Én igazából nem tudom eldönteni, hogy melyik a jobb módszer, mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya is ittam már tornyosból is jót meg kisüstiből is. A tornyos illatosabb, de nálam az ízek később jönnek elő mint a kisüstinél! Valamennyire hajlok a kisüsti felé, de csak azért, mert általában a szilván kívül nincs olyan mennyiségű gyümölcsöm, amit aromatornyossal ki lehetne főzni, anélkül hogy más ismeretlen minőségű cefréjével össze ne kevernék.
Itt mindenki jó pálinka párti. Soha nem érdekelt mivel, hogyan készült ha jó volt. Elmondhatom hogy én már ittam mindenfajta pálinkát. Rosszat is kóstoltam. A jókat lehet egymás mellé tenni és eldönteni melyik jobb. A rosszakat nem kell meginni.
De azt állítani hogy a kisüsti az rossz a labanc az jó, nagyon szűk látókőrre utal.
Nem értelek. Leírtam a tapasztalatom, véleményem. Azóta csak "támadást" kapok mert itt mindenki kisüsti párti. :)) Ha lenne több jó tapasztalatom kisütivel, akkor biztosan azt írnám. De eddigi tapasztalatom szerint sajnos nincs. És ismét kiemelem hogy nem a házi főzésről, hanem bérfőzdéről beszélek. Nem vagyok elfogult, csak amikor "neves" főzdék ihatatlan szeszt adnak el-főznek le mint jo kisüsti pálinka, akkor kicsit átvertnek érzem magam. Más a technológia, más az ízvilág. Egyszer szívesen elmennék egy találkozóra, ahol megadatik a lehetőség megkóstolni a valóban jo kisüstit. Hátha megváltozik a véleményem. ;) De addig ne az kövezzen meg aki csak otthon főz és csak kisüstivel. :))
Ezt szeretem a kollégában, hogy nem elfogult. De meg nem hallgatná a másik véleményét.
Ha a minőség feltétele a jó cefre akkor miről beszélünk. Nem lehet elrontani a jó cefrét rossz főzéssel. Rossz cefréből semmilyen főzővel nem lehet jó pálinkát főzni, legfeljebb ihatóbb lesz a labanc módszerrel. Ez nem előnye sőt inkább a hátránya. Ugyan így meg lehet vele szabadulni az aromáktól is.
De nem érted a lényeget. :) Tornyosnál pont ez a legfontosabb momentum ahol eldől a lényeg. :) Nem egy bérfőzdét próltam ki, így van mind a kettő technológiával tapasztalat több irányból. Egyhez tértem vissza. És az nem kisüsti.
Nézd, mondom, hogy kár fetisizálni a készülék működésének egyetlen momentumát. A lényeg úgyis a fűtés/deflegmáció aránya. Más kérdés, hogy egy főzde, ha vesz egy baromi drága főzőt, mindenféle ilyen-olyan ürüggyel próbálja elhitetni a kuncsaftokkal, hogy miért csak ők tudnának jó pálinkát főzni. De ez egyszerű marketing, semmi más.
Néhány éve előfordultam errefelé. Sok okosat olvastam. Néhány dolog rám is ragadt. Mostanság már csak főzögetem-iszogatom, de hogy Snapszmesternek jár a kerek100000. bejegyzés, az nem vitás!
Akkor cáfolok én is. :) Saját cefre ment kisustibe, nem másé. Es be lett tartva minden. Az biztos hogy hibátlan volt. De nem kell ezen ennyit lovagolni. :) A fórum ezen része kisüsti párti. En nem, de nyitott vagyok. :)
Az utolsó mondatodat szintén cáfolom,a Te kisüsti tapasztalatod köthető a környékeden szarul cefrézett anyag eredményéhez(szarból nem lehet várat építeni),akik viszont itt véleményt mondanak a tornyosról,többségében kereskedelmi főzdék termékei alapján ítélnek,nem saját próbálkozásaik sikertelensége mondatja velük.
A tornyos ruszkaival point Nem fogsz olyat főzni mint egy német gépen. ;) Mert ők pont nem tettek folyadék állítási lehetőséget (azon amit én láttam). Anélkül meg jellegtelen vodkás pálinkát lehet főzni. Fix magas folyadék esetén erős alakok tartalmú viszont aromaban szegény alkohol jön le. Vékony folyadékon alacsonyabb alkolfok de aromasabb szesz jön. Szóval kell ott játszani végig ezekkel. Lovassy vezérlés szervo motorral menet közben (nagy bér vagy kereskedelmi fozdekben) is állítja ezeket nem véletlenül...
De teljesen mindegy ez, asszony cukorral eszi a túrós tésztát, én sósan. Mind a kettő jó lehet, de én cukorral nem tudom megenni. :))
És mit gondolsz,melyik otthonfőző dob ki szívesen néhány millát az "igazán okos" gépre évi pár tízliter pálinkáért,akkor,amikor az itt összeszedett tudással már-már eléri a jól cefrézett bérfőzdei minőséget ?
Ne haragudj, de azok táborába tartozol, akik teljesen fölöslegesen fetisizálják a technikát, és ráadásul értelmetlenségeket beszélsz. Igen, a Ruszkai főzőn éppen olyan jót lehet főzni, mint a német főzőkön - minden főző máshogy működik, mindegyiket ki kell tanulni. Továbbá fogadj meg egy tanácsot. Ha otthon akarsz főzni, kisüstivel kezdd. Ha az már menni fog, akkor, ha akarsz, áttérhetsz tornyosra. De ne tornyossal kezdjél, tornyossal kezdő csak szív, és nem keveset.
Igy van, nem is tagadom. :) Meg amint mondtam, nekem kisüsti terén csak mint bérfőzető van tapasztalatom. Amint irtam is volt abból is olyan ami szenzációs volt. Csak sajnos a többi trehány. Magánfőzőként ki szeretném én is próbálni, és akkor mondok majd ismét véleményt hogy melyik irányba megyek tovább. :)
Viszont fordítva is igaz ez, jó tornyost nem lehet "olcso" hazai berendezésen főzni, főleg az egyszerű réz töltetes kamu tornyoson. Óriási szerepe van milyen a tálcán a folyadékszint, milyen a bubooréksapka fogazasa,... Mivel itt 99%-ban mindenki kisüsti párti, és magának főz, biztos vagyok benne hogy amennyire nekem nincs jo kisusti tapasztalatom, igy másnak nincs jo tornyos tapasztalata. ;)
Rézműves látta mit szeretnék, azzal van lehetőség kisüsti főzésre is. Nyitott és kiváncsi vagyok rá milyen az amikor magamnak odafigyeléssel készítem. :)
Ahogyan kisüstinél ugy tornyosnal sem mindegy milyen berendezésen főzöd. Egy hagyó vagy ruszkai tornyos soha nem lesz olyan mint egy kothe vagy carl főzőben készült pálesz. A házi tornyos meg még annyira sem. Volt szerencsém mindet kipróbálni. A minőség a részletekben múlik, nem véletlen hogy mindenki próbálja koppintani a kothe és carl gépeket. Tornyosnál alap az, hogy folyadékszint állítás lehetséges legyen a tálcákon. Ezzel tudsz játszani az aroma és alkoholfok szempontjából. Ha ez nincs, akkor csak whisky vagy vodkát főzhetsz jol. De még sorolhatnám, nincs szandekomban senkit sem megtéríteni. :) Nemrég kaptam egy agárdi birset ami isteni finom volt, valamint egy bolyhos birset is ami kis jóindulattal is moslék volt. Szóval nem mindegy ki főzi le azt a páleszt. De én ezt is mondtam, hogy nagyon sok múlik azon ki milyen odafigyeléssel késziti el a végterméket. Legyen az tornyos, vagy kisüsti. Környékünkön híres a mályinkai bérfőzde is, (950ft/L-ért főznek) mintabolt meg minden marketing van, de még a 66éves faterom is kiköpte olyan anyag volt. Nem vagyok elfogult a tornyossal, valóban jo lenne ha tudnék olyan kisüstit kóstolni amire azt mondom ez jólesett. Nem szégyellem elismeri ha valami jo. ;)
Két állítás meg tudod cáfolni - ? én sem a tiédet ki mit iszik mit tart jónak -kinek a főztjét kedveli ... és ha még hozzáveszem azt is hogy elfogult vagyok egy módszer iránt ahogy te is - akkor nem meglepő hogy neked a tornyos pálinka a nyerő - nincs is ezzel probléma -itt mindenki maga dönt mit iszik mit - miből - és hogyan főz !
Én ebben speciális módon döntök ahogy te is melyik izlik jobban .de - de -de ! nem akarok senkit meggyőzni szóval ! MONDOM SPECIÁLIS ESET VAGYOK KICSIT BOLOND !
Főzök kisüstit - s főzök tornyost ! mert van rá lehetőségem - saját kedvtelésemre s mert játszottam a gondolattal - mégis azt mondom te a harmincas - én a hatvanas éveimet taposva maradok a kisüsti hagyományos jó pálinkánál !
Félbe hagytam egy mondatot .--- nem akarok szóban meggyőzni senkit egyik vagy másik módszer jobb rosszabb voltáról - inkább kóstoltatom az mégis igazabb -mint hogy mondták, hallottam, egyszer álltam olyan ember mellet aki már ivott jó pálinkát :-))
Vajsavassággal még nem találkoztam,meg akroleines cefrével sem, remélem nem is fogok!:-) Beraktam egy flakon jeget a cseresznyémnek, melege van szegénynek! Persze nekem is melegem volt mire leszedtem 50 kilót! :-) Már két éve ki akarta vágatni a család ,most hálálta meg ,hogy megkegyelmeztem neki!