Keresés

Részletes keresés

pálinkaüst Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89329

23%-os cefrére képes fajélesztőről tudok, 20-as nálunk is van, azt próbáltam, képes arra, ami rá van írva.

Előzmény: snapszmester (89327)
vasbicikli Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89328

"A leerjedt cefrébe oxigén került, az élesztők a szaporodásuk érdekében az alkoholt felélik és Co2 termelnek"

 

Sztem az élesztők az alkoholhoz már nem nyúlnak.

Az általad lejjebb idézett reakcióegyenlet is arról szól, hogy oxigén jelenlétében a cukrot használják fel a szaporodásukhoz.

 

Előzmény: snapszmester (89322)
snapszmester Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89327

Erre azért ne fogadjál nagy összegben.

Előzmény: pálinkaüst (89326)
pálinkaüst Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89326

Fajélesztőből is van ilyen is meg olyan is, van amelyik 2 nap alatt végez a cefrével és van, ami lassabban működik, 2-3 hét alatt van kész. Az alkohol- és cukortűrő képességük mindenképpen magasabb, mint a sütőélesztőnek.

Előzmény: snapszmester (89322)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89325

Én a rossz pálinkát aszaltszilvás-mézes ágyon érleltem kicsit, de túl sokáig sosem sikerült pihennie! -))

Előzmény: Feriba51 (89314)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89324

Elsőre jól hangzik, köszi! 

Előzmény: boonboon (89315)
snapszmester Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89323

Na akkor erre is vigyorogjél:-)

Előzmény: vasbicikli (89321)
snapszmester Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89322

Az egyenlet értelmezése miatt egy kis magyarázat.

Ha megállt az erjedés és újra indult az baj.

A leerjedt cefrébe oxigén került, az élesztők a szaporodásuk érdekében az alkoholt felélik és Co2 termelnek. Ez tűnik újra erjedésnek.

Sokszor írtam hogy nincs újraerjedés. Itt a tudományos bizonyíték.

 

Ha a szárított élesztő gömböcskék formájában kerül a cefrébe nem vett fel elég vizet az életfunkciókhoz.

Ha nincs kellő mennyiségű oxigén az édes cefrében vontatott lesz az erjedés.

Ha nincs kellő mennyiségű élesztő sejt és oxigén vontatott lesz az erjedés.

 

Ebből vezesse le valaki hogy a fajélesztők miért erjesztenek lassabban?

 

Előzmény: snapszmester (89318)
vasbicikli Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89321

:)))))))))))))))))))))

Előzmény: zsuzska60 (89320)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89320

jó, hogy írtad, mert én már kezdtem magolni az első 3 sort :-)

Előzmény: snapszmester (89319)
snapszmester Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89319

Már megin. Csak a végét olvassátok.

Előzmény: snapszmester (89318)
snapszmester Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89318

800x600

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";}

A levegő oxigénjének jelenlétében az élesztő a cukrot nem erjeszti, hanem részben elégeti, részben saját testanyagának többszörözéséhez, szaporodásához használja fel. Ez utóbbi biokémiai reakció Gay-Lussac másik egyenlete szerint megy végbe:

C6H12O6+6 O2->6 CO2 +6 H2O+hő, 2881,5 kJ.

Ezt a folyamatot használjuk ki a borélesztő szaporításakor, a sütő- vagy más néven pékélesztő gyártásakor. Alkoholos erjesztéskor, ha van elegendő élesztősejt, a levegőt ki kell zárni. Ellenkező esetben hozamcsökkenéssel kell számolni.

 

Sólyom könyv.

Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89317

Lett 120 liternyi körte-szilva vegyes cefrém ami szépen erjedt, de mostanában esténként elég hűvös volt, éjszaka nagyon lehült reggelre nem is nagyon csinált semmit, csak ahogy melegedett az idő. Na most, átfordult már a cefre tükrös lett a teteje, akkor is átfordul ha az erjedés megáll? Brix mérővel ha megmérem a folyadékot mennyinek kell lennie a kierjedt cefrének?

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89316

Valami hasonlóra számíthatsz, színben.:

Előzmény: Doktorbela (89312)
boonboon Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89315

160.000 a Sparban, az ötven literes.

Előzmény: Törölt nick (89313)
Feriba51 Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89314

Próbáld ezt ki egy darabka fahéjjal. Csupán 24-48 óra után kitűnő ízt, illatot, színt kap a pálinkád.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: Doktorbela (89312)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89313

hali

 

100 literes készülék vajon mennyibe kerülhet manapság?

Doktorbela Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89312

Szereztem egy eperfa ágat .

Megszabadítottam a külső háncstól.

Most szárítom kicst aztán gáz fölött megpörkölöm kicsit.

Utána almapálinkára teszem.

Kíváncs leszek rá ha nem jön be max megy a lecsóba egy üveg pálesz ..:)

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89311

No, meg egy 100, vagy 200 literes gyümis hordónál úgyis minden nap egyszer ki kell nyitni, hogy a bundát lenyomkodja az ember, szóval fog az elég levegőt kapni. 20-30, vagy 50 literes kishordónál viszont el lehet játszani, hogy mindjárt lezárni kotyogóval, aztán főzésig ki sem nyitni, mivel a bundát ilyen kis mennyiségnél nem muszáj nyomkodni, elég a kis erjesztőt meglötykölni, megrázni körkörösen, hogy a bunda levet kapjon.

Előzmény: Törölt nick (89310)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89310

Ha csak simán beleöntöd a cefrébe a felszaporított élesztőt, kicsit összekevered, majd lezárod kotyogóval, ugyanúgy fog menni a dolog, mintha az első nap nyitva hagynád az erjesztőt. Tudom, mert gabonánál, ami sokkal kényesebb, mint a gyümi, így szoktam. Az első nap nyitva hagyás úgy gondolom, sejtem, honnan eredhet.

  A főerjedés sütőélesztőnél, vagy vadélesztőnél az első nap, pár óra alatt beindul, nagyon felfújja a cefrét. Előfordulhat, hogy kinyomja a lezárt fedőt, ha nincs neki elég hely. Szóval régen talán nem volt fajélesztő.

  A fajélesztők sokkal nyugodtabban munkálkodnak, ezeknek is kell tágulási hely a hordóban, de nem annyi, mint a másikaknál. A fajélesztő viszont lassabban "indul be" tapasztalataim szerint, 1 nap kell neki, mire látható lesz a működése. (addig is működik, csak nem látványos, mint mondjuk a sütőélesztőnél)

   Én nagyon szépen ki tudtam használni, hogy a fajélesztős cefrének kevesebb helyre van szüksége a hordóban.

Ha nem fajélesztőt használok, szerintem nem lett volna elég a jelenlegi hordó készletem.

Előzmény: G.á.b.o.r. (89306)
foxrudi Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89309

Az alkohol fertőtlenít!Mi baj lehet?D

Előzmény: szilvakukc (89307)
szilvakukc Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89308

Nem mondod komolyan, hogy felboncolták a nyulakat, és megmérték a gyomruk nitrogéntartalmát??!! Vagy valami bűnügyi sorozatban fognak szerepelni? Mikor megy adásba? Azt a részt megnézem.:)))

Előzmény: Feriba51 (89297)
szilvakukc Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89307

Én ioncserélt vízzel higítottam világéletemben, úgyhogy akinek kedves az élete, ne kérjen a pálinkámból! Remélem jó sokan lesztek, ilyetén gondolkodásúak.:DD

Előzmény: csenksz (89299)
G.á.b.o.r. Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89306

Tegnap kb 20 percig kevergettem, kiskanál cukorral, szépen fel is habzott és megváltozott az állaga, de még mindig kis golyócskák is voltak benne bőven. Viszont dolgozik szépen. Az ugye csak népi szokás hogy nyitva kell hagyni 1 napra a cefrét? Úgyértem ez nem szükséges és nyugodtan le lehet zárni a kotyogóval amint be lett oltva mert bőben van a darálás miatt elég oxigén a szaporodáshoz az élesztőnek ami kell, ugye?

 

Üdv,

Gábor

Előzmény: Törölt nick (89305)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89305

Tudom és én sem, de most igazából nem is erről volt szó.:-) A srác írta, hogy golyók vannak az élesztő langyos vízbe öntésekor és nem történik semmi. Erre írtam, hogy nem ártana alaposan összekeverni, a vízben, pici cukorral.

 Mert ha golyók vannak, az nincs összekeverve. Összekeverés után nem látni benne golyókat, homogén barna az egész.

Előzmény: gombászok (89303)
snapszmester Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89304

Kellő ismeret hiányában semilyen utcába ne menjél bele mert félre vezeted az amúgy is bizonytalanokat. Az élesztők teszik a dolgukat, oxigén van szaporodnak, ha nincs csak erjesztenek amíg van cukor. Még a te kedvedért sem szelektálnak CO2 termelő törzseket.

 

Víz: ne okozzon ízhibát a pálinkának.

A keménység nem fog kicsapódni mert a pálinkában már elenyésző a mennyisége.

Maximális megoldás a forralás, hűtés, ülepítés.

És nem utolsó sorban: nem ettől lesz opálos.

Előzmény: gombászok (89303)
gombászok Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89303

A fajélesztő alkoholtermelésre, a sütőélesztő széndioxid termelésre lett kitenyésztve!

Túl sok különbség azért nincs köztük, mindkettő cukorból készít széndioxidot meg alkoholt.

Hogy melyiknél melyik a főtermék és a melléktermék...ebbe az utcába most nem akarok bemenni.

Előzmény: Törölt nick (89267)
G.á.b.o.r. Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89302

Jelentem forr a motyó:) köszi a tippeket, azért a biztonság kedvéért megküldtem még fajélesztővel, szépen bugyog.

Előzmény: hal65 (89269)
vasbicikli Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89301

Hoopsz, meg is van.

Ügyes kis portékának néz ki.

Előzmény: vasbicikli (89300)
vasbicikli Creative Commons License 2013.09.10 0 0 89300

Na, itthonról megvan nekem is a labanc snapszos oldal.

Ilyet látott már valaki? Így ránézésre gyári dolog lehet, nem barkács.

Előzmény: csalitos (89245)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!