És a pektinbontóról nem is beszéltem, ami folyosabbá teszi az amúgy CO2-vel dúsított matériádat. A pektinbontó is természetes enzim, nem szaporodik, elvégzi a dolgát amennyi van, ha kevés van potóljuk...vagy nem
A JóIsten a gyümölcsöt arra teremtette, hogy ha nem eszed meg szépen rohadjon el az áltermés a magok körül. Mi ezzel nem értünk egyet:) Az élesztő, a tápsó, nem kemikélia, a gyümölcsökben, felületükön jelen van, de nem mindig megfelelő mennyiségben, minőségben! Ami most nálad zajlik az egy erjedési hiba, orvosolható, de rábízhatód a föntiekre is...
Az én cserkóm sem habzott mindaddig, amíg a szomszédom ki nem tárta a földpince ajtómat és bemelegedett az amúgy beoltott cefre. A jégakku és a tápsó segített. A 240 liter cigánymeggyemen 1 cm a hab. 18 fokon erjed élesztővel.
Akkor ezzel a cefrével van valami. Mindenki sírdogál, hogy futkározik a cefréje, főzéskor habzik, egy igazi futós cefre jelleget mutat. Néked nem hajlandó futni. Szerintem több lehetőség leledzik. Ez a cefre nem cefre. Cefrének lehet, hogy cefre, de nem futós. Elképzelhető, hogy nem meggy, álcázva vagyon és csak a külső jelek megtévesztés képen mutatják a meggy jelleget. Valakinél protekciója van. (ezt csak haloványan mondtam) Óvakodj ettől a cefrétől. Lehet, hogy ez még okoz meglepetést. :-))
Minden jót.
Józsipapa
Ui: Ezt tudományosan nem tudom megerősíteni, ezért kérem a fővesztés mellőzését.
nem oltottam én, az égvilágon semmivel, úgy ment a hordóba, ahogy a JóIsten megteremtette, olyan kemény volt, hogy golyózápor volt a kertben amikor fúrni kezdtem. Ezért vártam vele 3 napot, amíg egy kicsit megszottyadt, és akkor már le tudtam fúrni. és ekkor kezdődött a habzás, de mint állat, csak az tűnt fel, hogy a kutyám nyalogatja a cefrés hordót...:) ez a tápsó, meg a különböző kemikáliás cuccok nem az én barátaim, inkább tényleg lelocsolom napjában párszor a hordót hűtés gyanánt, ha ez segít.
Érdekes, nekem az idén nem habzott a meggyem. Összesen 80kg-t cefréztem eddig, 6 vödörben, de egyik sem habzott, sőt, a bunda is csak finoman ment föl. Igaz, rögtön cefréztem, nem vártam vele. Talán még ma lesz egy újabb adag.
Rectificarea este o operaţie de prelucrare a suprafeţelor. Prin această operaţie se finisează suprafaţa obţinănd o rugozitate fină. În general se obţine cu corpuri abrazive de diferite granulaţii.
De, amilyen erős itt némelyik kolléga készüléke nem árt neki. A finomítást 20-25%-os alszeszből lehet a legjobb minőségben megoldani, de mindig erős alszeszeket főznek és nem akarják kihígítani, akkor a gyengébb alkoholfokú cefréből talán nem lesz erős alszaesz és nem kell figyelni a hígításra.
Ha a cefre épp befér hígítás nélkül, akkor értelemszerűen nem kell hígítani.
Milyen szép, helyes hozzászólásokat írnál, ha tudnál magyarul is. :-))))
Viccet félretéve, üdv mindenkinek, két hét után újra itthon. No, lefőztük a kereskedelmi mennyiségűnek nem éppen mondható (15 l.) És a saját káromon tanulva, fel is habzott. Persze mentségemre legyen, hogy a 70 l-es üstben főztem. Éppen annyi, hogy bekoszolta az üstöt.
Sajnos ez volt az összes gyümölcsöm, ezt is kaptam.
A birtokon siralmas a helyzet. Még a kökénybokrok is üresek Zalában. A sárgabarack fámon 3 szem barack van. Meg vannak számozva, és fegyveres őröket állítottam mellé.
Mi az hogy 5 napja van hordóban és 2 napja fúrtad. Az erjedés közepén még vittél be oxigént és az élesztők nagymértékben szaporodni kezdtek. A meggy e nélkül is veszélyes.
Cefrézéskor tettem bele habzásgátlót is (mert drága a gyümi meg a munkám) és semmi baja. Talán 10cm emelkedett
Majd a ZD-n rákóstolunk! Már, ha eljutsz végre eccő. Merthogy sajnos mostanában nem járok feléd. Azé oda is készíts egy kóstolót, sosem lehet tudni. Ismered a szlogent:
Rég hallottunk Rólad drusza! Örülök, hogy ismét itt vagy. Ez teljesen normális. Velem azt szokta csinálni, hogy habzik kifelé, mint az állat, azután szétmerem két hordóba, és attól kezdve szarik futni a rohadék. Azután, mikor lement a főerjedés, visszateszem, hogy mégse félig legyen a hordó.
Csak ha nem elég híg. A cseresznyét, meggyet nem kell, viszont akár dupla magasra is fel tud habzani mint maga a folyadékszint az üstben, erre vigyázz. Tegyél bele habzásgátlót.
Alapból sztem nem kell ha elég híg. Én almához, birshez, és vadkörtéhez szoktam tenni még a cefrézés elején. Akkor a 200-as hordóba teszek kb 100kg almát-birset és kb 70-80l vizet hogy keverhető legyen...