Elhatároztam hogy idén szeretnék csipkebogyó pálinkát csinálni. Nem arra a verzióra gondolok h a meglévó másfajta páinkát izesíttem vele hanem a leszedett csipkebogyóval akarok valamit okozni. Van valakinek valami jó kipróbált ötlete? Köszi a tanácsot
Van egy almafám, képeket nézegetve azt hiszem "fontos alma" lehet. Lehullott elég sok, főzött valaki ilyenből? Kihozatal, íze? Sajnálnám a komposztra hordani.
Nos a tányérom átmérője min 2 cm-vel nagyobb, mint a sapka alsó átmérője, így úgy határoztam, hogy normál állásban, azaz a tányér feneke lefelé nézve kerül beépítésre. Így mindenképp itt gyűlik össze a a visszacsöpögő flegma. Holnap majd alkotok, de ma el kellett mennem kisebb mennyiségű szilvát szedni. Ca. 500 liter szilvát szedtünk ma, holnap pedig jöhet a cefrézése.
Én is ezt hallottam hogy át kell alakítani! az 5.5 kw os gázégő nyilván nekem kevés a 80 literes üsthöz:) Szlovénban vettem hozzá pontban 8kw s termoelemes laza 50 Euro ért:S de itt Mo on kb jópár ezer forintal drágábbak ezek!
A Fég égősora elvileg 24 kw körül van elvileg.....
...pedig másképpen nem megy...amit árulnak 5,5KW-os zsámoly PB-re, annak 1.4-mm a gyári fúvóka mérete... ugyanaz földgázzal 2.2-2.4mm között működik jól...tehát van 11db nagyméretű fúvókád, amit le kéne szűkíteni...egyébként nem olyan macerás, csak elsőre tűnik annak...
...a tavalyi alszesz, ha üvegben volt, valószínűleg még főzhető...
Én értem,de 11 vagy mennyi fúvóka van benne.Kicsit macerás.Egyébként lefőtt úgy is. Szerintetek a tavajról maradt alszesznek van baja?Maradt kb 25l szilva vodkám.
...szerencsére nem, de az egyenruhájukat már mutattam neki az interneten és úgy láttam, hogy "nem túl barátságosan nézte":):):)...tudod ezek az "új-generációs" német juhászok már nagyon inteligensek...meg aztán a csip-je is meg van "hekkelve", lehet hogy attól is...DDD...
Hínnye, de igényes vagy! Amióta itt szenvedsz, már rég megküldték volna postán, ha beütnéd a gógliba, hogy "Kokoferm", és megrendelnéd telefonon. Persze, ha minden költséget állsz, én is küldhetek Neked, beszéljük meg. Én legalább jól járok, Te meg.....
...szia Jatti!...most, hogy így mondod:):):)..de nem is volt sokkal nagyobb, mindössze 2-kg volt az egész gombóc...de most már megnégyszerezte a súlyát és kezd "nagykutyásan" viselkedni...mindenesetre akinek nincs jó "cefre-szaga" azzal nem túl barátságos...a fináncokat például már most útálja...DDD...
..."bóti új", vagy házi új és miből készült???...a bóti újaknál (rézfőző) egy kevés rozslisztet szoktak vízben elkeverni és azt forralni... a házi készítésűeknél, ha a készítő nem csinálta meg, akkor a forraszanyagok folyasztószereit kell leoldani a lemezekről, de ez már mind úgy van kialakítva (tekintettel az ivóvízhálózatra), hogy a lágy-kemény forrasz folyasztószere is, sima hideg vízben is leoldódik...utána egy egy kevés lúgos (trisós) vízben kiöblíted és már kész is...
...de ha tisztának tűnik, töltsd fel és az első cefre, a főzés végére "tisztára nyalja"...
..."Félreértés ne essék, elfogadom amit mondtál, azonban felvetődik a kérdés, hogy neked lehet azért nem bántja a pálinka a rezet, mert arányos a hűtőd a főződhöz, így nincs is "ideje " a pálinkának "piszkálni" a rezet?"...
...gondolom, hogy arányos is, meg nem főzök ecetes cefrétsem...talán az utóbbi a fontosabb...
...az az okleveles mérnök egyébként, az "aránytalanul hosszú rézspirálról" jól mondta az otthon készített hűtők gyakori hibáját...de ezt Ő is valószínűleg az enyhén, vagy (nagyon) savas (ecetes) cefrék, rezet maró hatására értette, mert sajnos az ilyen cefrék még ma is sűrűn előfordulnak...
...a másik gond, amit itt a fórumon is gyakran olvasunk, hogy sok lelkes barkácsoló, úgy tesz, mint az amerikai rendőrök (először lő, aztán kérdez), miután megcsinálta a 10-méteres csőből
a spirált, megkérdezi itt a fórumon, hogy jó lesz-e és csak csodálkozik, amikor azt írjuk neki, hogy abból három hűtő is kijött volna...
...értem...egyébként bárhogy teszed, nem tudsz tévedni, mert mindenképpen kifejti a katalizáló hatást, de a deflegmációt nem növeli...talán, ha nagyobb a sisak aljánál, akkor a sisak falán lecsapódó flegma, a tányérba csorog és ott a gőzöktől fűtve egy része újból elpárolog... ez a rektifikáció lényege, de itt így, szerintem nincs különösebb jelentősége...
Amikor vettem a réz főzőm, akkor az eladó (aki okleveles élelmiszermérnök, és szeszipari szakember) hívta fel a figyelmet főzőhöz képest aránytalanul hoszabb rézhűtő hibájára. Én ezt elfogadtam, mert úgy voltam vele, hogy ami nekem hobbi, az neki szakmája, gondoltam igaza lehet, továbbá a fórumon más hozzászólásából is ezt olvastam.
Félreértés ne essék, elfogadom amit mondtál, azonban felvetődik a kérdés, hogy neked lehet azért nem bántja a pálinka a rezet, mert arányos a hűtőd a főződhöz, így nincs is "ideje " a pálinkának "piszkálni" a rezet?
Más: az általad a fórumon korábban, képekben bemutatott kozmaolajszűrőt készítesz-e eladásra, mert engem érdeklne
...egészen ügyesen megoldottad az adott anyagból, a rézfelület elhelyezését...ott a legjobb, a páratérben és még a gőz áramlását sem gátolja...
...viszont a pistóriusz tányérfogalmának egy kicsit utána kéne nézned...ugyanis az nem csak egy darab "cintányér" formájú lemez, amit itt ügyesen kikalapáltál, hanem 3-db, egy önálló házban, vízzel a tetején...az egy vízhűtéses deflegmátor...
...attól, hogy az üstfedőbe, a sisak alá, egy homorú réztányért teszel, az még nem lesz pistóriusz tányér...viszont remekül meggátolja, hogy erősebb forráskor, a páracsőbe
felugorjon valami...
......ennek a sematikus rajzát megtalálod a snapszmester
oldalán, a főzéssel kapcsolatos rajzok között...ha azt megnézed, rögtön világos lesz a működése is...