Fajélesztőből is van ilyen is meg olyan is, van amelyik 2 nap alatt végez a cefrével és van, ami lassabban működik, 2-3 hét alatt van kész. Az alkohol- és cukortűrő képességük mindenképpen magasabb, mint a sütőélesztőnek.
A levegő oxigénjének jelenlétében az élesztő a cukrot nem erjeszti, hanem részben elégeti, részben saját testanyagának többszörözéséhez, szaporodásához használja fel. Ez utóbbi biokémiai reakció Gay-Lussac másik egyenlete szerint megy végbe:
C6H12O6+6 O2->6 CO2 +6 H2O+hő, 2881,5 kJ.
Ezt a folyamatot használjuk ki a borélesztő szaporításakor, a sütő- vagy más néven pékélesztő gyártásakor. Alkoholos erjesztéskor, ha van elegendő élesztősejt, a levegőt ki kell zárni. Ellenkező esetben hozamcsökkenéssel kell számolni.
Lett 120 liternyi körte-szilva vegyes cefrém ami szépen erjedt, de mostanában esténként elég hűvös volt, éjszaka nagyon lehült reggelre nem is nagyon csinált semmit, csak ahogy melegedett az idő. Na most, átfordult már a cefre tükrös lett a teteje, akkor is átfordul ha az erjedés megáll? Brix mérővel ha megmérem a folyadékot mennyinek kell lennie a kierjedt cefrének?
No, meg egy 100, vagy 200 literes gyümis hordónál úgyis minden nap egyszer ki kell nyitni, hogy a bundát lenyomkodja az ember, szóval fog az elég levegőt kapni. 20-30, vagy 50 literes kishordónál viszont el lehet játszani, hogy mindjárt lezárni kotyogóval, aztán főzésig ki sem nyitni, mivel a bundát ilyen kis mennyiségnél nem muszáj nyomkodni, elég a kis erjesztőt meglötykölni, megrázni körkörösen, hogy a bunda levet kapjon.
Ha csak simán beleöntöd a cefrébe a felszaporított élesztőt, kicsit összekevered, majd lezárod kotyogóval, ugyanúgy fog menni a dolog, mintha az első nap nyitva hagynád az erjesztőt. Tudom, mert gabonánál, ami sokkal kényesebb, mint a gyümi, így szoktam. Az első nap nyitva hagyás úgy gondolom, sejtem, honnan eredhet.
A főerjedés sütőélesztőnél, vagy vadélesztőnél az első nap, pár óra alatt beindul, nagyon felfújja a cefrét. Előfordulhat, hogy kinyomja a lezárt fedőt, ha nincs neki elég hely. Szóval régen talán nem volt fajélesztő.
A fajélesztők sokkal nyugodtabban munkálkodnak, ezeknek is kell tágulási hely a hordóban, de nem annyi, mint a másikaknál. A fajélesztő viszont lassabban "indul be" tapasztalataim szerint, 1 nap kell neki, mire látható lesz a működése. (addig is működik, csak nem látványos, mint mondjuk a sütőélesztőnél)
Én nagyon szépen ki tudtam használni, hogy a fajélesztős cefrének kevesebb helyre van szüksége a hordóban.
Ha nem fajélesztőt használok, szerintem nem lett volna elég a jelenlegi hordó készletem.
Nem mondod komolyan, hogy felboncolták a nyulakat, és megmérték a gyomruk nitrogéntartalmát??!! Vagy valami bűnügyi sorozatban fognak szerepelni? Mikor megy adásba? Azt a részt megnézem.:)))
Én ioncserélt vízzel higítottam világéletemben, úgyhogy akinek kedves az élete, ne kérjen a pálinkámból! Remélem jó sokan lesztek, ilyetén gondolkodásúak.:DD
Tegnap kb 20 percig kevergettem, kiskanál cukorral, szépen fel is habzott és megváltozott az állaga, de még mindig kis golyócskák is voltak benne bőven. Viszont dolgozik szépen. Az ugye csak népi szokás hogy nyitva kell hagyni 1 napra a cefrét? Úgyértem ez nem szükséges és nyugodtan le lehet zárni a kotyogóval amint be lett oltva mert bőben van a darálás miatt elég oxigén a szaporodáshoz az élesztőnek ami kell, ugye?
Tudom és én sem, de most igazából nem is erről volt szó.:-) A srác írta, hogy golyók vannak az élesztő langyos vízbe öntésekor és nem történik semmi. Erre írtam, hogy nem ártana alaposan összekeverni, a vízben, pici cukorral.
Mert ha golyók vannak, az nincs összekeverve. Összekeverés után nem látni benne golyókat, homogén barna az egész.
Kellő ismeret hiányában semilyen utcába ne menjél bele mert félre vezeted az amúgy is bizonytalanokat. Az élesztők teszik a dolgukat, oxigén van szaporodnak, ha nincs csak erjesztenek amíg van cukor. Még a te kedvedért sem szelektálnak CO2 termelő törzseket.
Víz: ne okozzon ízhibát a pálinkának.
A keménység nem fog kicsapódni mert a pálinkában már elenyésző a mennyisége.