Készíteném a kozmaolaj leválasztót. Viszont szeretem érteni is amit csinálok. Ezért kérdezném, hogy a mellékelt fotón, az elfolyó csövön mi a célja annak a függólegesen lecsatlakozó kis csőnek? Valami kapilláris dolog??
Nem értem a kérdést. Szabályozd a kifolyást az alsó csappal. 1-2-3-4-5 literes üvegbe a szűrendő anyag, parafadugó kifúrva, cső bele, egész cucc fejreállítva. Csak olyan sebességgel fog a szűrőbe folyni, mint ahogy alul el tud távozni, amit a csappal szabályozol.
Keverjem, meg ne keverjem kérdéshez. ha megengeded, egy két gondolatot még hozzáfűznék. Nagy hirtelen előkaptad a hajszálcsövesség jelenségét. Szerintem ez a cefrekezelés szempontjából nem egy szerencsés megközelítés. A hajszálcsövesség jelensége egy nagyon hétköznapi dolog. Ha a hajszálcsöveket roncsolod, megszűnik a működésük. Vagy nem minden közegben működik, csak a nedvszívó közegben, olyanban, ami nedvesíthető. Ha a párolgás gyorsabb, mint a hajszálcsövek által szállított víz, akkor csak egy bizonyos magasságig fog nedvesedni, ezért nem fog a házfal a tetőig nedvesedni. Az élesztőgombák működéséhez bőséges víz szükséges. Közel áll hozzánk a borkészítés mestersége. Évezredes tapasztalattal bír. Miért nyomkodja le a vörösbor törkölykalapját a borosgazda napjában több alkalommal is? Két ok miatt. Egyik, hogy az eddig fent lévő törköly a felszín alá kerüljön, mert kiszárad és nem forr ki. az erjedés vontatott lesz, a bor károsodhat, borhibák léphetnek fel. A másik, meg azért, hogy meg ne penészesedjen, úgy járjon, mint a nedves házfal, meg a vizes pince. A gyümölcscepre felszínén úszó összedarált zúzalékot ne úgy vedd, mint a jó lámpabelet, amely a petróleumot kiválóan szívja. A cefrekalap a szükséges nedvességet nem szállítja fel oly mértékbe, hogy ott egy normális erjedési folyamat végbemenjen, még akkor sem, ha az ujjadat beledugod. De ha te meg vagy győződve arról, hogy ez így jó, ám legyen, tedd úgy. Az okokat elmondtuk, hogy miért nem jó, amit teszel. Ha ezzel a véleménnyel egyedül lennék, azt mondom jó, rendben, én vagyok a hunyó. Csípem a szívósságodat, hajrá, ne engedj a negyvennyolcból... Minden jót. Józsipapa
Tisztelt Fórumozók! Segítségeteket kérném! Vásároltam egy gyanta szűrőt (pálinafőzés.com-ról), de nem tudom megoldani az egyenletes befolyást. Esetleg valaki tudja hol lehet a felső végére is csapot venni? Mindenféle megoldás érdekel! Válaszotokat köszönöm!
Ne mondd, hogy senki, én pl. elhiszem, amit dumálok ebben a témában, sőt még egyet is értek vele!
A vásárolt cucc is csak akkor tiszta, ha engedéllyel rendelkezik(számla, előállítási engedély)
Tanács: aki vásárol, kérje az eladótól a NAV engedély másolatát, és őrizze meg!
A többiről tényleg így rendelkezik a jövedéki törvény, bár tegnap valaki feltett egy linket, újságcikk, abban a veszélyességet is elkobzási okként nevezte meg a szerző-szerintem helytelenül!
Kéne már egyszer látni egy ilyen jegyzőkönyvet, határozatot: azokból sokat lehetne tanulni.
Jó lenne egy pontos utasítás, leírás sorozat, hogy miként lehet ténylegesen engedélyt szerezni. Konkrétumokkal eddig nem igazán dobálóztak a nagy építő se.
Magyarán ha vásárolod a cuccot(itthon, vagy EU-n belül,tökmindegy), semmi dolgod vele, ha magad csinálod az viszont már be kell jelenteni-engedélyeztetni.A műszaki paramétereket(az űrtartalom kivételével) a NAV nem hivatott ellenőrizni-felülvizsgálni.Sarkítva, nekik tök mindegy hogy bádogból, kazánlemezből időzített bombára csinálod, csak ne legyen több 100L-nél.Pont.
A tárcsák között 3 cm van. Kb 7-8 mm-es szeleteket vág, ez ugye a vágótárcsában kidomboritott élek magasságától függ.
Nagy hátránya a szerkezetnek hogy a motor miatt nem lehet slaggal vagy nagynyomásu mosóval mosni, így most a szezonban kompresszorral takaritom, a szezon végén szédszedem és lemosom rendesen.
Két napja birset apritottunk vele egy barátom hozta 10km-ről hogy ne kelljen már neki kézzel szenvedni, mind ketten nagyon meg voltunk elégedve a teljesítménnyel! :D
Ezt a csontot-szerintem-legalább úgy nem lehet lerágottként kezelni, mint a pálinkafőzés rejtelmeit, melyre ez a fórum hivatott, és szerintem jól csinálják, akik csinálják.
Én igyekszem a jövedéki törvény rejtelmeiben eligazodni szándékozóknak segíteni(azaz megelőzni a büntetést), aki meg lerágott csontnak gondolja, hát ne harapjon bele.
Főzőberendezés gyártására vonatkozó engedélykérelemnél javasolom, hogy konkrét méreteket, űrtartalmakat adjatok meg.
A jövedéki törvény a magánfőző berendezés darabszámát nem határozza meg, akár több is lehet a birtokodban, ha gyártod, mindegyikre külön kérjél engedélyt.
A cefrefőző+tisztázó üst párosítás még kellő szakértelmet is sugall, nincs az a NAV-os, aki ettől ne érzékenyülne el!
Menetközben változhatnak az igényeid, ha el akarod adni, eladásra is kérjél engedélyt.
- őseid hagyták rád (ez érdekes, de igaz: legalizálták a múltbeli főzőket, persze a térfogata a 100 litert nem haladhatja meg, és a származását hitelt érdemlően kell bizonyítani, ha egyszer ellenőriznének.) Nem kell engedélyt kérni!
Szilva úr! Tegnap előtt le finomítottam a barack alszeszeimet, össz. vissz. végülis 75 liter barack cefrém lett, mert később is kaptam a cukrozotthoz további barackot. A további barit már nem cukroztam. Szóval, 4 kg cukor volt a 75 literes "mennyiségben", de érzem rajta. A tavalyi, amit nem cukroztam, az finomabb volt.
Így is finom, de én kiérzem a cukker-alkoholt.:( Szóval, nagyon igazad van, nem való a cukker a bariba.
Végül 8 liter 46%-osom lett, finom így is, de érezni a cukker alkoholt is, amit az első cefrénél eltúloztam. Hiába a második, cukkerer nélküli bari cefre. Finom-finom-de cukker nélkül sokkalta finomabb is lehetne.
Most akkor kell engedélyt kérni egy kis magánfőzőhöz is?? A készítéshez, is meg a működtetéshez is? És hol, hogyan kell ezt tenni?? Ha ez már valakinek lerágott csont, jöhet a válasz magánban is, publikus a mailem. Köszönöm előre is a segítséget.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
240 000!!!!!!!litert valszeg nem Józsi bácsi a 102 literes főzőjével állított elő, Karakószörcsök-alsón, a sufniban. Itt keményen feketén végzett ipari főzésre mentek rá a közegek. Kíváncsi lennék, mennyi az a 100-nál több literes cuccok, amiket lefoglaltak. A rendszerváltáskor eltűnt pár 500, és ezer liter közti nyilvántartott berendezés cakum pakk, egyet sikerült csak azóta megtalálni, pedig azt a fináncok is sejtették, hogy nem a méhbe kellett.:)))