Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ha például délután négykor érkezel majd, én már háromkor elkezdek örülni. Minél előrébb halad az idő, annál boldogabb leszek. Négykor már tele leszek izgalommal és aggodalommal; fölfedezem, milyen drága kincs a boldogság. De ha csak úgy, akármikor jössz, sosem fogom tudni, hány órára öltöztessem díszbe a szívemet... Szükség van bizonyos szertartásokra is.
- Mi az, hogy szertartás? - kérdezte a kis herceg.
- Az is olyasvalami, amit alaposan elfelejtettek - mondta a róka. - Attól lesz az egyik nap más, mint a másik, az egyik óra különböző a másiktól.
Attól lesz az egyik hozzászólás más, mint a másik :-)
Ha csak egy kis része is volt ebben a fórumnak és nekem, már megérte.
Elüldöztünk néhány embert, szereztünk néhány barátot és főztünk sok pálinkát. Biztosan állíthatom olyan rosszat ami nem fogyott el 1 litert sem.
Azt is biztosan állíthatom hogy jobbak lettek a pálinkák. Talán azért mert igényt támasztottunk magunk és a főzdék felé.
Régi mondás: Nem élünk olyan soká hogy rossz pálinkát igyunk. Ezt ajánlom mindenkinek.
Ne tűrjük el szó nélkül ha ilyennel kínálnak bennünket.
Szabad lett a főzés, szabadabb mint amit a legelszántabb otthonfőzők remélhettek volna. Ne éljetek vele vissza.
Írhatnák még népi bölcseleteket pl. járt utat a járatlanért, de úgy sem fogadjátok meg. Kísérletezzetek, de írjátok meg az eredményeket, kudarcokat is.
A végszó: a pálinka a legfinomabb töményszesz, bárki bármit is állít. A ti dolgotok is hogy ezt minél kevesebben tudják cáfolni.
Jó nedüt, jó lét, de leginkább jó pálinkát kívánok minden fórumozónak.
Én igazából nem tudom eldönteni, hogy melyik a jobb módszer, mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya is ittam már tornyosból is jót meg kisüstiből is. A tornyos illatosabb, de nálam az ízek később jönnek elő mint a kisüstinél! Valamennyire hajlok a kisüsti felé, de csak azért, mert általában a szilván kívül nincs olyan mennyiségű gyümölcsöm, amit aromatornyossal ki lehetne főzni, anélkül hogy más ismeretlen minőségű cefréjével össze ne kevernék.
Itt mindenki jó pálinka párti. Soha nem érdekelt mivel, hogyan készült ha jó volt. Elmondhatom hogy én már ittam mindenfajta pálinkát. Rosszat is kóstoltam. A jókat lehet egymás mellé tenni és eldönteni melyik jobb. A rosszakat nem kell meginni.
De azt állítani hogy a kisüsti az rossz a labanc az jó, nagyon szűk látókőrre utal.
Nem értelek. Leírtam a tapasztalatom, véleményem. Azóta csak "támadást" kapok mert itt mindenki kisüsti párti. :)) Ha lenne több jó tapasztalatom kisütivel, akkor biztosan azt írnám. De eddigi tapasztalatom szerint sajnos nincs. És ismét kiemelem hogy nem a házi főzésről, hanem bérfőzdéről beszélek. Nem vagyok elfogult, csak amikor "neves" főzdék ihatatlan szeszt adnak el-főznek le mint jo kisüsti pálinka, akkor kicsit átvertnek érzem magam. Más a technológia, más az ízvilág. Egyszer szívesen elmennék egy találkozóra, ahol megadatik a lehetőség megkóstolni a valóban jo kisüstit. Hátha megváltozik a véleményem. ;) De addig ne az kövezzen meg aki csak otthon főz és csak kisüstivel. :))
Ezt szeretem a kollégában, hogy nem elfogult. De meg nem hallgatná a másik véleményét.
Ha a minőség feltétele a jó cefre akkor miről beszélünk. Nem lehet elrontani a jó cefrét rossz főzéssel. Rossz cefréből semmilyen főzővel nem lehet jó pálinkát főzni, legfeljebb ihatóbb lesz a labanc módszerrel. Ez nem előnye sőt inkább a hátránya. Ugyan így meg lehet vele szabadulni az aromáktól is.
De nem érted a lényeget. :) Tornyosnál pont ez a legfontosabb momentum ahol eldől a lényeg. :) Nem egy bérfőzdét próltam ki, így van mind a kettő technológiával tapasztalat több irányból. Egyhez tértem vissza. És az nem kisüsti.