Lebeszélnélek erről az összeállításról. Egyrészt nagyon rosszak az arányok, 10 liter hasznos üsttérfogathoz plusz 20 liter vizet kellene felmelegítened. Másrészt túlnyomás nélküli vízköpenyes fűtéssel nem tudod az alkoholt maradéktalanul kinyerni a cefréből. Az ilyen főzőt használók beszámolói szerint 40-50 %-nál leáll a csepegés.
Mindent. Tavaly nagyon rossz volt a szőlőtermés, talán 70-80 liter szőlőcefrém volt, belőle meg 12-13 liter 46%-os késztermék, ha jól emlékszem. Valami isteni volt! Felváltva kóstoltam a barackot, meg a szőlőt, hogy melyik a jobb? Nem tudtam dűlőre jutni. Pedig a barackom nagyon finom volt. Még bujukcekmece is ivott a barackból, Ő is azt mondta, hogy ízletes, finom. Most idén szerencsém van a szőlővel, 500 liter teljes szőlő cefrém van, 2 helyről szüreteltem, remélem ugyanolyan jó lesz, mint a tavalyi.
Egyszerűen, nem értem meg, hogy a "Kipróbált receptek" - et, miért piszkolják össze, mindenféle kérdésekkel, javasolnám, hogy az oda nem illő hsz.-eket töröltetni kellene.
Igaz!:-) Tegnap összeraktam, hajdú mosógép kapcsolóját kapta a gép, némi farigcsálással pont beleillik, jól működik. Kisebb lugast a háznál mindjárt le is szüreteltem, lenyomattam a darálóval, 120 liter teljes szőlő cefrét adott, rogyásig volt szőlővel.
..."Érdemes lenne az üstház tetejét beperemezni és ezt a 20 mm különbséget pár mm-re minimalizálni?"...
...meg fogsz lepődni, hogy milyen nagy jelentősége van...az én (első) otthoni, gáztűzhely fűtésű 20-literesemnél, 20-perccel hamarabb indult meg, mint amikor csak egy sima "szoknyát" húztam rá...próbáld ki először, ahogy én is, fölül tekerd körbe alufóliával, de ahogy mondtad is,
hagyjál körbe pár mm rést, hogy az égéstermék el tudjon távozni, mert nem fog égni rendesen...ez egy jó, "pénztárcakímélő" megoldás...
Hát úgy állítja elő a túlnyomást, ahogy te. Fűt alá rendesen. Ezen a 4 mm spirálon is elámulok, de lehet csak én. Szerintem nálad a nedű nem szabad eséssel csordogál, hanem kis nyomással folyik ki abból a csőből. Tévedek?????
Valamennyire kéne szűkíteni a rést, de maradjon hely a gázok kiáramlásának is. Azt is meg kéne nézni, nem túl kicsi az égőfejed??? Akik gázzal fűtenek meg tudják ítélni.
Azért arra a túlnyomásra kiváncsi lennék, főleg arra, hogy hogyan állítja elő ?
Az én üstöm "csőre" hajaz, 32cm átmérőjű és 60 cm magas. 40 l cefre 2,5 óra alatt jön le a csöpögéstől számítva.
Nálam szűkebb hűtővel nem hiszem hogy bárki dolgozik, ugyanis 4mm !!! belső átmérőjű és 6 m hosszú üvegspirál! Az üstben mégis csak pár mbar "túlnyomás" van . (régebben írtam róla) ;-)
Nos üstházat használok, mert a főzőüstöm egy fémhordóba van beleállítva. Az üstöm 410 mm átmérőjű, az üstháznak szánt hordó pedig ca. 450 mm átmérővel rendelkezik.
Igaz így a két henger között a 20 mm végig a hengerpalást mentén megvan. Érdemes lenne az üstház tetejét beperemezni és ezt a 20 mm különbséget pár mm-re minimalizálni?
Rézcső: Telefonáltam, kérdeztem, majd vettem 5 fm 22-es lágy rézcsövet, kerek 1800 Ft/m áron. Asszem ez jónak számít.
Még az új páracső van hátra és akkor kisüsti folyt. köv.
Más:
Két gyünölcs ihgatja a fantáziámat igazán ebben az évben még cefrézés szempontjából. Birs és kökény. Sokan sikerrel főztetek már belőlük páleszt, de sajnos nem találtam eléggé részletes leírást ezeknek a gyümölcsöknek a cefrézésről.
Ebben segítsetek kérlek, mert egyikel sem volt még dolgom és azért szeretnék ihatót produkálni.
Nekem a párszáz kiló körte nem okoz gondot, mert úgyis éretten szoktam felhasználni, alma meg csak 1 mázsa van ilyen célra, azt is össze lehet darabolni késsel, viszont a birs miatt gondolkodom a gépesítésen.
A kemény körtét simán el tudom vágni, a birssel meg kell küzdeni. Gondolom, a gépnek is. Bár lehet, hogy csak kisebb darabokat hasít, és csak időben több.
Akkor pedig a továbbiakban az a feladat marad, hogy a telített gőzöket minél hamarabb elszállítsuk. Itt jön be a páracső, hűtő átmérőjének a hatása, az bizonyos túlnyomás a gőztérben.
Egyik ismerősöm határozottan nyomás alatt dolgozik (nem tudom a mértékét), de a folyamat így nagyon gyorsan lezajlik nála. 40 liter cefre, 2,5-3 óra alatt, és mindössze 10-es hűtőspirál.(?) Ez még nekem nem tiszta, de nem a megszokott ritmus.
Még annyit, hogy a kiválasztása is nagyon jó. Ha nem erőlteti meg a rendszert, túl alkoholos, vodka jellegű a pálinkája lesz két lépcsőben.
Forráskor az anyag egész térfogatában párolog .... Egy köpenyfűtéses rendszernél kimondottan előnyös a "cső" forma hiszen a térfogat négyzesen nől az átmérő fügvényében. Nagyanyáink alulról fűtöttek, ott kívánatos a minél nagyobb átmérő...
Jaaa, itt arra a rövid időre gondoltam, amikor leengeded a moslékot, kiviszed a kertbe, kiöntöd aztán előkészíted az üst mosását és közben a forró olaj "megsűrűsíti" az alján maradt moslékot. Nem fordult meg a fejembe, hogy nem mosod ki azonnal az üstöt:-)))))
"- csak a többlethőben jelent hátrányt ez a fazék forma?
- ehhez a térfogathoz már a 15-ös páracső ugye elégtelen?"
Nem a többlethő miatt lehetne jobb a magasság átmérő arány. Tulajdonképpen a párolgási felületről van szó, ez minél nagyobb annál jobb. Tulajdonképpen ez határozza meg a főzés sebességét. Egy "szűk szájú" edény esetében ez a felület nem engedi meg, hogy jobban tüzeljünk, mert "kiugrik" a cefre a fazékból. Ezt vették figyelembe nagyanyáink is, amikor a lekvárt főzték. Egy széles lábasban, nagyobb felületen hamarabb párolgott el a víz, hamarabb sűrűsödött a lekvár (én néha még hajszárítóval is szoktam a felületet fújni, lekvárfőzéskor). Természetesen a hőleadás is jobb, mint egy magas fazéknál.
A többlethő nem lesz, ha nem csak alul melegíted az üstöt, hanem oldalt is. Ehhez nagyon hozzásegít egy üstház, amit az alábbiakban már leírtam. Így egy nagyobb felületen kapja a cefre a hőt és még a leégés veszély is sokat csökken.
Mindenesetre szerintem nem érdemes hozzányúlni a z üsthöz, csak meg kell tanulni rajta "hegedülni"
A 15 -ös páracső, szerintem is kissé vékony. Nem ártana megnövelni, mert ez is fékezi a főzés gyorsaságát.