Ami az alakot illeti minden stimmel. Az anyag fordított, üst réz, sisak zománcozott.
Kérdés: miért baj az, hogy eddig soha nem égett le????:-))))
Neked még azt is elárulom, hogy nincs is pálinkafőző berendezésem. Van egy régi lekvárfőző rézüstöm, amibe a cukor nélküli szilvalekvárt szoktuk főzni. Ha sok gyümölcs gyül össze valamiből, akkor lefedem az üstöt. Semmi krácsonyfa dísz nélkül, minden paramétert tudok követni a természet adta érzékszerveimmel.
Ebből én a kis jogtudatlan eszemmel azt olvasom ki, hogy kb. akkor lehet megbírságolni valakit desztilláló berendezés jogosulatlan előállításáért, ha tettenérik, amint éppen csinálgatja otthon a pálinkafőzőt, tekintve hogy magát a főző birtoklását és a megszerzés módját nem kell bejelenteni ill. igazolni. De javítsatok ki, ha rosszul gondolom...
Megkérdeztem most én is, a következő választ kaptam (dél-pesti NAV). Ha kimennek valakihez ellenőrizni, és találnak nála pálinkafőzőt, akkor mivel a pálinkafőző tulajdonlása szabad, elméletileg nem vizsgálják, honnan ered. De ha valami miatt mégis (??), akkor bizonyítani kell, hogy engedélyezett eredetű. Ezt akár úgy is megteheti a tulaj, hogy bemondja, hogy x-től vette, utána a NAV kiszáll a megnevezett eladóhoz és őt is ellenőrizni fogja.
Mivel a magánfőző berendezés vitája is sok agyalgatásra ad alkalmat, mivel én szeretem az agyalgást, ezért hát agyalgok egy kicsit. (csak nehogy baj legyen belőle!)
74. § (1)552 A vámhatóság engedélyével szabad alkoholtermék előállítására alkalmas desztillálóberendezést előállítani, - a magánfőző desztillálóberendezése kivételével - birtokolni, továbbá értékesíteni. Nem szükséges a vámhatóság engedélye a rendeltetésszerűen használt, túlnyomással üzemelő háztartási főzőedényekre, valamint a tudományos és oktatási célra használt üveg desztillálóberendezésekre. Ha ebből a paragrafusból kiveszed a gondolatjelek közötti részt, akkor a 2010 IX.27. előtti törvény meghatározását olvashatod. Ez volt az üldöztetés előtti verdikt. Mivelhogy a jövedéki törvényben felszabadítottak benünket, ezt a paragrafust is kellett módósítani (és a jó magyar szokás szerint toldozgatni-foltozgatni), elvégre ha szabad, mivel főzzön az a szerencsétlen, ha már egyszer lehet neki. Emeljük már ki a magánfőző berendezést, oly módon, hogy azt kivételként kezeljük. Úgy e milyen érdekes ez a Magyar a nyelvezetével együtt. Nem lehet csak úgy desztilláló berendezést késziteni, a sufnikból gyárakat csinálni, nyakra főre árulni, a gyártmány után nem adózni! Persze a magánfőző az kivétel, jó helyen van az a gondolatjel? Tegyük csak egy szóval jobbra azt a gondolatjelet! Opppá, igy nem lesz jó, mert nem is gyárthatok, meg nem is birtokolhatok? Akkor meg nem ér egy kalap izét sem az egész. Hát, akkor tegyük vissza a gondolatjelet ahol volt. Igy mégis csak jó lesz, csináljon magának, kivettük a tiltás alól. Elégedjen meg ennyivel, csak nem írjuk át a paragrafust ezeknek, még utóbb megérték. Féljenek egy kicsit. Aki érti az érti, aki nem az nem, az az ő baja. Eről enyit. Aztán jöhet a kövezés, mer ennek a témánok olyan sok változata lehet, anyi lehet belőle, mint az ujságírókból. Minden jót. Józsipapa
Snapszmester
Várom a hivatalos állásfoglalást, remélem részünkre pozitív lesz. Telefonos kérdésemre is nemleges választ kaptam itt, nem Dél Alföldön.
"Nálad még sosem égett le a cefre...."szeretném felhívni a figyelmet a hagyományos zománcos üst-üstházra,nekem se égett le soha(normálisan tüzelve,nem ész nélkül aládurrantva).A zománcos üst ideális forma(alul gömölyű, felfelé szélesedő, nincs éles sarok,mint pl.söröshordó)a hő szinte 100%-ban körülöleli,felül persze a vörösréz sisakkal lezárva.Lefogadom látatlanban,Feribának hasonló cucca lehet.
Nos szimplafalú főzőben, úgy főzőm az almát, birset és mostmár mindent kb 10-főzés óta(30l üst), hogy a foamsollal kikenem és alágyújtok (gázégő finom láng) amíg egy picit nem kezd ez gőzölni, ekkor öntök rá egy pohár melegvizet. Utána pedig a szokásos víz +alma/birs. az a tapasztalatom hogy 15-5ig szedve nem ég le, maximum minimális de nem fekete ragadvány keletkezik, akár kézzel, akár egy mosogatószivaccsal könnyedén eltávolítható. max 1perc. Napok óta cska birset és almát főzők és ez már bevállni látszik, nincs az üst alatt már +lemez és már nem olyan lassan fűtöm mint eleinte. Ha gondoljátok próbáljátok ki, nekem bevállt.
Félreértettél! Nem ez nem publikus, hanem az e-mail címed! ha szeretnéd, hogy valaki főzőcskézzen Neked, hova fog írni az a szerencsétlen? Mert, mivel a dolog valóban szabályellenes, biztos nem itt fogja megbeszélni.
Egy megbuherált 600 w-os gyümölcscentrifuga, a kapacitás növelése érdekében, mert nem cél a rost és a lé szétválasztása.
1. kép : távlatilag így néz ki
2. kép: kivágva a rostgyűjtő alja, hogy direkt a vödörbe potyogjon a cucc. A vödör teteje is ki lett vágva.
3. kép: leszerlve a szőrőkosár , ezzel a vágótárcsa 3mm-el lejjebb került
4. kép: az adagológaratnál a fényes lemezbetéttel vissza lett állítva résméret a tárcsához, és meg is lett erősítve a fonalbandázzsal.
5.kép : Ablak lett vágva a burkolaton, ahol a tárcsa kidobja a pépet. Még oldalra és lefelé is lett ragasztva terelőlemez ,hogy kifröccsenés nélkül hulljon a rostgyűjtőbe (vödörbe)
6. kép: Így néz ki a munkaterület, kb 1,5mm réssel.
7. kép: én ezzel szőrtelenítek.
A pépesítő kapacitása kb 30 kg/óra.
Tudom ez sehol sincs az ágaprítótól, de ez tényleg pépet csinál...
Jól le van írva minden. Annyi verzió volt már, hogy megkérdezem saját magam, ha valóban kell engedély akkor elgondolkozom rajta, ha nem akkor pedig adják írásba, hogy nem kell engedély az előállításra.
Ez így kerek, aki nem érti azt sajnálom, én speciel vettem egy tanyát a helyi szőlőhegyen, ősszeszedtem a kacatot, csak fém hulladékból összejött 36000 Ft, a padláson találtam egy pálinkafőzőt egy komplett Trabant burkolat társaságában, ezt persze tanukkal tudom igazolni, nem hinném hogy belekötnének a NAV-osok.
Mivel még erősen kezdő vagyok (6 finomító főzés után), ezért bármennyire is próbálom ízlelés alapján szétválasztani a dolgokat, egyszerűen nem megy. Nincs megfelelő tapasztalatom az eltérő ízek (etilacetát, acetaldehid, stb) felismerésében, ezért húztam meg magamnak ezt az átlagosan 2%-os "tetőt", sűrű szagolgatások mellett. (borpárlatnál 1%-ot)
Eddig szerintem egész jó minőségű anyagokat sikerült összehoznom, igaz könnyen lehet, hogy még nagy a veszteség, révén, hogy a végét is kb 45%-nál szoktam különszedni, igaz itt még nagyobb bizonytalansággal.