Keresés

Részletes keresés

tunnerpeter Creative Commons License 2013.09.06 0 0 89118

20 literrel töltöttem fel, de még férne bele úgy 5 liter. Ahogy tudok még szerezni olajat továbtöltöm.

40 perc alatt fűtöttem fel az olajat 120-ra és ez után majd másfél óra mire elkezd csöpögni.

Letapadáskor elég sok cefrét töltöttem bele. Felül maradt úgy 10cm.

Előzmény: konture (89085)
tunnerpeter Creative Commons License 2013.09.06 0 0 89117

Ja és nekem is cirkó égősorom van igaz ez csak 18KW.

Előzmény: tunnerpeter (89116)
tunnerpeter Creative Commons License 2013.09.06 0 0 89116

A két fal közti távolság úgy 3 centi.

Eddig nekem sem volt gond a letapadással, csak a mostíni szilva gyakorlatozott vele.

Előzmény: szilvakukc (89087)
vasbicikli Creative Commons License 2013.09.06 0 0 89115

Lebeszélnélek erről az összeállításról. Egyrészt nagyon rosszak az arányok, 10 liter hasznos üsttérfogathoz plusz 20 liter vizet kellene felmelegítened. Másrészt túlnyomás nélküli vízköpenyes fűtéssel nem tudod az alkoholt maradéktalanul kinyerni a cefréből. Az ilyen főzőt használók beszámolói szerint 40-50 %-nál leáll a csepegés.

 

 

Előzmény: Nagy Ern (89114)
Nagy Ern Creative Commons License 2013.09.05 0 0 89114

Sziasztok!

 

Szeretném a tanácsotokat kikérni a pálinkafőző készítésében!

A hűtő berendezésem adott, ami már be is van csövezve.(60 literes műanyag hordó benne 10-es rézcső)

Van egy kb 30 literes zománcozott edényem, amibe beletennék egy 10 literes bográcsot (közötte víz)

Ennek a tetejére szerkesztenék egy rézkúpot.

Majd ezt összekötném 1-2 méter szintén rézcsővel.

Az egészet gázpalackról melegíteném majd.

A rézkúp kivételével minden más adott a készülék elkészítésére!

Kérdés az, hogy érdemes ezzel vacakolnom vagy nagyobba kellene gondolkodnom?!?

A tisztánlátás érdekében mellékelek pár képet.

 

https://www.dropbox.com/s/15ien2nhmay2fji/2013-09-05%2014.07.09.jpg

https://www.dropbox.com/s/wovnjwmrijlvpi3/2013-09-05%2014.07.25.jpg

https://www.dropbox.com/s/aocn878buylpldz/2013-09-05%2014.07.48.jpg

https://www.dropbox.com/s/8puq7mqugz9zvyx/2013-09-05%2022.45.50.jpg

https://www.dropbox.com/s/1lx5dj8f4u94k7i/2013-09-05%2022.45.58.jpg

 

Válaszaitokat előre is köszönöm!

 

Üdv

Ernő

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.05 0 0 89113

Itt egy táblázat, mennyi féle szőlő-cefrét, illetve pálinkát lehet készíteni, még tavaly, vagy tavaly előtt mentettem le, mindig hasznos:

Sajnos elég kicsi a kép, de talán valahogy fel lehet nagyítani, olvashatóra.

Előzmény: Törölt nick (89112)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.05 0 0 89112

 Mindent. Tavaly nagyon rossz volt a szőlőtermés, talán 70-80 liter szőlőcefrém volt, belőle meg 12-13 liter 46%-os késztermék, ha jól emlékszem. Valami isteni volt! Felváltva kóstoltam a barackot, meg a szőlőt, hogy melyik a jobb? Nem tudtam dűlőre jutni. Pedig a barackom nagyon finom volt. Még bujukcekmece is ivott a barackból, Ő is azt mondta, hogy ízletes, finom. Most idén szerencsém van a szőlővel, 500 liter teljes szőlő cefrém van, 2 helyről szüreteltem, remélem ugyanolyan jó lesz, mint a tavalyi.

Előzmény: vasbicikli (89111)
vasbicikli Creative Commons License 2013.09.05 0 0 89111

A kocsányt is beledarálod?

Előzmény: Törölt nick (89105)
Amateur-no1. Creative Commons License 2013.09.05 0 0 89110

VAN ISTEN !

Előzmény: Törölt nick (89108)
obsitos3 Creative Commons License 2013.09.05 0 0 89109

Áthidaló megoldásként a karórát,esetleg zsebórát javaslom,ha nincs a főzőn óra,és neaggyisten telefon sincs  a közelben.

Előzmény: Feriba51 (89100)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.05 0 0 89108

Donez.

Előzmény: Amateur-no1. (89106)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.05 0 0 89107

Jogos, írtam választ a másik fórumon.

Előzmény: Amateur-no1. (89106)
Amateur-no1. Creative Commons License 2013.09.05 0 0 89106

Egyszerűen, nem értem meg, hogy a "Kipróbált receptek" - et, miért piszkolják össze, mindenféle kérdésekkel, javasolnám, hogy az oda nem illő hsz.-eket töröltetni kellene.

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.05 0 0 89105

Igaz!:-) Tegnap összeraktam, hajdú mosógép kapcsolóját kapta a gép, némi farigcsálással pont beleillik, jól működik. Kisebb lugast a háznál mindjárt le is szüreteltem, lenyomattam a darálóval, 120 liter teljes szőlő cefrét adott, rogyásig volt szőlővel.

Előzmény: gombászok (89104)
gombászok Creative Commons License 2013.09.05 0 0 89104

Ne legyél rá kíváncsi, mi van benne, ráérsz az maj akkor megtudni, ha muszály. További sok eredményes darálást!!

Előzmény: Törölt nick (89052)
Mr.Stratos Creative Commons License 2013.09.05 0 0 89103

A sas nem fog legyeket.....a büntetésük az lesz hogy,eddig mindenkinek adtam kostolót,na ezt beszüntetjük ! Ja és szereltem csapot,

hegesztettem kerítést,pinceajtót....na ezt is beszüntetjük ! lehet velem szórakozni )))

Előzmény: foxrudi (89065)
rézműves1 Creative Commons License 2013.09.05 0 0 89102

..."Érdemes lenne az üstház tetejét beperemezni és ezt a 20 mm különbséget pár mm-re minimalizálni?"...

 

...meg fogsz lepődni, hogy milyen nagy jelentősége van...az én (első) otthoni, gáztűzhely fűtésű 20-literesemnél, 20-perccel hamarabb indult meg, mint amikor csak egy sima "szoknyát" húztam rá...próbáld ki először, ahogy én is, fölül tekerd körbe alufóliával, de ahogy mondtad is,

hagyjál körbe pár mm rést, hogy az égéstermék el tudjon távozni, mert nem fog égni rendesen...ez egy jó, "pénztárcakímélő" megoldás...

Előzmény: elek81 (89097)
Feriba51 Creative Commons License 2013.09.05 0 0 89101

Helló golyós!

 

Hát úgy állítja elő a túlnyomást, ahogy te. Fűt alá rendesen. Ezen a 4 mm spirálon is elámulok, de lehet csak én. Szerintem nálad a nedű nem szabad eséssel csordogál, hanem kis nyomással folyik ki abból a csőből. Tévedek?????

Jó nedűt!!!!

Előzmény: golyós (89098)
Feriba51 Creative Commons License 2013.09.05 0 0 89100

:-)))))

Az időt meg tudod nézni egy telefonon is, akkor mire a pálinkafőzőre óra???? :-))))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: Flanell (89095)
Feriba51 Creative Commons License 2013.09.05 0 0 89099

Valamennyire kéne szűkíteni a rést, de maradjon hely a gázok kiáramlásának is. Azt is meg kéne nézni, nem túl kicsi az égőfejed??? Akik gázzal fűtenek meg tudják ítélni.

Jó nedűt!!!

Előzmény: elek81 (89097)
golyós Creative Commons License 2013.09.05 0 0 89098

Azért arra a túlnyomásra kiváncsi lennék, főleg arra, hogy hogyan állítja elő ?

Az én üstöm "csőre" hajaz, 32cm átmérőjű és 60 cm magas. 40 l cefre 2,5 óra alatt jön le a csöpögéstől számítva.

Nálam szűkebb hűtővel nem hiszem hogy bárki dolgozik, ugyanis 4mm !!! belső átmérőjű és 6 m hosszú üvegspirál! Az üstben mégis csak pár mbar "túlnyomás" van . (régebben írtam róla)    ;-)

üdv.g.

Előzmény: Feriba51 (89092)
elek81 Creative Commons License 2013.09.05 0 0 89097

Szia Feriba51!

 

Nos üstházat használok, mert a főzőüstöm egy fémhordóba van beleállítva. Az üstöm 410 mm átmérőjű, az üstháznak szánt hordó pedig ca. 450 mm átmérővel rendelkezik. 

Igaz így a két henger között a 20 mm végig a hengerpalást mentén megvan. Érdemes lenne az üstház tetejét beperemezni és ezt a 20 mm különbséget pár mm-re minimalizálni?

Rézcső: Telefonáltam, kérdeztem, majd vettem 5 fm 22-es lágy rézcsövet, kerek 1800 Ft/m áron. Asszem ez jónak számít.

Még az új páracső van hátra és akkor kisüsti folyt. köv.

 

Más: 

Két gyünölcs ihgatja a fantáziámat igazán ebben az évben még cefrézés szempontjából. Birs és kökény. Sokan sikerrel főztetek már belőlük páleszt, de sajnos nem találtam eléggé részletes leírást ezeknek a gyümölcsöknek a cefrézésről.

Ebben segítsetek kérlek, mert egyikel sem volt még dolgom és azért szeretnék ihatót produkálni.

 

Jó nedűt!

Flanell Creative Commons License 2013.09.05 0 0 89096

Köszi, így a film alapján érthető.

 

Nekem a párszáz kiló körte nem okoz gondot, mert úgyis éretten szoktam felhasználni, alma meg csak 1 mázsa van ilyen célra, azt is össze lehet darabolni késsel, viszont a birs miatt gondolkodom a gépesítésen.

Előzmény: Törölt nick (88988)
Flanell Creative Commons License 2013.09.05 0 0 89095

Annyira lazább, hogy simán, az utcáról beeső turistáknak árulták...

Még a muzeális gépet is megmutogatták, semmi órát nem láttam rajta.

Előzmény: Feriba51 (88992)
Flanell Creative Commons License 2013.09.05 0 0 89094

De az Mo., ha jól gondolom?

Én kicsit keletebbre láttam 1500-ért.

Előzmény: Hurkafej (88981)
Flanell Creative Commons License 2013.09.05 0 0 89093

A birsalma egy külön kategória...

A kemény körtét simán el tudom vágni, a birssel meg kell küzdeni. Gondolom, a gépnek is. Bár lehet, hogy csak kisebb darabokat hasít, és csak időben több.

Előzmény: vasbicikli (88979)
Feriba51 Creative Commons License 2013.09.05 0 0 89092

Na, ebben van valami!!!

Akkor pedig a továbbiakban az a feladat marad, hogy a telített gőzöket minél hamarabb elszállítsuk. Itt jön be a páracső, hűtő átmérőjének a hatása, az bizonyos túlnyomás a gőztérben.

Egyik ismerősöm határozottan nyomás alatt dolgozik (nem tudom a mértékét), de a folyamat így nagyon gyorsan lezajlik nála. 40 liter cefre, 2,5-3 óra alatt, és mindössze 10-es hűtőspirál.(?) Ez még nekem nem tiszta, de nem a megszokott ritmus.

Még annyit, hogy a kiválasztása is nagyon jó. Ha nem erőlteti meg a rendszert, túl alkoholos, vodka jellegű a pálinkája lesz két lépcsőben.

Jó nedűt!!!

Előzmény: golyós (89091)
golyós Creative Commons License 2013.09.05 0 0 89091

Forráskor az anyag egész térfogatában párolog .... Egy köpenyfűtéses rendszernél kimondottan előnyös a "cső" forma hiszen a térfogat négyzesen nől az átmérő fügvényében. Nagyanyáink alulról fűtöttek, ott kívánatos a minél nagyobb átmérő...

üdv.g.

Előzmény: Feriba51 (89089)
Feriba51 Creative Commons License 2013.09.05 0 0 89090

Jaaa, itt arra a rövid időre gondoltam, amikor leengeded a moslékot, kiviszed a kertbe, kiöntöd aztán előkészíted az üst mosását és közben a forró olaj "megsűrűsíti" az alján maradt moslékot. Nem fordult meg a fejembe, hogy nem mosod ki azonnal az üstöt:-)))))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: Feriba51 (89082)
Feriba51 Creative Commons License 2013.09.05 0 0 89089

Szia elek81!

 

"- csak a többlethőben jelent hátrányt ez a fazék forma?

- ehhez a térfogathoz már a 15-ös páracső ugye elégtelen?"

 

Nem a többlethő miatt lehetne jobb a magasság átmérő arány. Tulajdonképpen a párolgási felületről van szó, ez minél nagyobb annál jobb. Tulajdonképpen ez határozza meg a főzés sebességét. Egy "szűk szájú" edény esetében ez a felület nem engedi meg, hogy jobban tüzeljünk, mert "kiugrik" a cefre a fazékból. Ezt vették figyelembe nagyanyáink is, amikor a lekvárt főzték. Egy széles lábasban, nagyobb felületen hamarabb párolgott el a víz, hamarabb sűrűsödött a lekvár (én néha még hajszárítóval is szoktam a felületet fújni, lekvárfőzéskor). Természetesen a hőleadás is jobb, mint egy magas fazéknál.

A többlethő nem lesz, ha nem csak alul melegíted az üstöt, hanem oldalt is. Ehhez nagyon hozzásegít egy üstház, amit az alábbiakban már leírtam. Így egy nagyobb felületen kapja a cefre a hőt és még a leégés veszély is sokat csökken.

Mindenesetre szerintem nem érdemes hozzányúlni a z üsthöz, csak meg kell tanulni rajta "hegedülni"

 

A 15 -ös páracső, szerintem is kissé vékony. Nem ártana megnövelni, mert ez is fékezi a főzés gyorsaságát.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: elek81 (89084)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!