Nos, bizonyos profi fórumtagok megbíztak, hogy mivel rengeteg az ugyanolyan, és százszor ismételt kérdés a pálinkafőzéssel próbálkozók részéről, mert nem olvassák a reggel belinkelt okosságokat, amivel eleve választ kapnának csomó mindenre, próbáljam versben felhívni a figyelmüket ezen egyszerű informatikai forrásra. Talán igazuk van, de mivel én nem vagyok szakember, segítségül hívtam egy nagy nemzeti költőnket, talán ő meg tud győzni Titeket, hogy mindig kezdjétek az olvasással, aztán lehet kérdezni.:DD
Egy gondolat bánt engemet,
Kezdő a profikat, későn kérdezi meg:
Cefrém elhervadt, mint a virág,
Benne már tán, romlás foga rág?
Nem alszik el benne gyertyaszál,
Az erjedés még megy, vagy már áll?
40-szer leírták már Istenem,
Kérdik: hányszor kell ezt még énnekem?
Látják, fa vagy! Melyen a villám úgy fut keresztül,
Mint ahogy értelmed az 1X1-től meg sem rezdül;
Légy inkább kőszirt, melyet hülyeség nem dönt le,
Snapszmester, Miklós1? Tanácsot fogadj el tőle.
Ha majd a pálinka főző nép,
Őket olvasva mindenre választ kap épp,
Forrongó cefrével, Jó alapanyagokkal!
És szájukon eme szent jelszóval:
Itt a szabadság!
Igaz,ezt elharsogják,
Elharsogják kelettől nyúgatig,
De a pár öreg, a hülye kérdéseiken megütközik:
Miért viseljem el én?
Hogy nem hisz nekem a kretén?
Miért mondok el mindent szívembül,
Ha ez csak a fülein át megy a fején keresztül?
S tanácsaim nem nyeli el, az a buksi fej,
S úgy cefréz, hogy az röhej!
Sógi reggeli linkáradatát,
Kérlek ne ugord át!
Hisz ezek viszik cefréd diadalra,
Saját gyakorlatodra, s a jó anyagra.
Már nem kell visszaolvass, mindent, mi eddig volt,
Mit tudnod kell, e pár ember a linkekbe egybe tolt.
Néhány nappal ezelőtt valaki írt a naspolyáról s nála teljes csőd -mintha nem ő cefrézte volna- lett..... de amelyik kutya nem próbálkozik az nem.......
Pontosan 120 mB a nyomás a főzés alatt (mért adat) ha azt vesszük, hogy a kukta a 0,5 Bar nyomáson fúj le és kb 130 fokon forr benne a víz, a 4 fokos emelkedés a 120 mB-ra kb megfelelő, Egyébként a 100 celsius tengerszinti nyomáson azaz 1013 mB-on igaz. Jelenleg a nyomás Bp-n 1025 mB. ebből is adódhat az eltérés. A 1025 azt jelenti, mintha majd 100m-rel lejjebb lennék a standard nyomáshoz képest. Aki nem hiszi járjon utána! :) Ja és természetesen nem a köpenyen mérem a hőfokot, és nem a cefre, hanem a keletkezett gőz hőfokát mérem.
Bocsáss meg, nem akarlak bántani, de nem értettem, Pálinkás Admin miért tiltotta ki innen a hsz.-eidet, most már értem: Annyira szeretnél tanácsot adni, annak ellenére, hogy annyira semmi közöd a JÖT-hez, hogy hihetetlen. Csak az a baj, hogy elhinted a hülyeséget, beléjüktukmálod a kaki-pisit, és mindenki rohan a NAV-hoz regisztráltatni magát, ami később nem fog a javukra válni. Szerintem szellemi környezetszennyező vagy. Bár tudom, meg fogsz rám haragudni, én anélkül mondom: Kárt okozol.
Sziasztok Skacok ! Kérdésem lenne : Kinek van tapasztalata naspolyával ? Most elsőre sem akarom elrontani a haver kertjében,
avarba görnyedve szedett 40-45 kiló naspolyát....A java érett,szétmálott de maradt még sok tök kemény is. Azokat bent hagyjam a
cefrében,nem fogja elrontani az egészet ? Vagy inkább jobb kiszűrni ? Egyébként adtam neki mindent amit szoktam...élesztőt,pektinbontót,5%napfényt is...ígéretesen forr már egy hete,de a kemény szemek idegesítenek)))Na szóval aki már csinált ne kiméljen a tanácsaival....Jólét ! Satu /a TZD-n isszuk /
Valamiért nekem fel kell veled vennem a kapcsolatot Rézműves szerint, csak már elfelejtettem miért. Talán azért mert te is amatőrcsillagász vagy? de lehet, hogy nem ezért. :-)
"Nekem 92-940C-on indul meg, és a végén elmegy egész 1040C-ig. Ekkor már szinte csak a víz jön."
Akkor te biztos valami nagyon mély barlangban főzől, mert itt nálunk Dunántúlon, a dombokon 100 fokon forr a víz, vagy pedig azzal a hőmérővel téged igen átb..sztak!
Más:
Látom csak a kemény mag főz, a többiek ráérnek jogászkodni! Megyek én is, mert még megbuggyan a betonkörte a pincében. Már csak egy adag birs, egy adag alma, pár mázsa törköly és seprő vár főzésre. A hecslit meg épp csipi a dér az Ice-cube-s hűtőben:))
Eladni, biztos, hogy nem adhatod el, mert értékesítésre nincs engedélyed. Ha meg tönkre megy és nem tudod használni, irány a MÉH (ha még van ilyen) És építesz egy újat. Mert úgy veszem észre elég tág határokat enged az engedély. Pl: nincs meghatározva hány darabot építhetsz, hányszor építhetsz. A meghatározásban is az van, hogy nem haladhatja meg űrtartalma a 100l-t.
Helyesbítenék: nem bejelentett főzőről szól a törvény, hanem a NAV engedélyével előállított, külföldről beszerzett, itthon (engedéllyel rendelkezőtől)vásárolt készülékről.
Amennyiben a birtoklás ténye jogszerű, eladásához-akár a MÉH-be is- ugyanúgy meg kell kérni a NAV engedélyét.
Hiszen a törvény ezt írja elő.
Amennyiben a birtoklás ténye nem jogszerű, kár próbálkozni engedélykéréssel, mert bukta.