Keresés

Részletes keresés

Pecabubus Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101185

Nekem sincs eprüvettám, de hosszas keresgélés után a vitézutcai sörösboltban vettem decis mérőedényt, ha beleteszed a szeszfokolót és úgy töltöd fel kistölcsérrel 100ml-ig akkor 0.7 dl-t tudsz mérni. Előtte nekem is csak félliteres volt, az nem nagyon jó erre.

Előzmény: beller1 (101176)
saklu Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101184

Azt még nem,de olvastam olyantól aki már ivott :). Viszont az ő leírása alapján az utópárlatokból főzött vegyes, többek véleménye szerint nagyon finom lett. (bár lehet hogy csak féltek tőlem azért mondták)

Előzmény: Babar66 (101181)
körte51 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101183

Pont teli a haltartó , hogy cefrézzem? Ha túlélem a vihart a Körösön kifőzőm! Halászlének szoktuk főzni és most,hogy mondod ,mindig kótyagosak vagyunk! Én meg azt hittem ,hogy a pálinkától! :-)

Előzmény: Babar66 (101181)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101182

Belemehet.

Esetleg valami más kérdés?

 

Előzmény: Jroux1 (101180)
Babar66 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101181

Ittál már "Hal-pálinkát" ???      

 

/Mert én már igen.  :)))  /

Előzmény: saklu (101179)
Jroux1 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101180

Sziasztok!

 

Az alma cefrézésével kapcsolatban kérek tanácsot. A kérdésem: az előkészítés során el kell távolítani a teljes magházat és a magokat, vagy az is mehet a cefrébe?

 

Köszönettel: Jroux

saklu Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101179
Előzmény: szilvakukc (101175)
Feriba51 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101178

Szerintem túl hamar álltál le. Abból a mennyiségből 1,5-2 liter pálinka lehetett volna. Természetesen majd kikísérletezed a jövőben hogy meddig az addig.

Jó nedűt!!!

Előzmény: beller1 (101176)
Feriba51 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101177

Igen, körültekintőbb kellett volna lennem, hisz ki az a hülye, aki a pohárban felejti a pálinkát?:-)))))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: szilvakukc (101175)
beller1 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101176

Köszönöm a sok infót. Ha szabad, saját tapasztalatomat megosztanám veletek én is. A cseresznyét akkor vágtam, amikor kezdett egy kicsit savanykás lenni a kifolyó párlat. Na innentől kezdve lett az utópárlat. A baracknál nem volt ilyen savanykás íz, hanem kezdett egy kicsit opálosodni. Egyik utópárlatom sem volt büdös, rossz szagú. Összeöntés után 22%-osra hígítva került ismételt lepárlásra. Az összeöntött utópárlat egy 50 literes főzőbe került (még összesen a hígítással együtt sem volt 7 liternél több). 55-60 celsius fok elérése után egészen kis lánghon főztem. Nagyon erősen indult és az első 7 deciliter szeszfoka (nincs epruvettám és a mérőhengerbe kb fél litert kell öntenem hogy mérni tudjak)63-64 %-os lett. Ezután nem is főztem tovább, a maradék kiöntésre került. Viszont ez a 7 deciliter hígítás után nagyon finom lett. Nincsen semmilyen mellékíze, nem savanykás, nem büdös, finoman kiérződik belőle elsősorban a sárga barack illata, de a háttérben ott van egy kicsi a cseresznyéből is. Még annyit, hogy a cseresznyét és a barackot magam szedtem frissen a fáról, csak egészséges gyümölcs került felhasználásra és egyből cefrézésre kerültek. Ahogy kiforrtak, másnap főzve lettek. A kiöntött cefremosléknak sem volt semmilyen rossz-büdös szaga. Én örültem neki, hogy az egyébként kiöntésre váró utópárlatokból lett még 1 liternyi számomra finom nedű. Most pihentetem és majd egy hónap múlva elkezdem kóstolgatni, hátha addig még nem romlik meg:)

Előzmény: Feriba51 (101174)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101175

Hát az én egymondatos eszmefuttatásom ennél jóval tárgyilagosabb. Bármily nagy terjedelmű, szép kis légből kapott kitaláció az egész. Bocsi, de lehet, hogy a Te pálinkád 3 nap múlva utópárlat ízű lesz, az enyém biztos nem.:)) 

Előzmény: Feriba51 (101174)
Feriba51 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101174

Keményen érvelsz, irigylem a tárgyilagos eszmefuttatásod:-))))

 

Többször volt szó itt az utópárlatról ezért bátorkodok leírni egy néhány gondolatot ezzel kapcsolatban.

Azt már tudjuk, hogy a cefréből, alszeszből a párlás során folyamatosan kiválik az alkohol, a metilalkohol, a kozmaolaj, íz és illathordozók, .... Mindezeknek van különböző forráspontjuk, de mégis együtt jönnek, a balgák.

Mit tehetünk? Belenyugodtunk.

Na, de azt már elvárjuk, hogy a csizmaszár szagú moslékból, utópárlatból kiváljon a virág illatú zamatos nedű. Az a sok büdös összetevő maradjon csak a fazékba, vagy az utópárlatba, Miért???

Mert, mi így szeretnénk?:-))))

Ha ez ilyen egyszerű volna... Ezért mondom én azt, hogy az utópárlat minden összetevője ott van a középpárlatban is. Természetesen a töményebb alkoholban kisebb százalékban, mint az utópárlatban.

Tehát akinek erőteljesen büdös az utópárlata, annak baj van a pálinkájával is.

 

Még egyszer leírok egy tesztet.

Ha egy-két cl. pálinkát egy pálinkás pohárba felejtünk valahol, természetesen fedetlen, akkor 3-4 nap után meg lehet illatozni, kóstolni. Tömény utópárlat illata, íze van. Ha jó a pálinka akkor kellemes, gyümölcsre jellemző. Talán ez a legbiztosabb kóstolási teszt, csak egy kicsit hosszadalmas.

Jobban mondva, már az utópárlatból fel lehet becsülni a pálinka minőségét.

Bocs a terjedelemért.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: szilvakukc (101172)
Feriba51 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101173

Hááát, mit mondjak, elég gyengéden kötözködsz:-)))

Jó nedűt!!!

Előzmény: snapszmester (101166)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101172

Az  utópárlatban semmi nincs, ami egy jó pálinkához kell! Ráadásul kellemetlen szagú, hiszen ezért utópárlat!A többi stimmel.

Előzmény: Feriba51 (101162)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101171

A meggy simán eláll addig, ha besavazod.

 

Előzmény: T-omti (101147)
bujukcekmece Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101170

A legjobb vegyest lehet főzni UP-ból:) Tavalyi szezonban 2 fajtát is csináltam. Az előpárlatot nem rakom hozzá, mert még az a kevés gyümölcs illat is kimegy az elején ami az UP-ból benn maradt (pl kajszi, birs), és a végén ugyanannyi előpárlatot ki kell főznöd, ezért szerintem ezt ne tedd az UP-hoz! Az UP-nak is van egy jellegzetes kellemetlen "előpárlata", ez jelentéktelen pár tized százalék.

Tavaly a második UP finomítást friss málnás aromakosárral bolondítottam meg, hogy legalább illata legyen. Olyan brutálul sikerült, hogy többen a fórumról egy gyengébb málnapálinkának is besorolták volna! A másikat, meg egy maradék 20 liter golden alma cefréhez öntöttem 20 liter vegyes UP-t és úgy finomítottam, nagyon ízes lett! A legvicesebb, mikor kifőződ a vegyes utópárlatokat, érési sorrendben változik az íz illat. Jön elő a barack, majd a cseresznye, aztán egyszercsak megin más és más. Szumma szummárum, rakd félre azokat az utópárlatokat, aminek még nincs tolakodóan kellemetlen íze, magas az alkoholfoka. Eltárolhatod évekig, aztán ha összejön egy üstre való meghigítod vízzel, kifőzöd. A maradék alszeszeket is hozzá öntheted, ha épp 1-2 liter nem fér fel az üstbe.

Előzmény: beller1 (101160)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101169

Egyet értek és nem is vitatkozok meglehet ezt normálisan is beszélni!

 

Tudom ,,un ortodox”  ez a ti véleményetek, az meg ez enyém, hogy a hányás szagú büdösének semmi keresni valója nincs az alszeszben.

Ezt kell eldöntenem  1-2 perc alatt a beépített mintavevőn keresztül, érzékszervi  vizsgálattal, hogy mikor vált át illatosból büdösbe.

Előzmény: In Lak'ech (101168)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101168

...de az illatosa se. Persze te tudod, te cefréd, te pálinkád, te elméleted. Ez meg a mi véleményünk.

Előzmény: bezzeg Jani (101167)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101167

Ezen miért csodálkozol ?

Ugyan ez.

Én a cefrét vágom és így nem megy bele a ,,büdöse".

Előzmény: beller1 (101151)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101166

Már régóta keresem hogyan tudnák beléd kötni.:-)

Mi jó rendszer?

Ahol gond hogy mit kezdjek az utoparlattal, vagy ahol nem keletkezik, tehát minden hasznos anyag a középparlatban van.

Az előbbi az erőltetett deflegmacio.

Előzmény: Feriba51 (101162)
beller1 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101165

Köszönöm.

Előzmény: Feriba51 (101162)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101164

A gyakorlat szerint 3 tartály van, de lehet több.

 

1. amibe az alszeszt eresztik.

2. ebbe eresztik mikor a cefre főz üst utoléri a finomító üstöt.

3. ez azért kell mert egy műszaki hiba miatt szivárgás; stb; át állnak erre a körre, mert a rendszer javításához meg kell rendelni a fináncoktól, a záró pecsét levételét.

És ez idő kiesést jelent, egy folyamatos üzemű főzdében.

És nem csak az ácsok huncutok, mint a nóta mondja.

A rendszer teljes mértékben átjárható,  és elő fordulhat az is a közép párlat első harmadánál, hogy   …………………………………

A jelenlévők kivételek!

Előzmény: Bonsaifa (101133)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101163

A padlóban szerintem a rézeleje - előpárlat gyűjtőtartály van.

És az összegyűjtött anyagot a szeszipar felvásárolja.

Előzmény: szilvakukc (101132)
Feriba51 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101162

Az utópárlatban megvan minden, ami egy jó pálinkához kell.

Sőt a jó cefrének nem kellemetlen szagú az utópárlata.

Jó nedűt!!!

Előzmény: beller1 (101160)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101161

Hát használj tiszta akkusavat. Eszedbe se jusson rossz akkuból lefejtett savat használni. Az már tényleg nem tiszta.

Előzmény: T-omti (101158)
beller1 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101160

Kössük be gyorsan, nehogy elvérezzen. Lefőztem rendesen a cseresznye és a barack pálinkát is, ahogy az meg van írva. A második (2.) főzés után megmaradt utópárlatot tettem félre. Először ki akartam önteni, de ráértem , így gondoltam megpróbálom még egyszer lefőzni. Miután csak egy kísérlet volt, valóban nem volt precízen elvégezve sem a mennyiségi, sem a szesztartalmi mérés, de hozzávetőleg igazak a mennyiségek. (Pontosabban a mérések el lettek végezve, csak nem jegyeztem fel őket). Lehet hogy így eláll a vérzés? Ha még elakadsz valahol szívesen megpróbálok segíteni, de továbbra is kérdés, hogy a pálinka főzés után megmaradó utópárlattal kapcsolatban kinek milyen tapasztalata van. Már aki nem önti ki.

Előzmény: golyós (101152)
beller1 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101159

Bocsánat igazad van. Az utópárlatra gondoltam, de rosszat írtam.

Előzmény: sogi01 (101153)
T-omti Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101158

sziasztok

 

Az akkusav ( 37%-os kénsav ) jó a savazáshoz ?

 

Mivel nem tiszta, nem jön ki belőle mérgező anyag ?

 

Köszönöm a válaszokat

sogi01 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101157

                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (101126)
Tucso69 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101156

Csak utópárlatból nem lehet jót főzni! Kipróbáltam, utópárlatos szar lett 60! fokig engedve.

Kell hozzá az EP is. Azzal viszont addig lehet engedni, mint általában.

Biztos vagyok benne, hogy megéri mert a gyümölcsöt már nem kell megvenni.

Csak akkor tisztázom, ha összejön egy üstre való. 

Nagyon jó kis vegyes pálinkát szoktam főzni belőle.

Előzmény: Babar66 (101154)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!