Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Én próbáltam csak UP ból főzni, de olyan nagy szeszfoknál kellett volna UP ra váltani, hogy nem érte volna meg, csak lett volna megint egy csomó UP-om. És így sem lehetett volna letagadni, hogy miből főztem.
Sajnos nem vagyok benne biztos, hogy melyik itteni szaktekintély adta a tanácsot, így nem tudom megnevezni: hogy tegyem hozzá az EP-t és kb 5x ös Ep elvétellel főzzem.
Természetesen rézeleje nem kerül bele.
Tuti finom vegyes lett az eredmény! Van benne vagy 20 féle gyümölcs íze.
Járok erre-arra, kínálnak házi szőttesekkel, de egyik sem ugrotta meg a vegyesemet.
Természetesen aki fél a mérgektől, az ne főzzön ilyet.
Látjátok, én is ugyanúgy tudok írni a Braille billentyűzeten! :-)
A kotyogó azért jó,mert befelé semmit nem enged,kifelé az összes keletkező gázt elengedi,tehát akár 50 évre is tökéletes megoldás,csak az elpárolgott vizet kell pótolnod.
„...így 3600 forintnál tartunk, vagyis ennyibe fog kerülni a Tescóban."
Rizsa. Máig is 1800-2000 forintért vannak a legolcsóbb törkölypálinkák a teszkóban. Fél literes, parafadugós, 40%-os. Azoknál vajon hova lett ez a megkerülhetetlen 2900 Ft? És azoknak nincs önköltsége? És ha a teszkó a gonosz, akkor hogy lehet, hogy a legjobb italboltokban is ugyanolyan drága a rézangyal?
A minap vettem német alma-körte vegyest (100% gyümölcs) magyar zárjeggyel 2500/7 dl-ért. Ez alig 3600/liter. Nem valami fergeteges, de nem hibás (van némi előpárlat, mint a Pannonhalmi szilvájánál), illatban-ízben egész határozott, ja és formapalackos. Hazaiból ennyiért nem kapsz semmi hasonlót, csak tönkrefinomított penészestörkölyt vagy ihatatlan vegyeságyast. De mint Rézangyal bácsitól (egyéb baromságok mellett) most megtudtuk, igazából már ezek is csak a fantázia szüleményei.
Ennyire nem látom sötéten a helyzetet, rossznak vagy ihatatlannak nem találtam ezeket a "prémium" pálinkákat, inkább csak erősen túlárazottnak. Jó, a zsindelyes fahéjas mézes almája szimplán pocsék volt, de ez nem is az a műfaj, ahol csodára számít az ember.
Az ár kérdéséről a Rézangyal vezetője beszélt egy hosszabb interjúban, hogyan lesz 600 Ft-ból 3600:
"Egy minőségi szilvapálinka, amit nagyüzemben állítanak elő, önköltsége 2500–3000 forint per hektoliterfok. Ez azt jelenti, hogy ha beállítod mondjuk 40 fokra, akkor 1200 forintra jön ki egy liter. Akkor fél liter 600 forint. Ezt még érleled, beállítod, dolgozol vele, lesz 700 forint. Befizeted a jövedéki adót, ami 666 forint. Most tartunk kb. 1400 forintnál. Ehhez jön a palack, ami 200 forint és az egyéb csomagolás, már 1800 forintnál járunk. Legyen mondjuk 20 százalék nyeresége a főzdének, 2160 forint eddig. Ez persze nem igaz, mert ennyiből nem lehet kihozni. A Tesco árrése 35-40 százalék, így 3600 forintnál tartunk, vagyis ennyibe fog kerülni a Tescóban."
Még az előpárlathoz egy pár mondat! Mivel nem vagyok vegyész,nincs felszerelésem mérgező vegyületeket kimutatni ,el kell hinnem a Sólyom bibliában leírtakat ! A rézelejét megsemmisíteni ! Én ez alapján tudok magamnak és családomnak, felelősen pálinkát főzni! Ha megjelenik egy hivatalos tanulmány,ami ezeket cáfolja , mérlegelek! Gombánál volt egy két ellenkező történet ,ehető gombától megpatkoltak egy páran és a következő könyvekben már halálosan mérgező gombaként szerepelt! Visszafelé nem működik! Mérgezőből nem valószínű ,hogy fogyasztható lesz!
Azoknak készítem leginkább, akiknek mondjuk söröshordóból van az üstjük, saválló sisakkal.
Erre a üstre, elég drága lenne, egy egyedi rézsisak készítése, ezért feltesznek rá egy ilyet, ezzel belevíve a rendszerbe a kellő rézfelületet, lényegesen olcsóbban, mint ha rézsisakot gyártatnának hozzá. Ezenkívül + deflegmáló hatása sem elhanyagolható. Az ezzel főzött cefrének minimum 10%-al erősebb lesz az alszesze.
Az előpárlat és a középpárlat között nincs éles határ. Azzal a bizonyos "5 poharas módszerrel" jól meg tudjuk határozni, hogy mit tehetünk a középpárlatba és mit nem. Amit nem teszünk bele, abban azért már vannak finom aromák is, aki ezt külön gyűjti én nem kövezem meg.
Én nem foglalkozom vele, mert van elég és elfogadható minőségű anyagom. Begyújtáshoz el tudom használni.
Az viszont biztos, hogy egy NAV ellenőrzésnél ezt is beleszámítják a mennyiségbe! Azt nem tudom, hogy mit szólnának a fináncok, ha meg lenne színezve valami ételfestékkel, mint az ablakmosó folyadék...
A rézeleje szerintem a főző állapotától függ, több helyen olvastam a szakirodalomban is, hogy igazából csak szezon elején van, amikor leoldódik a csövekből a rézpatina. Ha rendszeresen a használod a főzőt, akkor nincs. Nekem pl. még soha nem volt.
Az előpárlat inkább a szaga meg a tartalma miatt problémás, én sem hinném, hogy abból ki lehet hozni fogyaszthatót. Cefrénként változó, de valamennyi kevés szúrós, technokolos párlatot mindig jobb levenni. Ugyanakkor elhiszem, hogy esetenként olyan kevés, hogy beleengedve nem zavaró annyira, ennek ellenére, jobb lenne nélküle.
Az utópárlattal viszont bajban vagyok. Hány %-ig érdemes főzni? Mindig szaglászom, kóstolom, de néha 15%-ig lemegyek és még akkor nem jön a főtt, fazékszag. van amikor határozottan megjelenik, máskor meg még 10-15% körül sem.
Szerintem nyáron is jó, az alkohol oldószeres hatása miatt.
Ha emlékszel a régi, háztartási ablaktisztítóra, (piros puha műanyagflakon, kiszúrható, "spriccelős" kupakkal) az is alkoholtartalma miatt tisztított hatékonyan.
Én évekig ep-ot tettem az ablakmosóba, kb 40-esre lehígítva.
Szépen oldotta fel az odaszáradt bogarakat, és egyéb szennyeződéseket, nem fagyott be, és arról nem is beszélve, hogy nagy felhördülés kísérte az ablakmosásomat, ha a barátokkal horgászni mentünk.