogy nem lest a társaság segítőkész.:(Nyilván visszaolvastam,de nem találtam kielégítőnek a válaszokat.De köszönöm,majd szakkönyvekből és tapasztalatból megoldom.Azért olvasgatlak benneteket,max nem kérdetek,látom felesleges.
Akit érdekel:a cefrét beoltottam 3÷ élesztővel sogi írása alapján ez tűnt megfelelőnek.A bunda ma először lenyomva,légmentesen zárva.