Keresés

Részletes keresés

sogi01 Creative Commons License 2013.09.11 0 0 89407

                                 vf1 linkgyüjteménye 

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (89292)
pálinkaüst Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89406

Bukfenc mindig van valahol. Egyszerűen annyi helyen lehet hibázni, hogy valami mindig becsúszik akkor is, ha te mindenre vigyázol. Legutóbb nem a saját hordónkban volt a cefre, két nap után jöttem rá, hogy azért nem kotyog a szerencsétlen, mert a teteje olyan pattintós, mint az ételes dobozok teteje és nem volt körben rányomogotva...

Előzmény: csalitos (89402)
emGeza Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89405

Én zöld színűt használok!

 

Amúgy majd mind gyümölcs csodákat tesz a kézzel , szárít és befogja , főleg a köröm tájékán.

 

... na de majd leisszuk !

Előzmény: Baracilin (89401)
Érdi_bőtermő Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89404

Olvastam 2 héttől 3 hónapig tartó rajtahagyást!

Enyém már kb. 4 hete rajta van, enyhén aranyos színe van. Lassan leveszem. (Nagyon kevés kell a forgácsból, különben erős tölgyfa íze lesz)

Az ízéről majd referálok!

Alapból is nagyon jó volt, mert az állami szeszminősítős (röviden: NÉBIH) barátom, aki napszámban kóstolja (a kereskedelmi forgalomba szánt) pálinkákat (és borokat), azt mondta, hogy "baromi" jó.

 

A kész pálinkára kell tenni, hisz' a pálinkát tesszük a hordóba érleni, nem a cefrét. :)

 

 

Előzmény: Doktorbela (89294)
elek81 Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89403

Szia Baracilin!

 

Milyen rácsméretű és milyen anyagból van a szitád?

 

Jó nedűt!

Előzmény: Baracilin (89392)
csalitos Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89402

   Na látod! Vannak bukfencek, aztán lehet jajongani...

Előzmény: pálinkaüst (89398)
Baracilin Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89401

Előző évben sárga vegyvégelmi kesztyűvel nyomultunk...a gyalogbodza gyantás anyaga viszont elkezdte !feloldani! a kesztyűt. Ígymaradt a pusztakezes megoldás...

 

Citrus:

email címem publikus (asszem:)

köszönöm előre is:)

Előzmény: emGeza (89396)
csalitos Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89400

   Hááát... ezt nem kellett volna mondanod....  :-S

Előzmény: emGeza (89396)
Érdi_bőtermő Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89399

Kísérleti pálinka! Hál' istennek nem kötelező!

Előzmény: Tucso69 (89283)
pálinkaüst Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89398

A fajélesztő az egyik lépés a sok közül, amit érdemes megtenni a jó pálinkáért. Pektin bontót is hiába teszel a cefrébe, ha egészben hagyod a gyümölcsöt.

Előzmény: csalitos (89397)
csalitos Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89397

  Hát ez az. Mi várható el tőlünk? A tisztaság , gondoság, odafigyelés. Egy rosszúl kezelt cefrét a világ legjobb élesztője sem fog helyrehozni. De aki vakon bízik a fajélesztőben, ám tegye, de ne próbálja senkivel sem elhitetni, hogy csak ez az egyetlen járható út.

Előzmény: Törölt nick (89378)
emGeza Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89396

Azért 1 ilyen masinához már dukál a vegyvédelmi gumikesztyű .

Előzmény: Baracilin (89392)
comad2 Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89395

Esetleg egy pár háztartási gumikesztyű...

Előzmény: csalitos (89393)
citrus04 Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89394

Sziaszia!

 

Az ötlet jó!

Sajnos, készitésben nem vagyok perfekt:-((( Valaki tudna segiteni?

 

Izlett? Nagyon örülök neki:-))) Nagy örömet okoztál, köszönöm:-)))

Hova küldjem a receptet?

U.i.: Egy szelet citrom csodákat tesz a kéz rendbehozatalára:-)))

Tapasztaltam:-)))

Ne tudd meg, néha milyen a kezem... Holott, milyennek kellene lennie...

Pálinkás szép estét levendülással:-)))

 

Előzmény: Baracilin (89392)
csalitos Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89393

   Miért? Nincs citromsavad otthon?

Előzmény: Baracilin (89392)
Baracilin Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89392

Ajánlom egy ilyen szita elkészítését:

Én is keverőszárazok, a pépet meg ezen paszírozzuk át. Sokkal gyorsabb a bogyózásnál...csak a munkahelyen néznek furán az ember kezére :)

 

 

off:

A töpörtyűkrém receptet megkaphatom?:)

Előzmény: citrus04 (89390)
emGeza Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89391

... de a többi csak rajtunk múlik.

Előzmény: hal65 (89389)
citrus04 Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89390

Pálinkás szép estét mindenkinek, sárgadinnyével!

Sikerült!  Érlelem:-))) Tavaly, sajnos nem. Ezért ráültem újra a lóra, hogy felejtsek:-)))

 

ZD előtt cefréztem bodza bogyót, de sajnos nem zúztam, tudtam simogatni, kevergetni, mig nem voltam itthon. Már le van főzve, még nem tisztáztam. Kicsit, nagyon savasnak érzem az illatát.

De!

Hétvégén szedtem/tünk 5 kg bodzát, azt lecefréztem, a nagykönyv szerint.

Az elsőt először villával szemeztem,  nem volt hatékony:-((( Rátértem a nyeles fésűre, azzal jobban ment.

Most megvilágosodtam!

Keverőszárral megdolgoztam, sokkal hatékonyabb lettem:-))) Utána áteresztettem rácsos ládán, igy könnyen ki tudtam szedni az összetört szárdarabkákat.

Lesz öszehasonlitási alapom a kétféle eljárási móddal:-)))

Szép estét kivánok!

hal65 Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89389

A "feldolgozást" valóban nem.

Előzmény: Törölt nick (89378)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89388

Azaz, az esszenciát adagolni, ízlés szerint, úgy lett volna a jó. Emlékeim szerint 3 dl 46% almapálinkámba tettem 2 darab egész fahéjrudat+10-15 szem mazsolát. 1 hét után lett kóstolva. A második héten már nagyon tömény volt.

Előzmény: Feriba51 (89387)
Feriba51 Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89387

Jaaa, hát nem kellett volna eltúlozni:-)))

Vagy az általad kinyert eszenciát kis poharanként adagolni nagyobb mennyiségekbe. Nagyon szép sárga árnyalatokat lehet elérni vele, na meg az íz és az illat se kutya. Persze itt is érvényes "kinek a pap, kinek a papné" szólás.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: Törölt nick (89385)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89386

Üresen a fa íze, amit kiad, whiskybe sem jó, nálam nm üti meg a mércét. Tőzegfüstösen viszont nagyon fogyós. (már sokkal kevesebb van bennük, mint a képen szerepelnek.) A két íz ad ki egy nagyszerű harmadik ízt. De simán a fa, ami ízt ad, szerintem nem elég jó. Ha whiskybe nem találom jónak a csak faízt, akkor pálinkába sem lehet nagyon jó. A pálinka inkább jó kis gyümölcsízű legyen, észteres, aromás, nem kaparós, lágy az az igazi.

  Persze kísérletezni szabad, sőt, kell is.

Előzmény: Törölt nick (89385)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89385

Inkább fatörzs, lekérgezve, hasogatva, egyik felén égetve. Csináltam anno a Feribá által javasolt fahéjast is, az majdnem piros színű lesz. Jó-jó, az is, mindenképpen megér egy próbát, nekem nagyon fahéjasra sikerült, 1-2 nap után már nem tudtam ránézni. Aztán meglehet, hogy sokat tettem bele, vagy túl sokáig ázott már annyira nem emlékszem.

 Kisebb mennyiségű pálinkával próbálkozz a fával, mert szvsz. nem pálinkába való. Aztán lehet tetszeni fog neked,, ki tudja? De először kevés pálinkával kísérletezz, ez a tanácsom.

Előzmény: Doktorbela (89384)
Doktorbela Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89384

ebben is faág van ?

Előzmény: Törölt nick (89316)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89383

Gyüminél kivitelezhető lenne, a 3-3,2 ph. Kotyogó minden hordóra az ecet ellen+sav a "nehézfiúk" ellen.

Előzmény: szilvakukc (89382)
szilvakukc Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89382

Ezért nem értek egyet a "nem savazom, úgyis hamar kifőzöm" vélekedéssel. Oxigén csak az ecetsavbacinak kell,  a vajsav,  a tejsav, és tesóinak nem.  Erjdés közben is vidáman dolgozhatnak, kétpofára zabálva a közben verejtékes munkával előállított alkoholt. Lehet, hogy nem is olyan mértékben szaporodnak el, hogy megérezd, de a kihozatalod csökkentik. Viszont a 3,3 alatti ph-t nagyon nem bírják, még osztódni sincs kedvük.

Előzmény: Törölt nick (89381)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89381

Igazad van, rosszul emlékeztem, a vajsav baktériumnak valóban nincs szüksége levegőre, elnézést. Gonosz egy dolog ez.

Előzmény: szilvakukc (89380)
szilvakukc Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89380

A vajsavbaktérium anaerob, vagyis az oxigén pont, hogy gátolja a tevékenységét. Semmi szüksége levegőre.

Előzmény: Törölt nick (89349)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89379

Nekem így van megoldva, ahogy leírtad, nem sikerült a csőben leégetni még a sűrűbb cefréket sem, a hegesztések is tartanak rendesen. Fával fűtök.

Előzmény: G.á.b.o.r. (89370)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89378

Igazad is lehet !

... de,a nagyüzemi feldolgozást nem tudjuk felülmúlni ! Azért ,szerintem sok mindenben tudjuk utánozni.

És,ha megteszünk mindent (mosás,darálás,enzimek,élsztő,...tiszta körülmények stb.)akkor elmondhatjuk,

hogy Mi megtettünk mindent.

Ezek az otthon fözőtt,vagy fözetett pálinkák minőségén is jelentkeznek.

Előzmény: csalitos (89375)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!