Keresés

Részletes keresés

gabor0036 Creative Commons License 2014.06.10 0 0 99966

Rézműves látta mit szeretnék, azzal van lehetőség kisüsti főzésre is. Nyitott és kiváncsi vagyok rá milyen az amikor magamnak odafigyeléssel készítem. :)

Előzmény: norris53 (99964)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.10 0 0 99965

Ahogyan kisüstinél ugy tornyosnal sem mindegy milyen berendezésen főzöd. Egy hagyó vagy ruszkai tornyos soha nem lesz olyan mint egy kothe vagy carl főzőben készült pálesz. A házi tornyos meg még annyira sem. Volt szerencsém mindet kipróbálni. A minőség a részletekben múlik, nem véletlen hogy mindenki próbálja koppintani a kothe és carl gépeket. Tornyosnál alap az, hogy folyadékszint állítás lehetséges legyen a tálcákon. Ezzel tudsz játszani az aroma és alkoholfok szempontjából. Ha ez nincs, akkor csak whisky vagy vodkát főzhetsz jol. De még sorolhatnám, nincs szandekomban senkit sem megtéríteni. :) Nemrég kaptam egy agárdi birset ami isteni finom volt, valamint egy bolyhos birset is ami kis jóindulattal is moslék volt. Szóval nem mindegy ki főzi le azt a páleszt. De én ezt  is mondtam, hogy nagyon sok múlik azon ki milyen odafigyeléssel késziti el a végterméket. Legyen az tornyos, vagy kisüsti. Környékünkön híres a mályinkai bérfőzde is, (950ft/L-ért főznek) mintabolt meg minden marketing van, de még a 66éves faterom is kiköpte olyan anyag volt. Nem vagyok elfogult a tornyossal, valóban jo lenne ha tudnék olyan kisüstit kóstolni amire azt mondom ez jólesett. Nem szégyellem elismeri ha valami jo. ;)

Előzmény: norris53 (99964)
norris53 Creative Commons License 2014.06.10 0 0 99964

Csak rossz kisüstit ittál !

Én csak rossz tornyosat ittam !

Két állítás meg tudod cáfolni - ? én sem a tiédet ki mit iszik mit tart jónak -kinek a főztjét kedveli ... és ha még hozzáveszem azt is hogy elfogult vagyok egy módszer iránt ahogy te is - akkor nem meglepő hogy neked a tornyos pálinka a nyerő - nincs is ezzel probléma -itt  mindenki maga dönt mit iszik mit - miből - és hogyan főz !

Én ebben speciális módon döntök ahogy te is melyik izlik jobban .de - de -de ! nem akarok senkit meggyőzni szóval ! MONDOM SPECIÁLIS ESET VAGYOK KICSIT BOLOND !

Főzök kisüstit - s főzök tornyost ! mert van rá lehetőségem - saját kedvtelésemre s mert játszottam a gondolattal - mégis azt mondom te a harmincas - én a hatvanas éveimet taposva maradok a kisüsti hagyományos jó pálinkánál !

 Félbe hagytam egy mondatot .--- nem akarok szóban meggyőzni senkit egyik vagy másik módszer jobb rosszabb voltáról - inkább kóstoltatom az mégis igazabb -mint hogy mondták, hallottam, egyszer álltam olyan ember mellet aki már ivott jó pálinkát :-))

 Na jók legyetek :-)

Előzmény: gabor0036 (99945)
körte51 Creative Commons License 2014.06.10 0 0 99963

Vajsavassággal még nem találkoztam,meg akroleines cefrével sem, remélem nem is fogok!:-) Beraktam egy flakon jeget a cseresznyémnek, melege van szegénynek! Persze nekem is melegem volt mire leszedtem 50 kilót! :-) Már két éve ki akarta vágatni a család ,most hálálta meg ,hogy megkegyelmeztem neki!

Előzmény: barkócza (99961)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.10 0 0 99962

Neked ez a meglatasod. Nekem nem. :) Elejét-végét ugyan ugy el kell venni, a tobbi kész pálinka. :)

Előzmény: barkócza (99960)
barkócza Creative Commons License 2014.06.10 0 0 99961

Ha csak annyi volt a baja, hogy darabos volt a körte, attól még lehet finom a pálinka. De penészes, ecetes, vajsavas cefréből nem lesz jó pálinka, akárhogy is főzik.

Előzmény: körte51 (99959)
barkócza Creative Commons License 2014.06.10 0 0 99960

Mint ahogy írtam, mi pont fordítva tartjuk. Lehet a tornyossal is jó pálinkát főzni, de sokkal könnyebb elrontani vele.

Előzmény: gabor0036 (99958)
körte51 Creative Commons License 2014.06.10 0 0 99959

Egyszer vettem egy vegyes cefrét, tisztán volt készítve  ,a körtemagház kivágva a barack ,szilva kimagolva ! Egészbe a körtedarabok, sok hiba a cefrézésnél! 5,5litert adott 100 literre vetítve! Megfogadtam ,hogy soha nem veszek cefrét! Amikor megkóstoltuk változott a véleményem,egyik legfinomabb pálinkám lett ebből a nem szakszerűen készített cefréből!

Előzmény: barkócza (99954)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.10 0 0 99958

Lehet könnyebb jót főzni vele, de elrontani is az biztos. ;) Nekem még egy tornyos főzetésem sem lett elő vagy utoparlatos.  Ebben benne van az is, hogy baratokhoz járunk bérfőzdébe (Www.Sappusztai.hu) es jobban odafigyelnek az egészre. 

Előzmény: barkócza (99954)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.10 0 0 99957

Nem is mondtam hogy a kisüsti rendszerben van a hiba. :) 

Előzmény: barkócza (99954)
barkócza Creative Commons License 2014.06.10 0 0 99956

Végülis Snapszmester is puszta önös érdekből kezdte el a misszióját, vagyis hogy ne kelljen szar cefrét főznia. Vagy legalább minél kevesebbet. :)

Előzmény: peca_matyi (99952)
barkócza Creative Commons License 2014.06.10 0 0 99955

Na, milyen egyformát írtunk. :)

Előzmény: peca_matyi (99952)
barkócza Creative Commons License 2014.06.10 0 0 99954

Itt mindig azt hangsúlyozzuk, hogy a pálinka minősége nem a főzésnél, hanem a cefrézésnél ill. cefrekezelésnél dől el. Ha finom a cefre, hogy lehet rossz a pálinka? Ha rossz a cefre, hogy lehet abból jó pálinkát főzni? Ennyi.

 

Az, hogy kisüsti vagy tornyos, már csak részletkérdés. Annyi a különbség, hogy a tornyos érzékenyebb a beállításokra és a pontos elválasztásra, így könnyebb vele véletlenül kiönteni az aromákat, vagy beleengedni az utópárlatot a pálinkába. Továbbá a kisüstinél egyszerűbb a kozmaolaj-szűrés. Ilyen szempontból a kisüsti a "hülyebiztosabb" módszer, éppen ezért nem javasoljuk itt a fórumon a tornyost a házi pálinkafőzéshez. Éppen hogy kisüstivel könnyebb jót főzni, mint tornyossal. Csak a cefre legyen jó.

Előzmény: gabor0036 (99948)
peca_matyi Creative Commons License 2014.06.10 0 0 99953

Azért a 100.000 az nem semmi. Mégiscsak jó volna valami magasztos hozzászólás tőled. :-)

Görcsölni nem kell , megy ez neked séróból is.

Esetleg még van idő átszaladni a plébániára és a pappal némi tüzes vízért cserébe fogalmaztatni valami olyat , hogy kitehessük a fejlécre.

Előzmény: snapszmester (99946)
peca_matyi Creative Commons License 2014.06.10 0 0 99952

Sajnos a bérfőzdés tapasztalataiddal nem vagy egyedül és csak csendben és halkan jegyzem meg , hogy a bérfőzdés szegény abból főz amit a bérfőzető visz neki. Ergo nem feltétlenül a bérfőzdéssel van baj , hanem a bérfőzető cefrézési tudásával és hozzáállásával. Ez igaz az egylépcsősre is és a kétlépcsősre is.

Szerintem mind a két rendszeren lehet jó pálinkát főzni !!!!  de csak jó cefréből!!!

Ami kevés tapasztalatom van , az alapján állítom , hogy az egylépcsősön több a hibalehetőség , így talán nehezebb reprodukálni a főzési paramétereket. De egylépcsős és egylépcsős között is igen nagy tud lenni a különbség.

Buboréksapkás , szitatányéros , egyszerű gravitációs és ennek a különböző variációi.....ez mind más megközelítést igényel.

Ez szerintem csak hit kérdése. A végeredmény a lényeg.

Az biztos ha csak illat alapján döntenek , akkor az egylépcsős előnyben van. Ha ízlelnek is , akkor a kisüstivel talán teltebb ízeket lehet produkálni .

Hangsúlyozom még egyszer : A CEFRE MINDENEK FELETT !!

Előzmény: gabor0036 (99948)
barkócza Creative Commons License 2014.06.10 0 0 99951

Hogy pontosak legyünk, nekünk van szükségünk arra, hogy Te írd be a 100000. hozzászólást. Mi éreznénk rosszul magunkat, ha más készítené el. Legalábbis a régiek közül senki nem fog beírni már 99997 után, az biztos. Az esetleges "bitorló" meg sűrű b+-okat fog kapni.

 

Úgyhogy kérünk, ha úgy érzed, hogy tanultunk és fejlődtünk, tisztelj meg azzal, hogy legalább ezt az egy tényt írd meg a 100000. hozzászólésban. :)

Előzmény: snapszmester (99938)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.10 0 0 99950

Én nem ugy közelíteni meg hogy "hülyebiztos" vagy sem, hanem melyik ízlik. Elismerem bármelyiket ami finom számomra. :)

Előzmény: cloaked (99949)
cloaked Creative Commons License 2014.06.10 0 0 99949

Minél jobban finomítják, annál kevésbé számít a cefre színvonala... a hülyebiztos módszer átlagban jobb eredményt ad, nem olyan meglepő ez :)

Előzmény: gabor0036 (99948)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.10 0 0 99948

Ez nagyon szubjeltív kinek mi a jo palinka. Nekem az alig beazonosítható keserű büdös pálinka nem finom. Egy kisusti barack volt eddig amire azt mondtam, hogy le a kalappal ez valóban finom. Ezek a berfőzdés tapasztalatok. Aki otthon főzi magának, vagy az igényes kisusti bérfőzők biztos 100x jobban odafigyelnek. A környékbeli versenyeken sorban a tornyosok nyernek, es az en izlesemnek is az a finomabb. :)

Előzmény: snapszmester (99947)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.10 0 0 99947

Sajnálom hogy ilyen a tapasztalásod. Felém is van tornyos, egyre jobbat főznek, de a jó kisüstivel nem veszik fel a versenyt. Ez az én tapasztalásom.

Előzmény: gabor0036 (99945)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.10 0 0 99946

Köszönöm, ez jól esett, de nem csak rajtam múlik. Nem fogok arra görcsölni, és én leszek a 100001. :-)

Előzmény: cl45 (99940)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.10 0 0 99945

Rossz kisustit annál többet ittam. Igazából egy kivételével még nem nagyon ittam olyan kisustit, amire azt mondanám hogy szívesen innám máskor is. Ez gondolom a "főzőmester" munkája miatt van. Nem nagyon van felénk munkajara igényes kisusti főzde, igy tornyosok kerültek előnybe. Abból még nem ittam olyat, ami nem ízlett volna. Sima, ízes, illatos volt mind, es a "sajátom" is. Lehet az is benne van, hogy a 30-as éveimben vagyok, és tornyoson "szocializálódtam". :)) 

Előzmény: snapszmester (99943)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.10 0 0 99944

:-)

Előzmény: Tucso69 (99942)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.10 0 0 99943

Azon már te sem tudsz mit elrontani.:-)

Előzmény: gabor0036 (99941)
Tucso69 Creative Commons License 2014.06.10 0 0 99942

Kedves Mester!

Tudásod és szerénységed,  aránya, magasan veri a miénket!

Had köszöntsünk, és had köszönjük eddigi munkásságodat!

Előzmény: snapszmester (99938)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.10 0 0 99941

Értem amit mondasz, de megis használatban van. Elsősorban tornyos párti vagyok. :)

Előzmény: snapszmester (99937)
cl45 Creative Commons License 2014.06.10 0 0 99940

Kedves Snapszmester!

 

A csendes többség Téged figyel és alkalmazza saját tudása és lehetőségei szerint útmutatásaidat.

A 100 000. hsz Téged illet akkor is, ha "csak" köszönsz.

Történjen bármi, legyen akármennyi figyelmetlen, okoskodó nick, itt a szellemi vezető akkor is Te vagy, ha néhányan a túlzott egójuktól ezt nem is látják.

Vannak néhányan akik kiegészítették itteni munkásságodat és sokat tettek a fórum hasznosságáért, de elismerve az ő érdemeiket is mégis kérlek, hogy fogadd el és legyen Tiéd a 100.000-ik hsz.

 

Szerintem a többség velem együtt kéri, Te légy  100.000.

 

Más lehetőségünk nincs, hogy megköszönjük munkásságodat. Ennyi jár nekünk is.

 

Egs, jó nedűvel!

 

Előzmény: snapszmester (99938)
körte51 Creative Commons License 2014.06.10 0 0 99939

Van még idő ,találd ki!:-)

Előzmény: snapszmester (99938)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.10 0 0 99938

Köszönöm, de nem.

Nem biztos hogy van mondanivalóm és biztos hogy nem kíváncsiak rá.

Amikor bekapcsolódtam én voltam az egyetlen hiteles, szakértő hozzászóló. Most tele a net mindennel. Nem fogom bizonygatni az ujjaknak hogy amit találnak annak többsége innét ered. Könyv hivatkozik a weboldalamra. A tanultak alapján aranyérmes pálinkák születnek. Kell ennél több?

Itt vagytok Ti.Tudod kik! :-) Erre iszunk egyszer. Többször. 

Előzmény: Törölt nick (99935)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.10 0 0 99937

Nem garantálja a szelektív elválasztást a kisüsti rendszerekben. Csak gondolj bele, melyik az első csepp a 10-en valahány csőből.

Előzmény: gabor0036 (99936)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!