Csináltam egy excelt, ami segít kiszámolni, egy adott mennyiségű és %-ú pálinkához, mennyi adott %-ú pálinkát/vizet kell önteni, hogy egy általunk elérni kívánt %-ú pálinkát kapjunk.:-).
Vízzel való hígításnál is működik a képlet, ebben az esetben 0%-osnak kell megadni a II-at.
Én is belemélyedtem ebbe a problémába (vén fejemre, pedig nem kellet volna :-(( ) és egy olyan megállapitásra jutottam, hogy a kontrakció figyelembe vétele oly módon megkavar mindent, hogy nem tudom táblázatba foglalni. A hőmérséklet figyelembe vétele nélkül nem megy. De! A hőmérséklet változását nem lineárisan követi a kontrakció, mert azt minden egyes hőmérsékletnél ki kell számolni, meg bezavar a kiinduló töménység, igaz csak egyszer de.... táblázat... mig miegymás. Esetleg azt lehet figyelembe venni, hogy 1dl víz+1dl abszolut alkohol 25Co-on 3,8% a kontrakció. Akár a hőmérséklet, akár a töménység változik, más a kontrakció. De ha bírod türelemmel, akkor hajrá!... :-))
Szerintem nem segítettél semmit. Ez a képlet egy segítség a megildáshoz, mert az egyenlet két oldalának egyenlőségét mutatja. Nem ott van a gond, hogy egyegyenlőséget hogyan állitunk fel, hanem az a kunszt, hogy az egyenlet valamely nem ismert tagját kiszámoljuk. Ugyanis, hogy egy ismeretlen tagot (akár v1-et, vagy v2-t, vagy c1-et, vagy c2-t, vagy c3-at) kiszámoljuk, ahhoz bizonyos fokú matematikai ismeretre van szükség, mert az egyenletet rendezni kell. Ha valaki nem rendelkezik ezzel a tudással (mint pl. én sem, és még velem együtt nagyon sokan...:-(( ), a büdüs életbe nem fogja tudni használni.
Minden jót.
Józsipapa
Ui: Ez a példa egy általános iskolai feledatok között nem egy nagy durranás. Ahogy olvastam a problémáról gondolta én, hogy micsoda toporgás folyik ez ügyben. Végül is rá kellett ébrednem, hogy elő kell kotornom az Obádovics féle könyvet mert igen csak megkopott e tárgyban a tudásom és nem tudtam levezetni az egyenlet rendezését. (most már azért megy ám... :-)) )
Elkezdtem a főzést a hétvégén, mivel teljesen ész lett a főzőm.
Csak a cefrefőzésen vagyok túl, de eddig nagyon jól működik a szerkezet. Arian fazék+keverő, leégésnek nyoma sem volt, pedig a kavaró nem ment mindig, mert azért melegedett rendesen az ablaktörlő motor. Ladából való, de nem Niva. :)
Vasbicikli-től szerezve az ötletet a kavaró folyadékzáras lett, de ezzel nem vagyok teljesen megelégedve, mert érdekes módon a felfűtés után egy idővel elkezd felszivárogni a cefre, ha megy a kavaró. Ezt mindaddig csinálja, amíg kb 15-10 fokos a kicsepegő alszesz, utána nem. Esetleg arra gondoltam, hogy mivel menetes szárat használok, lehet kivezeti a rotyogó cefrét. Olyan felhabzást nem tapasztaltam, amit megláttam volna az alszeszben.
Szerintem ne próbálkozz ilyenekkel, egyszerűen keress valami edényt ami kicsit nagyobb mint a hordó, rakd bele a hordót és öntsd fel olajjal, kezdetleges megoldás , de tuti siker. Multkor az ősöknél kutattam találtam egy ilyesmi fazekat aluminium, méregettem, pont passzolna a söröshöz, de aztán végülis dupla falúra csináltam így nem hazsnáltam. Belerakod, hozzáfogatod valami csavarral vagy bármi , hogy ne mozduljon el és kész a duplafenekű.
Mikor erjedt ki a cefre? Az erjedés végének felismerése többnyire szabad szemmel is sikerül, akinek ez még sosem okozott gondot, átugorhatja ezt a fejezetet. Szabad szemmel látható ismérvek: már nem pezseg, nem buborékol a cefre, az égő gyufa nem alszik el a hordó szá-jánál, hanem csak a felszín közelében, megkóstolva savanyúnak és keserűnek érezzük az ízét.
Jól sikerült,megérte a fáradságot! Ha ennyi energiát belefektetsz ,miért nem dupla falu lesz?Szerintem egy keverős, jól megépítve, sem jön ki olcsóbban és az (szerintem)magasabb kategória..
Őszibarack cefrém van és lement a zajos erjedés már kb 3 napja. Mennyi idő szokott lenni mire főzhető ? Gondolom meg kell várnom míg megfordul, de az kb mennyi idő ? Már nagyon be vagyok sózva.
Első főzésnél még a rézelejét sem kell levenni ? És lemehet 15 fokig is ? Mert a szakirodalom nem írja a rézelejét, csak azt, hogy az első főzés célja a maximális alkoholkinyerés.
A második dolog, hogy van időközben még egy adag őszibarackom, amit ma fogok kifejteni. Meg is telik vele az edényem. 50 liter cefre lesz. Hektónként mennyi élesztőt ajánlott hozzáadni ? Tápsó is menjen ?
Köszöm! Ez nagyon jónak tűnik. :) Megpróbálok mindent fúrni, csavarozni, ragasztani mert sok mindenhez értek és tudok, de a hegesztés, forrasztás az nem az én műfajom. :(
A hőelosztó talp kapcsán tudom legjobb a duplafal, de egyelőre megelégszem a keveréssel. De merengek egy érdekes megoldáson. Egy érdekes szendvicstalpon ahol egy réteg spirálban feltekert alukábel fogja fel és osztja el a hőt némi késleltetéssel. A szálak sodrása miatt keverten és eloszolva érkezik a hő az üstfenékhez. Gondolati szinten működőnek érzem. A puding próbája persze az evés.
Flexel. Előbb merőlegesen kivágva- kinagyolva, majd utána döntve oldalazva köszörülve illetve egy lamellás csiszoló koronggal még finomítva. Fogyott a korong rendesen. Elvileg van roszdamentesre külön.
Üdv! Nálam a söröshordó kivágva egy 8 l-es inox bogrács (cc. tesco 3600 Ft) külső pereme mentén. Az üst kivágás és a bogrács szélének hajlásszöge hasonló, így remélhetőleg az 1 cm átmérőjű, vastagfalú szilikoncső, Mester szilikonragasztóva üstre ragasztva elegendő tömítést ad majd. A rögzítése kezdetben gumipókos leszorítás, súlyzárás?, amíg nem ötlök ki jobbat. A rézcsövek elemeit is szilikonnal próbálom ragasztani, illetve a páracső-üst, páracső-hűtő is 10-10 cm-es szilikoncsöves flexibilis illesztésű lesz a mobilitás végett. Páracső 22 mm-es 125 cm-es.
A T ág felső végébe, ha kifúrom a dugót egy meglévő higanyos hőmérő kerül. A sisak közepébe kerül a keverőszár, egy belógó 18 mm-es rézcsőbe levezetve, az itt korábban olvasott cefre folyadék tömítéssel megoldva. Vízpróba remélhetőleg ma, az éles menet, ha minden ok holnap. :)
Hasonló projekten fáradozok.Viszont birkózom a sisak rászerkesztésével a hordóra.Esetleg ebben kaphatnék valami ötletet tőled,tőletek? Skiccet,elvi vázlatot is szívesen megtekintenék.Szóval,minden segítség,tapasztalat jól jönne!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: