Keresés

Részletes keresés

szilvakukc Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93246

Nos, bizonyos profi fórumtagok megbíztak, hogy mivel rengeteg az ugyanolyan, és százszor ismételt kérdés a pálinkafőzéssel próbálkozók részéről, mert nem olvassák a reggel belinkelt okosságokat, amivel eleve választ kapnának csomó mindenre, próbáljam versben felhívni a figyelmüket ezen egyszerű informatikai forrásra. Talán igazuk van, de mivel én nem vagyok szakember, segítségül hívtam egy nagy nemzeti költőnket, talán ő meg tud győzni Titeket, hogy mindig kezdjétek az olvasással, aztán lehet kérdezni.:DD

 

Egy gondolat bánt engemet,

Kezdő a profikat, későn kérdezi meg:

„Cefrém elhervadt, mint a virág,

  Benne már tán, romlás foga rág?

  Nem alszik el benne gyertyaszál,

  Az erjedés még megy, vagy már áll

40-szer leírták már Istenem,

Kérdik: „hányszor kell ezt még énnekem?”

Látják, fa vagy! Melyen a villám úgy fut keresztül,

Mint ahogy értelmed az 1X1-től meg sem rezdül;

Légy inkább kőszirt, melyet hülyeség nem dönt le,

Snapszmester, Miklós1? Tanácsot fogadj el tőle.

Ha majd a pálinka főző nép,

Őket olvasva mindenre választ kap épp,

Forrongó cefrével, Jó alapanyagokkal!

És szájukon eme szent  jelszóval:

Itt a szabadság!

Igaz,ezt elharsogják,

Elharsogják kelettől nyúgatig,

De a pár öreg, a hülye kérdéseiken megütközik:

„Miért viseljem el én?

Hogy nem hisz nekem a kretén?

Miért mondok el mindent szívembül,

Ha ez csak a fülein át megy a fején keresztül?

S tanácsaim nem nyeli el, az a buksi fej,

S úgy cefréz, hogy az röhej!”

Sógi reggeli linkáradatát,

Kérlek ne ugord át!

Hisz ezek viszik cefréd diadalra,

Saját gyakorlatodra, s a jó anyagra.

Már nem kell visszaolvass, mindent, mi eddig volt,

Mit tudnod kell, e pár ember a linkekbe egybe tolt.

És hidd el, e tudást Ők Neked szívesen adják,

Hogy miért?

Mert Ők már csak ilyen önzetlen marhák!

zsorsz Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93245

Hogy-hogy még nem alszol,csak nem éjeliőr vagy,vagy valami alvászavar:)?

Előzmény: In Lak'ech (93244)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93244

És amelyik próbálkozik, aközül is csak az erősebb.....:-)

 

Én is írtam naspolyáról, de nekem még az erkélyen várja a fagyot.

Előzmény: TINTUS (93243)
TINTUS Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93243

Néhány nappal ezelőtt valaki írt a naspolyáról s nála teljes csőd -mintha nem ő cefrézte volna-  lett..... de amelyik kutya nem próbálkozik az nem.......

Előzmény: Mr.Stratos (93236)
TINTUS Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93242

nem láttalak a listán !!!

 

Előzmény: Mr.Stratos (93236)
zsorsz Creative Commons License 2013.11.13 0 0 93241

Örülhetsz hogy nem vagyok urológus és nincs nálam az Arthur által oly költőien körülírt szerszám:)))....bocsi

Előzmény: gombászok (93223)
Mr.Stratos Creative Commons License 2013.11.13 0 0 93240

Egyharmadát felvállalom én...

Előzmény: stapika (93238)
Arthur959 Creative Commons License 2013.11.13 0 0 93239

Pontosan 120 mB a nyomás a főzés alatt (mért adat) ha azt vesszük, hogy a kukta a 0,5 Bar nyomáson fúj le és kb 130 fokon forr benne a víz, a 4 fokos emelkedés a 120 mB-ra kb megfelelő, Egyébként a 100 celsius tengerszinti nyomáson azaz 1013 mB-on igaz. Jelenleg a nyomás Bp-n 1025 mB. ebből is adódhat az eltérés. A 1025 azt jelenti, mintha majd 100m-rel lejjebb lennék a standard nyomáshoz képest. Aki nem hiszi járjon utána! :) Ja és természetesen nem a köpenyen mérem a hőfokot, és nem a cefre, hanem a keletkezett gőz hőfokát mérem.

Előzmény: bujukcekmece (93229)
stapika Creative Commons License 2013.11.13 0 0 93238

"Bár tudom, meg fogsz rám haragudni, én anélkül mondom: Kárt okozol. "

  A haragnak felét,felvállalom(sőt többet,én nem fogalmaztam volna ilyen enyhén)

Előzmény: szilvakukc (93237)
szilvakukc Creative Commons License 2013.11.13 0 0 93237

Bocsáss meg, nem akarlak bántani, de nem értettem, Pálinkás Admin miért tiltotta ki innen a hsz.-eidet, most már értem: Annyira szeretnél tanácsot adni, annak ellenére, hogy annyira semmi közöd a JÖT-hez, hogy hihetetlen. Csak az a baj, hogy elhinted a hülyeséget, beléjüktukmálod a kaki-pisit, és mindenki rohan a NAV-hoz regisztráltatni magát, ami később nem fog a javukra válni. Szerintem szellemi környezetszennyező vagy. Bár tudom, meg fogsz rám haragudni, én anélkül mondom: Kárt okozol. 

Előzmény: gombászok (93205)
Mr.Stratos Creative Commons License 2013.11.13 0 0 93236

Sziasztok Skacok ! Kérdésem lenne : Kinek van tapasztalata naspolyával ? Most elsőre sem akarom elrontani a haver kertjében,

avarba görnyedve szedett 40-45 kiló naspolyát....A java érett,szétmálott de maradt még sok tök kemény is. Azokat bent hagyjam a

cefrében,nem fogja elrontani az egészet ? Vagy inkább jobb kiszűrni ? Egyébként adtam neki mindent amit szoktam...élesztőt,pektinbontót,5%napfényt is...ígéretesen forr már egy hete,de a kemény szemek idegesítenek)))Na szóval aki már csinált ne kiméljen a tanácsaival....Jólét ! Satu  /a TZD-n isszuk /

gombászok Creative Commons License 2013.11.13 0 0 93235

Miből olvastad ki, amit kérdezel?? A sorrend nagyon nem mindegy.

A téma-elméletileg- a következőképpen működhetne-szerintem-:

 

1. Közös tulajdonú házifőzőberendezés készítésére engedélyt kérni.

2. Több tulajdonos vásárol engedélyestől házifőzőberendezést.

Ne éld bele magad, még hagyjad nálam érlelődni a dolgot egy kicsit.

Előzmény: zsorsz (93233)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.13 0 0 93234

Valamiért nekem fel kell veled vennem a kapcsolatot Rézműves szerint, csak már elfelejtettem miért. Talán azért mert te is amatőrcsillagász vagy? de lehet, hogy nem ezért. :-)

Előzmény: bujukcekmece (93222)
zsorsz Creative Commons License 2013.11.13 0 0 93233

Szóval azt mondod,ez a kérvény csak úgy működik,ha veszünk egy főzőt és azután az ország több pontján lakó Cimbik hugyan jönnek össze?

Előzmény: gombászok (93230)
gombászok Creative Commons License 2013.11.13 0 0 93232

Nem igazán vegyésztéma.

Kicsit annak is tartom magam, de a szerves és a szervetlen kémia alapjain túl nincsenek más ismereteim.

A körülmények pontos ismerete nélkül inkább nem foglalnék állást.

Friss párlat általában színtelen szokott lenni.

Nekem pl. volt jópár lityi szilvapálinkám anno, 15-20 év után egészen szép sárgás, és kva finom volt.

Kár, hogy már csak VOLT!

Előzmény: Fémiparos (93227)
bujukcekmece Creative Commons License 2013.11.13 0 0 93231

Nem vagyok vegyész, de nekem a bodzám volt ilyen, de miután beállítottam a szeszfokot eltűnt a sárgás árnyalat. Próbáld ki.

A szilvám nem sárgult be.

Vagy pedig jelzésnek szánja, ha megiszod mind, májfunkció zavarod lesz és besárgulsz!

Előzmény: Fémiparos (93227)
gombászok Creative Commons License 2013.11.13 0 0 93230

Ja könnyű a más f@szát a csalánba verni!

Nem baj, persze, ha nem akarod felvállalni, majdcsak akad valaki más.

Előzmény: zsorsz (93228)
bujukcekmece Creative Commons License 2013.11.13 0 0 93229

"a főzőben túlnyomás van, ha kicsi is"

 

Na várjunk csak! Egy normális főzőben nem igazán van túlnyomás, max a duplikációban, ha vizes.

Az üstben ha 104 fok van, akkor az nem annyi! Ennyi!

Előzmény: Arthur959 (93225)
zsorsz Creative Commons License 2013.11.13 0 0 93228

Az a bizonyos"húsdarálón" kívül voltam én már sokmindenben...csapjunk bele:)

 

az nem baj hogy nem én vennék,csak felvetettem!?

Előzmény: gombászok (93223)
Fémiparos Creative Commons License 2013.11.13 0 0 93227

Üdv a vegyészuraknak.A következőt kérdezném.Mi az oka hogy a tisztázásnál sárgás a nedü?(így még nem jártam)

Szilvárol van szó,nem volt ecetes,saváló a hűtóspirál.Köszi.

bujukcekmece Creative Commons License 2013.11.13 0 0 93226

Csakhogy sose a köpeny hőfokát szokták itt írni főzéskor, mert hát az.... nálam 140 fok!

Előzmény: Arthur959 (93225)
Arthur959 Creative Commons License 2013.11.13 0 0 93225

Ne feledd, a főzőben túlnyomás van, ha kicsi is. Ettől felemelkedik a forráspont. Figyelni kellett volna a fizika órán! :D

Előzmény: bujukcekmece (93222)
bujukcekmece Creative Commons License 2013.11.13 0 0 93224

...nem szabályos, de mindjárt kifejtik:)

Előzmény: zsorsz (93221)
gombászok Creative Commons License 2013.11.13 0 0 93223

Na, Cimbi, most beletrafáltál a régóta dédelgetett gondolatomba!

Szexis hasonlattal: lehet, hogy eltaláltad a G-pontomat!

Ptk, közös tulajdon: amennyiben esetleges NAV ellenőrzéskor hitelt érdemlően bizonyítható, akár még helytálló is lehet!

Azért ne örüljön senki, hogy feltalálta a spanyol viaszt: én magam sem vagyok még benne biztos, hogy ez megállja a helyét.

Egy próbaper meg nem egyszerű, bár: egy próbakérelem a NAV-nak nem kerül(ne) igazán sokba: partner vagy benne???

Előzmény: zsorsz (93221)
bujukcekmece Creative Commons License 2013.11.13 0 0 93222

"Nekem 92-940C-on indul meg, és a végén elmegy egész 1040C-ig. Ekkor már szinte csak a víz jön."

 

Akkor te biztos valami nagyon mély barlangban főzől, mert itt nálunk Dunántúlon, a dombokon 100 fokon forr a víz, vagy pedig azzal a hőmérővel téged igen átb..sztak!

 

Más:

Látom csak a kemény mag főz, a többiek ráérnek jogászkodni! Megyek én is, mert még megbuggyan a betonkörte a pincében. Már csak egy adag birs, egy adag alma, pár mázsa törköly és seprő vár főzésre. A hecslit meg épp csipi a dér az Ice-cube-s hűtőben:))

 

Józsipapa megyünk 3-an ZD-re!

Előzmény: Arthur959 (93159)
zsorsz Creative Commons License 2013.11.13 0 0 93221

Komolyra forditva,nem olcsók a főzők és több Cimbi ketten-hárman-négyen összeakarnak dobni egy szerkentyűre.Mi a helyzet ilyenkor?

Előzmény: gombászok (93220)
gombászok Creative Commons License 2013.11.13 0 0 93220

Ld. előbb, eladni lehet, csak engedélyt kell rá kérni.

Ne aggódj: amíg a törvény így szól, aki kér engedélyt, meg kell, hogy adják.

Előzmény: Arthur959 (93218)
Arthur959 Creative Commons License 2013.11.13 0 0 93219

Oscar, oscar, kilo rwy 16 is free! Hát arra a 4 betűsre, amit a lába között lengedez, és hajaz egy gumibotra. :))

Előzmény: zsorsz (93215)
Arthur959 Creative Commons License 2013.11.13 0 0 93218

Eladni, biztos, hogy nem adhatod el, mert értékesítésre nincs engedélyed. Ha meg tönkre megy és nem tudod használni, irány a MÉH (ha még van ilyen) És építesz egy újat. Mert úgy veszem észre elég tág határokat enged az engedély. Pl: nincs meghatározva hány darabot építhetsz, hányszor építhetsz. A meghatározásban is az van, hogy nem haladhatja meg űrtartalma a 100l-t.

Előzmény: Hurkafej (93214)
gombászok Creative Commons License 2013.11.13 0 0 93217

Helyesbítenék: nem bejelentett főzőről szól a törvény, hanem a NAV engedélyével előállított, külföldről beszerzett, itthon (engedéllyel rendelkezőtől)vásárolt készülékről.

Amennyiben a birtoklás ténye jogszerű, eladásához-akár a MÉH-be is- ugyanúgy meg kell kérni a NAV engedélyét.

Hiszen a törvény ezt írja elő.

Amennyiben a birtoklás ténye nem jogszerű, kár próbálkozni engedélykéréssel, mert bukta.

Előzmény: Hurkafej (93214)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!