Keresés

Részletes keresés

bujukcekmece Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101046

És a pektinbontóról nem is beszéltem, ami folyosabbá teszi az amúgy CO2-vel dúsított matériádat. A pektinbontó is természetes enzim, nem szaporodik, elvégzi a dolgát amennyi van, ha kevés van potóljuk...vagy nem

Előzmény: bujukcekmece (101044)
barkócza Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101045

Kösz a figyelmeztetést, majd vigyázok vele. :) Főzésnél amúgy habzott.

Előzmény: csalitos (101042)
bujukcekmece Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101044

A JóIsten a gyümölcsöt arra teremtette, hogy ha nem eszed meg szépen rohadjon el az áltermés a magok körül. Mi ezzel nem értünk egyet:) Az élesztő, a tápsó, nem kemikélia, a gyümölcsökben, felületükön jelen van, de nem mindig megfelelő mennyiségben, minőségben! Ami most nálad zajlik az egy erjedési hiba, orvosolható, de rábízhatód a föntiekre is...

Előzmény: szilvafan (101041)
bujukcekmece Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101043

Az én cserkóm sem habzott mindaddig, amíg a szomszédom ki nem tárta a földpince ajtómat és bemelegedett az amúgy beoltott cefre. A jégakku és a tápsó segített. A 240 liter cigánymeggyemen 1 cm a hab. 18 fokon erjed élesztővel.

Előzmény: barkócza (101040)
csalitos Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101042

   Akkor ezzel a cefrével van valami. Mindenki sírdogál, hogy futkározik a cefréje, főzéskor habzik, egy igazi futós cefre jelleget mutat. Néked nem hajlandó futni. Szerintem több lehetőség leledzik. Ez a cefre nem cefre. Cefrének lehet, hogy cefre, de nem futós. Elképzelhető, hogy nem meggy, álcázva vagyon és csak a külső jelek megtévesztés képen mutatják a meggy jelleget. Valakinél protekciója van. (ezt csak haloványan mondtam) Óvakodj ettől a cefrétől. Lehet, hogy ez még okoz meglepetést. :-))

   Minden jót.

   Józsipapa

Ui: Ezt tudományosan nem tudom megerősíteni, ezért kérem a fővesztés mellőzését.

Előzmény: barkócza (101040)
szilvafan Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101041

nem oltottam én, az égvilágon semmivel, úgy ment a hordóba, ahogy a JóIsten megteremtette, olyan kemény volt, hogy golyózápor volt a kertben amikor fúrni kezdtem. Ezért vártam vele 3 napot, amíg egy kicsit megszottyadt, és akkor már le tudtam fúrni. és ekkor kezdődött a habzás, de mint állat, csak az tűnt fel, hogy a kutyám nyalogatja a cefrés hordót...:) ez a tápsó, meg a különböző kemikáliás cuccok nem az én barátaim, inkább tényleg lelocsolom napjában párszor a hordót hűtés gyanánt, ha ez segít. 

Előzmény: bujukcekmece (101039)
barkócza Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101040

Érdekes, nekem az idén nem habzott a meggyem. Összesen 80kg-t cefréztem eddig, 6 vödörben, de egyik sem habzott, sőt, a bunda is csak finoman ment föl. Igaz, rögtön cefréztem, nem vártam vele. Talán még ma lesz egy újabb adag.

Előzmény: bujukcekmece (101039)
bujukcekmece Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101039

A cseresznye és meggy cefrézéskor érdemes bekészülni jeges palacokkal, hogy hűteni tudd a cefrét! Ha fajélesztővel oltottad Pláne,

mert akkor most a vadak dolgoznak, elmegy a habzás és kipusztulnak, megakad az erjedés. Az élesztő tápsó szintén segít kordában tartani az erjedést!

Előzmény: szilvafan (101021)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101038

Kék bogyival nekem is jobban emelkedne de én lankasztót teszek bele.-:)

Előzmény: szilvakukc (101035)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101037

Kedves egészségedre! Zsebkendő ment!:))

Előzmény: Feriba51 (101034)
héjja60 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101036

Email ment !

Előzmény: Feriba51 (101034)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101035

Az enyém jóval többet emelkedik, de én még fiatal vagyok.:DDD

Előzmény: snapszmester (101029)
Feriba51 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101034

Rectificarea este o operaţie de prelucrare a suprafeţelor. Prin această operaţie se finisează suprafaţa obţinănd o rugozitate fină. În general se obţine cu corpuri abrazive de diferite granulaţii.

:-)))))

Jó nedűt!!!!

 

Előzmény: szilvakukc (101026)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101033

Nem kell!!!

De, amilyen erős itt némelyik kolléga készüléke nem árt neki. A finomítást 20-25%-os alszeszből lehet a legjobb minőségben megoldani, de mindig erős alszeszeket főznek és nem akarják kihígítani, akkor a gyengébb alkoholfokú cefréből talán nem lesz erős alszaesz és nem kell figyelni a hígításra.

Ha a cefre épp befér hígítás nélkül, akkor értelemszerűen nem kell hígítani.

Előzmény: Firga73 (101016)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101032

kiegészítés: 15 l cseresznyecefrét

Előzmény: In Lak'ech (101030)
Firga73 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101031

Köszönöm a válaszokat.

In Lak'ech Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101030

Milyen szép, helyes hozzászólásokat írnál, ha tudnál magyarul is. :-))))

 

Viccet félretéve, üdv mindenkinek, két hét után újra itthon. No, lefőztük a kereskedelmi mennyiségűnek nem éppen mondható (15 l.) És a saját káromon tanulva, fel is habzott. Persze mentségemre legyen, hogy a 70 l-es üstben főztem. Éppen annyi, hogy bekoszolta az üstöt.

Sajnos ez volt az összes gyümölcsöm, ezt is kaptam.

A birtokon siralmas a helyzet. Még a kökénybokrok is üresek Zalában.  A sárgabarack fámon 3 szem barack van. Meg vannak számozva, és fegyveres őröket állítottam mellé.

Előzmény: pálinkaüst (100367)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101029

Szia!

Vagy, de minek? :-)

Mi az hogy 5 napja van hordóban és 2 napja fúrtad. Az erjedés közepén még vittél be oxigént és az élesztők nagymértékben szaporodni kezdtek. A meggy e nélkül is veszélyes. 

Cefrézéskor tettem bele habzásgátlót is (mert drága a gyümi meg a munkám) és semmi baja. Talán 10cm emelkedett

Előzmény: szilvafan (101021)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101028

Majd a ZD-n rákóstolunk! Már, ha eljutsz végre eccő. Merthogy sajnos mostanában nem járok feléd. Azé oda is készíts egy kóstolót, sosem lehet tudni. Ismered a szlogent:

"Páleszt főzni milyet tucc,

 Maj' leteszteli Szilvakukc":DDD

Előzmény: szilvafan (101027)
szilvafan Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101027

vagyok én, persze, mindig vagyok, tudod, akit eccer megcsapott a pálinka gőze, az soha nem felejti el :)

csak kicsit megijedtem, mert tényleg, mint az állat, úgy habzik. Viszont már most csodás alkoholos illata van, és nagyon szép tiszta a cefre. 

Előzmény: szilvakukc (101025)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101026

A fikát, azt ismerem, tudom, hogy a nózinkban található. Hogy a rektifika honnan gyün, azt el sem merem képzelni.:)))

Előzmény: Tucso69 (101007)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101025

Rég hallottunk Rólad drusza! Örülök, hogy ismét itt vagy. Ez teljesen normális. Velem azt szokta csinálni, hogy habzik kifelé, mint az állat, azután szétmerem két hordóba, és attól kezdve szarik futni a rohadék. Azután, mikor lement a főerjedés, visszateszem, hogy mégse félig legyen a hordó. 

Előzmény: szilvafan (101021)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101024

Tegyél rá habzásgátlót vagy etolajat

Előzmény: szilvafan (101021)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101023

átmerni a cefréből egy kisebb hordóba....

hamar megnyugszik

Előzmény: szilvafan (101021)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101022

Olajat tegyél a tetejére, a sima étolaj is jó, kb fél dl elég egy alkalomra.

Persze az induláskor óvatosan kell tüzelni.

 

Előzmény: Firga73 (101016)
szilvafan Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101021

sziasztok,

kis segítséget kérek szépen, mert meggyet még nem cefréztem nagyobb mennyiségben, most van 100 kiló a hordóban, és eszméletlen mértékben habzik.

5 napja van hordóban, és 2 napja fúrtam le, azután kezdődött a habzás,de olyan szinten, hogy lenyomja a tetőt és kihabzik a hordóból...

Ez normális, vagy kell vele valamit csinálni ? köszi, szilva

 

manta-z Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101020

Az utópárlat átjön....mindig...mindenhová...minden körülmények között. 

Előzmény: bezzeg Jani (100990)
manta-z Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101019

Csak ha nem elég híg. A cseresznyét, meggyet nem kell, viszont akár dupla magasra is fel tud habzani mint maga a folyadékszint az üstben, erre vigyázz. Tegyél bele habzásgátlót. 

Előzmény: Firga73 (101016)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101018

Alapból sztem nem kell ha elég híg. Én almához, birshez, és vadkörtéhez szoktam tenni még a cefrézés elején. Akkor a 200-as hordóba teszek kb 100kg almát-birset és kb 70-80l vizet hogy keverhető legyen...

Előzmény: Firga73 (101016)
Firga73 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101017

Általában 40 litert szoktam benne főzni !!!

Előzmény: Firga73 (101016)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!