Gondolj arra, hogy még egy gyengébb szőlő cukortartalma is jóval magasabb, mint a gyümölcsök többségéé, minek azt tovább cukrozni?! Ha a mennyiségre hajtasz, akkor inkább csinálj több cefré. Szőlőhöz nem nehéz hozzájutni, leszedni se fáradságos, szóval semmi nem indokolja a cukrozást.
Ami az alapokat illeti, a kettővel lejjebbi linkeken található anyagokat tanulmányozd, mondjuk kezdetnek a Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1-et.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Az rendes dolog, hogy a vadkörte cefrém szobahőmérsékleten, immár 18 napja hogy cefréztem és még mindig vígan forr? Pektinbontó volt, élesztős beoltás volt. Símogatás, becézgetés volt.
Kezdő vagyok - teljes szőlőpálinkát szeretnék főzni. Nincs lebogyózva hanem csak ledarálva, és így mindenestül hagyom megerjedni. Az a kérdésem, hogy cukrot tegyek-e hozzá és kb. mennyit. A frissen mérve 16 fokos a mustja.
A másik kérdés: hogyan történjen az erjesztés ? Meddig legyen nyitva, lefedve stb.
Ha a talajra ecetet, vagy sósavat öntök, akkor két eshetőség van. Pezseg, vagy nem pezseg. (Most tekintsünk el a szélsőségektől, hogy kicsit, vagy nagyon pezseg.) Ha pezseg, akkor a talajban lévő mésztől pezseg, tehát a talaj lugos, elvégre savat öntöttünk hozzá. Tehát, ha a talajt meszezzük, akkor azt lugositjuk. Érthető is, mert a moslék ugyancsak savas és ezt valami módon semlegesíteni kell, mert a talaj elsavasodik. A savanyú talajt a magnóliák és a fenyők szeretik.
Én rakom a komposzthalomra vagy egyből a földre és ősszel beszántjuk, aztán majd ott belekomposztálódik. Nem értem a meszezést...minek savanyítani a földet tovább?
Köszönöm a pontos választ. Így már minden érthető. Most már bátran neki merek állni. Holnap megyek a Szabolcs u.-ba megvenni a rézlemezt. Gondolom, ehhez a munkához elég az 1 mm-es.
Asztat írja a szakirodalom, hogy komposztálhatjuk, de mésszel keverni kell előtte. Azt nem írja, hogy miért. Meg azt sem, hogy ha valaki sokat főz, akkor mit kezd egy versenymedencényi komposzttal. Az óriásos hasonlatod nagyon találó.
Elkezdtem lefőzni a cefrét.Családi házban lakom,fű,fák,sövény,ilyenek.. Szóval ápolt környék.40 literes a főző.Most jön a kérdés: MI A SZ@RT CSINÁLTOK A LEFŐTT CEFRÉVEL?? Kiöntöttem a fák alá/köré,hát,olyan,mintha körbefosták volna az óríások.Valami ötlet?
...1: az űrtartalomnak, valóban nincs különösebb jelentősége, csak az arányokat próbáltam az eredetihez közelíteni, a legyárthatóság figyelembe vételével...
...működéshez: a jobboldali kamrában nem válik ki az összes olaj, mert ha így lenne, akkor tényleg nem kellene másik...
2: az enyém teljes térfogata, több mint 3-liter...ez jó akár 100-literes főzőhöz is...persze nincsen tele egyik rekesz sem... működés közben a baloldali szint 1-centivel lejjebb van...mindkét kamrába töltök hideg vizet, mert (ahogy Norris is mondja) a lényeg a kihígulás és ez magasabb folyadékoszlopnál jobban érvényesül...
...kis házi űrtalmaknál (méreteknél), nem mindíg kell (lehet) ragaszkodni mindennél a százalékokhoz...
3-4: én folyamatosan leveszem papírzsepivel és a végén, ami marad, az egészet hozzáöntöm az alszeszhez...
5: igen ez így van, de hogy melyik része az "aromafikszáló" és melyik nem kell bele, azt nem tudjuk...így aztán az egész cefrefőzés idején használjuk...az összeset így sem tudjuk kiszedni belőle...előpárlat elvétel csak finomításkor van, akkor már nem használom...
6: ahogy már említettem, kis méreteknél nem kell pontosan ragaszkodni a %-hoz...én hosszabbra venném 130-150-re, szélesség 70-80 és a magasság 100-110...így nagyobb főzőt is kiszolgál...
...még a működéshez annyit, hogy a jó cefre is indulhat 60%-felett...ilyen töménységben, vígan oldatban tartja az olajat...viszont ha jó hideg vízbe csurog, már a hidegtől is, meg a hígulástól is kezd kiválni és a nagyja felúszik, de nem mind...van ami még mindíg oldatban marad...és szerintem ezért viszi le a "Szöllősi" az ő szűrőjében a gátat az aljáig és szivatja csővel a másik rekesz tetejére, mert ez a szűrő nem egészen úgy működik, mint az autómosó olajleválasztója...az az olaj nem keveredik, nem oldódik be a vízbe és rögtön felúszik... a kozmaolaj sajnos nem...a második rekeszben tovább hígul és a maradék egy része itt is felúszik, amit a szűrőpapír megfog... innen a szívócső, szintén alulról vezeti el a gyűjtőedénybe...
Teljesen igazad van! Most, hogy ismét megnéztem Rézműves rajzát, rájöttem, hogy akkor van értelme, ha mindkét kamrát feltölti hideg vízzel. Akkor lesz két lépcsős. Ha csak a jobb kamrát, akkor csak egy lépcsős. :-)) Elnézést, hogy ilyen értetlen vagyok. Tehát a te 1,2 litered is az egész tartályra vonatkozik, ahogy valószínűleg Rézművesnél is. De majd jön valamikor ide a fórumra, és ő is tovább oszlatja a kételyeimet. :-)
Mindenesetre neked is köszönöm a segítséget. Ha nem találok rátok, és erre a fórumra, akkor csinálnám a sok hülyeséget.
Nem lesz ördögtől való ha teljesen feltöltöd vízzel -a lényeg ugyanis az hogy kihíguljon a kezdetben folyó magasab alkohol% tartalmú alszesz ezáltal kiválik belőle az olaj egy része és csapdába esik a felszínen - mivel az elvezetés az aljáról történik - a lényeg ez ! A többi már gyerekjáték :-)))
Fényes vagy vörös esetleg zöld műanyag netán üveg ? csak esztétikailag számít --- jó hideg víz -- az a lényeg :-)
Nem, még nem válaszolt a kérdéseimre. Azért gondolom, mert a tiédbe, ha töltöd, automatikusan töltődik a másik oldal is. Rézművesében csak az után, miután a jobb kamra feltöltődött. Azért a dilemmám, mert nem tudom, hogy mindkét kamra beleszámít-e a kezdeti térfogatba.
Értem. Rézműves 91183-es hozzászólásában mellékelt leválasztónál a hűtővíz betöltéskor csak a jobb oldali kamrában van. Nálad már betöltéskor mindkét kamrában lesz hűtővíz. Tehát Rézműves jobb oldali kamrájának űrmérete "kell" megegyezzen az áltlad készített leválasztó teljes űrméretével. Ugye?
Neked ugye az elválasztó alatt megy át az alszesz? Nekem 20 lityis a főzőm. Az általad javasolt méretekkel nem lesz túl sok a kezdeti hűtővíz? Van annak jelentősége, hogy a szűrővászon ferdén van elhelyezve?