Keresés

Részletes keresés

snapszmester Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96173

Minőségre igen, kapacitásra nem.

Előzmény: kaktuszpeti (96171)
Tucso69 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96172

Mester, te halgatsz Belgát? :-)

Nem is gondoltam volna! 

Előzmény: snapszmester (96085)
kaktuszpeti Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96171

Akkor mindegy, hogy 1méteres Leibig, vagy 4 méter spirál?

Előzmény: snapszmester (96170)
snapszmester Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96170

A meleg páráknál van aroma kialakulás. A hűtő hideg. Mi változna meg? Az anyaga fontos. Lehet üveg, réz, saválló. Itt már beszélhetünk különbségről.

Előzmény: kaktuszpeti (96169)
kaktuszpeti Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96169

Az azért érdekelne, hogy kétféle típusú hűtőn készült párlat minősége közt lehet-e külömbség?

Leibig és spirál hűtőt gondoltam.

Mennyit számít a hossz,átmérő stb.

 

zsorsz Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96168

Szavaidból úgy tűnik,nem kell azt a szellőtetést eröltetni!:)

Előzmény: Feriba51 (96167)
Feriba51 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96167

Igen, most egy időigényes, hosszantartó procedura következik. Szép lassan, túlkapások elkerülésével, mértéket betartva meg kell inni:-)))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: zsorsz (96163)
snapszmester Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96166

Érik egy bocsánat kérés, de tudod a hányados.(IQ):-)

Előzmény: csalitos (96161)
norris53 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96165

fondar 2014.01.13 23:52:10 ©
96107

Ez most volt, a kezdet meg régebben.

Nem akarnám idecitálni, szó sem volt forráspont alatti főzésről.

Csökkentem a fűtést, ennyi volt.

 

Hát komám ha ezzel kezdted volna akkor ezt a sok ellenvetést és megnem értést -vagyis egyet nem értést el kerülhetted volna !!

Végig olvasva ezt az egy álításod vonta kétségbe mindenki  ! :-)  (a forráspont alatti desztilálást )  :-)

Előzmény: Törölt nick (96157)
digweed16 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96164

Üdv !!

 

Lenne egy olyan kérdésem,hogy hol csinalnának nekem a 22es lágy rézcsövemből spirált.Pest közeli helyek előnyben.Már 1 csövet berogyasztottam és nem olcsó,nem akarok próbalkozni.

 

Köszönöm !

zsorsz Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96163

Üdv! Sikerült lefőzetni 300l fosókát,40fokon ind. 10-ig leengedve lett 50l alszesz,tisztázás,28l 50fokos igéretes pálesz.Sötétben üvegballonban laza kupakkal pihen.Tudom volt már,de szerintetek mikor érdemes átszellőztetni,vagy kell egyáltalán?

Előzmény: Feriba51 (96162)
Feriba51 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96162

Normál körülmények között teljesen egyetértek.

Azonban sokféle ember van. Az ismerősöm, akit emlegetek a következő képpen csinálja.

Felfűti az üstöt, elkezd csepegni, folyni, fokozza a fűtést és amikor kilő a gőz a tömítés mellett, akkor húz még a leszorító csavarokon. Mikor pedig jó vastagon, melegen jön ki a kifolyó azt mondja - na, most jó.

A pálinkája olyan közepes minőség, de cefréje inkább gyenge.

Talán itt beszélhetünk nyomásról?

Mit mondjak, nem szoktam a közelébe menni.

Jó nedűt!!!!

 

Előzmény: snapszmester (96158)
csalitos Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96161

Szerinted ezt ki írta a 96027 hozzászólásban?

   "Azt viszont megtehetjük, hogy a forráspont alatt tartjuk, s így végezzük a lepárlást, pontosabban a lepárlás egy részét, esetemben ez a rész a lepárlás vége felé történik." És akkar a  lepárlás nem vége előtt mi van?

Előzmény: Törölt nick (96101)
snapszmester Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96160

Csak vélemény: Ha nagyon hosszú és erősen tudod hűteni kiválhat a kozma olaj a belsejére és az később gondot okozha.

Ha vastagabb könnyebben tudod takarítani és nem lesz a rendszernek feleslegesen ellenállása.

Előzmény: In Lak'ech (96159)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96159

Kösz. Mindenki tapasztalatának örülök, főleg ha ezt meg is osztja velem. De falkában ez már csak így szokás. :-)  De még mindig nem tudom azt, hogy mi a különbség akkor, ha pl. kétszer olyan hosszú a hűtőspirál, mint az ideális, vagy duplája az átmérője az ideálisnak.

Előzmény: snapszmester (96149)
snapszmester Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96158

Ha már ilyen elfogadó vagy had segítsek neked is.

Nincs és nem is lehet nyomás a rendszerben. Tapasztalat: ha a kifolyó(hűtő) cső 1-2 mm-re folyadék alá kerűl a gőz már emelgeti a néhány kilós nagy felületü üst fedelet.

Torlódás miatt nem számolhatunk jelentős hőfok emelkedéssel.

Előzmény: Feriba51 (96155)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96157

persze, hogy olvasok.

Elmondom hogy tervezem.

Veszek lombikot, hőmérőt. A lombikot parafadugóval lezárom, a dugóban két lyuk. egyikben a hőmérő, a másikban rézcső, s az egész olyan lesz mint egy kis pálinkafőző, spirállal, hűtővel. A lombikban tíz alkohol fokosra hígított almapálinka.

S úgy 10-15 kísérlet.

Az üvegen keresztül látható, hogy forr a víz, éppen forr, vagy zubogva forr. Jegyzem az időegység alatt kifolyó mennyiséget, a hőmérsékleteket,. Nem a pontosan mért C fok amire kíváncsi vagyok, hanem éppen az hogy van e különbség a háromfajta főzésnél, s hogy ez mennyi.

Aztán kiderül, hogy nincs, vagy kiderül, hogy minimális (tehát gyakorlatilag nincs), vagy kiderül, hogy van hőmérsékletkülönbség.

Ez kicsit eltér attól amit javasoltál, de ha már pénzt és időt fektetek bele, legyen precíz.

Előzmény: Feriba51 (96150)
vasbicikli Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96156

Szerintem is 1, azzal a kiegészítéssel, hogy amikor több a párlat, több a gőz is, ami jobban "tolja" előre a (többé-kevésbé) lehűlt cuccot, szóval megrövidül a tartózkodási idő, ezért nem játszódik le maradéktalanul a hőátadás.

Előzmény: barkócza (96121)
Feriba51 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96155

Sőt, hogy ha figyelembe vesszük azt a lehetőséget is, hogy az erős fűtés esetén még egy kis nyomáskülönbség is keletkezik (megnő a nyomás a gőztérben), akkor a két mérés közötti különbség jóval nagyobb lesz, mint 1,5 celsius fok.

Jó nedűt!!!

Előzmény: Feriba51 (96150)
cloaked Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96154

Akkor nem is kérdés: tartsd meg dísznek, vagy idd meg:) Ha valaha is meg akarod inni őket, akkor viszont minél hamarabb, mert lesz ez még rosszabb.

 

Ha legközelebb ilyen hosszú távra akarsz pálinkát eltenni, akkor

 

1. érdemes szorosan ledugózni, borosüvegbe, új borosdugóval, nem pedig ki-be járó dugót (és nem is hozzá való üveget) használni.

 

2. Ezután a dugót leöntöd pecsétviasszal úgy, hogy teljesen leszigetelje a dugó és a nyak találkozását. Művészellátóban lehet kapni, ez kemény, rideg, de persze jól olvasztható viasz.

 

Az így ledugózott-leviaszolt szesz akár száz éven felül is élvezhető marad, ha hűvösben tárolják, persze eltenni csak igazán jó pálinkát érdemes, mert ezzel csak konzerválni lehet, jobb már nem lesz.

Előzmény: successful77 (96136)
Feriba51 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96153

Nem tudom, nincs tapasztalatom e téren.

Ha nehezen is, de azt hiszem egyet kell értenem snapszmesterrel:-)))))

Jó nedűt!!!

Előzmény: In Lak'ech (96146)
Forman68 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96152

Ezért ajánlottam a kóstolást!:)

Előzmény: cloaked (96143)
successful77 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96151
jah, nem vagyok navos, arulni sem arulok, csak erdekelt az ilyen régi cuccnak van-e értéke. ))))

Előzmény: In Lak'ech (96145)
Feriba51 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96150

Kedves fondar!

 

Remélem azért még olvasol bennünket.

Azt a kísérletet szeretném leegyszerűsíteni, egyben élethübbé tenni.

Ha még van főznivalód próbáld ki a következőket: Az elején fűts rendesen addig amig szoktad. Ilyenkor jó bőven folyik a párlat. Olvasd le a hőmérsékletet akkor, amikor már nem tudod növelni. Aztán vedd vissza a fűtést minél gyorsabban lehet addig, amíg csak cérnaszálként folyik. Mikor stabilizálódott olvasd le megint a mért értéket.

Na, lesz különbség a kettő között, vagy nem???? Nem a mért hőmérséklet érdekel, hanem a köztük levő különbség. Szerintem lesz olyan 1-1,5 fok, de ez nem bíztos.

Jaaa, jártam egy néhány évet iskolába, a hetediket is kijártam:-))) Én nem is akarom megcáfolni a fizika törvényeit (egyik kedvenc tantárgyam volt), esetleg annyit, hogy egy elméleti pont (a pontnak nincsen mérete) azért a praktikában rendelkezhet alsó és felső értékkel is. (Azért nehéz egy fizikai mérést elvégezni pontosan, mert mindig vannak zavaró tényezők)

Amint már írtam a fortyogó, fővő vegyület nem homogén, vannak melegebb és kevésbé meleg pontjai is.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: Törölt nick (96113)
snapszmester Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96149

Nem engem kérdeztél, de talán hasznos.

A hűtő fajtája befolyásolja az elválasztás pontosságát.

Alszesz főzésnél mind egy milyen csak nagy legyen a teljesítménye.

Finomításkor fontos hogy az alacsony forráspontu elegyek biztosan az elején jöjjenek. Erre garancia az egyenes és a spirál hűtő. A csőköteges nem garantálja ezt.

Előzmény: In Lak'ech (96146)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96148

köszönöm...:)

Előzmény: rézműves1 (96125)
snapszmester Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96147

Az első az esélyes. Pont az alszesz főzésnél kell vigyázni a főzdékben hogy a tömény alkohol hideg legyen mert beoldodhat a kozmaolaj.

Előzmény: barkócza (96121)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96146

De a hűtőcső többszörözéséről mi a véleményed? Végül is vannak olyan hűtők, amiben csőköteg van. De azok jobbak?

Előzmény: Feriba51 (96141)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96145

Tudod, az is büntethető, aki zárjegy nélküli pálinkát vesz. És az ördög nem alszik (azért piros a szeme). Mi itt figyelünk a jelekre. Volt már, aki olyan gyanús (ámde átlátszó) dolgokkal kereste meg a fórum közösségét, hogy pl. pálinkát venne. de olyan is volt, aki több ezer liter mennyiségű cefre főzősére keresett vállalkozó szellemű. Persze nem gondolom, hogy te NAV-os volnál. Csak irónia volt a "gyanús" jelző.. :-)

Előzmény: successful77 (96140)
Feriba51 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96144

Én az 1-es pontra tippelek, na meg a szép lamináris folyásra, amiről az előbb beszéltem.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: barkócza (96121)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!