Keresés

Részletes keresés

Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100596

Az én MESTEREM ragaszkodik a 20.fok körülihez.

Előzmény: Öregdömperes (100595)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100595

És ezt,hogy állapitod meg?

Előzmény: körte51 (100593)
Baracilin Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100594

Szép darab!

 

Esetleg az alkatrészek méretét, tervrajzát megosztod?

A motor mennyit pörög?

Előzmény: bezzeg Jani (100519)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100593

A cefre főzésnél én leengedem ameddig lehet ! Szinte vízig!  5fok alatt szoktam megállni!

Előzmény: Öregdömperes (100591)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100592

"Elsőként a szőlő héján izolálták (a sötét színű gyümölcsök, mint a szilva bőrén is megfigyelhető fehér rétegként, ahol a növény kutikulájának viaszanyagaiban él.)"

 

Igen ,valószínű nem lehet lemosni, de ha valaki mindegyiket fényesre törölgeti gyéríteni lehet! :-)

Előzmény: norris53 (100590)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100591

Üdv.Holnap indul a cseresznye fözése.Non-Stop fog menni,mivel kicsi az üst.Hány foknál álljak meg?25,20 vagy alatta?

Előzmény: körte51 (100540)
norris53 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100590

Attól hogy Demendi Miki barátunk azt mondta lemossuk a vad élesztőket még nem "hal"-nak meg csak tisztábbak lesznek :-)

Próbáld csak ki mosd meg a gyümölcsöt cefrézd - és meglátod mennyi vad élesztő maradt benne !!

A földet és egyéb szennyeződést mindenképp letakarítja a víz - és az biztos hogy hasznos is !

Előzmény: bezzeg Jani (100586)
szilvakukc Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100589

Hány éves vagy Te királyfi? Nem kő mindent elhinni, amit látol az interneten.:))

Előzmény: bezzeg Jani (100586)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100588

Készül Belga sör a tavaszi barackvirágzáskori szél segítségével szállított élesztővel.

Ha abban az évben nem a barackfák felől fúj a szél hanem a tehenésztelep felől akkor olyan sört isznak. 

Ennek is meg van a diszkrét bája.

 

 

Előzmény: Feriba51 (100581)
Babar66 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100587

Na, ja. Sokan még ma is büszkén kínálják a pálinkájukat: "Na, ezt kóstold meg! Ezután nem kapsz levegőt..."

 (Az egész nyáron át földről összegereblyézett "gyümölcsből" cefrézett, mikuláskor, vagy inkább az újévben főzetett ecetfészket pálinkának nevezve!)

Most is csak azt mondom, egy korrekt összekóstolás sok mindent eldönt! 

Előzmény: Feriba51 (100581)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100585

A szerepe mint a turmix gépben.

A kicsi ill. nagy lyukú a gyümölcstől függően, külön- külön használni.

Eredetileg szilvához készült, de a meggy hamarabb érett.

 

Előzmény: Szkajvolker Lajos (100575)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100584

Nekem 8 

Előzmény: peca_matyi (100579)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100583

Én is így tapasztaltam, amilyen a gyümölcs, olyan a cefre.

 

Ezért kipróbálom a hókuszpók élesztőket. Varázs szereket. 

80 fokon hőkezelni nem fogom az biztos.

Vagy azt is kell??????????????

Előzmény: Feriba51 (100581)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100582

Ki fogom próbálni, vad :sütő:faj: kontra kísérletet.

 

2012-ben átvágásos erjesztéssel készítettem cefréimet.

Szüret előtt két nappal készítettem a gyümölcs fajtájának megfelelő fajélesztős pektinbontós turmixot és ezt öntöttem a frissen szüretelt cefréhez. Már főzéskor

jelentkeztek a pozitívumok. Én a kimagasló minőségű termés évjáratnak tulajdonítottam az eredményt. 

Előzmény: körte51 (100568)
Feriba51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100581

..."aki elolvassa ,70 .oldaltól ,nem fogja a természetre bízni!"...

 

A borászok egyik tábora azzal dicsekszik, hogy saját élesztőn erjed a bora. Nekik miért nem okoz bajt az a sok elvadult, semmirekellő élesztő? Annak ellenére, hogy ők az erjedés termékét isszák és nem párolják le kétszer.

 

Rézműves pedig okosan eljutott az agyonpermetezett gyümölcsökhöz. Abban az esetben el tudom képzelni a hozzáadott élesztők szükségességét. A példa szerint néha még az sem segít.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: körte51 (100576)
szilvakukc Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100580

Jó foglalkozása van a barátodnak. Kérdezd má meg nincs felvétel?:))

Előzmény: rézműves1 (100571)
peca_matyi Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100579

...az a legjobb , annak a zamata mennyei...

Előzmény: bezzeg Jani (100564)
peca_matyi Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100578

... na jó , de az nem aranyból van...

persze , hogy elfogadták. Mit értenek azok hozzá...:-)

Előzmény: snapszmester (100561)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100577

Ja ,kinyírja a candidát!:-) Egy haverom felesége egy ilyen vegyszer kereskedésben dolgozik ,mesélte  mi mindet visznek a termelők, nem volt kedvem megenni a paradicsomot!

Előzmény: csalitos (100573)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100576

Ezt mondom én is! Sólyom könyvben piszkosul le van írva és aki elolvassa ,70 .oldaltól ,nem fogja a természetre bízni! Jó cefréből, jó pálinkát akarok főzni ,csak úgy tudom megtenni ha hiteles forrásból utánaolvasok!  Használom én is a sütőélesztőt, ott van a hűtőbe a rúd ,de használom a többit is !  Azt akartam hogy a meggy ne fusson úgy raktam fajélesztőt! Ezután a beszélgetés után bátrabban fogom a sütőélesztőt használni!

Előzmény: snapszmester (100574)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100575

A középen lévő vágószárny szerepe mi, hogyan működik az ott? A két szitalemez nem egyszerre van benne, az a változtathatóság miatt van ugye?

Előzmény: bezzeg Jani (100558)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100574

Én azt mondom, használjunk élesztőt!!!

400 L barackom volt. Abba tettem próbaképpen az említett szereket.

Egész eddig budafoki sütő élesztőt használtam, azt gondolom ezután is. 

Ha lesz időm kigyűjtöm mennyi nemesfémet kaptam eddig a pékélesztős pálinkáimra.

Az a célom hogy ne féljen senki az élesztőzéstől. 

Az összes lényeges paraméterben tudja amit a fajélesztők. Ha jó a cefre jó a pálinka, ha nem jó akkor semmi nem teszi jobbá. 

Előzmény: körte51 (100570)
csalitos Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100573

   Jótékony hatása is van! Fogadok, hogy nem is lettek gombásak a belső szerveid!...   :-))

Előzmény: körte51 (100572)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100572

Hallod és ezt vesszük a piacon és  esszük! Sokan csalánkiütésesek a szamócától ,lehet nagy részét a gombaölők okozzák!

Előzmény: rézműves1 (100571)
rézműves1 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100571

...egyik gőzhajós mellező barátom járt egyik évben így a földi eprével...termelőtől vette

olcsón, de hiába tette bele az élesztőt, meg egy kis cukrot, a jó Istennek se akart, sehogy sem kiforrni...ki kellett öntse...kiderült, hogy abban az évben is sok eső volt és a penész ellen, gombaölő szerrel permetezték...na az a szer, az élesztő gombákat is hazavágta...

Előzmény: szilvakukc (100557)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100570

És te? Azt mondod rakjunk sütőélesztőt , Te pedig fajélesztőt használsz!

Előzmény: snapszmester (100569)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100569

Te vagy a másik véglet. 

Csókoljátok meg egymást. :-)

Előzmény: körte51 (100566)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100568

Itt a lehetőség ,amikor nagyobb cefremennyiséged lesz egy hordóba próbáld ki és főzd ki külön és össze lehet hasonlítani!

Előzmény: bezzeg Jani (100555)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100567

Ha csak azt vesszük figyelembe ,hogy kevesebb co2-t termel már megéri ,kevesebb aromát levegőztet ki a cefrénkből!

Előzmény: körte51 (100566)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100566

Én csak jót tudok írni a fajélesztőről! A vadélesztőt  még mindig legyőzték a fajélesztők! Egyből észre lehet venni ,hogy más ,ha fajélesztős! Van egy kezdeti gyorsabb indulás és utána egy egyenletes pezsgés az erjedés végéig! A vadélesztős a zajos erjedés alatt nagyon vadul fut ,utána meg lassul ! A hidegtűrők is csodásak ,nyugodt vagyok benne ,hogy kierjed ,ha kifogok egy hűvös kora téli cefrézést! A szakirodalom pedig sok okosságot leír , pl ,hogy van olyan ami rossz ízt visz bele! Rettentő sok fajta vadélesztő van és mind megerjeszt csak kevés közülük a jó ,ami nem visz bele nemkívánatos ízeket!

Előzmény: bezzeg Jani (100555)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!