Csak azé szótam hozzá ehhő a hígítós mizériáhó, mer nekem is opálos lett a körtelé,heába a szöllösi szűrő, a tejes derítés,desztillált víz.Na de nem fogok a kardomba dűni, mer kiáta a vasutaspróbát. :-)
Sokadjára került terítékre a "mivel hígítsuk a pálinkát" téma.
A bibliánkban (vf1 linkgyűjteménye) legalább két helyen szerepel a hígításról a következő:
Hígításra csak:
- tiszta, ion (+-) mentes,
- semleges ízű- illatú,
- lágy vagy lágyított (desztillált) vizet használjunk!
"Ionmentes" vizek:
- ioncserélt víz
- ro (fordított ozmózissal tisztított) víz
- desztillált víz
Az árak is az előbb leírt sorrend szerint emelkednek.
Egy flakonon szereplő, abszolút korrekt gyártói tájékoztatás, ami nem ad módot laikus találgatásra, hogy esetleg a toxicitás miatt nem fogyasztható az ioncserélt víz:
"Ioncserélt víz. Vezető képesség maximum 10 (mikro)S/cm. Emberi fogyasztásra nem alkalmas az alacsony sótartalma miatt: sót von el a szervezetből."
Sok gyártónál csak a "Fogyasztásra nem alkalmas" felirat található, ami miatt sokan riadoznak, hogy mi a fene kerülhet a vízbe az ioncserélőből? Hát SEMMI KÁROS! A kationokat hidrogén ionra, az anionoka hidroxid ionra cseréli a technológia, amivel összességében tiszta, semleges (pH=7,00) vizet állít elő. Ha az akkumulátorsavat bele merjük tenni a cefrébe pH beállításhoz, az ioncserélt vizet is nyugodtan bele tehetjük a pálinkába. Senki nem tud, de nem is lehet annyi pálinkát inni egyszerre, hogy ne az alkohol mennyisége, hanem a pálinka hígító vize okozza a nagyobb problémát a szervezetben.
A következő tisztasági fokozat az ásványvizek. Ezeket oxidációs eljárással vas- iletve mangántalanítják, hogy ne alakuljon ki elszíneződés, csapadék a palackban. A többségüknek semmivel sem magasabb az ásványi anyag tartalma, mint az ivóvíznek: Egyetlen előírás rájuk, hogy a kútnál kell palackozni őket. A korábbi 1000 mg/l ásványi anyag tartalom előírást az EU csatlakozással megszüntették. Olyan, mint ha pl. a 10 %-osra hígított alkohol tartalommal is pálinkának lehetne nevezni valami párlatfélét.
Vezetékes ivóvizek: Ha nem túl nagy a huminsav, illetve vastartalmuk (nem színezik a pálinkát), valamint ha nincs mellékízük, alkalmasak a hígításra. Ha a fertőtlenítés miatt klórszagú, az forralással megszüntethető. Forralás után egy vásznon szűrjük át az esetleg kivált mésztartalom eltávolítására.
Ásott kutak, otthoni (kis mélységű) fúrt kutak vize: Gyakran sárgás színű a huminsav és a magas vastartalom miatt. Esetleg a nitrát tartalmuk is magas lehet. Általában használhatók a hígításra, de se nem nehéz, se nem drága jobb minőségű hígító vízhez jutni.
Ez a hígítóvíz minőség téma már nagyon sokszor szóba került a fórumon nagyon sok szakmaiatlansággal övezve. Esetleg nem lenne-e célszerű a reggeli linkgyűjteményben valahol részletezni, tévhitet oszlatni?
Ez a "nyomástartó edény" mizéria érdekes! Hivatkozik valami jogszabályra, én nem ismerem, de talán nem árt utánanézni. http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0100009.GM Mindenesetre ha cinkes a dolog egyszerüen vízfürdősként kell engedélyeztetni. (Az olajon szintén el lehet csúszni, lehet hogy bele tudnak kötni, biztonságtechnikai szempontból, jogszabály is kerül hozzá gondolom...) Az egyik kollégám hivatalos gyártótól vásárolt duplafalú főzőt. A gyártó azt mondta tegyen bele olajat, vagy vizet. Vízzel használja, vízfürdősen, nem túlnyomással! A gyártó tag nemigen rendelkezett olyan engedéllyel ami feljogosítaná túlnyomásos főző gyártására. Az is lehet hogy nem is kapna rá! Nem is láttam mág 0,5 bár túlnyomásos pálinka főzőt hivatalos gyártótól, persze ettől még lehet hogy van.
1 nappal előtte leviszem a csapvizet hogy egyforma hőmérsékletű legyen a higitandó pálinkával, illetve kiszellőzik a klór. (Érezni nem lehet a víz ízén, ahol modern berendezésekkel kezelik a vizet ez már nem lehet gond, vannak azonban még olyan helyek ahol a vízmű kezelő adagol hozzá amikor eszébe jut. A nyáron volt szerencsém inni egy helyen ilyen vízből.) Tény hogy nagy különbségek vannak a csapvíz minőségében, nálunk a főzdések is ezzel higitanak, még a közelben olyan főzdékbe is viszik ahol már más, rosszabb a csapvíz.
Ha kútvizet használsz, talán jó lehet, de a közműves csapvízben elég magas a fertőtlenítőszer (hypó), ami mint ízben , mint színben, nem biztos hogy használ a pálesznak. :)))
A hetvegen deritem a boromat is, amihez gel bentont hasznalok. Lehet, hogy egy literen kiprobalom azt is, ki tudja, lehet, hogy talalok egy uj utat is :)
ha nem sietsz, akkor várhatsz 3-4 napot amíg a tejcsapadék leül az edény aljára és leöntöd a tisztát, a zavarost meg szűröd (de azt lehet, hogy többször is, mire teljesen tiszta nem lesz).
Nem volt még tapasztalatom ezen a hőfokon, tegnap késő este már lement 12C°-ra de még a kotyogó dolgozik. Csak nem tudtam mihez viszonyítani az intenzitását.
Ma mindenesetre kap az ágymelegítő egy hősugárzó támogatást, hogy azért tovább ne csökkenjenek az esélyeim!:)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Tedd a pálinkát fagyasztóba egy napra,aztán vedd ki,és hidegen szűrd át kávéfilteren(papír szűrő,a németeknél elterjedt ez a kávé).Bevásárló központokban tuti kapsz.