Keresés

Részletes keresés

emGeza Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89833

Sziasztok !

 

Elöször cefrézek almát !

 

A 9. napon tart és még mindig úgy dolgozik , mint az első napokba.

Gond , hogy pénteken főzetem.

 

 Mosás,darálás,pektinbontó,élesztő, másnap reggel már erjedés nyomai , de estére

beindult és azóta intenzív erjedés jellemzi. Fix hőmérsékleten (18) ,melléképületben van .

 

Az alma ilyen ?

 

 

 

 

 

 

 

Baracilin Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89832

Tisztelt Kollégák!

 

Nálatok hogy muzsikálnak az idei körték?

 

Cukor nélküli kihozatalok nálam rekord alacsonyak, 4-4,5 és most a vilmos produkált egy gyalázatos 2,5L/100kg-ot... ez máshol is így van vagy csak felénk ilyen jó a kihozatal?

norris53 Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89831

Neked már romlik a szemed ugye ?

Előzmény: GelleKMB (89823)
csalitos Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89830

   A lényeget snapszmester megmondta! Én csak megerősitem (mert ne higgy akárkinek :-) ), így igaz. Hacsak a paksi atomerőmű nincs hozzátok közvetlen bekötve, normális menetben olajossal sem lehet leégetni a cefrét.

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: fefe1971 (89827)
toalettduck Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89829

üst   átmérő     magasság    páracső             hűtőcső
10 l   30 cm      15 cm           10 mm               10 mm 2 m
30 l   42 cm      21 cm           15 mm              12 mm 3 m
60 l   54 cm      27 cm           22 mm              15 mm 3 m
100 l 63 cm      31,5 cm        28 mm               22 mm 4 m

 

Forrás:

http://snapszmester.uw.hu/    itt a bal oldali menübe rámész a "Pálinkafőzés részletesen" menüpontra azon belül pedig a "Gyakorlati pálinkafőzésre" és megtalálod benne a neked szükséges infót szerintem ezt kereshetted?

Előzmény: Kovács Tamás2 (89825)
snapszmester Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89828

Én meg azt hittem a házat féltik. Ha nem fűtenek 110-130 C fok fölé nem fog leégni.(olajhőfok)

Előzmény: fefe1971 (89827)
fefe1971 Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89827

Igazából azért kérdeztem, mert van a csaldban egy főző, amelyikbe víz van ugyan, de nincs túlnyomás alatt, ergo, 100 fokot ad át maximum. Namármost, erre kerestem "paramétert" , egy kb arányszámot, hogy tudjam, mi lenne a különbség túlnyomás, vagy olaj alkalmazása esetén. Azért nem használnak egyébként olajat, mert félnek, hogy akkor könnyebben leég a cefre.

 

köszönöm.

Előzmény: snapszmester (89808)
csalitos Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89826

   A szakkönyvek szerint az ideális összeállitás a saválló üst, réz kupolla, réz páracső és saválló hűtő. Ha csak a főzőt vásárolnád meg (persze ocsóbban), legyártod (gyártatod) a hűtőt (200 l.), 28-as páracsővel, akkor már saválló hűtőspirállal, tökéletes készülék lenne, mert amúgy korrekt gyártmány. Igaz, az ára egy kicsit húzós, de örökös lenne.

   Későbbiek során továbbfejleszthető. (fűtés szempomtjából)

   Mindem jót.

   Józsipapa

Előzmény: glen76 (89821)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89825

Maga a főző jó, bár én ennek a kistársát néztem ki, (Ugyanaz a személy árulja), egyedül a páracső/hűtőcső túl kicsi átmérőjű (15mm).

Olvasgattam ma, legalább 22-est, de inkább 28-asat ajánlanak majd a többiek.

 

Én a 73-as verziót néztem ki amúgy..

 

Előnyei (sztem..):

Rozsdamentes saválló

cefre-leeresztő csap

könnyű betöltés, könnyen zárható

duplafalú

 

Hátrány:

nem réz a sisak, az üst..:-).

Előzmény: glen76 (89821)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89824

:-)) Barackból van a legkevesebb, aztán mindig úgy hiányzik, amikor elfogy... Többi gyümiből van sok, csak a barack a ritka jószág. 9,8 liter 35%-ba adta ki+az a 2 dl amit megittam menet közben. Olyan 52-55 liter volt a cefre, 1 töltet.

Előzmény: szilvakukc (89820)
GelleKMB Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89823

Szerintem a rozsdamentes techinka felejtős és a hűtőjét is kicsinek találom!Az ára meg horror egy ilyenért! A pálinkafőző véleményem szerint rézből kell készüljön, más anyagú megoldás csak "parasztvakítás"!

 

Előzmény: glen76 (89821)
peca_matyi Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89822

Én nem cukroztam . Mikor mehetek a 2 literért? :-)

Előzmény: szilvakukc (89820)
szilvakukc Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89820

Azért, hogy két literrel több pálinkád legyen, egész télen barackízű cukorcefrét iszol? Gratulálok. Inkább adtam volna még két liter pálinkát, ha ennyire kell.

Előzmény: Törölt nick (89815)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89819

Sziasztok!

Kb. 17500 hozzászólást átnéztem újra (képek után kutatva..), sajnos nem találtam meg. :(

Továbbra is kérdés tehát, hogy egy 73 literes p.főzőhöz milyen átmérőjű páracső/hűtőcső ajánlott/elfogadható?

 

 

4 pontra osztottam afőzőt és a kiegészítőit

0: a sisak csatlakoztatása a páracsőhöz

1: páracső

2: páracső függőleges szakasza

3: réz spirál

 

Amit kinéztem főzőt, 18-as átmérőhöz tervezték, ebből kifolyólag a teljes rendszer 18mm-es rézcsövet használ: 18/18/18 (1/2/3),

 

Kérdésem az lenne, hogy a 18-csatlakozást érdemes-e átalakítani azonnal 22-esre vagy 28-asra, hogy a páracső ne 18-as legyen?

pl. az alábbi módon: (A számok a 1/2/3 részek méretit fogja tartalmazni)

28/22/18

22/18/18

22/18/15

 

vagy maradhat 18-as a páracső, és akkor:

18/18/18

esetleg ? 18/18/15

 

Előre is köszönöm a segítséget ez ügyben.

 

 

Előzmény: Kovács Tamás2 (89806)
Feriba51 Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89818

Helló Szkajvolker Lajos!

 

A fa fűtésnél azért van egy-két huncutság, amit alkalmazunk túlfűtés esetén:

 - 1. A beáramló levegőt teljesen elzárjuk. Feltételezem, hogy falcs levegőt nem kap sehol

 - 2. A tűztér ajtaját teljesen kinyitjuk, a piszkavassal szétnyomjuk a parazsat. Ilyenkor az ajtón és a rostélyon keresztül beáramló levegő kiszippantja a forró levegőt az üst alól.

 - 3. Egy odakészített nedves ronggyal megtörölgetjük a sisakot, csökkentve ezzel a gőznyomást.

Ha mindezek után nem sikerült lecsökkenteni a hőmérsékletet, akkor jöhet a vízzel locsolás. A művelet befejezése után pedig adunk magunknak egy pofont, mert nagyon elbambultunk:-)))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: Szkajvolker Lajos (89810)
csalitos Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89817

   Ez a kérdés ebben a formában megválaszolhatatlan.

1. Duplafal, víz, nyomás nélkül. Sokkal kevesebb a kifőzhető alkohol.

2. Duplafal, víz, nyomás alatt (max. 0,5 bar.) Az összes alkoholmennyiség kinyerhető.

3. Duplafal, olaj hőközléssel. Az összes alkoholmennyiség kinyerhető.

    Tehát az egyes pont lehetősége X.

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: fefe1971 (89804)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89816

Aztán, az igaz, hogy ott kell lenni mellette, ha fatüzelésről van szó. Max. 10 percekre lehet elszaladgálni. Kukorica csutkánál, meg ott kell ülni mellette.:-) 10 csutka egyszerre=5-6 perc. Ez hátrány a gáztüzeléssel szemben. Emlékszem, tavaly ősszel, meg télen majdnem megfagytam a bungiba, főzés közben, aztán 3-4 naponta kellett venni egy 6500 ft-os gázpalackot. Most viszont, kinnt hideg van, esős idők, de bennt olyan jó meleget ad a lemez üstház, hogy rövid ujjúba főzhetek, bekapcsolom a rádiót, aztán hadd magyarázzanak, kezemben meg egy könyv, vagy rejtvény és olvasgatok, fejtek.

  Néha bejövök közben a házba, megnézni a fórumos dolgokat is.

Előzmény: Törölt nick (89815)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89815

Lehet bizony! 2 szemét a 3-ból befogtam, alufólia gombóccal. De az üstház mivoltja az igazi kulcs. Annak kell jónak lennie, mert üstház és üstház között nagy különbség van. Nem mindegy! Nem is az üst a lényeg, hanem hogy miképp van köré építve a ház. Ma barackot főzök, semmi probléma vele sem. Kicsit be is rúgtam az alszesztől, ma valahogy nem bírtam ki, hogy ne igyak belőle. Nagyon fincsi, pedig erősen cukroztam, hogy több barack legyen az idén. 4 kg cukor 16 liter vízben oldva, 40 liter cefréhez. (amúgy egyáltalán nem szokásom cukrozni semmit sem, de ez kivétel, ami erősíti a szabályt.:-)) )

    Parkettával tüzelek, meg a vége felé kukorica csutkával. Fa is van bőven, de minek fogyasztanám, ha sok hulladék fa van. Több zsákkal van. Nagyon kevés parketta elég egy 50-60 literes töltet lefőzéséhez. Barackosat mindenkinek!:-))

Előzmény: Feriba51 (89809)
Kazymoto Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89814

Nagyon köszönöm mindannyiotoknak a hozzászólást!

Sokat segítettetek a vizzáras kérdésben!

Néhány nap és kipróbáljuk élesben! :)

 

Előzmény: vasbicikli (89800)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89813

mail ment

Előzmény: Törölt nick (89761)
TINTUS Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89812

Ha nagyon aggódsz terits a tetejére 1-2 deci étolajat.

Előzmény: elek81 (89802)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89811

amennyiben ez a kis perem elkészült, akkor viszont pótolgatni kell a vizet!

Előzmény: kupeci (89801)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89810

Nem mindig működik olyan szépen, én is le szoktam önteni vízzel ha nagyon csorog. Hiába zárom el a levegőt, és nem ég annyira a parázs nyomatja a hőt elég rendesen.

Előzmény: Feriba51 (89809)
Feriba51 Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89809

"Hamar rájöttem, hogy ha túlmelegedik akkor nyakonöntöm egy kis vízzel és máris helyreáll a rend:)"

 

Hááát elég brutális megoldás. Ha egy két oldalt visszaolvasol ROBI876-tal megbeszéltük, megmutattuk, hogy milyen szépen lehet a fatüzelést szabályozni.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: G.á.b.o.r. (89794)
snapszmester Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89808

Ez nem paraméter.

Megoldást kell találni. Vagy vízfűrdő nyomás alatt vagy olaj nyomás nélkűl.

Előzmény: fefe1971 (89804)
GelleKMB Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89807

A 80 %-os töltés szerintem korrekt! Nekem némiképp habzott a szilva, de én is 80 %-ig töltöttem meg a főzőt és nem volt gond!

Előzmény: elek81 (89802)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89806

Sziasztok!

Tegnap elég sok hozzászólást átnéztem.

Találtam egy leírást, képet, amely a főzőkhöz (liter szerint) ajánlott páracső méretét tartalmazta.

Valakinek esetleg megvan kéznél az a kép?

 

73 literes főzőhöz mekkora ajánlott? páracső 18mm hűtőcső 18mm, vagy 18/15 elegendő?

 

Addig keresem én is...

 

G.á.b.o.r. Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89805

+1

és amiatt se aggódj, hogy ott fog elpárologni az alkohol :) nem fog gőzölni vagy forrni ha ettől tartasz. A peremet befele ahogy kupeci is javasolta mindenképpen csináld meg.

Előzmény: kupeci (89801)
fefe1971 Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89804

Azt esetleg meg tudja mondani valaki, hogy ha víz van a főzőben olaj helyett, kb mennyi százalékkal lesz kevesebb pálinkám?

Előzmény: csalitos (89749)
kupeci Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89803

Alaptalannak tűnik,ha nem valami aránytalan üst és sisak formáról van szó. És csak óvatosan fűteni!:)

Előzmény: elek81 (89802)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!