Keresés

Részletes keresés

In Lak'ech Creative Commons License 2014.01.03 0 0 95615

De nem azért nem opálos a pálinkád, mert a kozmaolaj 130 fokon forr. Ne fussuk már újra a köröket itt a fórumon. Hisz' nem vagy már kezdő. :-)

Előzmény: nemkezdő00 (95613)
ksasa67 Creative Commons License 2014.01.03 0 0 95614

Szia! Szerintem, Te ezt keresed: http://www.okeonga.hu/palinka/palinkaverseny/versenyszabalyzat/    Üdv.

Előzmény: obsitos3 (95612)
nemkezdő00 Creative Commons License 2014.01.03 0 0 95613

Nem értem ezt a kozmaolaj mizériát. Köztudott hogy 130 C fok körül van a forráspontjuk. Nem engedem a cefrét sem az alszeszt 100 fok főlé és nincs vele gondom. Nekem nincs opálos pálinkám.

Előzmény: Törölt nick (95604)
obsitos3 Creative Commons License 2014.01.03 0 0 95612

Nem.Én úgy képzelem el a pálinkaversenyt,hogy mint minden rangos verseny előtt,vannak selejtezők,ahol az elő-,ill. utópárlatos versenyzők kiesnek.Valaki itt mondta,hogy technologiai hibás pálinka nem kaphat érmet.Szerintem a magánfőzők vannak olyan önkritikusak,hogy az ilyen anyag már ki sem jut a versenyre. Tehát adva van a mi két kifogástalan,elő-és utópárlattól mentes,nem lekozmált mintánk.A zsüri dolga most,hogy kiválassza,melyik ízlik neki jobban.Tehát aki  lemarad,az csak ezüst.

Előzmény: szilvakukc (95610)
sogi01 Creative Commons License 2014.01.03 0 0 95611

   vf1 linkgyüjteménye  

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (95552)
szilvakukc Creative Commons License 2014.01.03 0 0 95610

Tehát, ha jól értem, Te úgy képzelsz el egy pálinkaversenyt, hogy, ha én leadok egy előpárlatosat, Te meg egy utópárlatosat, akkor a Tiéd aranyérmes, mert kevésbé büdös?

Előzmény: obsitos3 (95607)
szilvakukc Creative Commons License 2014.01.03 0 0 95609

Az általad megfelelőnek titulált újrapárlás, az egyik legrosszabb megoldás. Szinte tuti, hogy "futottak még" kategóriájú pálinkád marad.

Előzmény: Törölt nick (95604)
szilvakukc Creative Commons License 2014.01.03 0 0 95608

Majdnem ennyi pálinka volt összesen. Csak Te indultál, vagy mi?:))

Előzmény: Tucso69 (95585)
obsitos3 Creative Commons License 2014.01.03 0 0 95607

Értem. Akkor valamit félreértettem, ez nem verseny,hanem egyfajta minősítő  vizsga. Ezzel csak az a baj ,hogy az itt kapott aranyérem csak annyit jelent,jól dolgoztam.Nem a legjobban,jól. Tehát extrém esetben húsz résztvevő esetében lehet akár húsz aranyérmes is.Tükrözi ez a valós rangsort?Verseny esetében elképzelhető ugyan a megosztott első helyezés,de az érem súlyát,értékét a résztvevők rangja,elért eredményei adják.Pl.:snapszmester mögött egy bronz többet ér,mint egy olyan mustrán elért arany,ahol a legjobb tíz nem játszik.

Előzmény: norris53 (95597)
moker Creative Commons License 2014.01.03 0 0 95606

Köszönöm a tanácsot!

Előzmény: Törölt nick (95602)
Tucso69 Creative Commons License 2014.01.02 0 0 95605

Na igen, a tüskéskörte nem kutya!

Az utóbbival indultam most.

Előzmény: faesztergályos (95600)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.02 0 0 95604

Kicsit bővebben.

Ha nem optilalkohol okozza az opálosodást, s az esetek nagy többségében nem, akkor az általam és mások által ismertetett módszerekkel megoldható a kiküszöbölése, ha viszont az okozza, arra nem ismerek használható módszert.

Maga az opálosodás ebben az esetben azt jelenti, hogy az az olajmennyiség amit már nem képes a jelenlévő alkohol oldott állapotban tartani, a pálinkában lévő vízzel emulziót képez. Az alkohol kismértékben oldott állapotban tartja ezeket a növényi eredetű olajokat, de ahogy csökkentjük az alkoholfokot, egyre kevesebbet tudnak oldott állapotban tartani, s megindul az opálosodás. Az illóolajok és illatos olajok (ezek adják az ízt, illatot) olyan minimális mennyiségben vannak jelen, hogy ha csak ezek maradnak a párlatban, az opálosodás valahol 5-15 fok között következik be. Amennyiben efölött, akkor már a kozmaolajok felelősek az opálosodásért. Ha 50 fok körül fellép az opálosodás, az azt jelenti, hogy durván sok a kozmaolaj a párlatban. A topikban leírt bármelyik módszer alkalmazható, csak annyit tennék hozzá, hogy az általam megfelelőnek titulált újrapárlás csak annyit jelent, hogy az előpárlatot folyamatosan vizsgáljuk néhány centes adagokban, úgy, hogy kb. egyharmad-fele arányban vízzel hígítjuk, s amikor a hígítás után már csak egy gyenge opálosodás látható, bátran megtarthatjuk az ezután kifolyó középpárlatot, tuti biztos, hogy nem lesz opálos a pálesz.

 

Nem ide tartozik, de korábban szó volt a 100%-os alkohol készítéséről. Nos az itt elhangzotakkal, és a neten található pl. wikipédián írtakkal szemben a 100%-os alkohol készítése piridinnel történik, azaz piridinnel vonják ki a 4% vízet a 96 fokos alkoholból. Természetesen laboratóriumi körülmények között, mert utána a piridin maradékát is el kell távolítani, méghozzá tökéletesen, mert iszonyú büdös tud lenni néhány milligram is.

Előzmény: Törölt nick (95602)
Tan-csi Creative Commons License 2014.01.02 0 0 95603

Megfelelő kozmaolajszűrés kell és nem lesz opálos.

Persze cefrefüggő is, de ha csak "tűrhető" a cefre és szűröd a kozmaolajat akkor sem lesz opálos 45-46 fokig biztosan.

Utólag már kell a fagyasztás, kávéfilter, tejes derítés, stb.

Előzmény: moker (95598)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.02 0 0 95602

Több oka lehet az opálosodásnak, egyik közülük, ha éretlen gyümölcsből relatíve sok kerül a cefrébe, de ez inkább almánál jellemző.

Hogy mi az oka, azt már utólag nehéz lenne eldönteni, de egy megfelelően elvégzett újrafinomítással általában megoldható.

Az alkohol fok emelése is kiveheti az opálosodást.

A legegyszerűbb ha egyáltalán nem csinálsz semmit, s hetek, rosszabb esetben hónapok múlva kristálytiszta lesz, ha hűvös helyen tárolod, s nem nyúlsz hozzá. Azért ha már megtisztult célszerű lefejteni, mert az alján összegyűlik némi szutyok. Általában az alján, rosszabb esetben a tetején, de legyünk optimisták.

Vannak más módszerek is, nehéz lenne megmondani, hogy a te esetedben melyik a célravezető, de én a helyedben az általam javasoltak közül az utolsót, azaz a pihentetést csinálnám meg. Ennek van a legkisebb kockázata.

Előzmény: moker (95598)
kaktuszpeti Creative Commons License 2014.01.02 0 0 95601

Ha ennyire erős, nemsokat érezni az ízéből.

Legyen inkább gyengébb, opálos, (az úgyis csak optikai hiba), de fagyasztás-szűrés, vagy tejes derítés-szűrés.

Előzmény: moker (95598)
faesztergályos Creative Commons License 2014.01.02 0 0 95600

Hello!

 

Én csináltam arany minősítésű Tüskéskörtét és Árpával érő körtét is. A 84726-os hsz-ben ott vannak az okleveleim.

 

Üdv

Előzmény: Tucso69 (95591)
sogi01 Creative Commons License 2014.01.02 0 0 95599

Hűtsd le fagyasztóba  legalább 1 napig, utánna kávéfilteren szűrd! Amíg tiszta nem lessz!

Előzmény: moker (95598)
moker Creative Commons License 2014.01.02 0 0 95598

Apósom nálunk volt,én akkos is éppen finomitottamés utána fokolom be.Vitt belőle de ő azt monta 55foknál töltsem meg az üvegét.Szereti mikor mar a gyomorig.Ezt követően én még veszek vissza és 48fokra.Na ekkor szintén opálos lett a pálinkám.A fórumon tanácsolták emeljem a fokot.Azota csak 51-52re állitom be. De ha tudsz olyat amitől kisseb foknál nem lesz opálos?

Előzmény: kaktuszpeti (95594)
norris53 Creative Commons License 2014.01.02 0 0 95597

Nos ebben az esetben ez így nem igaz !

A zsüri nem első-második-harmadik - helyezést osztott !

 Egy pontozólapon - 1-20 ig pontozva több kritériumot pontoz - akár az összes leadott minta ha megkapja a 20 pontot - mind arany !

Viszont azért ez nem igen fordult még elő -mindíg vannak jobb s kevésbé jól sikerült pálinkák - ezért van az hogy a zsűri egyéni tudása hozzáértése alapján dönt hány pontot ad - és ez összesítés után ad egy átlagot ha ez teszem fel 19 pont akkor arany - ha futottak még kategóriát ért el oklevelet kap - lehet mind ilyen - s lehet mind akár arany - nincs elő :-)

Előzmény: obsitos3 (95593)
sogi01 Creative Commons License 2014.01.02 0 0 95596

Na majd a nyáron A Bodzámmal...:-))

Előzmény: Tucso69 (95595)
Tucso69 Creative Commons License 2014.01.02 0 0 95595

Köszönöm!

De szerintem minden pálinkát önmagában értékelnek. Most például kevés aranyérem volt.

Ha nincs arra méltó, akkor az is előfordulhat, hogy nincs aranyérmes.

Szerintem.

Előzmény: obsitos3 (95593)
kaktuszpeti Creative Commons License 2014.01.02 0 0 95594

Nem túl erős az az 51-52fokos párlat?

Azzal már a fűnyíró is beindul 

Előzmény: moker (95574)
obsitos3 Creative Commons License 2014.01.02 0 0 95593

A verseny az verseny,ha a tíz legjobb nem indul,a tizenegyedik kapja az aranyat.És ezzel nem a zsürit bántottam,Neked meg gratulálok az elért eredményekhez.

Előzmény: Tucso69 (95585)
Tucso69 Creative Commons License 2014.01.02 0 0 95592

Állatgyógyászati célra is lehet kapni ilyet, tökugyanaz.

Előzmény: moker (95590)
Tucso69 Creative Commons License 2014.01.02 0 0 95591

Az én körtém ezüst lett.

 

Egy éve ezüst lett a kajszim. A nyáron Snapszié lett az.

Az enyém jobb volt illatban, de gyengébb ízben. Összességében Snapszié volt a jobb. De az ezüst korrekt itélet volt mindkét esetben!

Most elvittem egy barátom kajsziját, amit nyáron kóstoltam. Tuti aranyérmes volt.

Egy falusi versenyen, ahol 30-40 pálinka versenyzett, köztük az én aranyérmes párlatom.

3 érmet adtak, az első a külföldi vendég által hozott 34 éves szilvapálinka lett!  :-) 

A barátomé az ezüst, az enyém semmit nem kapott.

Mit gondolsz most mit ért el? Oklevelet!

Kicsit túl lett hígítva (43°) és az idő sem neki dolgozott. A két dolog miatt gyenge lett ízben és illatban is.

Szóval ha csinálsz egy tutikurvajó pálinkát, és ezüstöt kapsz akkor minden ok!

Az aranyhoz hanyatt kell hogy essen pár zsűritag!

 

A padavanom szerint csak Vilmoskörtével lehet aranyat elérni a körték közül! :-)

 

Előzmény: faesztergályos (95569)
moker Creative Commons License 2014.01.02 0 0 95590

Én is így csináltam.Sokat kutakodtam aktív szén után,mert vann igan drága is köztük.Kimondottan kozmás pálinkához vettem.http://aprod.hu/hirdetes/aktiv-szen-izhibas-palinka-bor-vagy-must-javitasahoz-40-gramm-IDZGJf.html

Előzmény: Tucso69 (95587)
Tucso69 Creative Commons License 2014.01.02 0 0 95589

Legközelebb jobban hígítod, nem fog odaégni.

Előzmény: Törölt nick (95582)
Tucso69 Creative Commons License 2014.01.02 0 0 95588

Nem jó, ha mindent 35-ig engedsz, ez alapanyagfüggő, akár 10fok különbség is lehet, kóstolj!

Előzmény: moker (95586)
Tucso69 Creative Commons License 2014.01.02 0 0 95587

Az egy másik ital amit szénen át szűrnek.

Bele kell keverni, többször összerázni, aztán leül az aljára, csak a végét kell kv filteren szűrni.

Előzmény: moker (95583)
moker Creative Commons License 2014.01.02 0 0 95586

Nem hinném mert a java 2literes üvegbe volt és sorba tettem.Szerintm egyenlö arányban van.Most mértem 46nál tart és most víz tiszta.35fokig szoktam hagyni folyni.Másnem ágyas pálinkát csinálok belőle.

Előzmény: obsitos3 (95578)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!