Keresés

Részletes keresés

Öreg?halász Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90130

A hordó tetejét mivel vágtad ki ilyen szépen?

Előzmény: kevesrez (90128)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90129

kérte a számítási módot, de mire visszafelé olvastam, láttam, hogy volt elég önkéntes :-)

Előzmény: snapszmester (90126)
kevesrez Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90128

Üdv! Nálam a söröshordó kivágva egy 8 l-es inox bogrács (cc. tesco 3600 Ft)  külső pereme mentén. Az üst kivágás és a bogrács szélének hajlásszöge hasonló, így remélhetőleg az 1 cm átmérőjű, vastagfalú szilikoncső, Mester szilikonragasztóva üstre ragasztva elegendő tömítést ad majd. A rögzítése kezdetben gumipókos leszorítás, súlyzárás?, amíg nem ötlök ki jobbat. A rézcsövek elemeit is szilikonnal próbálom ragasztani, illetve a páracső-üst, páracső-hűtő is 10-10 cm-es szilikoncsöves flexibilis illesztésű lesz a mobilitás végett. Páracső 22 mm-es 125 cm-es.

A T ág felső végébe, ha kifúrom a dugót egy meglévő higanyos hőmérő kerül. A sisak közepébe kerül a keverőszár, egy belógó 18 mm-es rézcsőbe levezetve, az itt korábban olvasott cefre folyadék tömítéssel megoldva. Vízpróba remélhetőleg ma, az éles menet, ha minden ok holnap. :)

    

Előzmény: Öreg?halász (90127)
Öreg?halász Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90127

Üdv.

Hasonló projekten  fáradozok.Viszont   birkózom a sisak rászerkesztésével a hordóra.Esetleg ebben kaphatnék valami ötletet tőled,tőletek? Skiccet,elvi vázlatot is szívesen megtekintenék.Szóval,minden segítség,tapasztalat jól jönne!

Előzmény: kevesrez (90117)
snapszmester Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90126

100%-os pálinkából mennnyi 50%-os lesz?

Ha ezt tudja már nem bukott meg. :-)

Előzmény: zsuzska60 (90124)
w00x Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90125

Sziasztok!

 

Elkészült a technika Feriba51 javaslata alapján...

Működik a készülék de valami nem kerek vele szerintem.

22 liter anyagot 6 óra alatt főztem le vele.

A hőmérő alapján ami a főző tetejébe van rakva 92 foktól jön a cucc és egészen 96 ig megy

Végeredmény 2 liter ~ 37-40 fokos cucc.

A végén már savanykás valami folyt azt már nem gyüjtöttem be (30 fokos)

Ami nem szimpatikus az a 6 órás főzőcske!

Mellékelek egy képet hogy mégis mit alkottunk :)

Vélemény észrevétel javaslat ... bármi jöhet :)

 

https://www.dropbox.com/s/fy6r39c05sfmdr0/2013-09-21%2020.38.47.jpg

 

 

Köszönöm!

 

Üdv

Ernő

 

 

 

Előzmény: Feriba51 (89128)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90124

v1*c1+v2*c2=(v1+v2)*c3

 

lehet bővíteni is, ha 3 dolgot keversz össze:

 

v1*c1+v2*c2+v3*c3=(v1+v2+v3)*c4

 

Jelmagyarázat:

v1, v2 - térfogatok (működik tömeggel is!)

c1, c2, c3 - töménységek (víznél 0-val kell számolni)

 

Remélem tudtam segíteni a későbbiekre is :-)

 

Előzmény: citrus04 (90043)
gombászok Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90123

Magad Uram, ha.....

Kérek egy excelt, köszi!

Előzmény: Tucso69 (90116)
foxrudi Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90122

Semmitől!Esetleg a parafa dugótól!

Előzmény: Váradi János (90115)
sogi01 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90121

                        vf1 linkgyüjteménye 

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (90095)
Ferenc50 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90120

Szia János!

Semmi aggodalom. Egészségedre!

Előzmény: Váradi János (90115)
Tucso69 Creative Commons License 2013.09.22 0 0 90119

Azért az üsttérfogat számít, mert nem csak a felületén párolog! (sőt)

Ha vizet forralsz a tűzhelyen, akkor láthatod, hogy gőzbuborékok jönnek fel, nincs ez másként az üstben sem.

Előzmény: kevesrez (90117)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.22 0 0 90118

Az én 2 éves barackom is enyhén sárgás színű, ez egyáltalán nem probléma.

Érik a pálinka..

 

Láttam már enyhén rózsaszínes meggypálinkát is.

Előzmény: Váradi János (90115)
kevesrez Creative Commons License 2013.09.22 0 0 90117

Üdvözletem! Cc 10 éve fözögetek örökölt csupa réz felszerelésben, de rossz méretarányokban. Fatüzeléses rézboylerből készült, 50 cm magas, 34 cm széles. Mozsárágyú féleség. :)

2-3 ezer hozzászóláson, a reggeli csomagon és néhány főzésen túl vagyok. Sokat tanultam innen már korábban is csak olvasóként. Sokat segítettek a megosztott tapasztalatok. Most korszerűsítek mert sok a gyümölcs és mert szégyelem a korábban odaégett tételeket.

Néhány egyedi megoldási lehetőség  is felmerült.

A üst söröshordó, a sisak inox de rézbetéttel, a páracső és hűtócsöve réz. Sok jó megoldást olvastam itt, de túlzottan flexibilisek a térfogat és arányok tekintetében. Gyakori az üst térfogathoz javasolt sisak méret és páracső átmérő. x l-hez 5-15 % javasolt a sisak térfogat.

A réz ott szükséges ahol a párlat páralakban leledzik. Katalizál különfél előnyös folyamatokat stb..

Ez esetben megeshet nem az üst térfogatot kell figyelembe venni, hanem a párolgó felülettel kell a gőzzel érintkező felületet összevetni?

X négyzetcenti párolgó felülethez kell y négyzetcenti lecsapó felületet biztosítani?

Laikus kérdés, de a méretezéseknél fontos lehet.

További pálinkás estét Mindenkinek.

Tucso69 Creative Commons License 2013.09.22 0 0 90116

Kedves "matematikusok"!

Nem nyugodtam bele, hogy amit kértem megoldóképletet nem kaptam meg, hanem felírtatok egyenleteket.

Ezt köszönöm! De sajnos ezzel én (és gondolom még néhányan) nem tudok mit kezdeni.

A 90051 hsz. ben leírt számításomat átültettem egy excel táblázatba.

Még kiegészítem, hogy kontrakciót is vegye figyelembe az eredő mennyiségnél.

Szóval tud számolni higítást vízzel, vagy hígabb pálinkával.

Valakit érdekel mailben elküldöm.

Váradi János Creative Commons License 2013.09.22 0 0 90115

Sziasztok!

 

Azt mondja meg nekem valaki, hogy egy pálinka évek során az üvegben mitől szineződik el.

Szilvapálinkáról van szó és halvány sárga színű lett.

Köszönöm!

Miklós1 Creative Commons License 2013.09.22 0 0 90114

Úgy gondolta mindenki, hogy tudod a törköly készítésének módját (hordóba betaposni...).

Ha nem tudod, elolvashatod az egyszeregy 4. oldalán a vörös sorokban.

Előzmény: Norbi... (90109)
snapszmester Creative Commons License 2013.09.22 0 0 90113

Szerintem szószerint. b e t a p o s n i

Előzmény: Norbi... (90109)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.09.22 0 0 90112

Na ledaráltam, lett 1,5 hordó (120 literes) , brix-et is mértem, változó volt 15 volt az átlag. Na majd kiderül.

Előzmény: comad2 (90094)
rézműves1 Creative Commons License 2013.09.22 0 0 90111

...legalább 10-12...

Előzmény: glen76 (90110)
glen76 Creative Commons License 2013.09.22 0 0 90110

Sziasztok!

 

Egy 100 literes duplafalú főzőhöz hány Kw-os gázégő a megfelelő? 

Norbi... Creative Commons License 2013.09.22 0 0 90109

Hogy érted azt, hogy csak betaposni?

Előzmény: deszegregator (90108)
deszegregator Creative Commons License 2013.09.22 0 0 90108

Be kellett volna csak taposni mint a törkolyt, nem kellett

 volna vizet hozzatenni. víz fozesnel kell az ilyen jatekhoz ,szukseges mertekben.

Előzmény: Norbi... (90099)
Norbi... Creative Commons License 2013.09.22 0 0 90107

Hát igen, viszont más választásom nem volt, mivel a must kelett a borhoz ami nem az enyém. Örültem hogy ezt megkaptam :)

Előzmény: norris53 (90105)
Mihok55 Creative Commons License 2013.09.22 0 0 90106

Pálinkás jónapot.

 

Pontossan úgy ahogy irtad.

 

Üdv Mihok55

Előzmény: Antisystem (90104)
norris53 Creative Commons License 2013.09.22 0 0 90105

Heló !

Főzd ki így ahogy van !

 Igazából csináltál egy gyengéb szőlő cefrét a víz hozzá adásával > tettél hozzá cukrot alkol lesz benne - ez most egy kicsit aroma szegény szőlő pálinka lesz !

De külőn ki főzögetni nem érdemes ! Szerintem

Előzmény: Norbi... (90099)
Antisystem Creative Commons License 2013.09.22 0 0 90104

kevert szeszfok = (mennyiség 1 * szeszfok 1 + mennyiség 2 * szeszfok 2) / (mennyiség 1 + mennyiség 2)

 

 

ÜdV 

Előzmény: Mihok55 (90101)
Mihok55 Creative Commons License 2013.09.22 0 0 90103

Előzmény: Tucso69 (90097)
barkócza Creative Commons License 2013.09.22 0 0 90102

Amúgy ez hétköznapi célra jó, de a NAVnak nem hiszem, hogy elég pontos. Ahhoz a sűrűségeket is figyelembe kell venni.

 

 

 

 

Előzmény: konture (90100)
Mihok55 Creative Commons License 2013.09.22 0 0 90101

kevert szeszfok = mennyiség 1 * szeszfok 1 + mennyiség 2 * szeszfok 2 /mennyiség 1 + mennyiség 2 =

Előzmény: Tucso69 (90097)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!