Keresés

Részletes keresés

szilvakukc Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101037

Kedves egészségedre! Zsebkendő ment!:))

Előzmény: Feriba51 (101034)
héjja60 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101036

Email ment !

Előzmény: Feriba51 (101034)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101035

Az enyém jóval többet emelkedik, de én még fiatal vagyok.:DDD

Előzmény: snapszmester (101029)
Feriba51 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101034

Rectificarea este o operaţie de prelucrare a suprafeţelor. Prin această operaţie se finisează suprafaţa obţinănd o rugozitate fină. În general se obţine cu corpuri abrazive de diferite granulaţii.

:-)))))

Jó nedűt!!!!

 

Előzmény: szilvakukc (101026)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101033

Nem kell!!!

De, amilyen erős itt némelyik kolléga készüléke nem árt neki. A finomítást 20-25%-os alszeszből lehet a legjobb minőségben megoldani, de mindig erős alszeszeket főznek és nem akarják kihígítani, akkor a gyengébb alkoholfokú cefréből talán nem lesz erős alszaesz és nem kell figyelni a hígításra.

Ha a cefre épp befér hígítás nélkül, akkor értelemszerűen nem kell hígítani.

Előzmény: Firga73 (101016)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101032

kiegészítés: 15 l cseresznyecefrét

Előzmény: In Lak'ech (101030)
Firga73 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101031

Köszönöm a válaszokat.

In Lak'ech Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101030

Milyen szép, helyes hozzászólásokat írnál, ha tudnál magyarul is. :-))))

 

Viccet félretéve, üdv mindenkinek, két hét után újra itthon. No, lefőztük a kereskedelmi mennyiségűnek nem éppen mondható (15 l.) És a saját káromon tanulva, fel is habzott. Persze mentségemre legyen, hogy a 70 l-es üstben főztem. Éppen annyi, hogy bekoszolta az üstöt.

Sajnos ez volt az összes gyümölcsöm, ezt is kaptam.

A birtokon siralmas a helyzet. Még a kökénybokrok is üresek Zalában.  A sárgabarack fámon 3 szem barack van. Meg vannak számozva, és fegyveres őröket állítottam mellé.

Előzmény: pálinkaüst (100367)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101029

Szia!

Vagy, de minek? :-)

Mi az hogy 5 napja van hordóban és 2 napja fúrtad. Az erjedés közepén még vittél be oxigént és az élesztők nagymértékben szaporodni kezdtek. A meggy e nélkül is veszélyes. 

Cefrézéskor tettem bele habzásgátlót is (mert drága a gyümi meg a munkám) és semmi baja. Talán 10cm emelkedett

Előzmény: szilvafan (101021)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101028

Majd a ZD-n rákóstolunk! Már, ha eljutsz végre eccő. Merthogy sajnos mostanában nem járok feléd. Azé oda is készíts egy kóstolót, sosem lehet tudni. Ismered a szlogent:

"Páleszt főzni milyet tucc,

 Maj' leteszteli Szilvakukc":DDD

Előzmény: szilvafan (101027)
szilvafan Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101027

vagyok én, persze, mindig vagyok, tudod, akit eccer megcsapott a pálinka gőze, az soha nem felejti el :)

csak kicsit megijedtem, mert tényleg, mint az állat, úgy habzik. Viszont már most csodás alkoholos illata van, és nagyon szép tiszta a cefre. 

Előzmény: szilvakukc (101025)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101026

A fikát, azt ismerem, tudom, hogy a nózinkban található. Hogy a rektifika honnan gyün, azt el sem merem képzelni.:)))

Előzmény: Tucso69 (101007)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101025

Rég hallottunk Rólad drusza! Örülök, hogy ismét itt vagy. Ez teljesen normális. Velem azt szokta csinálni, hogy habzik kifelé, mint az állat, azután szétmerem két hordóba, és attól kezdve szarik futni a rohadék. Azután, mikor lement a főerjedés, visszateszem, hogy mégse félig legyen a hordó. 

Előzmény: szilvafan (101021)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101024

Tegyél rá habzásgátlót vagy etolajat

Előzmény: szilvafan (101021)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101023

átmerni a cefréből egy kisebb hordóba....

hamar megnyugszik

Előzmény: szilvafan (101021)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101022

Olajat tegyél a tetejére, a sima étolaj is jó, kb fél dl elég egy alkalomra.

Persze az induláskor óvatosan kell tüzelni.

 

Előzmény: Firga73 (101016)
szilvafan Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101021

sziasztok,

kis segítséget kérek szépen, mert meggyet még nem cefréztem nagyobb mennyiségben, most van 100 kiló a hordóban, és eszméletlen mértékben habzik.

5 napja van hordóban, és 2 napja fúrtam le, azután kezdődött a habzás,de olyan szinten, hogy lenyomja a tetőt és kihabzik a hordóból...

Ez normális, vagy kell vele valamit csinálni ? köszi, szilva

 

manta-z Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101020

Az utópárlat átjön....mindig...mindenhová...minden körülmények között. 

Előzmény: bezzeg Jani (100990)
manta-z Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101019

Csak ha nem elég híg. A cseresznyét, meggyet nem kell, viszont akár dupla magasra is fel tud habzani mint maga a folyadékszint az üstben, erre vigyázz. Tegyél bele habzásgátlót. 

Előzmény: Firga73 (101016)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101018

Alapból sztem nem kell ha elég híg. Én almához, birshez, és vadkörtéhez szoktam tenni még a cefrézés elején. Akkor a 200-as hordóba teszek kb 100kg almát-birset és kb 70-80l vizet hogy keverhető legyen...

Előzmény: Firga73 (101016)
Firga73 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101017

Általában 40 litert szoktam benne főzni !!!

Előzmény: Firga73 (101016)
Firga73 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101016

50 literes az üst mérete !!!! Gondoltam hogy a habzik , mindegy hogy dupla vagy szimpla... Én arra voltam csak kíváncsi hogy kell-e vizezni a cefrét főzéskor, vagy csak akkor ha nem elég híg  !!!!

Előzmény: TINTUS (101013)
sogi01 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101015

                                                       vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (100934)
Feriba51 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101014

Mi is a rektifikáció?

 

A rektifikáció = A deflegmáció nyomán keletkezett flegma újra párlása, mielőtt ez még visszacsurogna az üstbe.

Ehhez az kell, hogy a flegma visszacsurgását lelassítsuk, újramelegítsük (ezt általában az üstből jövő gőzök teszik).

Ennek a megvalósítása millió féle képpen lehetséges. Ezért létezik olyan sok fajta konstrukció. A legegyszerübb, például a fémszivacs, vagy különböző töltetek (porcelán golyócskák, rézgyürük....) Amiről Te beszélsz, az egy kicsit más, de az is valami:-)

Szólj, ha valamit nem jól tudok:-))))

Jó nedűt!!!

 

Előzmény: Tucso69 (101007)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101013

mennyi a cefre és mekkora az üst?? Mért nem ezeket az adatokat közlöd ezek a fontosak nekünk. Mi mennyi miért mi hány?

Előzmény: Firga73 (101006)
stapika Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101012

Nem a faltól habzik,s nem fog duplán habzani.:-)

Előzmény: Firga73 (101011)
Firga73 Creative Commons License 2014.07.06 0 0 101011

Dupla falunál mi a helyzet ?

Nekem az van ...

Előzmény: snapszmester (101009)
Tucso69 Creative Commons License 2014.07.06 0 0 101010

Igen, így értettem. Ha meg tudja kerülni, megkerüli az összes.

 

Más

Ma megettük az összes kajszit két fáról, első termés volt:

Bergeron 5 db, ez olyan piacos, finom igazi ennivaló, azért ültettem, hogy távol tartsam Mókuskát a göncitől. :-)

Gönci 2db, ebből lesz a tuti zamatos pálinka!

Előzmény: snapszmester (101008)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.06 0 0 101009

Nem artasz vele.

A meggy főzesenel a habzas az igazi veszély.

Előzmény: Firga73 (101006)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.06 0 0 101008

Az összes gozt, hogy értelme legyen.

Előzmény: Tucso69 (101007)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!