Keresés

Részletes keresés

öregrobi Creative Commons License 2013.11.27 0 0 94023

Csak azé szótam hozzá ehhő a hígítós mizériáhó, mer nekem is opálos lett a körtelé,heába a szöllösi szűrő, a tejes derítés,desztillált víz.Na de nem fogok a kardomba dűni, mer kiáta a vasutaspróbát. :-)

Előzmény: zsuzska60 (94015)
sleves Creative Commons License 2013.11.27 0 0 94022

A halaim ették tehát az se mérgező. ;)

 

 

Előzmény: vasbicikli (93995)
Szomjas cápa Creative Commons License 2013.11.27 0 0 94021

Sokadjára került terítékre a "mivel hígítsuk a pálinkát" téma.

 

A bibliánkban (vf1 linkgyűjteménye) legalább két helyen szerepel a hígításról a következő:

 Hígításra csak:

- tiszta, ion (+-) mentes,

- semleges ízű- illatú,

- lágy vagy lágyított (desztillált) vizet használjunk!

 

"Ionmentes" vizek:

 

- ioncserélt víz

- ro (fordított ozmózissal tisztított) víz

- desztillált víz

 

Az árak is az előbb leírt sorrend szerint emelkednek.

 

Egy flakonon szereplő, abszolút korrekt gyártói tájékoztatás, ami nem ad módot laikus találgatásra, hogy esetleg a toxicitás miatt nem fogyasztható az ioncserélt víz:

"Ioncserélt víz. Vezető képesség maximum 10 (mikro)S/cm. Emberi fogyasztásra nem alkalmas az alacsony sótartalma miatt: sót von el a szervezetből."

 

Sok gyártónál csak a "Fogyasztásra nem alkalmas" felirat található, ami miatt sokan riadoznak, hogy mi a fene kerülhet a vízbe az ioncserélőből? Hát SEMMI KÁROS! A kationokat hidrogén ionra, az anionoka hidroxid ionra cseréli a technológia, amivel összességében tiszta, semleges (pH=7,00) vizet állít elő. Ha az akkumulátorsavat bele merjük tenni a cefrébe pH beállításhoz, az ioncserélt vizet is nyugodtan bele tehetjük a pálinkába. Senki nem tud, de nem is lehet annyi pálinkát inni egyszerre, hogy ne az alkohol mennyisége, hanem a pálinka hígító vize okozza a nagyobb problémát a szervezetben.

 

A következő tisztasági fokozat az ásványvizek. Ezeket oxidációs eljárással vas- iletve mangántalanítják, hogy ne alakuljon ki elszíneződés, csapadék a palackban. A többségüknek semmivel sem magasabb az ásványi anyag tartalma, mint az ivóvíznek: Egyetlen előírás rájuk, hogy a kútnál kell palackozni őket. A korábbi 1000 mg/l ásványi anyag tartalom előírást az EU csatlakozással megszüntették. Olyan, mint ha pl. a 10 %-osra hígított alkohol tartalommal is pálinkának lehetne nevezni valami párlatfélét.

 

Vezetékes ivóvizek: Ha nem túl nagy a huminsav, illetve vastartalmuk (nem színezik a pálinkát), valamint ha nincs mellékízük, alkalmasak a hígításra. Ha a fertőtlenítés miatt klórszagú, az forralással megszüntethető. Forralás után egy vásznon szűrjük át az esetleg kivált mésztartalom eltávolítására.

 

Ásott kutak, otthoni (kis mélységű) fúrt kutak vize: Gyakran sárgás színű a huminsav és a magas vastartalom miatt. Esetleg a nitrát tartalmuk is magas lehet. Általában használhatók a hígításra, de se nem nehéz, se nem drága jobb minőségű hígító vízhez jutni.

 

Ez a hígítóvíz minőség téma már nagyon sokszor szóba került a fórumon nagyon sok szakmaiatlansággal övezve. Esetleg nem lenne-e célszerű a reggeli linkgyűjteményben valahol részletezni, tévhitet oszlatni?

 

Snapszmester, sogi01, szakik, mi a véleményetek?

 

 

Előzmény: öregrobi (94013)
quickR Creative Commons License 2013.11.27 0 0 94020

Zárjátok le 60 fok átlagnál és 48 fok alá ne higítsd akkor nem lesz opálos.

deszegregator Creative Commons License 2013.11.27 0 0 94019

: XD

Előzmény: szentöltvíz (94017)
deszegregator Creative Commons License 2013.11.27 0 0 94018

Csak direktlinken megy a jogsz. Be kell másolni a böngészőbe.

 

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0100009.GM

Előzmény: deszegregator (94016)
szentöltvíz Creative Commons License 2013.11.27 0 0 94017

Ágymelegítő helyett miért nem viszed ágyba?:))))

Előzmény: kupeci (94009)
deszegregator Creative Commons License 2013.11.27 0 0 94016

Ez a "nyomástartó edény" mizéria érdekes! Hivatkozik valami jogszabályra, én nem ismerem, de talán nem árt utánanézni. http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0100009.GM  Mindenesetre ha cinkes a dolog egyszerüen vízfürdősként kell engedélyeztetni. (Az olajon szintén el lehet csúszni, lehet hogy bele tudnak kötni, biztonságtechnikai szempontból, jogszabály is kerül hozzá gondolom...) Az egyik kollégám hivatalos gyártótól vásárolt  duplafalú főzőt. A gyártó azt mondta tegyen bele olajat, vagy vizet. Vízzel használja, vízfürdősen, nem túlnyomással! A gyártó tag nemigen rendelkezett olyan engedéllyel ami feljogosítaná túlnyomásos főző gyártására. Az is lehet hogy nem is kapna rá!  Nem is láttam mág 0,5 bár túlnyomásos pálinka főzőt hivatalos gyártótól, persze ettől még lehet hogy van.

Előzmény: TINTUS (93947)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.11.27 0 0 94015

most már tudom miért ilyen Xar a pálinkám :-)

Előzmény: öregrobi (94013)
deszegregator Creative Commons License 2013.11.27 0 0 94014

1 nappal előtte leviszem a csapvizet hogy egyforma hőmérsékletű legyen a higitandó pálinkával, illetve kiszellőzik a klór. (Érezni nem lehet a víz ízén, ahol modern berendezésekkel kezelik a vizet ez már nem lehet gond, vannak azonban még olyan helyek ahol a vízmű kezelő adagol hozzá amikor eszébe jut. A nyáron volt szerencsém inni egy helyen ilyen vízből.)  Tény hogy nagy különbségek vannak a csapvíz minőségében, nálunk a főzdések is ezzel higitanak, még a közelben olyan főzdékbe is viszik ahol már más,  rosszabb a csapvíz.

Előzmény: öregrobi (94013)
öregrobi Creative Commons License 2013.11.27 0 0 94013

Ha kútvizet használsz, talán jó lehet, de a közműves csapvízben elég magas a fertőtlenítőszer (hypó), ami mint ízben , mint színben, nem biztos hogy használ a pálesznak. :)))

Előzmény: zsuzska60 (94011)
bobyvankenobi Creative Commons License 2013.11.27 0 0 94012

A hetvegen deritem a boromat is, amihez gel bentont hasznalok. Lehet, hogy egy literen kiprobalom azt is, ki tudja, lehet, hogy talalok egy uj utat is :)

Előzmény: zsuzska60 (94010)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.11.27 0 0 94011

A víz kérdéséhez már annyi hozzászólás volt, és még mindig nem hiszik el az emberek, hogy jó a CSAPVÍZ is.

Én csak azt használom és egyben beleöntöm higításkor.

zsuzska60 Creative Commons License 2013.11.27 0 0 94010

ha nem sietsz, akkor várhatsz 3-4 napot amíg a tejcsapadék leül az edény aljára és leöntöd a tisztát, a zavarost meg szűröd (de azt lehet, hogy többször is, mire teljesen tiszta nem lesz).

Előzmény: bobyvankenobi (94006)
kupeci Creative Commons License 2013.11.27 0 0 94009

Mgnyugtattál ,köszi.

Nem volt még tapasztalatom ezen a hőfokon, tegnap késő este már lement 12C°-ra de még a kotyogó dolgozik. Csak nem tudtam mihez viszonyítani az intenzitását.

Ma mindenesetre kap az ágymelegítő egy hősugárzó támogatást, hogy azért tovább ne csökkenjenek az esélyeim!:)

Előzmény: Babar66 (93998)
sogi01 Creative Commons License 2013.11.27 0 0 94008

                                                     vf1 linkgyüjteménye  

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (93936)
sogi01 Creative Commons License 2013.11.27 0 0 94007

Igen,de többször át kell szűrni.

Előzmény: bobyvankenobi (94006)
bobyvankenobi Creative Commons License 2013.11.27 0 0 94006

Koszi mindenkinek a tippeket! Ma este a nagy reszet fagyasztoba helyezem holnap estig, tovabba 1 literen kiprobalom a tejes deritest.

 

Tehat 1 lirer paleszbe egy kupaknyi tej ami 1-1,5%-os zsirtartalmu. Ezt raontom es osszerazom, majd hagyom allni fel npot igaz ?

Előzmény: foxrudi (93994)
emGeza Creative Commons License 2013.11.27 0 0 94005

Előzmény: Grancan (94000)
Tucso69 Creative Commons License 2013.11.27 0 0 94004

Vidd el Bujukcekmecének, ő segít meginni és nem lakik messze!

Előzmény: Grancan (94000)
Tucso69 Creative Commons License 2013.11.26 0 0 94003

Háztartási vatta a tölcsérbe nyomva, az hány mikronos? :-)

Mert szerintem az a legolcsóbb szűrő, és tökéletes!

Előzmény: emGeza (94001)
Tucso69 Creative Commons License 2013.11.26 0 0 94002

Sogi, azt az apróságot azért tedd hozzá, hogy idén a pálinkák nagy része Szőlősi féle szűrés ellenére is opálosodott.

Mielőtt a tanítványok harakirit követnek el...

 

Szóval benzinkúton nincs desztvíz! És ne igyatok benzinkutast! :-)

Az ioncserélt vízben ugyanúgy van ásványi anyag, csak nem Ca hanem Na!

A fordított ozmózis szűrőn átengedett víz az ami nem tartalmaz ásványi anyagot.

Idén a pálinkáim 30-40 %-a lett opálos. Kit érdekel? hidegen szűrtem oszt kész. 

Előzmény: sogi01 (93986)
emGeza Creative Commons License 2013.11.26 0 0 94001

Szia !

20 "mikronos" papirszűrővel .

Én úgy gondolom , hogy az egyetlen javítható pálinka hiba , az opálosság .  

( A többi már csak kinlódás .)

 

Előzmény: bobyvankenobi (93989)
Grancan Creative Commons License 2013.11.26 0 0 94000

Sziasztok!

Kezdö vagyok, és nem akar össze jönni ez a dolog. Van valaki Nagykanizsa környékéröl?

Almát föztem opálos lett,olvastam ez hajlamos a kozmaolajra. Nem birtam leszedni...

Hétvégén fügét az is.

Ha valaki tud segitsen!

/ bocs hosszu magánhangzom nincs mind, mert nem magyar billengyüzetröl irok./

Tucso69 Creative Commons License 2013.11.26 0 0 93999

A betonba való, az nem fagyálló, hanem kötésgyorsító, és a cement kötése hőfejlődéssel jár.

Egyébként töményen simán belefagy a kannába...

Előzmény: forgione1 (93954)
Babar66 Creative Commons License 2013.11.26 0 0 93998

Ha erjed, akkor semennyivel!    (de ha nem bízol benne(m), akkor adjál neki plusz két napot...)

Gabóék pl. nyáron is 14fokon erjesztenek (ha jól tudom).

Üdv!

Előzmény: kupeci (93991)
foxrudi Creative Commons License 2013.11.26 0 0 93997

De veszek,mert próbáltam mind a kettőt!!

  Többek közt elég hűteni,a ker.főzdék is így csinálják,ha 44 alá mennek.Persze ott 6 filteres gépi szűrő van.

Előzmény: stapika (93996)
stapika Creative Commons License 2013.11.26 0 0 93996

"A tejes módszer is jó,csak még lassabb."

   Azért erre mérget ne vegyél.:-))

Előzmény: foxrudi (93994)
vasbicikli Creative Commons License 2013.11.26 0 0 93995

A tubifexet kóstoltad már? :D

Előzmény: birogyula (93982)
foxrudi Creative Commons License 2013.11.26 0 0 93994

Tedd a pálinkát fagyasztóba egy napra,aztán vedd ki,és hidegen szűrd át kávéfilteren(papír szűrő,a németeknél elterjedt ez a kávé).Bevásárló központokban tuti kapsz.

  A tejes módszer is jó,csak még lassabb.

Előzmény: bobyvankenobi (93989)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!