Kössük be gyorsan, nehogy elvérezzen. Lefőztem rendesen a cseresznye és a barack pálinkát is, ahogy az meg van írva. A második (2.) főzés után megmaradt utópárlatot tettem félre. Először ki akartam önteni, de ráértem , így gondoltam megpróbálom még egyszer lefőzni. Miután csak egy kísérlet volt, valóban nem volt precízen elvégezve sem a mennyiségi, sem a szesztartalmi mérés, de hozzávetőleg igazak a mennyiségek. (Pontosabban a mérések el lettek végezve, csak nem jegyeztem fel őket). Lehet hogy így eláll a vérzés? Ha még elakadsz valahol szívesen megpróbálok segíteni, de továbbra is kérdés, hogy a pálinka főzés után megmaradó utópárlattal kapcsolatban kinek milyen tapasztalata van. Már aki nem önti ki.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
De, bizony, szerintem sokan vannak, akik tisztázáskor tovább főzik és gyűjtik az utópárlatot. (Nem tudom meddig)
Azután összeöntve "harmadszor" is lepárolják. Én sajnálom rá a gázt, de aki csak néhány litert főzöget, annak gondolom megéri. Bár a végeredmény minőségét illetően nekem is kétségeim vannak... (Csak egyszer csináltam ezt meg, fekete ribizlinél, mert még túl illatos volt a maradék tisztázáskor. De a "normális" pálesz és a harmadszor főzött között ég és föld volt a különbség! Persze, nem a maradék javára.)
Semmilyen ! Szerintem itt senki se főz 3 szor. Mellesleg a történet sok sebből vérzik. Vagy mérni nem tudsz, vagy számolni, vagy főzni, vagy mindhárom.....
Tisztázás után maradt meg kb 2,5 liter cseresznye és kb 1,5 kajszi alszeszem. A kettőt összeöntöttem így kaptam kb 4 liter 28-30 százalék szesztartalmú löttyöt:) Higítás (22-re) után kifőztem, lett belőle olyan 7 dl körüli 62-63 fokos párlatom. Ezt vízzel felhígítottam 52-re, így picivel több mint 1 liter lett. Hát Tisztelt Urak valami egészen kiváló pálinka lett belőle. A kevesebb barack ellenére a barack dominál és már most, közvetlen a kifőzés után fantasztikus "íze-bűze" van. Szeretném egy hónapig pihentetni - nem tudom fog e sikerülni - de nagyszerű a főzet. Szerintem ebben nagyban közrejátszik, hogy tulajdon képen ez így már 3-szor lett lepárolva. Nektek az alszeszekből 3.-szori főzetként milyen tapasztalataitok (szép magyar szó:) ) vannak?
Januárban főzettem itt először téli vilmost (Packham's Triumph) pálinkát, a tulaj elmondása szerint akkor volt 2 éves a rendszer, és 50 milla körül volt a berendezés. Mivel ez falu, és csak reggeltől estig főznek nem a pénz motiválja őket, hanem a minőség. A két srác aki üzemelteti nagyon rendesek, és értenek is hozzá. Sok tanácsot kaptam tőlük.
A körtém meg, én nem tudom mert nem szeretem a pálinkát, de nagyon istenítik. 600liter cefréből 58 liter pálesz lett. Egy gramm cukor, méz nem lett bele rakva. Délután 15:00 -kor indították el, és hajnal 02:00-kor jöttem haza.
Tavaly egyik barátommal elmentünk a cseresznyéjét kifőzetni egy ilyen főzőbe, ami 600 milliós beruházásból valósult meg.
A pálinkája nem lett jó, palackozta elosztogatni... igaz, hogy az enyémet itta előtte, így magas volt a mérce.
A csilivili főző tulaja leminimalizálja a főzési időt, hogy minél többet kaszáljon anyagilag, a főzető meg örül, hogy 3 óra hossza alatt kifőtt neki....
28 T idom van, amibe a 6os szár ! Fönt egy 15-re szűkítő egy O gyűrűvel! A páracsövem 28 -as! Én nem csapágyaztam ,mert nincs gépesítve ! De kb. hasonló! Ennek az a nagy előnye ,hogy a keverőt föl tudom emelni a sisakig és érzem a habzást ! Most viszont a barackomat kezdtem főzni és megszenvedtem ,kicsit sűrűbb volt , mint gondoltam és sűrűn kellet kevergetni! Nem megy ez állandóan ,csak néha rátekerek érzem ,hogy könnyen indul , minden ok!
Nem jól fogalmaztam, a keverő kivezetésének csőátmérői érdekelnének, mert én 38-as külső csőben gondolkodom egy 50 literes üsthöz és 6-8 literes sisak komplexumhoz. A keverőszár egy 8 mm-es saválló köracél, melyet egy 12 mm-es rézcsőben vezetnék meg "csapágyaznék" mélyen az üstbe eresztve (érjen bele a cefrébe, ezáltal nem jön ki benne pára), a 38-as külső cső két végén rögzítve.
28mm rézcső van szétvágva hosszában és a két félcső van kiegyenesítve ! Középen félig bevágod egyiket alul a másikat felül ,összeilleszted ,kész a kereszt! 6mm rézpálca a rúd ,csinálsz egy szép szemet 12mm gömbvasra hajlítottam! A végére 6-os menetet vágtam a leszedhető bármit ,amivel tekered! Nagyon jó! Ez a 17 literes kuktámé ,de ugyanígy néz ki a 60literes is!
Kedves körte51! Hasonló keverős megoldáson gondolkodom, mint amit itt mutatsz. Kérhetném, hogy add meg az alkalmazott cső átmérőket? Tiszteletteljes köszönettel!