Rézműves látta mit szeretnék, azzal van lehetőség kisüsti főzésre is. Nyitott és kiváncsi vagyok rá milyen az amikor magamnak odafigyeléssel készítem. :)
Ahogyan kisüstinél ugy tornyosnal sem mindegy milyen berendezésen főzöd. Egy hagyó vagy ruszkai tornyos soha nem lesz olyan mint egy kothe vagy carl főzőben készült pálesz. A házi tornyos meg még annyira sem. Volt szerencsém mindet kipróbálni. A minőség a részletekben múlik, nem véletlen hogy mindenki próbálja koppintani a kothe és carl gépeket. Tornyosnál alap az, hogy folyadékszint állítás lehetséges legyen a tálcákon. Ezzel tudsz játszani az aroma és alkoholfok szempontjából. Ha ez nincs, akkor csak whisky vagy vodkát főzhetsz jol. De még sorolhatnám, nincs szandekomban senkit sem megtéríteni. :) Nemrég kaptam egy agárdi birset ami isteni finom volt, valamint egy bolyhos birset is ami kis jóindulattal is moslék volt. Szóval nem mindegy ki főzi le azt a páleszt. De én ezt is mondtam, hogy nagyon sok múlik azon ki milyen odafigyeléssel késziti el a végterméket. Legyen az tornyos, vagy kisüsti. Környékünkön híres a mályinkai bérfőzde is, (950ft/L-ért főznek) mintabolt meg minden marketing van, de még a 66éves faterom is kiköpte olyan anyag volt. Nem vagyok elfogult a tornyossal, valóban jo lenne ha tudnék olyan kisüstit kóstolni amire azt mondom ez jólesett. Nem szégyellem elismeri ha valami jo. ;)
Két állítás meg tudod cáfolni - ? én sem a tiédet ki mit iszik mit tart jónak -kinek a főztjét kedveli ... és ha még hozzáveszem azt is hogy elfogult vagyok egy módszer iránt ahogy te is - akkor nem meglepő hogy neked a tornyos pálinka a nyerő - nincs is ezzel probléma -itt mindenki maga dönt mit iszik mit - miből - és hogyan főz !
Én ebben speciális módon döntök ahogy te is melyik izlik jobban .de - de -de ! nem akarok senkit meggyőzni szóval ! MONDOM SPECIÁLIS ESET VAGYOK KICSIT BOLOND !
Főzök kisüstit - s főzök tornyost ! mert van rá lehetőségem - saját kedvtelésemre s mert játszottam a gondolattal - mégis azt mondom te a harmincas - én a hatvanas éveimet taposva maradok a kisüsti hagyományos jó pálinkánál !
Félbe hagytam egy mondatot .--- nem akarok szóban meggyőzni senkit egyik vagy másik módszer jobb rosszabb voltáról - inkább kóstoltatom az mégis igazabb -mint hogy mondták, hallottam, egyszer álltam olyan ember mellet aki már ivott jó pálinkát :-))
Vajsavassággal még nem találkoztam,meg akroleines cefrével sem, remélem nem is fogok!:-) Beraktam egy flakon jeget a cseresznyémnek, melege van szegénynek! Persze nekem is melegem volt mire leszedtem 50 kilót! :-) Már két éve ki akarta vágatni a család ,most hálálta meg ,hogy megkegyelmeztem neki!
Ha csak annyi volt a baja, hogy darabos volt a körte, attól még lehet finom a pálinka. De penészes, ecetes, vajsavas cefréből nem lesz jó pálinka, akárhogy is főzik.
Egyszer vettem egy vegyes cefrét, tisztán volt készítve ,a körtemagház kivágva a barack ,szilva kimagolva ! Egészbe a körtedarabok, sok hiba a cefrézésnél! 5,5litert adott 100 literre vetítve! Megfogadtam ,hogy soha nem veszek cefrét! Amikor megkóstoltuk változott a véleményem,egyik legfinomabb pálinkám lett ebből a nem szakszerűen készített cefréből!
Lehet könnyebb jót főzni vele, de elrontani is az biztos. ;) Nekem még egy tornyos főzetésem sem lett elő vagy utoparlatos. Ebben benne van az is, hogy baratokhoz járunk bérfőzdébe (Www.Sappusztai.hu) es jobban odafigyelnek az egészre.
Itt mindig azt hangsúlyozzuk, hogy a pálinka minősége nem a főzésnél, hanem a cefrézésnél ill. cefrekezelésnél dől el. Ha finom a cefre, hogy lehet rossz a pálinka? Ha rossz a cefre, hogy lehet abból jó pálinkát főzni? Ennyi.
Az, hogy kisüsti vagy tornyos, már csak részletkérdés. Annyi a különbség, hogy a tornyos érzékenyebb a beállításokra és a pontos elválasztásra, így könnyebb vele véletlenül kiönteni az aromákat, vagy beleengedni az utópárlatot a pálinkába. Továbbá a kisüstinél egyszerűbb a kozmaolaj-szűrés. Ilyen szempontból a kisüsti a "hülyebiztosabb" módszer, éppen ezért nem javasoljuk itt a fórumon a tornyost a házi pálinkafőzéshez. Éppen hogy kisüstivel könnyebb jót főzni, mint tornyossal. Csak a cefre legyen jó.
Sajnos a bérfőzdés tapasztalataiddal nem vagy egyedül és csak csendben és halkan jegyzem meg , hogy a bérfőzdés szegény abból főz amit a bérfőzető visz neki. Ergo nem feltétlenül a bérfőzdéssel van baj , hanem a bérfőzető cefrézési tudásával és hozzáállásával. Ez igaz az egylépcsősre is és a kétlépcsősre is.
Szerintem mind a két rendszeren lehet jó pálinkát főzni !!!! de csak jó cefréből!!!
Ami kevés tapasztalatom van , az alapján állítom , hogy az egylépcsősön több a hibalehetőség , így talán nehezebb reprodukálni a főzési paramétereket. De egylépcsős és egylépcsős között is igen nagy tud lenni a különbség.
Buboréksapkás , szitatányéros , egyszerű gravitációs és ennek a különböző variációi.....ez mind más megközelítést igényel.
Ez szerintem csak hit kérdése. A végeredmény a lényeg.
Az biztos ha csak illat alapján döntenek , akkor az egylépcsős előnyben van. Ha ízlelnek is , akkor a kisüstivel talán teltebb ízeket lehet produkálni .
Hangsúlyozom még egyszer : A CEFRE MINDENEK FELETT !!
Hogy pontosak legyünk, nekünk van szükségünk arra, hogy Te írd be a 100000. hozzászólást. Mi éreznénk rosszul magunkat, ha más készítené el. Legalábbis a régiek közül senki nem fog beírni már 99997 után, az biztos. Az esetleges "bitorló" meg sűrű b+-okat fog kapni.
Úgyhogy kérünk, ha úgy érzed, hogy tanultunk és fejlődtünk, tisztelj meg azzal, hogy legalább ezt az egy tényt írd meg a 100000. hozzászólésban. :)
Ez nagyon szubjeltív kinek mi a jo palinka. Nekem az alig beazonosítható keserű büdös pálinka nem finom. Egy kisusti barack volt eddig amire azt mondtam, hogy le a kalappal ez valóban finom. Ezek a berfőzdés tapasztalatok. Aki otthon főzi magának, vagy az igényes kisusti bérfőzők biztos 100x jobban odafigyelnek. A környékbeli versenyeken sorban a tornyosok nyernek, es az en izlesemnek is az a finomabb. :)
Rossz kisustit annál többet ittam. Igazából egy kivételével még nem nagyon ittam olyan kisustit, amire azt mondanám hogy szívesen innám máskor is. Ez gondolom a "főzőmester" munkája miatt van. Nem nagyon van felénk munkajara igényes kisusti főzde, igy tornyosok kerültek előnybe. Abból még nem ittam olyat, ami nem ízlett volna. Sima, ízes, illatos volt mind, es a "sajátom" is. Lehet az is benne van, hogy a 30-as éveimben vagyok, és tornyoson "szocializálódtam". :))
A csendes többség Téged figyel és alkalmazza saját tudása és lehetőségei szerint útmutatásaidat.
A 100 000. hsz Téged illet akkor is, ha "csak" köszönsz.
Történjen bármi, legyen akármennyi figyelmetlen, okoskodó nick, itt a szellemi vezető akkor is Te vagy, ha néhányan a túlzott egójuktól ezt nem is látják.
Vannak néhányan akik kiegészítették itteni munkásságodat és sokat tettek a fórum hasznosságáért, de elismerve az ő érdemeiket is mégis kérlek, hogy fogadd el és legyen Tiéd a 100.000-ik hsz.
Szerintem a többség velem együtt kéri, Te légy 100.000.
Más lehetőségünk nincs, hogy megköszönjük munkásságodat. Ennyi jár nekünk is.
Nem biztos hogy van mondanivalóm és biztos hogy nem kíváncsiak rá.
Amikor bekapcsolódtam én voltam az egyetlen hiteles, szakértő hozzászóló. Most tele a net mindennel. Nem fogom bizonygatni az ujjaknak hogy amit találnak annak többsége innét ered. Könyv hivatkozik a weboldalamra. A tanultak alapján aranyérmes pálinkák születnek. Kell ennél több?
Itt vagytok Ti.Tudod kik! :-) Erre iszunk egyszer. Többször.