Közel két hónapot szántam ennek a laza 90 ezer hozzászólásnak az átnyálazására, különös tekintettel a fotókra, merthát vizuális típus vagyok. Eddig kifordított és élezett festékkeverőkkal találkoztam, egy kifogazott ragasztókeverőszárral és függőleges élezésű aprítókkal. (nem számolom ide az ágaprítókat, répadarálókat átalakított tengerimorzsolókat, mert az más stílus) Szóval eddig egyben mind közös volt; mégpedig a függőleges élben vagy vezetőben, ami örvényt csinál, és szétlöki a cuccot maga körül. Ergo ha hatékony akar lenni, valóban kell a fordulat. Olyannal nem, amelynek csak és kizárólag vízszintes éle lenne... Ámbár valóban nem én találtam fel, egyszerűen lekoppintottam a nejem tupperware zöldségaprítóját, ami kézi tekerésű, két rossz műínyag fogaskerékkel, úgyhogy bőven nem magas fordulatú. de a méretéhez képest igen hatékonyan szecskázza a répát! De ha már itt tartunk, elmondom a paramétereit.... A szár egy vastagfalú 20 millis csőből van, amiben két 16-os menet van. Az egyik menetben egy 16-14-es fordító csavar van, hogy befogható legyen a gépbe, a másik végébe pedig egy Tátra hengerfejvcsavar van betekerve, hogy a vágórésznél, spóroljak a drága milliméterekből a kések számára. A cső és a hengerfejcsavar összesen 120 centi. A hengerfejcsavaron van két 20 centi átmérőjű gyűrű, egyik végén, a másik 30 centivel fölötte. Köztük forog 60-60-60 fokban eltolva egymástól a három késpár. Egyenként két 8 centis féderből vágott, élezett, fogazott késsel, amelyek egy 20x2 es laposvasra vannak felheggesztve, oly módon, hogy a laposvasak nem derékszögben vannak vágva, hanem 10-15 fokban srégolva, hogy a kések ne központban fussanak. Így a kések mindíg befelé, maguk elé hajtják a gyümölcsöt. Mivel így együtt 19 centi, marad egy biztonsági fél-fél centi a két oldalon, mivel a gyűrűk ennyivel nagyobbak, így nem veri ki a hordót. Az egész tákolmány olyan 3,5 kiló és 120 centi. Két prizma közt egyensúlyoztam ki órával, mint a Pannónia főtengelyt, de így is dob valamelyest, hisz a súlyozása nem tökéletes. Nem foglalkoztam túl sokat vele, mert nem is volt értelme, tudva hogy max 700-as fordulaton fog menni. Ha ezt a 3,5 kilós 120 centi hosszú és 20 centi forgástestet így megpörgetném olyan 3000-el, annak hamar meginná a levét a gép...
Itt a hajtógép nyomatéka fontosabb mint a fordulat, hogy minden fordulaton nagy nyomatékú legyen, már az indításkor is (na ilyen gép elég ritka). Ugyanis a kemény aprítanivalóknál az a tapasztalat, hogy először a szecskázó kerül a hordóba, aztán a gyümölcs, és ilyenkor az első pár másodpercben valakinek két kézzel fognia kell a hordót, mert simán megpörgeti...
Egyébként, meg lehet nézni, milyen fordulatokon dolgoznak ezek a M14 befogású ragasztókeverő gépek, egy sem éri el a 800-as fordulatot....
Szóval a megfelelő alakú aprítóval lehet viszonylagos alacson fordulaton is aprítani, akiben van némi műszaki érzék, érti miről beszélek.
Segítek h nyugodtan aludj! Benzalhedid van a paleszodban! Nyugi, majd kirúgja magat par het alatt. Alszesz nyalogatasnal szoktam erezni, aki cigizik tudja miről beszelek.Edeskes íz a cigizes kozben.
Sziasztok! Olyan gondom lenne vagyis egy néninek akinek segítek, hogy van 200 L szilva-körte cefreje ami kicsit Ecetes ízű, viszont jó alkoholos illata van. Nem tudja meg en sem hogy erdemes e kifozetni, illetve lehet e javitani rajta valamivel? Üdv
Tényleg azt hiszed, ezt ő találta fel? Szerintem itt már mindenkinek van ilyen. Ami viszont érdekes, hogy ilyen fordulatszámon senkinek sem műkszik, csak neki. Én is próbáltam, de hiába volt a pölö 3000 wattos Hilti, ami egyébként 20másodperc alatt átütötte If várának falát, amit Faria abbé 20 évig karistolt, 6-700-as fordulaton csak udvariasan félretolta a gyümölcsdarabokat, és elnézést kért a zavarásért. Na, 3000-en viszont máraz 1000 wattos is gyilkos.
Eddig nem volt ecetes egy cuccom se, mindig időben főzök - tudomásom szerint :) De a "papírtörlő" tesztnek csak működnie kellene vagy nem? A követező finomítás előtt (jövő hét) asszem végzek egy teljes tisztítást és meglátom mi történik.
az nem baj, jó éles legyen, és fogazott, ami pedig a legfontosabb, hogy ne központban forogjon
dekopír fűrészpengén agyalok mostanában, abból is a duplaélűt tervezem felszerelni
ilyesmit:
a függőleges pengét hanyagolni kell mert az szétcsapja a cuccot, a gyűrűk pedig legyenek kicsit nagyobbak mint a mint a penge (nálam ez 5-5 mm) és a hordó is túléli
Szóval a cigis tesztet kihagynám ha nem muszáj XD Gyorsan átszürtem 3 liter páleszt dupla réteg papírkendőn és megszárítottam. Nyoma se zöld oxidációnak, nem tudom ez a teszt kielégítő-e. Az alszeszt én már kicsorgáskor vattakorongon szűröm, ott sem lelek felfedezni zöldes elszíneződést. Plusz ha jól gondolom, az első 0.5%-val a pálesznél egyébként is távozik a réz a csövekből. Egyszer volt, hogy nem tettem vattát alszesz elé és utólag hűtés után szűrve volt zöldes elszineződés a pamut anyagon. De az előpárlat azt is kiviszi, nem? Lehet, hogy csak ennyire erős a körte illatanyaga Az almánál nem tapasztaltam ilyet, pedig az is most jött le nemrég a szerkezeten. Szóval mit tegyek mester?
Sszerintem megér egy misét,mert nem rossz a keverőszár,de nem mindig kielégitő.Óriási jelentősége lenne a Kücsü szerkezetének,egyszerű,olcsó,könnyű tisztántartani stb.Régóta töröm a fejem valami hasonlón.
Milyen öregek? Itt egyedül, Józsipapa, Tintus, és én vagyunk takonypócok(ja, meg persze Pálinkás Admin, majdnem kihagytam, phú:DD), mert, hogy itt mindenki öreg. Csak a teljesség igénye nélkül: Snapszmester születését nem is tudjuk, mert még akkor nem volt anyakönyvi nyilvántartás. Pecamatyi pofáján, több a ránc, mint a bőr. Barkócának járókeret gyűjteménye van. Miklós1 dédunokája múlt héten diplomázott. És mégis mind jobbnál jobb tanácsokat ad.:)))