Keresés

Részletes keresés

Sraffter Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101373

Sziasztok!

 

Hála az idei jó termésnek és a gyenge meggy árnak elég sok jó minőségű meggy maradt rajtam, amelynek egy részéből pálinkát szeretnék főzetni.

 

Habár ez az első pálinkafőzésem, szeretnék minél jobb minőséget készíteni. Leírom, hogy eddig mire jutottam és mit szeretnék a továbbiakban. Ha valahol hibáztam/hibázok akkor légy szíves, szóljatok.

 

A héten elkezdtem a cefre készítését: meggyrázás, felszedés, válogatás (levél, szár, sérült szemek kiszedve), mosás, darálás szőlődarálón. Eddig egy 220 literes hordóval van (kb 80%-ig töltve). Mivel Uvaferm Cm élesztőt eddig nem tudtam beszerezni, ezért ebbe a hordóba az Unikén Borélesztőt (40g/hordó) tennék. Jelenleg kb így állok, és még 2 ekkora méretű hordót szeretnék megtölteni, kb. szombatra leszek minddel készen. Mivel sajnos pincébe nem tudom letenni a cefrét, ezért egy fedett helyen van tárolva, közvetlen napsütés nem éri. Így nyilván a hőmérséklet több mint az ajánlott 16-20 fok. Ez mennyire káros?

 

Az alábbiakban kérnék tanácsot:

 

* Holnap tudok venni pektinbontót. Az első hordóba bele lehet/kell-e még tenni?

 

* Mi a helyes hozzáadási sorrendje az élesztőnek és a pektinbontónak?

 

* Cukrot egyelőre nem tettem bele. Célszerű-e beletenni? Ha igen mennyit és mikor?

 

* A fórumba beleolvasva meglepődve láttam, hogy a cefre „forrása” után lehet is vinni főzetni. Mivel egyelőre nem jártam utána, így időpontom sincs, ezért lehet, hogy tárolnom kell a cefrét. Ezt kb. meddig lehet megtenni? (Ha jól olvastam, akkor a savazással, illetve a cefre tetejére olajat öntve lehet megnövelni a tárolási időt. Ez igaz-e így?

 

* Egyébként kell a savazni a meggycefrét? Ezt mivel tudom eldönteni (lakmusz papír?)?

 

* Egyes vélemények szerint el kell távolítani a meggymagot, mások szerint nem. Ha eltávolítanám, akkor mikor lenne célszerű? Az erjedés melyik fokában?

 

* Azt olvastam, hogy amikor a bunda lesüllyedt és lelassult a gázképződés, akkor már majdnem kész a cefre, lehet vinni főzetni. Ha veszek cefre fokolót, akkor egyértelműen el tudom dönteni, hogy kész-e a cefre? Melyik fajtát, típust érdemes a fokolóból beszerezni?

 

Elnézést a sok szövegért, de eddig nagyjából ennyi kérdés merült fel; habár lehet, hogy még lesz több. :)

 

Előre is köszönöm a választ.

obsitos3 Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101372

krómkénsav

Előzmény: Közönséges Nadály (101369)
vasbogre Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101371

Köszönöm a válaszokat. A cefre elég híg volt, viszont kimeréskor láttam, hogy van benne egy elég sűrű leülepedés, ez lehetett a ludas, egy keverő nem ártana, és az olajon is elgondolkozok. Előtte viszont egy jó kis sisakra lenne szükségem. Láttam a teszkóban "vörösréz" bográcsot de nagyon vékony volt az anyaga.

 

Előzmény: bezzeg Jani (101350)
hal65 Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101370

Ok:)

 

A minap olvastam egy cikket a csonthéjasok, (barackmag) "ciántartalmáról, és az benne lévő, (állítólag gondosan letagadott B17 vitamin) esetleges gyógyító hatásáról. Most ebbe a témába merültem bele kicsit, több szakember bevonásával.

PL: Tartalmaz e a barackmag (csonhéjasok) ciánt?

Ha igen, mennyit?

Igaz.e hogy a cián 70 fokon megsemmisül?

Lerakódik-e szervezetben, (felhalmozódik-e) mint pl az ólom?

Mérhető-e egy esetlegesen maggal lefőzött pálinkába ciántartalom?

stb, stb....

Előzmény: körte51 (101364)
Közönséges Nadály Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101369

Szeretném megtudni mivel lehet normálisan kitisztítani mérőhengert, eléggé behomályosodott és próbálkozásaim egyelőre kudarcot vallottak, próbáltam ecettel, mosogatószerrel, vízkőoldóval.. Szakmai segítségre szorulok. :)

hal65 Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101368

Beírtam az utalórovatba a megadott szlaszámot. AZt írja "ez a szám nem kapcsolható" :)

 

Előzmény: szilvakukc (101363)
Közönséges Nadály Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101367

Össze is törném az arcomat a falon kínomban ha elfelejteném normálisan lehígítani a meggyemet, ott buknám el a tetején az illatok zömét...

Előzmény: Öregdömperes (101362)
gombászok Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101366

Bocsi, elnéztem, nem a reggelink-ben, hanem a topik fejlécében szerepel nap-mint nap, gondolom, a topiknyitó javaslatára, egyetértésével, és az ajánlott olvasmányok egyike a honlapja.

A többi értelemszerűen értendő.

Előzmény: gombászok (101365)
gombászok Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101365

Valaki szólhatna már sogi-nak, hogy a hal-unkat próbálják itten egypáran a partvonalra tenni!

Lehet, hogy ennek hatására szüneteltetni fogja a reggelink-ben való permanens részvételét.

Végülis megteheti(ha akarja)!

körte51 Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101364

Legalább egy kis csontot dobj be a hiénáknak ,rágódjunk rajta ! Pici elméleti részletet, agytornának! :-)

Előzmény: hal65 (101358)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101363

Van egy ötletem: A Nobel díjat mutogasd itt, a vele járó pízt, meg küld át nekem. Hisz végülis én is jelentkeztem válaszadásra, és, hogy nem kérdeztél, az nem mentesít. Szla: 117...............:))

Előzmény: hal65 (101360)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101362

Jelentem csorog a meggy pálinka.

12.liter alszesz lett HIGITVA.26.fokra.

Ma indult a finomitás.78.fokkal indult.Már le jött 4.liter és még 60.fokos.

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101361

Csendesen üldögélsz társaságunkban, semmi sallang, nagyképüsködés.

Ez az amiért szererünk :-) 

Előzmény: hal65 (101360)
hal65 Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101360

Tudod hogy szerény ember vagyok. Nem szólok.

Majd megnézed a tv-ben :)

Előzmény: Törölt nick (101359)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101359

Azé majd jelezd itt ha meg van a Nobel-díj

Előzmény: hal65 (101358)
hal65 Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101358

Mindenkinek köszönöm, hogy segít, segített. (Macskának is! :))

 

Jelenleg több szálon folyik a "nyomozás"

Ha minden kérdésre megkapom a választ, itt is írok majd róla, mert szerintem sokunkat érdekelheti a téma.
Addig is jó cefrézést, finom pálinkákat kívánok mindenkinek.

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101357

A sok hülyeség után végre egy normális szakmai írás.

Előzmény: macska6 (101356)
macska6 Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101356

Bocs mindenkitől! Tudom, hogy ez egy komoly topik..... :)))))))))))

 

 

Előzmény: hal65 (101340)
hal65 Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101355

pm ment.

Előzmény: gabor0036 (101351)
hal65 Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101354

Több helyről szeretném hal-lani a választ kérdésemre :))

Előzmény: templomhegyi (101352)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101353

Akkor már csendes forrása lesz

Előzmény: Kántor87 (101342)
templomhegyi Creative Commons License 2014.07.15 0 0 101352

Haggyál már a hülyeségeddel hal ,senki nem tud lepárlás nélkül jó pálinkát csinálni már megmondtam neked.

Nem hiszel az istennek sem?

Előzmény: hal65 (101340)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.15 0 0 101351

Az ország legnagyobb vegyi gyárában dolgozok. Ván pár laboros és vegyész cimbora is. Miben segíthetünk?

Előzmény: hal65 (101340)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.07.15 0 0 101350

Szerintem barátkozz meg az olajos feltöltéssel.

Ha nem duplikálod a palástot is.

Szerintem akkor jó a méretezés, ha egy feltöltés 2,5-3 óra alatt lejön.

 

Előzmény: vasbogre (101333)
firekiller Creative Commons License 2014.07.15 0 0 101349

Az eredményről majd számolj be ;)

Előzmény: szilvakukc (101348)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.15 0 0 101348

Rendben! Bármit megteszek, csak tegye fel nekem is a kérdéseit.:)))

Előzmény: firekiller (101347)
firekiller Creative Commons License 2014.07.15 0 0 101347

Ha az árnyalatát elemzed  akkor az fizikus vagy, vegyészethez meg is kell kóstolnod :)))

Előzmény: szilvakukc (101346)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.15 0 0 101346

Nekem is tedd fel, nekem is, én mindig elemzem a pisimet árnyalat alapján, és az vegyészetnek számít ám!:DD 

Előzmény: hal65 (101340)
Kántor87 Creative Commons License 2014.07.15 0 0 101345

Kösznöm a választ, akkor a hordókon tartom a szemem, mert kb. 80% vannak feltöltve. Tavaly a körte cefrézés( Dr Oetker-es élesztővel oltva) után kb. 2 óra múlva kilőtte a gumidugót és szépen kicsordogált kb. 10 liter cefre.

Előzmény: Babar66 (101344)
Babar66 Creative Commons License 2014.07.15 0 0 101344

Ideális hőmérsékleten erjeszted. Nem fog 3 nap alatt rohanva kierjedni és talán még a fajélesztőnek is betudható, hogy kevésbé habzik. De azért még egy két napig figyeld, nehogy esetleg jobban beinduljon. (bár szerintem nem fog)

Üdv!

Előzmény: Kántor87 (101342)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!