Nekem mindkét helyen van hőmérő, ettől függetlenül szoktam tapperolni:). Főleg a felfűtés vége felé a cefreszint és a páratér közötti különbséget szoktam így figyelni, egy estleges felhabzást hátha észrevennék.
A notórius tapperolók szerintem tizedre megmondják a gyerek lázát :).
En egy cefre homerseklet merot tennek az ustbe , es egyet a paracso legmagasabb pontjara. Ezek a fontosabbak, persze merhetsz mashol is ha ezekre a helyekre raktal. Nekem most csak duplafal homerom van mashol nincs. ugy vagyok mint kücsük, tapogatozom. az is igaz h mar igen jo baratsagban vagyok a fozommel es ez feler vagy hat homerovel.
Olvasgatom ezt a topicot is, és szívom magamba a tudást.
Megtaláltam anyáméknál a pincében Szépemlékű Jóapám szerkezetét pár hete. tettem is egy kis almát cefrézni, és pár napja körtét. Az alma már kiforrt, és kellene párolnom az alszeszt. A szerkentyűt kissé átalakítottam, a 8-as helyett 18-as páracsövet raktam fel. A sisakra szeretnék egy hőmérőt rakni, és megtisztítani attól a fekete ráégett cucctól.
Kérdéseim:
A hőmérőt hova szereljem? Az I. vagy a II. helyre?
Ezt az állapotot, már citromos sózás, de ez nem hozott túl nagy eredményt, ezért egy kis savazással próbálkoztam és ez lett az eredménye. Vegyem elő a régi jó csiszvásznat?
Tárgyalunk, most ott tart a dolog, hogy mondtam az öregnek, hogy sokallom a 6000-et, igy a fia, aki lakatos, szépen feljavitgatja, meg ilyenek és úgy lesz 7000,- ! Hihihihii! :)
Ha azt vesszük ez egy talált pénz nekik, mert eddig sem kért kenyeret a ketyeró a sarokban, nemigaz? :)
Az enyimnek csak a fara van beduplázva, félig égetett kerámiával. Fával nyomom neki üstházban, aminek az oldala ki van téglázva félbevágott kéménytéglákkal.
...új a masina, eddig csak körte rotyogott benne, azt nem sikerült leégetnem...
Üdv mindenkinek. Elkészült az első birscefrém,amit tegnap ki is főzettem. Kb. 60l cefre,amiböl lett 2,8l pálinka. A birs répadarálón lett darálva,10%-a alma volt. Ment bele 4kg cukor,pektinbontó,fajélesztő. Kérdésem az lenne,hogy elégedett lehetek e ezzel a mennyiséggel? Vagy a következő birs cefrénél javítsak valamin?
Nem hirdeti sehol, én kérdeztem rá, hogy az a szerkeztet ott a sarokban, aminek a tetejére pakolt limlomokon évtizedes por lapul az csak nem az lenne, amit én is keresek.... ? :)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Még jó hogy... Mit gondolsz, beirkálsz ide minden baromságot! Keresgéljél, vagy te olyan ügyes, hogy megtalálod. Igaz, én szoktam ilyeneket irogatni. Várom is, mikor kerülök lapátra.
A duplafalút megcsinálom én is valamikor,mert tény hogy bátrabban lehet fűteni,de azért a szimplával is lehet jó párlatot főzni.Én is kényes vagyok a rossz pálinkára(a természet szerencsére jól fejlett izlelőbimbókkal ajándékozott meg)remélem egyszer lesz rá alkalom megkóstolni a nedűimet.
A szomszédom már a komonista rendszerben is főzött ilyenen. Kavargatta amíg jól fel nem melegedett a cefre, és csak akkor tette rá a sisakot. Szilvát főzött csak. Ő is esküdözött, hogy még soha nem égett le neki. Ugyanakkor megjelent - mint valami retró - újra a kapcapálinka! Számos esetben volt szerencsém mostanában kozmás pálinkát inni. Dívik a "felesfőzés" a szlovén szimpla borfőző üstökben, és bizony rendre vannak kozmás pálinkák. A duplikálás egy extra biztonságot ad. Kísérletezgessen akinek sok cefréje van, én egy felöntésnyi (nálam 40 L) leégésétől is olyan dühbe gurulnék, hogy már kezdenék is a duplikálásba.
hasonló igen. a zúzókerék ránézésre ugyanaz. a kar viszont a másik oldalon van, ennél nincs útban a tekeréshez a puttony? persze ha átalakítod motorosra akkor nincs jelentősége
Egyre többször jöttem a fórumra okosodni az utóbbi időben, így mostmár inkább be is léptem, hogy aktívan részt vegyek az eszmecserében. Jó kis lehetőség ez..
A stanley szilva cefrém a főzdében sajnos, mivel hajtás van, nem tudják két felöntésbe feltenni. Az egyik adag abszolút kezelten(élesztő, pektinbontó, aromafeltáró), a másik teljesen spontán erjesztett cefre, most ezek így össze lesznek keverve. Az erjedés során már tapasztaltam, hogy ,,hatnak" a cuccok, hiszen a brix lassabban csökkent a nem kezeltnél, kevésbé volt folyós, így a habzás bunda jellegű volt(ergo az elfolyósítás működött), nem fürdőhab szerű, mások voltak az illatok.
De a kész pálinka aromavilágát, kihozatalt így nem nagyon tudom vizsgálni. Van-e valakinek konkrét tapasztalata ilyen téren, hogy egyazonos gyümölcsből, egyidőben kétféle képpen erjesztve mi volt a különbség?
Hálás volnék, ha valódi információkat kaphatnék, mert a készítmények leírását én is el tudom olvasni. :)