Keresés

Részletes keresés

miriuta maci Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91246

Köszönöm a véleményt Józsipapa.

A kocka el van vetve (persze nem először csinálom így, ahogy...)

De a lényeg, hogy kevesebb mint 2 hét múlva felgördül a függöny...

Ha rossz lesz a pálinka, minden jószándékú bírálómnak küldök egy üveggel, bocsánatkérésképpen:-))))))))

(sebfertőtlenítőnek, vagy ilyesmi:)

Előzmény: csalitos (91160)
miriuta maci Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91245

Hú, nagyon alapos voltál...

Mennyi almát cefréztél le?

 

Ha szép tiszta almaillata van, akkor szerintem ne babráld tovább, hanem idd meg. Egészségedre!

 

Előzmény: Gábor19820309 (91117)
miriuta maci Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91244

Szerintem megfelelő mennyiségű érv hangzott el pro és kontra ahhoz, hogy ne ragozzuk tovább a témát. :-)

Előzmény: gombászok (91110)
barkócza Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91243

"...a fenének van kedve nyalogatni a savazott cefrét..."

 

Ha kierjedés után rögtön tudod főzni, akkor fölösleges savazni. Ha savazod - akármivel -, akkor is nyugodtan nyalogathatod, semmi bajod nem lesz. A kólának is 3-as a pH-ja, azt is foszforsavval állítják be. A pH3-as kénsavtól sem lesz bajod.

 

A főerjedés alatt rengeteg széndioxid keletkezik, a cefre túltelítetté válik. Tulajdonképpen ez a túltelítettség védi a cefrét az oxigéntől, nem a széndioxid párna. (A kóla is az, ha megrázod, azért tör ki belőle a széndioxid.) Ez a túltelített széndioxid az erjedés befejezte után is jön ki folyamatosan a cefréből. Részben ezért van az, hogy az erjedés leállta után is jön még föl a bunda, illetve kotyog a kotyogó. Sűrűbb cefréből lassabban, hígabból gyorsabban távozik a gáz.

 

Az alkoholos erjedés mellett az összes többi is gázfejlődéssel jár. A nemkívánatosak az ecetes és a vajsavas. A nem káros a malolaktikus erjedés, amikor a tejsavbaktériumok a karcos almasavból lágyabb tejsavat csinálnak. (Ez utóbbi nélkül nem lehet vörösbort csinálni.) A malolaktikus erjedés jóval lassab, sokkal tovább tart, mint az alkoholos, de azért mozgatja a kotyogót.

Előzmény: G.á.b.o.r. (91242)
G.á.b.o.r. Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91242

Ezt jó lenne körüljárni rendesen, mert a fenének van kedve nyalogatni a savazott cefrét, inkább nyalogatom az alszeszt meg a pálinkát a fazék íz végett :) Én mindenhol kotyogót használok és azt szoktam alapul venni, különben mi értelme vagyon? Akkor főzöm amikor már szinte alig kotyog, vagy megáll. Ha nekem még tíz másodpercenként kottyan simán hagyom. 16 fok körül volt almám ami csak 4 hét alatt forrt ki. Körte most lesz 3 hetes, lassan az is kész, még kicsit bugyog, állagán is látszik (szerintem) hogy ráér. A bundát is szoktam nézni, amikor már nem emelkedik meg naponta, nincs benne sok apró kis lyuk a buborékok végett és az állaga is lekváros az van szerintem kész. Persze lehet én csinálom rosszul, de eddig a kihozatal is mindig rendben volt és ecetes sem lett a motyó. Majd az okosok megmondják :)

 

Előzmény: barkócza (91235)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91241

Megáll az eszem.

G.á.b.o.r. Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91240

Valaki meg tudna dobni egy neki már bevált NAV bejelentővel? Csongrád megye ha ez számít, én szeretnék lenni a negyvenhetedik ha minden igaz :)

gombászok Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91239

Kifőtt cefre gondokkal küszködőknek, mielőtt nagyon elkeserednének: http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=8&ved=0CFsQFjAH&url=http%3A%2F%2Fwww.mokkka.hu%2Fdb1%2Frec_list.php%3Fdb_type%3Dmysql%26lang%3Dhun%26sheet_type%3D36%26datasheet_id%3D859%26sorszam%3D859%26order%3Dstatus%26sheet_type_filter%3D0%26sheet_lang_filter%3DHU%26alluser_filter%3D&ei=gqFbUo70I4jWswbIuICIDg&usg=AFQjCNHqumaDaFfgwllWnHsoilDZxMuezg&bvm=bv.53899372,d.Yms&cad=rja

 

Nem veszélyes anyag, szakirodalomként legtöbbször a Békési féle könyvet ajánlja.

Legegyszerűbb szétlocsolni és berotálni, ha van komposztdomb, arra önteni, betakarni.

Pár napig szaglik, majd elmúlik.

Gondoljatok bele: ha a gyümölcs lehullik, elbomlik, ugyanaz lesz belőle: tápanyag a növénynek.

Mit viszünk bele, ami a gyümölcsben nincs:

-élesztőt?=ott van az már rajta

-pektinbontót?=ott van az már benne

-savat?=aki savaz. Ha citromsav, az teljesen természetes anyag, ha kénsavat, foszforsavat, az már nem természetes, ajánlatos a kifőtt cefrébe egy kis szénsavas meszet tenni, közömbösíti a savakat(gipsz ill.kalciumfoszfát lesz, meg minden más gyümölcssavval is Ca-vegyületeket képez), ez kevésbé módosítja a talaj pH-ját.

firekiller Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91238

Szia Tucso!

Pár éve kénes borból ( hozzájutottunk vagy 6 hektó régi borhoz, picit törött volt,de még tűrhető ízű )  készítettünk borpárlatot a haverral.

Ő szénsavas mésszel semlegesítette alszesz állapotban. Én utólag szellőztettem.

Haver borpárlata jó illatú lett de kemény izű ( fémes kissé kesernyés ízű lett) , Enyém gyengébb illatú, de finom ízű lett.

 

 

Előzmény: Tucso69 (91222)
ferenczidaniel Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91237

Érdekelne a szerkezet! Én gallyaprítóval csinálom, de az nem pépesít, hanem apróra szeletel.

Előzmény: golyós (90583)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91236

Kösz. Leghamarabb jövő hét hétfőn tudom főzni. :-(

Előzmény: barkócza (91235)
barkócza Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91235

Ha nem édes, akkor főzd. Van az alkoholos erjedésen túl más gázt fejlesztő erjedés is, jó részük elkerülendő.

Előzmény: In Lak'ech (91234)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91234

Nem édes. De még mindig kb. 10 másodpercenként tol egyet a kotyogón.  Ha már kiforrt, akkor mitől csinálja. Nagyon aggódom érte, mert iszonyat jó illata van, és elég sok hajladozás volt érte a bozótban.

Előzmény: barkócza (91231)
barkócza Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91233

(Meg Zsuzska is. Hiába, előbb olvasni, aztán írni... :))

Előzmény: barkócza (91232)
barkócza Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91232

(Bocs, most látom, hogy Józsipapa már megírta.)

Előzmény: barkócza (91230)
barkócza Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91231

Nem rendes. Valószínűleg már kierjedt. Kóstold meg, hogy édes-e még, vagy sem.

Előzmény: In Lak'ech (91221)
barkócza Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91230

A kifőtt cefre savanyítja a talajt. A mész, az bizony, lúgos.

 

Van ismerős, aki Érden rododendront ültetett, pedig az savas talajt igényel. Hordja haza a kávézaccot, hogy azzal savanyítson. Esetleg hasonló cipőben járóknak lehetne eladni a moslékot.

Előzmény: TINTUS (91215)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91229

ha fával fűtesz, rászórhatod a hamut, szigorúan a fahamut!

Egyébként a rododendronok meg a kivi alá nagyon jó :-)

Én is kertes házban lakom és beásom a földbe, ez a trágya...

Előzmény: blokiu (91212)
vinik táltos Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91228

Szia Szilvakukc!

 

Kiváncsi lettem, mi lett a nedűmmel,

Remélem megittad felhőtlen derűvel.

Gondoltam, talán-talán így is tettél,

Mert utána pár napra teljesen eltüntél.

Lehet, hogy mostanára kiheverted?

Látom,  a rimeket újra megtermelted.

 

Itt benéztem a spájzba, minden üveg üres,

Pedig rímek voltak bennük, némelyik ügyes.

 

Üdv.

vasbicikli Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91227

Én szőlőbe nem tennék cukrot semmiképpen.

Gondolj arra, hogy még egy gyengébb szőlő cukortartalma is jóval magasabb, mint a gyümölcsök többségéé, minek azt tovább cukrozni?! Ha a mennyiségre hajtasz, akkor inkább csinálj több cefré. Szőlőhöz nem nehéz hozzájutni, leszedni se fáradságos, szóval semmi nem indokolja a cukrozást.

Ami az alapokat illeti, a kettővel lejjebbi linkeken található anyagokat tanulmányozd, mondjuk kezdetnek a  Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1-et.

Előzmény: Törölt nick (91220)
vasbicikli Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91226

Ja, hagyd fél-egy napig, hogy beszívódjon a földbe a hígja, és csak utána temesd be, különben feljön a tetejére.

Előzmény: vasbicikli (91219)
sogi01 Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91225

  vf1 linkgyüjteménye 

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (91181)
szilvakukc Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91224

Köszönöm az elismerést!

Mondjuk Feribá-val, hogy összehoztál, nekem semmi bajom nincs, de marha jól jött ki, mert Ő is kiakadt:)))

Azt üzenem neki, hogy az én műfajomat még gyakorolnia kell, főleg, a következők ismeretében:

 

"Feribá”-val úgy vagyok, hogy

ellentmond Ő énnekem,

S tudja Isten, hogy mi okból,

Osztán mégis szeretem.

 

Ha beír Ö a fórumunkra,

Belekötök sokfélét,

De válaszra már sosem méltat,

Nem fárasztja elméjét.

 

Háborodva gondol reám,

Mint apa hülye kölkére:

„Szilvakukc a nagy pofáját,

 Használhatná evésre”!

 

Egymenetes elveiről,

Megvan a véleményem,

Vitatkozunk is, hogyha kell,

Finoman, vagy keményen.

 

Becsülöm az öreg csompeszt,

Főleg, hogy most verset gyárt,

Bár úgy látom, pont olyan szinten,

Mint ahogy a pálinkát."

 

Ez persze a viccen kívül bármilyen hasonlóság, csak a véletlen műve lehet.:DDD

Előzmény: zsorsz (91187)
Tucso69 Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91223

Ahogy írtad, az elválasztás...ha van egy kicsi ecet a borban, nem fog sikerülni, mert ember nincs aki meg tudja ilyenkor szagolni.

Szerintem pedig szaglással lehet a legjobban szürni etil-acetátot.

Ráadásul a szénsavas mész az ecetet is kiikszeli (ezt nem neked írom, mert te tudod).

Előzmény: firekiller (91194)
Tucso69 Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91222

Fire!

A vízben oldott kéndioxid mi a túró, ha nem sav?

Nekem 1 hónap alatt sem sikerült kiszellőztetni.

Talán dunsztos üvegben fedél nélkül...de megéri, hogy veszít illékony aromákat + alkoholt??

Előzmény: firekiller (91194)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.10.13 0 0 91221

Az rendes dolog, hogy a vadkörte cefrém szobahőmérsékleten, immár 18 napja hogy cefréztem és még mindig vígan forr? Pektinbontó volt, élesztős beoltás volt. Símogatás, becézgetés volt.

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.13 0 0 91220

Sziasztok !

 

Kezdő vagyok - teljes szőlőpálinkát szeretnék főzni. Nincs lebogyózva hanem csak ledarálva, és így mindenestül hagyom megerjedni. Az a kérdésem, hogy cukrot tegyek-e hozzá és kb. mennyit. A frissen mérve 16 fokos a mustja.

A másik kérdés: hogyan történjen az erjesztés ? Meddig legyen nyitva, lefedve stb.

 

Előre is köszi !

vasbicikli Creative Commons License 2013.10.13 0 0 91219

Gödör - árok. Beleönt, betemet.

 

Előzmény: blokiu (91212)
rézműves1 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 91218

...még a 0.8-as is bőven elég...

Előzmény: In Lak'ech (91214)
csalitos Creative Commons License 2013.10.13 0 0 91217

   Ha a talajra ecetet, vagy sósavat öntök, akkor két eshetőség van. Pezseg, vagy nem pezseg. (Most tekintsünk el a szélsőségektől, hogy kicsit, vagy nagyon pezseg.) Ha pezseg, akkor a talajban lévő mésztől pezseg, tehát a talaj lugos, elvégre savat öntöttünk hozzá. Tehát, ha a talajt meszezzük, akkor azt lugositjuk. Érthető is, mert a moslék ugyancsak savas és ezt valami módon semlegesíteni kell, mert a talaj elsavasodik. A savanyú talajt a magnóliák és a fenyők szeretik.

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: TINTUS (91215)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!