Keresés

Részletes keresés

Hurkafej Creative Commons License 2014.06.08 0 0 99889

Szia.

Hogy sikerült a bodzavirág párlat? Az alszeszbe bekerültek még szirmok?

Előzmény: körte51 (99712)
TINTUS Creative Commons License 2014.06.08 0 0 99888

nálam a diópálinka alap az almapálinka. A leírt mennyiségeket  ( a 3 litereshez számítva)  5 literes üvegbe teszem és a maradék helyet öntöm fel almapálesszel. fél évig rázogatom  a végeredmény hasonlít az unikumhoz.

Előzmény: TINTUS (99887)
TINTUS Creative Commons License 2014.06.08 0 0 99887

Ha a diópálinka receptem átadom mind a ketten életveszélybe kerülünk ezt tudd ám !!!!!

 

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Zöld-diópálinka 15l-hez                                   3 literhez

 

Dió         130db                                                   26 db   Mikor még könnyen félbevágható  úgy 2 centis

Cukor    3kg                                                         0.2 kg

Szerecsendió    3db                                          0.2 db

Vanília  3db                                                        0.2 db

Fahéj    3db                                                        0.2 db

Narancshéj        3db                                          0.2 db

Citromhéj           3db                                          0.2 db

Füge (aszalt)      25db                                           5 db

Aszalt szilva        25db                                           5 db

Datolya                  25db                                                       5 db

Õrõlt kávé   2evõkanál                                         0.4 kanál

Fehér üröm

Ezerjó fû

Fenyõmag

Szegfûszeg

Előzmény: Hurkafej (99882)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.08 0 0 99886

Festéket keverni biztos jó.

Előzmény: Firga73 (99884)
Firga73 Creative Commons License 2014.06.08 0 0 99885

Én inkább sokalltam mert a linkelt bibliában kb. 3,8 PH van írva a cserkonak..  

Most az a gondom hogy a pezsgés elején beállítottam 3,2-re majd 3 napra mérve 3,6 lett a Ph. Kérdés ilyenkor utána  kell savazni ? 

Előzmény: Babar66 (99844)
Firga73 Creative Commons License 2014.06.08 0 0 99884

Teljesítmény 800 w . ford.  max. 900 ...

Keverőszár festék keverőből kapható legnagyobb !!!!

Előzmény: snapszmester (99837)
Tintás Bánsz Creative Commons License 2014.06.08 0 0 99883

Szia.

Nem venni akarom, hanem jó helyről jönne a cucc!!

Csa azért kérdeztem, hogy lenne -e , mert nekem semmibe nem kerülne így a cső!!

Előzmény: rézműves1 (99881)
Hurkafej Creative Commons License 2014.06.08 0 0 99882

Üdv! Bevált diópálinka recepteket tudtok mondani? Egy kis szilva és szőlő pálinkát áldoznék az ügy érdekében. lLenne értelme előtte ezeket aktiv szenen átszűrni, hogy gyengébb izzel rendelkezzen az alap alkohol, amihez hozzárakom a diót?

A diót is jobb lenne később szedni esetleg, vagy ilyen szempontból csak az a lényeg, hogy a csonthéjasodás előtt legyen? Mert arra gondoltam, hogy ugye minél későbbi, annál jobban hasonlit valóban dióra.

 

rézműves1 Creative Commons License 2014.06.08 0 0 99881

...szia Tintás!...

 

...ne lágyból csináld a páracsövet, hanem félkeményből (az olcsóbb is) és vegyél hozzá 4-db 22-es KB-s könyököt...avval azután úgy állítod be, olyan szögben, ahogy akarod...szűkíteni BB-s szűkítőkkel tudod, ha már a 22-sel lefelé fordultál a hűtő felé, onnan már 22-18, majd 18-15 és így tovább...

Előzmény: Tintás Bánsz (99877)
bandolesa Creative Commons License 2014.06.08 -1 0 99880

Nagyon szép berendezés.

 

Tudja valaki milyen pálinka készíthető sárga cseresznyéből?

 

Előzmény: Tintás Bánsz (99878)
rézműves1 Creative Commons License 2014.06.08 0 0 99879

...akkor azért volt a "főzdei" pálinkáknak sokszor olyan, "egyen pálinka" íze...vakon meg lehetett mondani, hogy az bérfőzdés, vagy sem...szerencsére azért nem minden főzdés követte ezt  "jó" gyakorlatot...

Előzmény: crosspisti (99875)
Tintás Bánsz Creative Commons License 2014.06.08 0 0 99878

 

 

A kép lemaradt!!

Tintás Bánsz Creative Commons License 2014.06.08 0 0 99877

Sziasztok.

Végre minden meg van ,hogy eltudjam kezdeni az összerakást!!

Lenne egy kérdésem !!

Tudnának nekem szerezni olcsóbban 22-es lágy réz csövet!!

Hogy az jó lenne-e páracsőnek??

zsorsz Creative Commons License 2014.06.08 0 0 99876

Az utóbbi években minig szt.iván körűl szedtem,idén lehet korábban esedékes,addig jó,mig a fogpiszkálóval átszúrható.

Előzmény: liptiki (99872)
crosspisti Creative Commons License 2014.06.08 0 0 99875

Egy gibic véleménye.

Régebben a bér szeszfőzdékben valóban az utópárlattal állították be a pálinka szesz fokát, de az új kor szele meg másította ezt az elméletet. Ma már a jobb helyeken ott is vizezik. Az öreg pap is holtig tanul. Remélem nem veszed soraim kioktatásnak, de mindenkinek a véleménye más.

Előzmény: bezzeg Jani (99868)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.08 0 0 99874

A borászok is használják. Azt nem értem hogy mitől lesz penészes? Mivel a  kén átdesztillal savazassal oldjuk meg az állagat.

Előzmény: Davidds (99863)
sogi01 Creative Commons License 2014.06.08 0 0 99873

                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (99858)
liptiki Creative Commons License 2014.06.08 0 0 99872

Diólikőrösök!

Szedhető már a zöld dió most, vagy kell még várni vele néhány hetet?
Tavaly készítettem először, július eleje felé szedtem, de most mintha előrébb tartana
a dió is.

körte51 Creative Commons License 2014.06.07 0 0 99871

"A valódi szeszfokot a gyümölcs jellegéhez képest, pedig részben az utópárlattal állítom be az aroma rögzítés miatt." 

 

Ezt egy kicsit kifejtenéd,főleg a "részben"! Lehet félre értem ,első hallásra ,hogy utópárlattal hígítod ki a végleges szeszfokot! ! A nagy könyvekben óvva intenek ettől! Gondolom nem erről van szó,mert ott van a "részben"!

Előzmény: bezzeg Jani (99847)
TINTUS Creative Commons License 2014.06.07 0 0 99870

A melegvizet úgy kell érteni, hogy  a sütőélesztő  de lehet, hogy a másik fajták is 37 C. foknál melegebb folyadékban nem működnek mert az élsztőgombák elhalnak !  tehát erre figyelemmel csinálj langyos vizet mondjuk 5 deka sütőélesztőhöz 1-1,5 decit és az szépen felfut (vagyis elfolyósodik a darabos élesztő és megduzzad mind a várandós menyecskék cicije. Ez a mennyiség 50-100 liter cefréhez is elég.

Előzmény: Norbi... (99864)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.07 0 0 99869

Fontolóra vettem a tanácsod és eldöntöttem, hogy  ugyan olyan cefréből  mindkét módszerrel főzök.

Kíváncsivá tettetek.

Előzmény: foxrudi (99851)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.07 0 0 99868

 

Érdekelnek a vélemények.

Főleg a tied!  A gibiceké nem.

Az én véleményem 1000 ember véleménye  : évente és 60000L pálesz  50V%-ban mérve.

Ha Tóth Lajkónak főzési hibás pálinkát adnál át bedobatna a nádasba  haleledelnek.

A Silver Major 2012.ben 4800l cefrét főzettett.

 

http://www.youtube.com/watch?v=lI2Q8NppnhU

Előzmény: snapszmester (99862)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.07 0 0 99867

Nagyok nál egy kicsit más a berendezés méretezése. Tudod a matematikusok számolnak a fizikusok mérnek a tervezők terveznek.

A szőllősi szűrőben 6 pelenka van varrva, alul van egy leeresztő csap,  amin hetente kétszer-háromszor kieresztenek 2-3 dl trutyit és lefőznek 30000L cefrét.

A 350L-es cefrefőzőn  lehet főzni 100L cefrét  a 150l-es finomítóján 5oL alszeszt.

 Mind két üsthöz 2”-os  8fm –es réz  páracső van .

Eddig természetesnek vettem ezt a főzési eljárást mivel pálinkafőzési  hibát soha sem tapasztaltam.

Kipróbálom a prémium főzést az idén.

Előzmény: körte51 (99861)
körte51 Creative Commons License 2014.06.07 0 0 99866

Igen szépen elkezd futni és kellemes élesztő illata van! Ellenkező esetben dobd ki!

Előzmény: Norbi... (99864)
körte51 Creative Commons License 2014.06.07 0 0 99865

Az élesztős zacskón van egy használati utasítás ! Minden le van írva! Lehet jobban jársz ha kikukázod! Elvileg felbontás után fel kellene használni! Egy élesztő nagyon büdös ,ha megromlik! Ez a fajélesztő ki van szárítva ,ha nem kap nedvességet évekig bírja! Nem egy költséges valami! Most cefrézek egy kis cseresznyét az asszony sütőélesztőjét használtam!

Előzmény: Norbi... (99864)
Norbi... Creative Commons License 2014.06.07 0 0 99864

Hogy érted, hogy szépen felfut meleg víztől? Öntsek egy pohárba meleg vizet meg ezt az élesztőt és ki kéne futni?

Előzmény: körte51 (99860)
Davidds Creative Commons License 2014.06.07 0 0 99863

Üdv

Azt kérdezném, hogy nem probléma penészesedés ellen 50kg cefréhez átlagosan 1-1,5g borként adagolni?

Eddig még működött a dolog, bár még az eper finomítása hátra van de a cefre szép, és jó illatú volt.

snapszmester Creative Commons License 2014.06.07 0 0 99862

A kolléga nem kér véleményt. Így készíti és kész. Főleg ha ő issza.

Előzmény: crosspisti (99859)
körte51 Creative Commons License 2014.06.07 0 0 99861

Így nem biztos ,hogy merném csinálni ! Az utópárlatban koncentráltan vannak a rossz ízek ,ha felhígítom a lefőzött középpérlattal kevésbé érezhető, nehezebb  a határt megállapítani! Az biztos ,hogy az utópárlatos pálinka az hibás és ez azon a szűk határon múlik! Én persze csak az otthoni főzömről beszélek ,de úgy képzelem a kisüsti módszer nagyban sem más!

Előzmény: bezzeg Jani (99847)
körte51 Creative Commons License 2014.06.07 0 0 99860

Ha szépen felfut a meleg víztől , én biztos merném használni!

Előzmény: Norbi... (99852)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!