Keresés

Részletes keresés

obsitos3 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 97943

Ezt én nem állítottam.A kérdés az volt,hogy a kotyogó megfelel-e zárásnak néhány napra,hétre,vagy valami jobb megoldást kell alkalmazni.

Előzmény: Tucso69 (97938)
sogi01 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 97942

                                                vf1 linkgyüjteménye  

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (97902)
Firga73 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 97941

Milyen is az a fagyisdoboz pontosan ? Már sokat írtatok róla , de nem tudom hogy néz ki .... Annyit tudok hogy kozmaolajat szűr...

kezdö kotyvaszto Creative Commons License 2014.03.10 0 0 97940

üdvözlök mindenkit!

 

magam is Szegedi vagyok, velemenyem szerint az ilyen es hasolo fesztivälokon

a megfizethetelen helypenz,rekläm es markertingköltsege a hangzatos neveknek/märkäknak

a minöseg roväsära megy ha egyätalän volt is valaha minösegük bizonyos termekeknek!

 

Előzmény: toalettduck (97884)
Tucso69 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 97939

EP-UP témához.

Én próbáltam csak UP ból főzni, de olyan nagy szeszfoknál kellett volna UP ra váltani, hogy nem érte volna meg, csak lett volna megint egy csomó UP-om. És így sem lehetett volna letagadni, hogy miből főztem.

Sajnos nem vagyok benne biztos, hogy melyik itteni szaktekintély adta a tanácsot, így nem tudom megnevezni: hogy tegyem hozzá az EP-t és kb 5x ös Ep elvétellel főzzem.

Természetesen rézeleje nem kerül bele.

Tuti finom vegyes lett az eredmény! Van benne vagy 20 féle gyümölcs íze.

Járok erre-arra, kínálnak házi szőttesekkel, de egyik sem ugrotta meg a vegyesemet.

Természetesen aki fél a mérgektől, az ne főzzön ilyet. 

Látjátok, én is ugyanúgy tudok írni a Braille billentyűzeten! :-)

 

Tucso69 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 97938

Ugye csak bolondozol, hogy évekig lehet tárolni cefrét?

Előzmény: obsitos3 (97928)
foxrudi Creative Commons License 2014.03.10 0 0 97937

Nem is venni gondoltam,hanem csinálni egyet a rajz alapján.

 Azért már kutyább dolgokat is adnak!D

 

Előzmény: stefán50 (97936)
stefán50 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 97936

Ha jól láttam 171-ért én be nem vállalom,inkább a fagyis  doboz.

Előzmény: foxrudi (97935)
foxrudi Creative Commons License 2014.03.10 0 0 97935

  Érdekelnének vélemények.jól működhet,ez a saját cég általi fejlesztés?

      Esetleg van valakinek ilyen szűrő?

Tan-csi Creative Commons License 2014.03.10 0 0 97934

Pedig gyűjthetnéd az előpárlatot is, begyújtani nincs is jobb annál. A másik használhatósága a zsíroldás, kosztalanítás. :)

Ez komoly, egész télen azt használtam, sajnos már a végét járja a készlet. :(

Előzmény: hal65 (97910)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 97933

én inkább vagyok egészséges és gazdag, mint beteg és szegény  :-)

Előzmény: stefán50 (97931)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 97932

a törkölypálinka azért olcsó, mert a szőlőtörköly veszélyes hulladék és a főzdék pénzt kapnak a hasznosításért, míg a gyümölcsért ők fizetnek.

Előzmény: cloaked (97926)
stefán50 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 97931

Óvatosan az előpárlattal jó lehet az majd a fájós porcikád bedörzsölésére is,nemcsak gyujtósnak.

Előzmény: zsuzska60 (97922)
kovasc Creative Commons License 2014.03.10 0 0 97930

Rendben köszönöm

csak nem tudtam hogy mi lesz.Nem szeretnék alkohol veszteséget ezért kérdeztem.Persze 2 3 hétnél tovább nem fogom tárolni.

Előzmény: obsitos3 (97929)
obsitos3 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 97929

A teljes lezárás azért nem javasolható,mert ha bármi okból az anyag újra beindul,kaparhatod a plafonról.

Előzmény: obsitos3 (97928)
obsitos3 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 97928

A kotyogó azért jó,mert befelé semmit nem enged,kifelé az összes keletkező gázt elengedi,tehát akár 50 évre is tökéletes megoldás,csak az elpárolgott vizet kell pótolnod.

Előzmény: kovasc (97927)
kovasc Creative Commons License 2014.03.10 0 0 97927

Oké értettem de ha nem főzöm azonnal ki akkor a kotyogó maradhat persze vízzel telítve?

Vagy levenni és teljesen lezárni.Ezt nem tudom .

 

Köszi

Előzmény: Babar66 (97901)
cloaked Creative Commons License 2014.03.10 0 0 97926

„...így 3600 forintnál tartunk, vagyis ennyibe fog kerülni a Tescóban."

 

Rizsa. Máig is 1800-2000 forintért vannak a legolcsóbb törkölypálinkák a teszkóban. Fél literes, parafadugós, 40%-os. Azoknál vajon hova lett ez a megkerülhetetlen 2900 Ft? És azoknak nincs önköltsége? És ha a teszkó a gonosz, akkor hogy lehet, hogy a legjobb italboltokban is ugyanolyan drága a rézangyal?

 

A minap vettem német alma-körte vegyest (100% gyümölcs) magyar zárjeggyel 2500/7 dl-ért. Ez alig 3600/liter. Nem valami fergeteges, de nem hibás (van némi előpárlat, mint a Pannonhalmi szilvájánál), illatban-ízben egész határozott, ja és formapalackos. Hazaiból ennyiért nem kapsz semmi hasonlót, csak tönkrefinomított penészestörkölyt vagy ihatatlan vegyeságyast. De mint Rézangyal bácsitól (egyéb baromságok mellett) most megtudtuk, igazából már ezek is csak a fantázia szüleményei.

Előzmény: nebamun (97925)
nebamun Creative Commons License 2014.03.10 0 0 97925

Ennyire nem látom sötéten a helyzetet, rossznak vagy ihatatlannak nem találtam ezeket a "prémium" pálinkákat, inkább csak erősen túlárazottnak. Jó, a zsindelyes fahéjas mézes almája szimplán pocsék volt, de ez nem is az a műfaj, ahol csodára számít az ember.

Az ár kérdéséről a Rézangyal vezetője beszélt egy hosszabb interjúban, hogyan lesz 600 Ft-ból 3600:

"Egy minőségi szilvapálinka, amit nagyüzemben állítanak elő, önköltsége 2500–3000 forint per hektoliterfok. Ez azt jelenti, hogy ha beállítod mondjuk 40 fokra, akkor 1200 forintra jön ki egy liter. Akkor fél liter 600 forint. Ezt még érleled, beállítod, dolgozol vele, lesz 700 forint. Befizeted a jövedéki adót, ami 666 forint. Most tartunk kb. 1400 forintnál. Ehhez jön a palack, ami 200 forint és az egyéb csomagolás, már 1800 forintnál járunk. Legyen mondjuk 20 százalék nyeresége a főzdének, 2160 forint eddig. Ez persze nem igaz, mert ennyiből nem lehet kihozni. A Tesco árrése 35-40 százalék, így 3600 forintnál tartunk, vagyis ennyibe fog kerülni a Tescóban."

 

Előzmény: toalettduck (97884)
körte51 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 97924

Még az előpárlathoz egy pár mondat! Mivel nem vagyok vegyész,nincs felszerelésem mérgező vegyületeket kimutatni ,el kell hinnem a Sólyom bibliában leírtakat ! A  rézelejét megsemmisíteni ! Én ez alapján tudok magamnak és családomnak, felelősen pálinkát főzni! Ha megjelenik egy hivatalos tanulmány,ami ezeket cáfolja , mérlegelek! Gombánál volt egy két ellenkező történet ,ehető gombától megpatkoltak egy páran és a következő könyvekben már halálosan mérgező gombaként szerepelt! Visszafelé nem működik! Mérgezőből nem valószínű ,hogy fogyasztható lesz!

hal65 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 97923

Akkor írom "konkrétan" :-)

Azoknak készítem leginkább, akiknek mondjuk söröshordóból van az üstjük, saválló sisakkal.

Erre a üstre, elég drága lenne, egy egyedi rézsisak készítése, ezért feltesznek rá egy ilyet, ezzel belevíve a rendszerbe a kellő rézfelületet, lényegesen olcsóbban, mint ha rézsisakot gyártatnának hozzá. Ezenkívül + deflegmáló hatása sem elhanyagolható. Az ezzel főzött cefrének minimum 10%-al erősebb lesz az alszesze.

Hát ennyi dióhéjban.

Előzmény: nebamun (97919)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 97922

Az előpárlat témához néhány mondat:

 

Az előpárlat és a középpárlat között nincs éles határ. Azzal a bizonyos "5 poharas módszerrel" jól meg tudjuk határozni, hogy mit tehetünk a középpárlatba és mit nem. Amit nem teszünk bele, abban azért már vannak finom aromák is, aki ezt külön gyűjti én nem kövezem meg.

Én nem foglalkozom vele, mert van elég és elfogadható minőségű anyagom. Begyújtáshoz el tudom használni.

Az viszont biztos, hogy egy NAV ellenőrzésnél ezt is beleszámítják a mennyiségbe! Azt nem tudom, hogy mit szólnának a fináncok, ha meg lenne színezve valami ételfestékkel, mint az ablakmosó folyadék...

zsuzska60 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 97921

drágább lesz a berendezés :-)

mondjuk én rossz pálinkát e nélkül is tudok főzni ... :-)

 

Előzmény: nebamun (97919)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 97920

1. a szívem foglalt , különben is kemény :-)

2. nem leszavaztam, csak azt írtam, hogy leold minden zsírt az ablakról és az ablaktörlő lapát olyan darabosan , hangosan jár fel s alá

3. a többi stimmel :-)

Előzmény: zsorsz (97913)
nebamun Creative Commons License 2014.03.10 0 0 97919

De konkrétan mi a hatása? Jobb lesz tőle a párlat? Esetleg magasabb az alkohol? Keresem, hogy érdemes lenne-e nekem is egy ilyet fölszerelnem ;-)

Előzmény: hal65 (97883)
nebamun Creative Commons License 2014.03.10 0 0 97918

A rézeleje szerintem a főző állapotától függ, több helyen olvastam a szakirodalomban is, hogy igazából csak szezon elején van, amikor leoldódik a csövekből a rézpatina. Ha rendszeresen a használod a főzőt, akkor nincs. Nekem pl. még soha nem volt.

Az előpárlat inkább a szaga meg a tartalma miatt problémás, én sem hinném, hogy abból ki lehet hozni fogyaszthatót. Cefrénként változó, de valamennyi kevés szúrós, technokolos párlatot mindig jobb levenni. Ugyanakkor elhiszem, hogy esetenként olyan kevés, hogy beleengedve nem zavaró annyira, ennek ellenére, jobb lenne nélküle.

Az utópárlattal viszont bajban vagyok. Hány %-ig érdemes főzni? Mindig szaglászom, kóstolom, de néha 15%-ig lemegyek és még akkor nem jön a főtt, fazékszag. van amikor határozottan megjelenik, máskor meg még 10-15% körül sem.

Előzmény: hal65 (97910)
hal65 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 97917

Szerintem nyáron is jó, az alkohol oldószeres hatása miatt.

Ha emlékszel a régi, háztartási ablaktisztítóra, (piros puha műanyagflakon, kiszúrható, "spriccelős" kupakkal) az is alkoholtartalma miatt tisztított hatékonyan.

Előzmény: zsorsz (97916)
zsorsz Creative Commons License 2014.03.10 0 0 97916

 Jó hogy kitavaszodott,sebaj,jövő télen kipróbálom.:)

Előzmény: hal65 (97915)
hal65 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 97915

Én évekig ep-ot tettem az ablakmosóba, kb 40-esre lehígítva.

Szépen oldotta fel az odaszáradt bogarakat, és egyéb szennyeződéseket, nem fagyott be, és arról nem is beszélve, hogy nagy felhördülés kísérte az ablakmosásomat, ha a barátokkal horgászni mentünk.

Mindenki azt hitte, hogy kiborult a pálinkája :)

Előzmény: zsorsz (97913)
foxrudi Creative Commons License 2014.03.10 0 0 97914

Ki mire szavaz.

 Pár éve használom,és semminek semmi baja!

  Pedig csak egy Opelem van,de  hát az sosem kop el!

Előzmény: zsorsz (97913)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!