Cukor nélküli kihozatalok nálam rekord alacsonyak, 4-4,5 és most a vilmos produkált egy gyalázatos 2,5L/100kg-ot... ez máshol is így van vagy csak felénk ilyen jó a kihozatal?
A lényeget snapszmester megmondta! Én csak megerősitem (mert ne higgy akárkinek :-) ), így igaz. Hacsak a paksi atomerőmű nincs hozzátok közvetlen bekötve, normális menetben olajossal sem lehet leégetni a cefrét.
üst átmérő magasság páracső hűtőcső 10 l 30 cm 15 cm 10 mm 10 mm 2 m 30 l 42 cm 21 cm 15 mm 12 mm 3 m 60 l 54 cm 27 cm 22 mm 15 mm 3 m 100 l 63 cm 31,5 cm 28 mm 22 mm 4 m
Forrás:
http://snapszmester.uw.hu/ itt a bal oldali menübe rámész a "Pálinkafőzés részletesen" menüpontra azon belül pedig a "Gyakorlati pálinkafőzésre" és megtalálod benne a neked szükséges infót szerintem ezt kereshetted?
Igazából azért kérdeztem, mert van a csaldban egy főző, amelyikbe víz van ugyan, de nincs túlnyomás alatt, ergo, 100 fokot ad át maximum. Namármost, erre kerestem "paramétert" , egy kb arányszámot, hogy tudjam, mi lenne a különbség túlnyomás, vagy olaj alkalmazása esetén. Azért nem használnak egyébként olajat, mert félnek, hogy akkor könnyebben leég a cefre.
A szakkönyvek szerint az ideális összeállitás a saválló üst, réz kupolla, réz páracső és saválló hűtő. Ha csak a főzőt vásárolnád meg (persze ocsóbban), legyártod (gyártatod) a hűtőt (200 l.), 28-as páracsővel, akkor már saválló hűtőspirállal, tökéletes készülék lenne, mert amúgy korrekt gyártmány. Igaz, az ára egy kicsit húzós, de örökös lenne.
Későbbiek során továbbfejleszthető. (fűtés szempomtjából)
:-)) Barackból van a legkevesebb, aztán mindig úgy hiányzik, amikor elfogy... Többi gyümiből van sok, csak a barack a ritka jószág. 9,8 liter 35%-ba adta ki+az a 2 dl amit megittam menet közben. Olyan 52-55 liter volt a cefre, 1 töltet.
Szerintem a rozsdamentes techinka felejtős és a hűtőjét is kicsinek találom!Az ára meg horror egy ilyenért! A pálinkafőző véleményem szerint rézből kell készüljön, más anyagú megoldás csak "parasztvakítás"!
Azért, hogy két literrel több pálinkád legyen, egész télen barackízű cukorcefrét iszol? Gratulálok. Inkább adtam volna még két liter pálinkát, ha ennyire kell.
A fa fűtésnél azért van egy-két huncutság, amit alkalmazunk túlfűtés esetén:
- 1. A beáramló levegőt teljesen elzárjuk. Feltételezem, hogy falcs levegőt nem kap sehol
- 2. A tűztér ajtaját teljesen kinyitjuk, a piszkavassal szétnyomjuk a parazsat. Ilyenkor az ajtón és a rostélyon keresztül beáramló levegő kiszippantja a forró levegőt az üst alól.
- 3. Egy odakészített nedves ronggyal megtörölgetjük a sisakot, csökkentve ezzel a gőznyomást.
Ha mindezek után nem sikerült lecsökkenteni a hőmérsékletet, akkor jöhet a vízzel locsolás. A művelet befejezése után pedig adunk magunknak egy pofont, mert nagyon elbambultunk:-)))
Aztán, az igaz, hogy ott kell lenni mellette, ha fatüzelésről van szó. Max. 10 percekre lehet elszaladgálni. Kukorica csutkánál, meg ott kell ülni mellette.:-) 10 csutka egyszerre=5-6 perc. Ez hátrány a gáztüzeléssel szemben. Emlékszem, tavaly ősszel, meg télen majdnem megfagytam a bungiba, főzés közben, aztán 3-4 naponta kellett venni egy 6500 ft-os gázpalackot. Most viszont, kinnt hideg van, esős idők, de bennt olyan jó meleget ad a lemez üstház, hogy rövid ujjúba főzhetek, bekapcsolom a rádiót, aztán hadd magyarázzanak, kezemben meg egy könyv, vagy rejtvény és olvasgatok, fejtek.
Néha bejövök közben a házba, megnézni a fórumos dolgokat is.
Lehet bizony! 2 szemét a 3-ból befogtam, alufólia gombóccal. De az üstház mivoltja az igazi kulcs. Annak kell jónak lennie, mert üstház és üstház között nagy különbség van. Nem mindegy! Nem is az üst a lényeg, hanem hogy miképp van köré építve a ház. Ma barackot főzök, semmi probléma vele sem. Kicsit be is rúgtam az alszesztől, ma valahogy nem bírtam ki, hogy ne igyak belőle. Nagyon fincsi, pedig erősen cukroztam, hogy több barack legyen az idén. 4 kg cukor 16 liter vízben oldva, 40 liter cefréhez. (amúgy egyáltalán nem szokásom cukrozni semmit sem, de ez kivétel, ami erősíti a szabályt.:-)) )
Parkettával tüzelek, meg a vége felé kukorica csutkával. Fa is van bőven, de minek fogyasztanám, ha sok hulladék fa van. Több zsákkal van. Nagyon kevés parketta elég egy 50-60 literes töltet lefőzéséhez. Barackosat mindenkinek!:-))
Nem mindig működik olyan szépen, én is le szoktam önteni vízzel ha nagyon csorog. Hiába zárom el a levegőt, és nem ég annyira a parázs nyomatja a hőt elég rendesen.
"Hamar rájöttem, hogy ha túlmelegedik akkor nyakonöntöm egy kis vízzel és máris helyreáll a rend:)"
Hááát elég brutális megoldás. Ha egy két oldalt visszaolvasol ROBI876-tal megbeszéltük, megmutattuk, hogy milyen szépen lehet a fatüzelést szabályozni.
és amiatt se aggódj, hogy ott fog elpárologni az alkohol :) nem fog gőzölni vagy forrni ha ettől tartasz. A peremet befele ahogy kupeci is javasolta mindenképpen csináld meg.