Keresés

Részletes keresés

zsuzska60 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90147

egy ilyen hatalmas egyenlet rendezésében még talán én is tudok segíteni :-)

Előzmény: csalitos (90143)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90146

sokat segít a tömeg, az megmarad :-)

Előzmény: csalitos (90144)
rézműves1 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90145

...próbáld meg csupán 6-Voltos táppal hajtani, így is elég erős, lassabban kever, de nem melegszik annyira...

Előzmény: Hurkafej (90141)
csalitos Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90144

   Szervusz Tucso69

   Én is belemélyedtem ebbe a problémába (vén fejemre, pedig nem kellet volna :-((  ) és egy olyan megállapitásra jutottam, hogy a kontrakció figyelembe vétele oly módon megkavar mindent, hogy nem tudom táblázatba foglalni. A hőmérséklet figyelembe vétele nélkül nem megy. De! A hőmérséklet változását nem lineárisan követi a kontrakció, mert azt minden egyes hőmérsékletnél ki kell számolni, meg bezavar a kiinduló töménység, igaz csak egyszer de.... táblázat... mig miegymás. Esetleg azt lehet figyelembe venni, hogy 1dl víz+1dl abszolut alkohol 25Co-on 3,8% a kontrakció. Akár a hőmérséklet, akár a töménység változik, más a kontrakció. De ha bírod türelemmel, akkor hajrá!... :-))

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: Tucso69 (90116)
csalitos Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90143

   Hello zsuzska60

   Szerintem nem segítettél semmit. Ez a képlet egy segítség a megildáshoz, mert az egyenlet két oldalának egyenlőségét mutatja. Nem ott van a gond, hogy egyegyenlőséget hogyan állitunk fel, hanem az a kunszt, hogy az egyenlet valamely nem ismert tagját kiszámoljuk. Ugyanis, hogy egy ismeretlen tagot (akár v1-et, vagy v2-t, vagy c1-et, vagy c2-t, vagy c3-at) kiszámoljuk, ahhoz bizonyos fokú matematikai ismeretre van szükség, mert az egyenletet rendezni kell. Ha valaki nem rendelkezik ezzel a tudással (mint pl. én sem, és még velem együtt nagyon sokan...:-((  ), a büdüs életbe nem fogja tudni használni.

   Minden jót.

   Józsipapa

Ui: Ez a példa egy általános iskolai feledatok között nem egy nagy durranás. Ahogy olvastam a problémáról gondolta én, hogy micsoda toporgás folyik ez ügyben. Végül is rá kellett ébrednem, hogy elő kell kotornom az Obádovics féle könyvet mert igen csak megkopott e tárgyban a tudásom és nem tudtam levezetni az egyenlet rendezését. (most már azért megy ám... :-))  )

Előzmény: zsuzska60 (90124)
vasbicikli Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90142

Próbáltad esetleg fordított forgásiránnyal, hogy akkor is jön-e a cefre a tengely mellett?

Előzmény: Hurkafej (90141)
Hurkafej Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90141

Sziasztok!

Elkezdtem a főzést a hétvégén, mivel teljesen ész lett a főzőm.

Csak a cefrefőzésen vagyok túl, de eddig nagyon jól működik a szerkezet. Arian fazék+keverő, leégésnek nyoma sem volt, pedig a kavaró nem ment mindig, mert azért melegedett rendesen az ablaktörlő motor. Ladából való, de nem Niva. :)

Vasbicikli-től szerezve az ötletet a kavaró folyadékzáras lett, de ezzel nem vagyok teljesen megelégedve, mert érdekes módon a felfűtés után egy idővel elkezd felszivárogni a cefre, ha megy a kavaró. Ezt mindaddig csinálja, amíg kb 15-10 fokos a kicsepegő alszesz, utána nem. Esetleg arra gondoltam, hogy mivel menetes szárat használok, lehet kivezeti a rotyogó cefrét. Olyan felhabzást nem tapasztaltam, amit megláttam volna az alszeszben.

Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90140

Lassan 1 napos, nem nagyon van eddig leve, Te tettél hozzá vizet?

Előzmény: comad2 (90094)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90139

Szerintem ne próbálkozz ilyenekkel, egyszerűen keress valami edényt ami kicsit nagyobb mint a hordó, rakd bele a hordót és öntsd fel olajjal, kezdetleges megoldás , de tuti siker. Multkor az ősöknél kutattam találtam egy ilyesmi fazekat aluminium, méregettem, pont passzolna a söröshöz, de aztán végülis dupla falúra csináltam így nem hazsnáltam. Belerakod, hozzáfogatod valami csavarral vagy bármi , hogy ne mozduljon el és kész a duplafenekű.

 

Előzmény: kevesrez (90134)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90138

Pezseg, forr még?

 

mindenki az 1x1-et ajánlaná, olvasd el a megfelelő részeket. (8-9. oldal)

 

http://snapszmester.uw.hu/gyakorlati_palinkafozes.pdf

 

 

Mikor erjedt ki a cefre?
Az erjedés végének felismerése többnyire szabad szemmel is sikerül, akinek ez még sosem okozott gondot, átugorhatja ezt a fejezetet. Szabad szemmel látható ismérvek: már nem pezseg, nem buborékol a cefre, az égő gyufa nem alszik el a hordó szá-jánál, hanem csak a felszín közelében, megkóstolva savanyúnak és keserűnek érezzük az ízét.

Előzmény: bobyvankenobi (90135)
Öreg?halász Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90137

Jól sikerült,megérte a fáradságot! Ha ennyi energiát belefektetsz ,miért nem dupla falu lesz?Szerintem egy keverős, jól megépítve, sem jön ki olcsóbban és az (szerintem)magasabb kategória..

Előzmény: kevesrez (90133)
Öreg?halász Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90136

Szép és ötletes .Köszönöm.

Előzmény: rézműves1 (90131)
bobyvankenobi Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90135

Sziasztok!

 

Őszibarack cefrém van és lement a zajos erjedés már kb 3 napja. Mennyi idő szokott lenni mire főzhető ? Gondolom meg kell várnom míg megfordul, de az kb mennyi idő ? Már nagyon be vagyok sózva.

 

Első főzésnél még a rézelejét sem kell levenni ? És lemehet 15 fokig is ? Mert a szakirodalom nem írja a rézelejét, csak azt, hogy az első főzés célja a maximális alkoholkinyerés.

 

A második dolog, hogy van időközben még egy adag őszibarackom, amit ma fogok kifejteni. Meg is telik vele az edényem. 50 liter cefre lesz. Hektónként mennyi élesztőt ajánlott hozzáadni ? Tápsó is menjen ? 

 

A válaszokat előre is köszönöm!

kevesrez Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90134

Köszöm! Ez nagyon jónak tűnik. :) Megpróbálok mindent fúrni, csavarozni, ragasztani mert sok mindenhez értek és tudok, de a hegesztés, forrasztás az nem az én műfajom. :(

A hőelosztó talp kapcsán tudom legjobb a duplafal, de egyelőre megelégszem a keveréssel. De merengek egy érdekes megoldáson. Egy érdekes szendvicstalpon ahol egy réteg spirálban feltekert alukábel fogja fel és osztja el a hőt némi késleltetéssel. A szálak sodrása miatt keverten és eloszolva érkezik a hő az üstfenékhez. Gondolati szinten működőnek érzem. A puding próbája persze az evés. 

Előzmény: rézműves1 (90132)
kevesrez Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90133

Flexel. Előbb merőlegesen kivágva- kinagyolva, majd utána döntve oldalazva köszörülve  illetve egy lamellás csiszoló koronggal még finomítva. Fogyott a korong rendesen. Elvileg van roszdamentesre külön.

Előzmény: Öreg?halász (90130)
rézműves1 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90132

 

...itt jobban látszik...jó ötletelést...

Előzmény: kevesrez (90128)
rézműves1 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90131

...ezzel a leszorító karikával, bográcsot is lehet rögzíteni...

 

                            ......8mm-es vaskarika, 4db kifúrt füllel...

 

...a hordón pedig 4db M8x35-ös rozsdamentes csavar felhegesztve, a furatokkal egyvonalban...

...a tömítés, vastagfalú szilikoncső felhasítva és a peremre illesztve FBS-el ragasztva...

Előzmény: Öreg?halász (90127)
Öreg?halász Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90130

A hordó tetejét mivel vágtad ki ilyen szépen?

Előzmény: kevesrez (90128)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90129

kérte a számítási módot, de mire visszafelé olvastam, láttam, hogy volt elég önkéntes :-)

Előzmény: snapszmester (90126)
kevesrez Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90128

Üdv! Nálam a söröshordó kivágva egy 8 l-es inox bogrács (cc. tesco 3600 Ft)  külső pereme mentén. Az üst kivágás és a bogrács szélének hajlásszöge hasonló, így remélhetőleg az 1 cm átmérőjű, vastagfalú szilikoncső, Mester szilikonragasztóva üstre ragasztva elegendő tömítést ad majd. A rögzítése kezdetben gumipókos leszorítás, súlyzárás?, amíg nem ötlök ki jobbat. A rézcsövek elemeit is szilikonnal próbálom ragasztani, illetve a páracső-üst, páracső-hűtő is 10-10 cm-es szilikoncsöves flexibilis illesztésű lesz a mobilitás végett. Páracső 22 mm-es 125 cm-es.

A T ág felső végébe, ha kifúrom a dugót egy meglévő higanyos hőmérő kerül. A sisak közepébe kerül a keverőszár, egy belógó 18 mm-es rézcsőbe levezetve, az itt korábban olvasott cefre folyadék tömítéssel megoldva. Vízpróba remélhetőleg ma, az éles menet, ha minden ok holnap. :)

    

Előzmény: Öreg?halász (90127)
Öreg?halász Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90127

Üdv.

Hasonló projekten  fáradozok.Viszont   birkózom a sisak rászerkesztésével a hordóra.Esetleg ebben kaphatnék valami ötletet tőled,tőletek? Skiccet,elvi vázlatot is szívesen megtekintenék.Szóval,minden segítség,tapasztalat jól jönne!

Előzmény: kevesrez (90117)
snapszmester Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90126

100%-os pálinkából mennnyi 50%-os lesz?

Ha ezt tudja már nem bukott meg. :-)

Előzmény: zsuzska60 (90124)
w00x Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90125

Sziasztok!

 

Elkészült a technika Feriba51 javaslata alapján...

Működik a készülék de valami nem kerek vele szerintem.

22 liter anyagot 6 óra alatt főztem le vele.

A hőmérő alapján ami a főző tetejébe van rakva 92 foktól jön a cucc és egészen 96 ig megy

Végeredmény 2 liter ~ 37-40 fokos cucc.

A végén már savanykás valami folyt azt már nem gyüjtöttem be (30 fokos)

Ami nem szimpatikus az a 6 órás főzőcske!

Mellékelek egy képet hogy mégis mit alkottunk :)

Vélemény észrevétel javaslat ... bármi jöhet :)

 

https://www.dropbox.com/s/fy6r39c05sfmdr0/2013-09-21%2020.38.47.jpg

 

 

Köszönöm!

 

Üdv

Ernő

 

 

 

Előzmény: Feriba51 (89128)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90124

v1*c1+v2*c2=(v1+v2)*c3

 

lehet bővíteni is, ha 3 dolgot keversz össze:

 

v1*c1+v2*c2+v3*c3=(v1+v2+v3)*c4

 

Jelmagyarázat:

v1, v2 - térfogatok (működik tömeggel is!)

c1, c2, c3 - töménységek (víznél 0-val kell számolni)

 

Remélem tudtam segíteni a későbbiekre is :-)

 

Előzmény: citrus04 (90043)
gombászok Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90123

Magad Uram, ha.....

Kérek egy excelt, köszi!

Előzmény: Tucso69 (90116)
foxrudi Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90122

Semmitől!Esetleg a parafa dugótól!

Előzmény: Váradi János (90115)
sogi01 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90121

                        vf1 linkgyüjteménye 

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (90095)
Ferenc50 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90120

Szia János!

Semmi aggodalom. Egészségedre!

Előzmény: Váradi János (90115)
Tucso69 Creative Commons License 2013.09.22 0 0 90119

Azért az üsttérfogat számít, mert nem csak a felületén párolog! (sőt)

Ha vizet forralsz a tűzhelyen, akkor láthatod, hogy gőzbuborékok jönnek fel, nincs ez másként az üstben sem.

Előzmény: kevesrez (90117)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.22 0 0 90118

Az én 2 éves barackom is enyhén sárgás színű, ez egyáltalán nem probléma.

Érik a pálinka..

 

Láttam már enyhén rózsaszínes meggypálinkát is.

Előzmény: Váradi János (90115)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!