Keresés

Részletes keresés

In Lak'ech Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101161

Hát használj tiszta akkusavat. Eszedbe se jusson rossz akkuból lefejtett savat használni. Az már tényleg nem tiszta.

Előzmény: T-omti (101158)
beller1 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101160

Kössük be gyorsan, nehogy elvérezzen. Lefőztem rendesen a cseresznye és a barack pálinkát is, ahogy az meg van írva. A második (2.) főzés után megmaradt utópárlatot tettem félre. Először ki akartam önteni, de ráértem , így gondoltam megpróbálom még egyszer lefőzni. Miután csak egy kísérlet volt, valóban nem volt precízen elvégezve sem a mennyiségi, sem a szesztartalmi mérés, de hozzávetőleg igazak a mennyiségek. (Pontosabban a mérések el lettek végezve, csak nem jegyeztem fel őket). Lehet hogy így eláll a vérzés? Ha még elakadsz valahol szívesen megpróbálok segíteni, de továbbra is kérdés, hogy a pálinka főzés után megmaradó utópárlattal kapcsolatban kinek milyen tapasztalata van. Már aki nem önti ki.

Előzmény: golyós (101152)
beller1 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101159

Bocsánat igazad van. Az utópárlatra gondoltam, de rosszat írtam.

Előzmény: sogi01 (101153)
T-omti Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101158

sziasztok

 

Az akkusav ( 37%-os kénsav ) jó a savazáshoz ?

 

Mivel nem tiszta, nem jön ki belőle mérgező anyag ?

 

Köszönöm a válaszokat

sogi01 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101157

                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (101126)
Tucso69 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101156

Csak utópárlatból nem lehet jót főzni! Kipróbáltam, utópárlatos szar lett 60! fokig engedve.

Kell hozzá az EP is. Azzal viszont addig lehet engedni, mint általában.

Biztos vagyok benne, hogy megéri mert a gyümölcsöt már nem kell megvenni.

Csak akkor tisztázom, ha összejön egy üstre való. 

Nagyon jó kis vegyes pálinkát szoktam főzni belőle.

Előzmény: Babar66 (101154)
Hurkafej Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101155

Tetszik a keverőd.

Még a végén a lapátokat ilyenre cserélem :)

Én Lada ablaktörlőmotorral hajtom rézműves mintájára, eddig mindig kapcsolgattam, de elmegy 5V-on is, így egy pc táp is tudja működtetni.

Előzmény: körte51 (101139)
Babar66 Creative Commons License 2014.07.09 0 0 101154

De, bizony, szerintem sokan vannak, akik tisztázáskor tovább főzik és gyűjtik az utópárlatot. (Nem tudom meddig) 

Azután összeöntve "harmadszor" is lepárolják. Én sajnálom rá a gázt, de aki csak néhány litert főzöget, annak gondolom megéri. Bár a végeredmény minőségét illetően nekem is kétségeim vannak...  (Csak egyszer csináltam ezt meg, fekete ribizlinél, mert még túl illatos volt a maradék tisztázáskor. De a "normális" pálesz és a harmadszor főzött között ég és föld volt a különbség! Persze, nem a maradék javára.)

Üdv!

Előzmény: golyós (101152)
sogi01 Creative Commons License 2014.07.09 0 0 101153

Nem az utópárlat finomításra gondoltál? (mert szerintem az a 3. főzés)

Előzmény: beller1 (101151)
golyós Creative Commons License 2014.07.09 0 0 101152

Semmilyen ! Szerintem itt senki se főz 3 szor. Mellesleg a történet sok sebből vérzik. Vagy mérni nem tudsz, vagy számolni, vagy főzni, vagy mindhárom..... 

üdv.g.

Előzmény: beller1 (101151)
beller1 Creative Commons License 2014.07.09 0 0 101151

Tisztázás után maradt meg kb 2,5 liter cseresznye és kb 1,5 kajszi alszeszem. A kettőt összeöntöttem így kaptam kb 4 liter 28-30 százalék szesztartalmú löttyöt:) Higítás (22-re) után kifőztem, lett belőle olyan 7 dl körüli 62-63 fokos párlatom. Ezt vízzel felhígítottam 52-re, így picivel több mint 1 liter lett. Hát Tisztelt Urak valami egészen kiváló pálinka lett belőle. A kevesebb barack ellenére a barack dominál és már most, közvetlen a kifőzés után fantasztikus "íze-bűze" van. Szeretném egy hónapig pihentetni - nem tudom fog e sikerülni - de nagyszerű a főzet. Szerintem ebben nagyban közrejátszik, hogy tulajdon képen ez így már 3-szor lett lepárolva. Nektek az alszeszekből 3.-szori főzetként milyen tapasztalataitok (szép magyar szó:) )  vannak?

EdwinVonVari Creative Commons License 2014.07.09 0 0 101150

Jó estét!

Januárban főzettem itt először téli vilmost (Packham's Triumph) pálinkát, a tulaj elmondása szerint akkor volt 2 éves a rendszer, és 50 milla körül volt a berendezés. Mivel ez falu, és csak reggeltől estig főznek nem a pénz motiválja őket, hanem a minőség. A két srác aki üzemelteti nagyon rendesek, és értenek is hozzá. Sok tanácsot kaptam tőlük. 

A körtém meg, én nem tudom mert nem szeretem a pálinkát, de nagyon istenítik. 600liter cefréből 58  liter pálesz lett. Egy gramm cukor, méz  nem lett bele rakva. Délután 15:00 -kor indították el, és hajnal 02:00-kor jöttem haza.

 

Előzmény: Gasparius (101149)
Gasparius Creative Commons License 2014.07.09 0 0 101149

Tavaly egyik barátommal elmentünk a cseresznyéjét kifőzetni egy ilyen főzőbe, ami 600 milliós beruházásból valósult meg.

A pálinkája nem lett jó, palackozta elosztogatni... igaz, hogy az enyémet itta előtte, így magas volt a mérce.

 

A csilivili főző tulaja leminimalizálja a főzési időt, hogy minél többet kaszáljon anyagilag, a főzető meg örül, hogy 3 óra hossza alatt kifőtt neki....

Átzavarja a rendszeren.

Lehet ebbe is jót főzni nyilván, de időigényes..

Előzmény: EdwinVonVari (101122)
Babar66 Creative Commons License 2014.07.09 0 0 101148

Nem tudsz valami környékbeli ismerőst keríteni, aki segít neked? 

(Ha már ennyi munkát fektettél bele?)

Üdv!

Előzmény: T-omti (101147)
T-omti Creative Commons License 2014.07.09 0 0 101147

Sziasztok

 

Volna egy kis kérdésem cefrekészítéssel kapcsolatban.

 

Meggyet cefréztem hétfő este, megkapta amit kellett, savazás ,pektinbontó, élesztőtápanyag, élesztő.

Kedd reggel már forrt, este és szerda reggelre dübörgött, most estére már elcsendesedett.

Gondolom már csak a vége van a forrásnak, elég gyors lett.

 

Az a gondom, hogy 26.-ára van időpontom a főzdébe, az pedig 2,5 hét.

Ha végleg kiforr, és felsavazom, akkor kibírja vajon 26.-áig ?

 

A meggy ennyire gyorsan forr, mennyire romló a cefréje ?

 

köszi a segítséget

 

sütöget Creative Commons License 2014.07.09 0 0 101146

Köszönöm a részletes leírást és a tanácsokat!

Előzmény: körte51 (101145)
körte51 Creative Commons License 2014.07.09 0 0 101145

De ott biztos átmegy a gőz csak a rajzon nem! Jó lesz ,sokan csinálnak ilyen merülő folyadékzárt!

Előzmény: körte51 (101144)
körte51 Creative Commons License 2014.07.09 0 0 101144

Az alsó csapágyat a páracső fölé tenném, szabad legyen a kiáramlás 50 literhez elvileg elég a 22!

Előzmény: sütöget (101142)
körte51 Creative Commons License 2014.07.09 0 0 101143

28 T idom van, amibe a 6os szár ! Fönt egy 15-re szűkítő egy O gyűrűvel! A páracsövem 28 -as!  Én nem csapágyaztam ,mert nincs gépesítve ! De kb. hasonló! Ennek az a nagy előnye ,hogy a keverőt föl tudom emelni a sisakig és érzem a habzást ! Most viszont a barackomat kezdtem főzni és megszenvedtem ,kicsit sűrűbb volt , mint gondoltam és sűrűn kellet kevergetni! Nem megy ez állandóan ,csak néha rátekerek érzem ,hogy könnyen indul , minden ok! 

Előzmény: sütöget (101141)
sütöget Creative Commons License 2014.07.09 0 0 101142

Talán jobban látszik a hevenyészett ábrám:

 

Előzmény: sütöget (101141)
sütöget Creative Commons License 2014.07.09 0 0 101141

körte51 ezt is nagyon köszönöm!

Nem jól fogalmaztam, a keverő kivezetésének csőátmérői érdekelnének, mert én 38-as külső csőben gondolkodom egy 50 literes üsthöz és 6-8 literes sisak komplexumhoz. A keverőszár egy 8 mm-es saválló köracél, melyet egy 12 mm-es rézcsőben vezetnék meg "csapágyaznék" mélyen az üstbe eresztve (érjen bele a cefrébe, ezáltal nem jön ki benne pára), a 38-as külső cső két végén rögzítve.

Előzmény: körte51 (101139)
Tucso69 Creative Commons License 2014.07.09 0 0 101140

Azt már próbáltam régebben, akkó' nem jött be! :-)

Előzmény: hal65 (101111)
körte51 Creative Commons License 2014.07.09 0 0 101139

28mm rézcső van szétvágva hosszában és a két félcső van kiegyenesítve ! Középen félig bevágod egyiket alul a másikat felül ,összeilleszted ,kész a kereszt! 6mm rézpálca  a rúd ,csinálsz egy szép  szemet 12mm gömbvasra hajlítottam! A végére 6-os menetet vágtam a leszedhető  bármit ,amivel tekered!  Nagyon jó! Ez a 17 literes kuktámé ,de ugyanígy néz ki a 60literes is!

Előzmény: sütöget (101135)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.07.09 0 0 101138

Én is keresgéltem a google-ban, de még utalást sem találtam "rápakolós "levesről. Tudomásul kell vegyük, időnként megjelennek "fondar-ok" :-))

Előzmény: gombászok (101137)
gombászok Creative Commons License 2014.07.09 0 0 101137

Én még olyan levest nem láttam, nem ettem.

De: olyan húsdarálót már láttam egy moldovai kempingben, amelyiket évek óta le nem vettek az asztalról, biztos ki se mosták!

Na köszöntem, nem kértem(kértünk) a vendéglőstől semmit, inkább csináltunk hozott anyagból lecsót.

Előzmény: Pecabubus (101118)
gombászok Creative Commons License 2014.07.09 0 0 101136

Szörnyű!

Festőien szörnyű!!!

És ráadásul k'va drága is lehet!!!

Előzmény: EdwinVonVari (101122)
sütöget Creative Commons License 2014.07.09 0 0 101135

Kedves körte51! Hasonló keverős megoldáson gondolkodom, mint amit itt mutatsz. Kérhetném, hogy add meg az alkalmazott cső átmérőket? Tiszteletteljes köszönettel!

Előzmény: körte51 (95684)
Bonsaifa Creative Commons License 2014.07.09 0 0 101134

Igen be van kalibrálva.

Előzmény: manta-z (101130)
Bonsaifa Creative Commons License 2014.07.09 0 0 101133

:) Az mi?

Előzmény: bezzeg Jani (101129)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.09 0 0 101132

Ahová elbújnak, ha jönnek a fináncok? Valszeg a baloldali asztal alatt, a padlóban.:))

Előzmény: bezzeg Jani (101129)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!