Mi lehet ez a kénsárga kicsapódás az eprüvetta torkolatánál? Körte cefre lepárlása történt, cefrézéstől a lepárlás végéig minden ideálisnak mondható, eddig egy gyümölcsnél sem jelentkezett, sőt ez a második körte cefrém, elsőnél sem volt ilyen. Ujjak között eldörzsölve a fülzsírra emlékeztető, szaga csak az, amit a 0-hoz közelítő párlattól átvett.
Ujjaim még nem rohadtak le, megkóstolni nem mertem, szükség lehet még öreg napjaimra a nyelvemre;).
Még annyit, hogy nem volt ecetes illatú a cefre, sőt a szilvánál szinte teljesen folyós volt az egész cefre (lehet mert húsdarálóval sztpépesítettem) és rendkívül jó szilva illatú volt (mint egy rostos gyümölcslé olyan illata volt.
Olvastam, hogy ajánlott a savazás, de picit "félek" tőle. Van 160kg-nyi körte cefrémkapott 2 kg gyümölcscukrot 1 hidegtűrő fajélesztőt pektinbontót és olyan 50kg-nyi szintén szét lett pépesítve húsdarálóval a többi répadarálón lett átdarálva. De ezt a cefrét sem savaztam még most is rendkívül jó erős körte illata van 2 és fél hete csináltuk. Tanács esetleg savazásra vagy hogy szerinted mikor kellene főzni? Kevergetni nem szoktam, tetejét nyomkodom vissza, de hallom ahogy úgy is megy levegő a cefrébe :(
Üdvözölek beneteket,még új vagyok.Eddig csak olvasgattam a kérdéseiteket,tapasztalaitokat.Nekem szimpla falu üstöm van.Kellene egy jó keverő bele.A körtém kozmáz lett és csak finomitás után is nagyon érezhető volt.Most probálom aktiv szénen átszürni és majd ujra finomitani.Kérdezném tőletek jó-e ez a megoldás és milyen egyszerű keverő ötletetek lenne a sörös hordömra?
Ezt kifejtenéd kicsit részletesebben mert kezdő vagyok és életem első cefrézése és első főzései is voltak. Valamint hogy hogyan tudok ellene védekezni.
Ahhoz igen rossznak kell lenni, hogy megálljam kóstolgatás nálkül februárig :D Bár a dodzában én is csalódtam.Még szerencse hogy a körte jó lett,mert itt állnék jó pia nélkül a hideg , hosszút téli estéken.
Természetesen. Azt mindenesetre elhatároztam, hogy februárig hozzá sem nyúlok, pihenjen egy kicsit, hátha kisimul. Ezzel nyugtatom magam. Februárban mindenképpen jelentkezem.