Keresés

Részletes keresés

körte51 Creative Commons License 2014.06.12 0 0 100051

Köszönöm , már keresgélem is az anyagot hozzá!:-)

Előzmény: crosspisti (100043)
Tucso69 Creative Commons License 2014.06.12 0 0 100050

Ha mégis tönkremegy, Rézműves vállalja az anyagi és erkölcsi felelősséget! :-D

Előzmény: In Lak'ech (100047)
rézműves1 Creative Commons License 2014.06.12 0 0 100049

...bocs ezt nem is említettem, mert én már többször is főztem, hogy az eper, bár édesnek tűnik, elég karakteres illatú, hogy 3-4% napfényt is gond nélkül elbírjon...így az abból keletkezett alkohol is segít megvédeni a romlástól...

Előzmény: rézműves1 (100046)
Tucso69 Creative Commons License 2014.06.12 0 0 100048

Mond meg neki, hogy kurva gyorsan kezdjen keresni valakit aki kifőzi neki!

Cukor, ezért alkoholszegény a cefréje (hacsak nem öntött bele), így romlékony!

Sógorom cefrézett epret, amit 5 nap után főzött, és így is megjelent rajta a pimpó, amiről tudjuk, hogy azt a kevés alkoholt szeretné elfogyasztani...

Előzmény: In Lak'ech (100045)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.06.12 0 0 100047

Én is így gondoltam. Csak azért tettem fel itt a kérdést a fórumon, hogy meg tudjam neki mutatni. Nekem nem biztos, hogy elhinné. :-)

Előzmény: rézműves1 (100046)
rézműves1 Creative Commons License 2014.06.12 0 0 100046

...mond neki, hogy a teljes kiforrás vége előtt (amikor még van CO képződés) savazza le PH 2.8-ra és ha tudja, tegye hűvösre...amint kiforrt, simítson a tetejére vékony fóliát, amit a hordó falán 10-centit felhajt és a fóliára öntsön vagy 3-4-centi vizet...a víz a fóliát nekinyomja a hordó falának és így teljesen hermetikusan zárja le...így azért kibírja gond és károsodás nélkül, mert sajnos vannak olyan káros bacik, amik még a CO-párna védelme alatt is rongálják a cefrét...

Előzmény: In Lak'ech (100045)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.06.12 0 0 100045

Egy ismerősöm 200 kiló epret cefrézett. Kérdezem, mikor lesz kifőzve? Azt válaszolta, augusztusra van időpontja a főzdében. Ugye jól tudom, hogy a földieper, faeper (szeder), málna cefrék nagyon romlékonyak? Nem lesz kései neki az az augusztusi főzés????

rézműves1 Creative Commons License 2014.06.12 0 0 100044

...pályinkás jó reggelt...

 

...gratulálok Snapszinak a 100.000.-ik hsz.-hoz és egyértelmű, hogy ez Őt illette...ez az országos fórum az Ő hathatós, szakmai segítségével, nem kevéssé járult hozzá, a régi rossz, több évtizedes, cefrézési és főzési beidegződések megváltoztatásához, aminek nagyszerű következménye, hogy ma már sokkal jobb az otthon főzött pálinka minősége, mint azt még pár éve is remélhettük volna...

...ehhez további jó egészséget és jó főzést kívánok neki...

 

...a Nabiti-féle módosított "rettenetes" gyümölcs aprító, amióta megismertem és használom, szerintem a cefrézés egyik leghasznosabb segédeszköze...

...kicsit egyszerűbb és könnyebb is elkészíteni, mint az eredeti háromágút, de a 3.000.-

körüli fordulatnál ugyanolyan "rettenetes" a hatásfoka...

 

...én 100-as belső átmérőjű karikákat 6-os húzott anyagból tekertem, mert annak nem kell nagyon erősnek lenni, hiszen csak annyi a szerepe, hogy a pengék ne vágják ki a hordó oldalát...a függőleges pengék 120mm hosszúak...a vízszintesek kiköszörülés után, propellerként megtekerve...a szára 10-12-es anyagból...én egy 87-centis 12-es krómozott szárat találtam és ebből lett...a hosszú szár a nagy hordóban keverésre is alkalmas, meg az epercsumákat és a cseresznyeszárat is nagyszerűen összegyűjti...

 

.........mint a "Jóker", mindent visz...

Előzmény: körte51 (100038)
crosspisti Creative Commons License 2014.06.12 0 0 100043

Ugyan nem engem kérdeztél, de tudok én is hasznos tanácsot adni a nabiti készítéséhez. Nálam a két 110-es gyűrű vastagfalu csőből van, a pengék lapos vasból. A gyűrűkbe belehegesztve a vízszintes, élezett penge középre, majd eszterga padon középen átfúrva a tengely részére/ így lesz pontos futása/, tengelyt, és a függőleges pengék ,behegesztése következik. A tengely legalább 12átmérő legyen/az enyém 16-os a vége kisebb,3lap van marva rá/. A pengék nem érhetnek ki agyűrű külső széléig.

Előzmény: körte51 (100038)
sogi01 Creative Commons License 2014.06.12 0 0 100042

                                                     vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (100009)
schlumbergerrrr Creative Commons License 2014.06.12 0 0 100041

Bizony, kolléga úr, így van ez. :-)

Előzmény: Babar66 (100039)
Babar66 Creative Commons License 2014.06.11 0 0 100040

Hú, az annyáját! Ott osztán' van mindenféle re-, meg def- meg nemtommilyen' áció!!!

Ha nulláig engednéd, nem köllene' a vízzel vacakolni!

Előzmény: bezzeg Jani (100028)
Babar66 Creative Commons License 2014.06.11 0 0 100039

:)))

 

... és ez nem csak a pálinkára igaz!

 

Üdv!

 

Előzmény: schlumbergerrrr (100006)
körte51 Creative Commons License 2014.06.11 0 0 100038

Nabiti rettenetest készítek! 10-es gömbvas szárnak ,8-as gömbvasból 100mmátmérőjű gyűrű ,120mm magas függőleges pengék , ilyesmi a Tied is ugye?

Előzmény: rézműves1 (99932)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.11 0 0 100037

Fontos a kevero. Nem tudhatjuk mi megy el kevergetes közben.

Előzmény: pam-pi (100035)
firekiller Creative Commons License 2014.06.11 0 0 100036

Kihagyok pár napot és máris felpörög a fórum 100 000 Fölé :)

Köszönöm/Köszönjük Mester !

 

Előzmény: snapszmester (100000)
pam-pi Creative Commons License 2014.06.11 0 0 100035

Ha már itt vagyok kérdeznék is valamit:

 

Egylépcsős főzőben mennyire nélkülözhetetlen a keverő használata? Valami olyasmiről olvastam, hogy ha nincs keverő nem egyszerre jön forrásba a cefre, és nem lehet szépen az előpárlatot elválasztani. Ezért én sokáig közel forrásig kevergetek a töltőnyíláson benyúlkálva. A gondom az, hogy nem lehetséges ilyenkor aromaveszteség? Jó illatú pára szokott megcsapni mikor kinyitom a fedélt, ez nem gond, mert nem menne át a párlatba amúgy sem? 

Előzmény: pam-pi (100034)
pam-pi Creative Commons License 2014.06.11 0 0 100034

Most látom milyen szép kerek számot ért meg ez a fórum!  Gratulálok Neked és a fórum "törzstagjainak" ehhez a szép eredményhez. Ritkán nézek be mostanában ide, mert sikerült elsajátítanom a pálinkafőzés alapjait, és az egylépcsős (egymenetes) főzőmmel kicsit "eretnek" is vagyok:)

Sikerült a környékbeli pálinka versenyeken pár arany ezüst bronz érmet is szereznem, és az ehhez szükséges tudást nektek köszönhetem, amiért nagyon hálás vagyok!

További sok jó eszmecserét, fórumozást, és sok hektó pálinkát kívánok mindenkinek!

Előzmény: snapszmester (100000)
körte51 Creative Commons License 2014.06.11 0 0 100033

Sok dolgotok lesz még a 200000-ig !:-)

Előzmény: norris53 (100027)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.06.11 0 0 100032

Az első mondata sem kutya.

Előzmény: crosspisti (100031)
crosspisti Creative Commons License 2014.06.11 0 0 100031

Szerintem a Jani csak ugrat bennünket a csapvízzel, meg a10 fokig való főzéssel ,ő ennél rafináltabban csinálja.

körte51 Creative Commons License 2014.06.11 0 0 100030

Értelek és a cefrét hol vágod el?  Mert én ,ahogy sokan a cefrét leengedem minél tovább ,ez 5 fok körül lehet ! Ezt az előszeszt az én készülékemnél 40 foknál már utópárlatra váltom! Az utóbbi 2 főzésnél leengedtem 35 -re és picit érzem ,habár az idő múlásával lágyul,de legközelebb 40nél biztos megállok! Én ezt 10ig leengedném nagyon fazékíz lenne! Kb 60 fokos szokott lenni nekem is a középpárlat!

Előzmény: bezzeg Jani (100028)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.11 0 0 100029

Nem értem felhaborodasod tárgyát, főleg hogy nem neked írtam. Igyál egy felest es relax. Kolléga csak érdeklődött, en meg ezt találtam. Majd felhívja ő ha akarja... Ugy gondolom nem az en dolgom felhívni őket hisz nem nekem kell. 

Előzmény: TINTUS (100026)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.11 0 0 100028

 

A   Kt<1      nagy molekula tömegű kellemetlen szagú zsírsav komponenseket, már a cefre főzésekor elválasztom az alszesztől.

Ha  Pl. a finomítást 10-nél vágom, akkor általában az anyagom 60V% ezért, sajnos  szűrök hozzá csapvizet a valódi szeszfok beállításához.

 

https://drive.google.com/file/d/0B_B4QxK-yoPZNWRJLWZPaC0tU2c/edit?usp=sharing

Előzmény: körte51 (99871)
norris53 Creative Commons License 2014.06.11 0 0 100027

Azt hiszem jó volt megérni megélni ezt is együtt (100000) !

Azért csak azért is :-) 

snapszmester

gratulálok

Előzmény: snapszmester (100000)
TINTUS Creative Commons License 2014.06.11 0 0 100026

Megint okoskodsz.....Ha fel is hívtad volna a web áruházat meggyőződhettél volna arról, hogy nincs ez a típus már az országba. Hiu ábrándot ne kelts a kollégákba feleslegesen. Jobban nézz utánna a dolgoknak mielőtt leírsz valamit.......

 

Nem bántásnak írtam ám !

Előzmény: gabor0036 (100010)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.11 0 0 100025

Az 5 percet soknak tartom. Valós idejű videó van a weboldalamon cseresznye cefrézésről.

Előzmény: crosspisti (100022)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.11 0 0 100024

Ezt mondtam en is, le lettem hurrogva...

ezek a linkek azért voltak, mert a kolléga ilyet keresett. 

Előzmény: crosspisti (100022)
nebamun Creative Commons License 2014.06.11 0 0 100023

Ezt úgy hívják, hogy geist, német területen népszerű. Sajnos én nem tudtam semmi konkrétat kideríteni a készítéséről, csak annyit, hogy 100 kg gyümölcsre 20-40l szeszt öntenek, szóval elég durva az arány.

A szesz minél jellegtelenebb legyen. A fokáról nincs információ, de én 70%-os alkohollal csinálnám, állítólag ebben az arányban a leghatékonyabb oldószer. Sem arról, hogy mennyi ideig kell áztatni, a fenyőtoboz geist-nél pár hetet írnak, rendszeresen rázogatva. És igen, ezt a macerátumot ki kell főzni még egyszer.

Előzmény: erik erik (100019)
crosspisti Creative Commons License 2014.06.11 0 0 100022

Az alapanyag pépesítésénél , ha jó szerszámmal tesszük, nem kell sokáig, és nagy teljesítménnyel tenni. A saját készítésű nabiti 3függőleges, 3 vízszintes éllel van ellátva. A 370w- os fúrógép 5 percen belül pépet csinál a 20 literes edényben a10- 15 kg cseresznyéből. Valaki itt írta, hogy 15 per múlva pihenteti a gépet, itt a szerszám rossz, vagy az edény nagy.

Előzmény: gabor0036 (100012)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!