Keresés

Részletes keresés

hevezoli64 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89956

Semmi. Használom, míg ki nem lyukad.

Csak megérjem.

 

Üdv.

Előzmény: Kovács Tamás2 (89953)
kupeci Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89955

Gyönyörűek!:)

Előzmény: Kovács Tamás2 (89953)
sogi01 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89954

                                                      vf1 linkgyüjteménye 

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (89870)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89953

tehát az ideális kombináció:

 

réz: sisak, páracső

saválló: üst, hűtő

 

Mi a helyzet akkor a full-réz főző csodákkal?

 

 

 

 

Előzmény: Miklós1 (89939)
vasbicikli Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89952

Én olyan helyen vettem, ahol dolgoznak is rézcsővel, nem csak árulják. Bármekkora darabot adtak, de szó szerint. Le is vágták a szálból szó nélkül, de pár centis darabokat is kotortak nekem, idomok közé, toldó darabnak.

Előzmény: fehérkutya (89951)
fehérkutya Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89951

Víz-gáz-fűtésboltokban kaphatsz rézcsöveket. Próbálj félkeményet vagy lágyat ( spirálnak ) szerezni.

Nekem helyben nem sikerült. Vastagabb csőből csak egész szálat akartak eladni. Webshopból vettem meg mindent. Szállítással is olcsóbb volt, mint helyben lett volna.

Ha kell a webshop neve, küldj egy e-mailt.

Előzmény: Kovács Tamás2 (89922)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89950

Nyilván jobb lehet a duplafalú, egyszer majd nekem is lesz, de egyenlőre nagyon elégedett vagyok ezzel a hőlégfürdős szimplával. Elég lassan sikerült össze-legózni, de minden fillért megért.

Előzmény: csalitos (89948)
badubadu Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89949

Én Chromot használok böngészőnek de ott se működik a citromail. :-(

csalitos Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89948

   Én csak tisztázáskor használok saválló üstöt. Főzés duplafalú...

Előzmény: Törölt nick (89947)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89947

Lehet csak az a baj, hogy sok szőlő, meg a barack cefre után álltam neki a körtének. Ahhoz képest lesújtó a csökkenés. Megszoktam a jót, a ceruzabél vastagságú gyors folyást. Lassan főztem, vagy egy órával több kellett neki, mint a szőlőnek, de kicsit így is letapadt az alja, most nem akarok reklámot, de minden főzésnél használom azt a bizonyos "habzásgátló"-t. Szilikonos cucc. Jól gondoltam, hogy az üst aljának is jót tesz, nem csak az oldalának, amit írnak rajta. Könnyű pucolni, mert alul is védőréteget képez. Ez, kérem szépen, már űrtechnika!:-))

Előzmény: csalitos (89946)
csalitos Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89946

   Az átlag 97%-a néked rossz eredmény? Azt az elégedetlen tereb-buráját... Egyébként a cukor megoldja az alkohogyengeség problémáját. A tapasztalat gyűjtése a közeljövő eredményesége.... :-))  (Jaj de szépen mondtam)

   Egyébként nem rossz a kihozatal.

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: Törölt nick (89941)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89945

De mozzillám van.:-)) Nincsennek eltűnve gombok, enged belépni, csak onnan sehová sem, mintha le lenne fagyva.

Előzmény: barkócza (89944)
barkócza Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89944

A iexplorernél a "kompatibilitás mód"-dal szokott lenni ilyen probléma, hogy gombok eltűnnek.

Előzmény: Törölt nick (89943)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89943

Nekem sem megy, valami hiba lehet, holnap talán már működni fog.

Előzmény: citrus04 (89940)
Joexe Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89942

Szia, nem használok leégésgátlót! kb nekem is igy néz ki a dolog kb 65-70  liter cefre megy bele a 80 as ba,   nem lehet színig tenni mint RÉzműves:D ahogy szokta:D  mivel az enyém vízzáras:D

 

Na a lényeg még , kb 8 kw gázégő kell neked a 80 literes főződhöz!

 

A következő képpen töltöm meg az üstömet,  kb 5 10 literes vödör cefréhez töltök  annyi vizet amennyi belefér! Ezután a felfűtési idő kb 1 óra 15 perc ! Az elején pörkölöm rendesen neki majdnem maxon, mivel ha eléggé viszkózus nem ég le ,főleg hogy manuális keverővel :) ami egy nagy fakanál azzal jópárszor megkeverem, ( megjegyzem az elején még nem teszem fel a sisakot , persze lehet vitatkozni azon hogy ha az eljétől fennt van picit előbb felmelegszik , de próbáltam igy is ugy is , nem számottevő a különbség, illetve ilyenkor még aroma nem tud elpárolgni.

 

Addig tüzelem maxon amikor kezded érezni pl a páracsövet megérintve hogy kb már alakul a dolog , akkor visszaveszek a tüzelésből . Amikor kezd folyni az alszesz  úgy is látod hogy mennyire pisil a cső , először ugye cseppekben, később meg vékonyan folyamatosan csurog!

 

:) igazából ki kell tapasztalni a saját rendszered , de figy irj mailt azt megadom az elérhetőségemet azt elmondom mit hogyan szoktam azt kipróbálod! Kb hasonlók a főzőink paraméterei .

 

S lehetőleg ha duplafalusitásba gondolkozol akkor csak olajjal, s többiek leirták hogy miként, illetve a forumon találsz egy csomo infót!

Előzmény: elek81 (89886)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89941

 Köszi! Belelapoztam az 1x1-be, hogy mennyit is kéne adnia. Ahhoz képest nem rossz, inkább csak főzni rosszabb, a sűrűsége végett lassú. Ma 2 töltetet főztem, az 100 liter, és 13 liter 30%-os alszesz az eredmény. Átszámolva=7,8 liter 50%, Miklós 8 liter 50%-os írásával szemben.

   Mindkét 200 literes hordó kapott 3 kiló cukrot, 12 liter vízzel, nem az erősítés végett, hanem hogy legyen több leve. Tehát 100 liter 1,5 kilót. Kíváncsi leszek, hogy a "rendes" érett mézédes körtéből készült cefre, ami pár nap erjedés alatt vízzé vált, hogy abból vajjon mennyi lesz. Az nem kapott napfényt. Elvileg sokkal többnek kéne majd lennie, de az biztos, hogy gyorsabban főzhető.

Előzmény: csalitos (89936)
citrus04 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89940

Nem működik a Citromailem, valami adatkezelési izét kellene elfogadnom, de nincs olyan gomb, hogy elfogadom:-)))

Holnap utánajárok a dolognak.

Pálinkás szép estét mindenkinek!

Miklós1 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89939

Néhány éve megkérdeztük Panyiknét a réz-saválló kérdésben és ez volt a válasz:

Zozicska 16375:
Figyeljetek! Megkaptam Panyiknétől az információt! Idézem az e-mailt:

"Ott kell rézből készülni a berendezésnek, ahol gőz állapotban van az anyag, vagyis az üst töltés feletti része, a sisak és a páracső, de csak a hűtőbe való áthajlási ívig. Ha a hűtő is réz, akkor rezes lesz a pálinka!!!, s ez hiba!!!
A réz szerepe: megköti a kéntartalmú vegyületeket(pl kéndioxid, merkaptánok, stb), de új aromakomponensek képződését is katalizálja, amelyek finomabbak, mint amilyen formában a cefrében voltak."

Nos, az engem is meglepett, hogy a hűtő nem jó, ha rézből van.

Eddig az idézett hozzászólás, ha jól emlékszem Zozicska tanítványa volt Panyiknénak a Corvinus egyetemen.

Előzmény: GelleKMB (89930)
csalitos Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89938

   Fányi?! Ki a fene az a Fányi? Talán Fáni, nem? Franciska....:-D

Előzmény: Baracilin (89937)
Baracilin Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89937

Akor cefrézem amikor elkezd sárgulni az egész fányi.

Előzmény: TINTUS (89850)
csalitos Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89936

   Segitségül.   (Kiollózott)

Utóérő zöldségek és gyümölcsök:
- paprika, paradicsom, tojásgyümölcs, sárgadinnye
- alma, körte, birsalma, őszibarack, kajszibarack, banán. (Őszbarack, kajszibarack átmeneti az utóérő és a nem utóérő között. Teljes érettségben szedve még pohulhatnak.)
Nem utóérő zöldségek és gyümölcsök:
- görögdinnye, uborka, tökfélék, hüvelyesek
- cseresznye, meggy, szilva, bogyósok, földieper, citrusfélék
Az utóéréshez megfelelő környezeti feltételek szükségesek, ezek az éréshez egyébként is megfelelő hőmérséklet (ez fajonként változó), és az akadálytalan légzés, tehát oxigén és megfelelő légcsere.
Az utóérés sebessége fajonként, sőt fajtánként is változó, de egyértelműen hőmérsékletfüggő. Ezért az utóérés alacsony hőmérséklet tartásával lelassítható, sőt, megállítható, ez a feladat az átmeneti tárolás alatt.
Az utóérés gyorsítható is, ha ez a feladat. Erre lehet szükség zölden szedett paradicsom, banán beérleléséhez.

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: Törölt nick (89935)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89935

Azt kellett volna csinálnom,,de most már mindegy. Törpefákról szedtem, első év, hogy normálisan teremtek. Tavaly is ugyanekkor szedtük, de akkor édesebbek voltak.

   Érintésre a körték a kezünkben maradtak, meg már potyogni is elkezdtek, darazsak is érdeklődtek már. Fullra tele voltak a pici fák és az útról elég jól látszanak, muszáj volt leszedni. Az utóérlelés lehet a kulcs. Nagyon jó körtés aromája van, tavaly is finom pálinkát adott.

Előzmény: Tucso69 (89933)
csalitos Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89934

   Szerinted mitől higulna, ha nincs ben víz???...

Előzmény: Kovács Tamás2 (89925)
Tucso69 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89933

Kár éretlenül becefrézni!

A körte utóérő, tehát szépen ládában tárolod, és pár naponta átnézed, az érettet kiszedegeted.

Egyébként hasonló fanyar körtét szedtem, éretten édes és fanyar, tehát csak pálinka lehet belőle! :-)

Előzmény: Törölt nick (89908)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89932

Látom már, rendben van.

Előzmény: snapszmester (89929)
GelleKMB Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89931

Ahogy érzed...

Előzmény: szilvakukc (89923)
GelleKMB Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89930

Egy esetleges "verseny" esetén, ez a módszer egy teljesen jó megoldás lehet! Egyébiránt versenytől függetlenül, tényleg kiváncsi lennék,-az átalad írt megoldást követve,-hogy van-e tényleges különbség, a két anyaggal, azonos cefréből, külön-külön főzött itóka között!

Előzmény: Kovács Tamás2 (89919)
snapszmester Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89929

A kulcsszó: felhígul

Figyelj  már.

Előzmény: Kovács Tamás2 (89925)
Cernunnos, Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89928

Ha jól értem, nem csapódik ki azonnal, ezért kell magasabbra tenni az átvezető csöveket, hogy legyen ideje kiülni a kozmaolajnak a folyadék tetejére?

 

 

Józsipapa pontosan elmagyarázta.:)

Előzmény: Kovács Tamás2 (89922)
snapszmester Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89927

Térfogat L =0,15XSzXH

Előzmény: snapszmester (89924)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!