Keresés

Részletes keresés

Tintás Bánsz Creative Commons License 2014.06.08 0 0 99877

Sziasztok.

Végre minden meg van ,hogy eltudjam kezdeni az összerakást!!

Lenne egy kérdésem !!

Tudnának nekem szerezni olcsóbban 22-es lágy réz csövet!!

Hogy az jó lenne-e páracsőnek??

zsorsz Creative Commons License 2014.06.08 0 0 99876

Az utóbbi években minig szt.iván körűl szedtem,idén lehet korábban esedékes,addig jó,mig a fogpiszkálóval átszúrható.

Előzmény: liptiki (99872)
crosspisti Creative Commons License 2014.06.08 0 0 99875

Egy gibic véleménye.

Régebben a bér szeszfőzdékben valóban az utópárlattal állították be a pálinka szesz fokát, de az új kor szele meg másította ezt az elméletet. Ma már a jobb helyeken ott is vizezik. Az öreg pap is holtig tanul. Remélem nem veszed soraim kioktatásnak, de mindenkinek a véleménye más.

Előzmény: bezzeg Jani (99868)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.08 0 0 99874

A borászok is használják. Azt nem értem hogy mitől lesz penészes? Mivel a  kén átdesztillal savazassal oldjuk meg az állagat.

Előzmény: Davidds (99863)
sogi01 Creative Commons License 2014.06.08 0 0 99873

                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (99858)
liptiki Creative Commons License 2014.06.08 0 0 99872

Diólikőrösök!

Szedhető már a zöld dió most, vagy kell még várni vele néhány hetet?
Tavaly készítettem először, július eleje felé szedtem, de most mintha előrébb tartana
a dió is.

körte51 Creative Commons License 2014.06.07 0 0 99871

"A valódi szeszfokot a gyümölcs jellegéhez képest, pedig részben az utópárlattal állítom be az aroma rögzítés miatt." 

 

Ezt egy kicsit kifejtenéd,főleg a "részben"! Lehet félre értem ,első hallásra ,hogy utópárlattal hígítod ki a végleges szeszfokot! ! A nagy könyvekben óvva intenek ettől! Gondolom nem erről van szó,mert ott van a "részben"!

Előzmény: bezzeg Jani (99847)
TINTUS Creative Commons License 2014.06.07 0 0 99870

A melegvizet úgy kell érteni, hogy  a sütőélesztő  de lehet, hogy a másik fajták is 37 C. foknál melegebb folyadékban nem működnek mert az élsztőgombák elhalnak !  tehát erre figyelemmel csinálj langyos vizet mondjuk 5 deka sütőélesztőhöz 1-1,5 decit és az szépen felfut (vagyis elfolyósodik a darabos élesztő és megduzzad mind a várandós menyecskék cicije. Ez a mennyiség 50-100 liter cefréhez is elég.

Előzmény: Norbi... (99864)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.07 0 0 99869

Fontolóra vettem a tanácsod és eldöntöttem, hogy  ugyan olyan cefréből  mindkét módszerrel főzök.

Kíváncsivá tettetek.

Előzmény: foxrudi (99851)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.07 0 0 99868

 

Érdekelnek a vélemények.

Főleg a tied!  A gibiceké nem.

Az én véleményem 1000 ember véleménye  : évente és 60000L pálesz  50V%-ban mérve.

Ha Tóth Lajkónak főzési hibás pálinkát adnál át bedobatna a nádasba  haleledelnek.

A Silver Major 2012.ben 4800l cefrét főzettett.

 

http://www.youtube.com/watch?v=lI2Q8NppnhU

Előzmény: snapszmester (99862)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.07 0 0 99867

Nagyok nál egy kicsit más a berendezés méretezése. Tudod a matematikusok számolnak a fizikusok mérnek a tervezők terveznek.

A szőllősi szűrőben 6 pelenka van varrva, alul van egy leeresztő csap,  amin hetente kétszer-háromszor kieresztenek 2-3 dl trutyit és lefőznek 30000L cefrét.

A 350L-es cefrefőzőn  lehet főzni 100L cefrét  a 150l-es finomítóján 5oL alszeszt.

 Mind két üsthöz 2”-os  8fm –es réz  páracső van .

Eddig természetesnek vettem ezt a főzési eljárást mivel pálinkafőzési  hibát soha sem tapasztaltam.

Kipróbálom a prémium főzést az idén.

Előzmény: körte51 (99861)
körte51 Creative Commons License 2014.06.07 0 0 99866

Igen szépen elkezd futni és kellemes élesztő illata van! Ellenkező esetben dobd ki!

Előzmény: Norbi... (99864)
körte51 Creative Commons License 2014.06.07 0 0 99865

Az élesztős zacskón van egy használati utasítás ! Minden le van írva! Lehet jobban jársz ha kikukázod! Elvileg felbontás után fel kellene használni! Egy élesztő nagyon büdös ,ha megromlik! Ez a fajélesztő ki van szárítva ,ha nem kap nedvességet évekig bírja! Nem egy költséges valami! Most cefrézek egy kis cseresznyét az asszony sütőélesztőjét használtam!

Előzmény: Norbi... (99864)
Norbi... Creative Commons License 2014.06.07 0 0 99864

Hogy érted, hogy szépen felfut meleg víztől? Öntsek egy pohárba meleg vizet meg ezt az élesztőt és ki kéne futni?

Előzmény: körte51 (99860)
Davidds Creative Commons License 2014.06.07 0 0 99863

Üdv

Azt kérdezném, hogy nem probléma penészesedés ellen 50kg cefréhez átlagosan 1-1,5g borként adagolni?

Eddig még működött a dolog, bár még az eper finomítása hátra van de a cefre szép, és jó illatú volt.

snapszmester Creative Commons License 2014.06.07 0 0 99862

A kolléga nem kér véleményt. Így készíti és kész. Főleg ha ő issza.

Előzmény: crosspisti (99859)
körte51 Creative Commons License 2014.06.07 0 0 99861

Így nem biztos ,hogy merném csinálni ! Az utópárlatban koncentráltan vannak a rossz ízek ,ha felhígítom a lefőzött középpérlattal kevésbé érezhető, nehezebb  a határt megállapítani! Az biztos ,hogy az utópárlatos pálinka az hibás és ez azon a szűk határon múlik! Én persze csak az otthoni főzömről beszélek ,de úgy képzelem a kisüsti módszer nagyban sem más!

Előzmény: bezzeg Jani (99847)
körte51 Creative Commons License 2014.06.07 0 0 99860

Ha szépen felfut a meleg víztől , én biztos merném használni!

Előzmény: Norbi... (99852)
crosspisti Creative Commons License 2014.06.07 0 0 99859

Aki szereti a savanyú pálinkát az csinálja úgy ahogy bezzeg Jani.

Előzmény: foxrudi (99851)
sogi01 Creative Commons License 2014.06.07 0 0 99858

                                                    vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (99845)
rézműves1 Creative Commons License 2014.06.07 0 0 99857

...pályinkás jó reggelt...

 

...én már csak arra vagyok kíváncsi, hogy ezt a rengeteg májusi "aranyat" hol lehet beváltani, mert elraktam egy pár hordóval...talán a Klapkánál???:):):)...

Előzmény: In Lak'ech (99854)
golyós Creative Commons License 2014.06.06 0 0 99856

Hát ide a wördös rajz nem jött át, de ha dobsz egy mailt akkor oda beszúrom.

üdv.g.

golyós Creative Commons License 2014.06.06 0 0 99855

Bocs, de nem voltam gépközelben, valahogy így néz ki.

 

 

 

 

régebben én is használtam parafadugót de azt mindig fel kellett bandázsolni teflonszalaggal, mert zsugorodott.

üdv.g. 

 SHAPE  * MERGEFORMAT  SHAPE  * MERGEFORMAT
Előzmény: dredly (99835)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.06.06 0 0 99854

Ismét itthon. A birtokon töltött két hét mérlege: kb. 80 kb. szürke szőrösre penészesedett földieper (majdnem sírtam), valamint teljesen üres, gyümölcsmentes fák. Az Yvett, vagy ki a tököm megtette a hatását  a soha nem látott mennyiségű esővel. Röhej, de a kökénybokrok is üresek. Idén hurkából kell pálinkát főzzek. :-(

rézműves1 Creative Commons License 2014.06.06 0 0 99853

...ha csak egy sárgaréz fittinget szeretnél beépíteni a vörösréz páracsőnek, nyugodtan tedd be, semmi bajod nem lesz tőle...egy ilyen kis cuccból nagyon elenyésző mennyiségű

ártalmas anyag jön ki...az egész üstöt már nem lenne jó:):):)...

Előzmény: nornberg (99850)
Norbi... Creative Commons License 2014.06.06 0 0 99852

Helló

 

Tavaly szeptembertől áll a hűtüben egy felbontott fajélesztő, felhasználható még?

foxrudi Creative Commons License 2014.06.06 0 0 99851

  "

 Az alszesz finomításakor csak az előpárlatot veszem el.

A valódi szeszfokot a gyümölcs jellegéhez képest, pedig részben az utópárlattal állítom be az aroma rögzítés miatt.

Főzés közben én az össze kevert pálinkát kóstolgatom. És nem a kifolyó utópárlatot. "

 

   Érdekes módszer,én pont így nem csinálnám soha!Persze ahány ház, annyi szokás,nem vagyunk egyformák.

Előzmény: bezzeg Jani (99847)
nornberg Creative Commons License 2014.06.06 0 0 99850

sziasztok,lenne egy kérdésem,vásároltam egy rozsdamentes kuktát,a tetejéhez kéne rögzíteni a páracsövet,de lehet e ehhez használni sárgaréz idomot?valahol olvastam hogy a sárgarézből kioldodhatnak  mérgező anyagok,  

zsuzska60 Creative Commons License 2014.06.06 0 0 99849

köszönöm a bőséges választ, áttanulmányozom!

Előzmény: bezzeg Jani (99847)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.06 0 0 99848

Szerintem, hogy melyik főzdés mikor vágja el az berendezés függő. Felénk is változóan vágnak, a leg exrtémebb helyen a cefrét 10-13V%-nál és az alszeszt addig facsarják míg elnem éri a főzető kívánsága szerinti valódi szeszfokot, álltalában ez 48-52 V% ig változik. Legtöbben 48-50 -re kérik, hogy legyen íze.

Ez a rendszer ful réz van egy 600-as és egy 350-es kölönálló  rendszer. A 350-es rendszeren van a 8 fm-es 2"-os páracső, ez volt a kedvencem 20 évig.

Elég népszerü hely, annak ellenére,hogy az akácfát a bérfőzetőknek kell fölhasogatni betalicskázni az üstök mellé.

Agusztus 20 után kezdenek Január-Februárig, munkapokon 0-24 ben váltott műszaban,hétvégén a maffiózó csókosoknak főznek.

 

Találtam egy grafikont, ha 10-nél vágják a cefrét már elhanyagolható az alkohol tartalom.

 

 

https://drive.google.com/file/d/0B_B4QxK-yoPZZ0VMWnQwSC1WV0U/edit?usp=sharing

Előzmény: körte51 (99757)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!