A legelső "történelmi ZD"-n felismerő verseny volt. Igaz, előtte a szabadedzésen már feltérképeztük a terepet, azért a végére nem volt könnyű objektív véleményt mondani. :)
Ja,ja így én is jártam! Eccő megkóstoltam a szilvám, és azt mondtam, hogy ez annyira lekvárjellegű, hogy az élmény a karamellt idézi, kicsit fűszeres, kicsit csajos, őszinte pálinka. Majd elmentünk Olaszországba, persze vittem magammal, és többszáz kilométerre ugyanazokat az ízeket éreztem. És akkor én is elkezdtem gyanakodni.:DDD
Én is parasztvakításnak gondoltam pl. a virágos illatot. Aztán főztem kökényt, és elhittem. Tényleg virág illatú! Párom ezt mondta (minden unszolás és rávezetés nélkül): nem lehetne ebből valahogy parfümöt csinálni? Szóval vannak azért olyan pálinkaillatok, amikhez nem kell túlfejlett fantázia.
Nem lennék alkalmas pálinka bírálására, s borszakértő sem vagyok. De sok kóstolón és versenyen voltam, zsűriztem is néhányszor.
Sosem éreztem a "csokoládé és meggy ízét vegyítve a virágzó vadvirágok illatával, amit csokorba köt a tölgyfahordós érlelés által kialakult tanninok gyűrűje, stb. stb.", vagy ehhez hasonló mesés értékeléseket, amit a "nagyok" adtak elő. Én is műanyag ízűnek, mesterkéltnek, sznobnak tartottam ezeket a szavakat. Csak aztán, amikor egymástól független, egymásról keveset tudó vagy akár nem is ismerő "nagyok" többszáz kilométeres távolságból gyakorlatilag ugyanazokat mondták el egy egy borról, akkor kezdtem el gyanakodni, hogy ez nem mese, nem színjáték, nem sznobizmus, tényleg vannak emberek akik képesek ezeket az ízeket, illatokat is észrevenni. Aztán még később amikor már többet is megtudtam, rájöttem, hogy ilyen valóban létezik, ez igaz.
S feltételezem vannak (kevesen, de vannak), akik ugyanerre képesek a pálinkával kapcsolatban is.
Jól tetted, hogy gondolkoztál! A körtét a baracktól, valóban nem nehéz. Azé kíváncis lennék, mondjuk egy kökény-galagonya-csipke vonalra, mire voksolgatnál. De, ha nem az igaziak, a többi is necces. Tudod, amikor a nagyok egy pálinkához hozzáfűznek véleményt, miszerint pölö: "A virágos, hullámzó rét illata a digesztív szilvásgombóc ízével vegyül" , az azé egy kicsit műanyag. Ilyen véleményt én is tudok mondani a pálinkáról, a borról, és a töltött káposztáról is. És mingyá szakértő vagyok.:DDD
6 zsűri , 2 csapatban . Általában 25-30 minta a ZD résztvevőktől . Néha pedig még olyanok is küldenek akik ott sem voltak. Így is eltart 1-2 órát a minősítés. Képzeld el , ha mindenki annyit nevezhetne amennyit csak akar. A zsűri semmi egyéb programban nem tudna részt venni , csak a vizsgálatban , ráadásul meg kellene hosszabítani a ZD-t. Ki bírna itt 4-5 napig inni , hogy kivárjuk az eredméynhirdetést.
Megnéznék egy borversenyt úgy, hogy a zsűri csak azt az infót kapja, hogy bor...ott is van fajtajelleg, de ha a zsűri azzal időzik, hogy felismerje a mintát már meg se tudja figyelni annak jellegzetességét, harmóniáját stb. Valamint körte és körte között is van különbség, pl. árpával érő, triumpf, vaj, Vilmos, tüskés stb. ezeket mindig illik feltüntetni, hogy a zsűri megfelelően ítéljen! Aztán vannak cseresznyéhez
hasonlító meggyek, kajszihoz hasonlító őszik, na meg ott a szentjánoskenyérmag...ha nem jelzed a zsűrinek mi az, könnyen lehúzzák:)...ha jelzed lehet akkor is!
Konkrétan mire gondolsz? Mi általában odafigyelünk, hogy saját pálinka másik zsűrihez kerüljön, akik természetesen nem tudják, hogy kié. De mondjuk vegyük a gyulai versenyt: Több ezer mintát kell megkóstolni, sok-sok kóstolót gyűjtenek össze, szinte minden főzde főzőmesterei, és akit csak érnek, ott vannak, és kóstolnak. Főzdénként sok mintával neveznek. Akkor ott is szubjektív a megítélés szerinted? Szerintem, ha eléd tennék 20 mintát, nem ismernéd meg a Tiédet.
Csak egy példa: Voltunk egy versenyen zsűrizni, ahol a főző, kétféle cuccal nevezett, csak összekeverte a címkézést. Le is lett pontozva szépen. Amikor kiderült a tévedés, Miklós1 véleménye: "Ja, csresznye? annak jó!":DDD
Mikor olvastam, hogy meg kell jelölni a palackon, hogy milyen gyümölcsből készült a pálesz, elsőre bizony én is padlót fogtam.
Aztán tovább gondolkodtam. Kizárt dolog, hogy pálinkához kicsit is értő emberek ne tudnának megkülönböztetni egy körtét a baracktól. Ha az utcán találomra kiválasztok tíz embert, aki azt állítja magáról, hogy szereti a pálinkát, nem többet csak ennyit, a tízből tíz meg tudja a kettőt különböztetni. De csak akkor ha megvan a fajtajelleg ízben illatban.
Nem egyszer találkoztam olyan pálinkával, ahol a gyümölcsre jellemző íz és illataromák szinte teljesen hiányoztak, vagy csak nehezen voltak felismerhetőek, de azért a pálesz jó volt.
Az átlagember, ha parfűmöt választ, vagy bort kóstol, kb. 4 minta után már eltelik az ízzel, illattal, s azt hiszem nem lehet ez másképpen a pálinkánál sem. A gyakorlattabbak valamivel többet tudnak megkülönböztetni. Segédeszközök, segédanyagok alkalmazásával és szünetek közbeiktatásával ez a szám tíz fölé vihető, ennél jóval többet csak speciális képességekkel született és megfelelően képzett emberek képesek objektíven megkülönboztetni.
Normál esetben szerintem sem lenne semmi szükség arra, hogy egy pálinkaversenyen ráírják a palackra a gyümölcs nevét. A normál eset most azt jelenti, hogy a pálinkák előzsűrizésen estek át, s amelyeknél nem domborodott ki megfelelően a fajtajelleg, az eleve kiesett. Ha nincs ilyen előzsűrizés, nagyon kellemetlen helyzetbe kerülhet a zsűri, s megkérdőjelezhetővé válik a hozzáértése, ha azonnal nem ismeri fel milyen gyümölcsből készült a pálinka. De ha egyszer nem, vagy csak nehezen felismerhető, pláne a sokadik kóstolás után, akkor bizony nem a zsűriben van a hiba. De ebből értelmetlen viták, félreértések, sértődések származhatnak, úgy hogy arra az eredményre jutottam, van annak értelme, sőt szükségszerű, hogy ott legyen az írás azon az üvegen.
Most komolyan, tényleg piszkálni kell azokat, akik energiát fektetnek a zsűrizésbe? Inkább örüljetek, h van, aki őszintén megmondja a véleményét a készített pálinkákról.
Nem ismerem a zsűri tagjait, és ők sem engem, így elég nehéz lenne részre hajlásra hivatkozni. Viszont kétszer is voltak olyan bátrak, h meg kóstolták a főzetemet. :)
Csak egy aprócska problémám van a versennyel: a minták száma nem lehet több 1-nél :)