A segítségeteket szeretném kérni. Duplafalu edénybe milyen olajat javasoltok? Fáradt kilőve! Motorolajat? Pálmaolajat? Vagy esetleg a dobozos kókuszolajat ami szobahőmérsékleten szilárd.? Kinek mi a tapasztalata, melyik válík be a legjobban?
...és ezt ők már régóta tudják, mert emlékszem, gyermekkoromban sokszor emlegette a nagymamám, hogy már megint itt jártak a cigányok, hogy nincs-e egy kis "deg"(dög), mert azt ők megennék...annak idején falun, meg a tanyákon, sok helyen volt volt Ún. dögkút, ahová az elpusztult állati tetemeket dobták...nemegyszer ezt a cigányok kiásták és a tetemeket elvitték és megették...
Úgy néz ki, hogy az én egylapos hordozható indukciós főzőmmel nem működik (az is lehet a baj, hogy nem tud a hordó felfeküdni a lapon és leold). Nagy valószínűséggel ha körbe venné a tekercs akkor működne.
Az a baj, hogy a saválló anyagok erősen ötvözöttek (kevés bennük az "Fe").
Van egy elrepedt üveglapú 4 lapos indukciós egységem. Az elektronikájához hozzá fogok illeszteni egy réz tekercset és azzal fogok egy kísérletet elvégezni.
Azért kíváncsi vagyok, hogy ha a söröshordódat ráteszed azzal működik-e.
Köszönöm Norris és Gombászok! igyekszem nem rázni, hanem ládába szedve utóérlelni. majd beszámolok a végéről. Van még a vilmoson kívül olyan körte, ami nagyon jellegzeteset ad? Épp telepítés előtt állok, megint.
Az én mustos hordóm biztosan saválló, de nem fogja a mágnes mégsem.... érdekes módon az indukciós lap felmelegíti, pedig azt írják hogy csak mágnesezhető edénnyel működik. Szóval nem olyan egyértelmű ez a dolog.
Az én üstöm is sörösből van, az is saválló... bele van ütve. De azt még nem próbáltam se mágnesezni, se "indukcionálni"...
Aki a Budavári pálinka-és kolbászfesztiválra gyünni akar, az igyekezzen, mert estére megisszuk a készletet. Legalábbis a miénket, mert a kereskedelmiekét, igyák meg ők.:)))
Erre jöttek rá a cigányok is amikor a lépfenében elpusztult állat húsát főzték. Először felforralták, utána hagyták kihülni, ekkor a meleg vízben a spórák "kikeltek", utána újrafőzték és megették.
Szerbiából hogyan lehetne áthozni a határon pálinkafőzőt (vám, stb)? Hivatalosan gyártótól venném. Ha esetleg valakinek lenne ifnója vagy tapasztalataa örülnék ha megosztaná velem.
Szerintem én félreérthettem ezt a hordót, mert megnéztem egy söröshordót és nem mágnesezhető, tehát nem jó indukciós melegítésre. Akkor ez más hordó lehet?
Ha ilyen jól működik az indukciós melegetés a söröshordónál, megérne egy kísérletet, hogy az aljára és a palástja köré tekert méretezett (L-C impedancia) rézcső tekerccsel fűteni. Lehet, hogy a leégés ellen a legjobb megoldás lenne a nem duplafalú söröshordós főzők esetén. Sőt még előny is lenne itt az átmérő/magasság viszony.
Ja, vagy az előbb írt paraméterek, vagy - főleg szennyezettebb alapanyag mellett a tyndallozásnak (frakcionált hőkezelés) nevezett eljárás: 85 fok 30 percig – cc. 25-35 C egy napig (3x).
A lényege az, hogy a 85 fokon a vegetatív alakok elpusztulnak, a spórák nem - viszont cc. 25-30 fokon a spórák átalakulnak vegetatív alakká.
Konyhában ezt egyszerűsítve a 3 egymást követő este való fél órás felgőzölés, ami kb ugyanez, a gőzben kb ennyire melegszik át az a lé vagy befőtt... jó ideje így teszek el minden nem előfőzött dolgot...
Birs pálinkával ill birs cefrézéssel kapcsolatban van kérdésem. Évek óta visszatérő utalás ezzel kapcsolatban, hogy ha a feldolgozás során túlfőzött, túlpárolt a birs, akkor a pálinkája inkább kompótos jellegű lesz. És mintha ennek lenne valami negatív kicsengése is, bár lehet csak én érzem így. 3 éve készítek birspálinkát eddig nem pároltam semennyire sem a birsemet, mindig nyersen dolgoztam fel, apróra darálva. A tavalyi birslekvárunkat kóstolgatva jutottam arra, hogy a pálinkában is hasonló ízt szeretnék. Az a kérdésem, van itt olyan aki túlpárolja a birset, esetleg tesz a cefrébe valamennyi birslekvárt?
Van ez egy teljesen fals gondolat így? Mi történik, ha teljesen puhára van párolva a birs?
Múltkoriban vettem a neten 30 literes saválló hordót, tetejét levágtam, aljába szereltem egy műanyag csapot és fabrikáltam bele egy műanyag úszófedelet. Az egész kijött 10 ezer forintból.
Teli lett szőlőmusttal, aztán feltettem egy indukciós főzőlapra és felmelegítettem kb. 75 celsius fokra, majd lekapcsoltam. Szépen egyenletesen melegedett alul-felül, erre úgy tűnik jó az indukciós lap.
Reggelre kihűlt, akkor öntöttem az úszófedél mellé vagy 2 deci paraffinolajat.
Sajna most két hét után észrevettem, hogy szénsavasodik kicsit a cucc ... :-(
Alacsony volt a hőmérséklet, vagy tartani kellett volna a hőfokot.... ?
...jól mondod, mert télire megnövelik a PROPÁN arányát (az energiatartalma, majdnem ugyanaz) a kocsiba való gáznál...érdekes lenne, ha -10-nél a fele gáz nem jönne ki a tankból és leállna a kocsi...
...én is (télen ha megyünk) tiszta propánt használok a lakókocsiban...azzal csak annyi a macera, hogy csak PROPÁN palackba töltik, vagy cserélik (ára ugyanaz), PB palackot hiába viszel...
...még annyit hozzá, hogy ha melegszik az idő, akkor a propán palackban nagyon felmegy a nyomás és kánikulában elég veszélyes...
...szép kis Október eleje...Rákoshegyen -4°C volt reggel 6-kor...ez a globális felmelegedés??...
...két éve, a hatvanadik szülinapomat, rövidújjúban ünnepeltük...
..."Azt viszont észrevettem, hogy ebben a hidegebb időben a hőtágulás miatt nehezebben jön ki a palackból a gáz"...
...milyen hőtágulás?,itt inkább összehúzódás van...Ferenc50 jól mondja, a BUTÁN a ludas a dologban...a propán az a mínuszokban is kijön a palackból, de a bután, csak "bután" pislog az alján és várja a plusszokat, mert csak akkor tud párologni...
Ami kimaradt a tegnapi hsz.ből, hogy 23 liter 64 fokos párlar lett a tisztázás vége. A főző üstöm 85 liter., amibe ugye 67 liter alszesz került. A főző üstöm egy üstházba van beleállítva, ami alatt egy nagyüzsmi gázzsámoly van. Pb palackkal fűtök és szerintem az én óvatosságom miatt ennyi a főzéai idő. Az elején nagyon óvatosan indítom a kifolyást a könnyebb párlatrész elválasztás érdekében, s csak egy kicsit erősítem a fűtés intenzitását a középpárlat alatt.
Fűtsek nagyobb intenzitással? Mi lenne az optimális főzési idő egy ekkora adag alszesznél?
A 67 liter alszeszt egyszerre főzted? Mert ha 40 literes az üstöd, akkor kétszeri főzésre jó a 2*4=8 óra főzési idő. Ha egyszerre főzted (legalább 70-100 literes az üst) akkor hosszúnak érzem az időt. Milyen gázról megy az a 10 kw-os égő? Úgy érzem, nem elegendő a gázmennyiség tehát alulfűtött az üst. (vagy lassan fűtesz, vagy visszafogja a nyomáscsökkentő, vezetékes gáz esetén kicsi a gázcső átmérő vagy az égőben nincs kicserélve a fúvóka földgázra való nagyobb méretüre) Hőterelő lemez az üst körül? Ha pár szót írsz a részletekről, esélyesebb megoldást találni. Üdv.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: