Keresés

Részletes keresés

Piszra Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88865

Egy kis beszámoló:

 

Előzmény, és aggodalom: Itt és itt.

Ezek (élesztő és pektin bontó) után megnyugodtam: 

 

Ma már (kb. 5 nap alatt ki is fort a cefre. Most jön a tárolás a "bérfőzdés időpontig". Sajnos ez van, Na majd jövőre sajáttal. (Tavaly is ezt mondtam) :-D

Ma (miután kifort a cucc) letörölgettem a hordó belső falát ahol a felhabzás nyomot hagyott, hogy ne ecetesedjen az sem. 

 

..és még kb 150kg körte a hűtóben lapul....

 

Üdv.: Piszra.

stapika Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88864

Az össze szedet szilva,az még nem cefre.:-)

   Nem tudom benne van-e a "reggelinkbe":-))

Előzmény: TINTUS (88860)
elek81 Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88863

Szóval a műgyanta aktiválásról hol olvasthatok?

Esetleg saját módszeretek?

csalitos Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88862

   Legalább most már tudod, hogy két napig nem tartogatjuk a szilvát vödörben feldolgozatlanul, főleg akkor, ha beteg hibás gyümölcs is kerül bele....

Előzmény: TINTUS (88860)
csalitos Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88861

   Akkor most mi van? Nem értem.... :-((

Előzmény: snapszmester (88858)
TINTUS Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88860

Mi a baj a Géza hozzászólásával?

igeneis tönkre megy a cefre, ha nincs megmosva, válogatva ......stb. A lányom felszedte a szilvát került bele moniliás is 2 nap mulva kiönthettem ,erencsére csak egy fél vödör volt.

Előzmény: Feriba51 (88832)
stapika Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88859

Ne törölje,lehet hogy a vége "reklám szagú",de az nélkül meg plágium.

Előzmény: snapszmester (88858)
snapszmester Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88858

Ok. töröld a hozzászólásom.

Előzmény: Törölt nick (88851)
elek81 Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88857

Ha jól látom, akkor ez erősen hasonlít egy pneumatikai reundszer légolajzó tartályára?

Honna szerezhető be?

Előzmény: norris53 (88855)
snapszmester Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88856

Egy kis tananyag!

 

 

A PALINKAH konzorcium munkájának keretében több technológiai kísérletsort hajtottunk végre az elmúlt fél évben. Ezeknek az eredményeit is összefoglalva, naprakész ismereteink szerint a következő irányított erjesztési technológiát ajánljuk a csúcs körtepálinkák erjesztéséhez:

 

1.    Egészséges, utóérlelt gyümölcs becefrézése, ha kell mosni, zúzás, magozás

 

2.    Savazás 3,2 pH-ra foszforsavval vagy foszforsav-tejsav keverékkel

 

3.    1-2 g/hl Lallzyme HC (vagy 0,5-1 g/hl Lallzyme HC és 0,5-1 g/hl Lallzyme EX-V) és 2 g/hl Lallzyme Cuvée Blanc (béta-glükozidáz aktivitású pektinbontó) enzimek cefrébe keverése

Pektinbontás, aromafeltárás és a cukrokhoz kötött aromaanyagok felszabadítása

 

4.    30 g/hl Opti- vagy Optimum-White cefrébe keverése

Aromaanyagok védelme. Minden aromaanyagból, a vezéraromából is több marad a cefrében. Teltebb, hosszabb pálinka.

 

5.    20 g/hl Uvaferm 228 fajélesztős beoltás

Béta-glükozidáz aktivitású élesztő, további masszív primer aroma felszabadítás

 

6.    Erjesztés 17-18 °C-on

 

7.    Végerjedésben 10 g/hl Uvavital cefrébe keverése

 

8.    Erjedés után az oxidáció elleni védelemre odafigyelni és 7 napon belül főzni

 

A Lallzyme Beta enzim végerjedésnél korábbi adagolási lehetőségét még tesztelnünk kell. Ha becefrézéskor, vagy az erjedés derekán használható lenne (a Lallzyme Beta béta-glükozidáz enzimét nem gátolná a glükóz), akkor ezzel az enzimmel és a 228 élesztővel lenne felszabadítható a legtöbb aroma, miközben a körte vezéraroma anyaga (etil-2-transz-4-cisz-dekadienoát) a rövid idejű cefretárolás során nem hidrolizálna, csökkenne számottevő mértékben.

 

Jó munkát és jó időt kívánunk!

 

 

Üdvözlettel:

 

       Dr. KOVÁCS Tamás Ph.D.

                  ügyvezető/director

                       Kokoferm Kft

H-3231Gyöngyössolymos, Csákkői út 10.

Tel/fax: +36-37-370-892, www.kokoferm.hu

norris53 Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88855
Előzmény: elek81 (88854)
elek81 Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88854

Sziasztok!

 

Megjött a kation cserélő műgyantám, amiből a szűrőmet szeretném elkészíteni. Ti hogyan készítettétek el a sajátotokat?

Az én elképzelésem a következő:

Vettem egy műanyag mérőhengert, aminek ca. 48 mm az átmérője. Ennek aljára teszek egy kifolyót, erre egy-két réteg nagyon sűrű rozsdamentes rostaszövet, egy kozmetikai vattakorong felét, majd ismét egy réteg rostaszövet jön. Erre teszem a műgyantát, aminek a magassága szerintem 15 cm lesz. Amit nem tudok, hogy a tetejét hogyan oldjam meg. Arra gondoltam, hogy a műgyanta tetejére ismét rostaszövet, majd egy vattakorong fele és ismét egy réteg rostaszövet. Ezzel valamelyest óvom a kiborulás veszélyétől, és nem is tud kiszáradni olyan könnyen, ha esetleg megfeletkeznék róla egy éjszakára . Végül egy kupakkal lezárom, amiben lesz egy befolyó csatlakozó, így egy kompakt kivitel lenne. Vélemény?

 

Esetleg képet tudnátok berakni, ha túlmisztifikált lenne az elképzelésem?

Ja, a legfontosabb. Hogyan kell aktiválni a műgyantát konyhasóval?

 

Köszi: Imi

Piszra Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88853

Igen ez volt az. A képekre tisztán emlékszem.

Dübörög a gazdaság, erősödik a Forint! :-DDD

stapika Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88852

"Akár marhaságnak tünhet."

  Nem csak annak tűnik,az is.:-)

Előzmény: emGeza (88839)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88851

Jogos a kérdés, és van megoldás.

http://forum.index.hu/reklamlink/

Előzmény: csalitos (88850)
csalitos Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88850

   Mennyi a részesedésed a kokoferm termékeinek eladása után?

Előzmény: emGeza (88842)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88849

A gyengébbek kedvéért.

Pálinkás cuccok adás-vétele

sogi01 Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88846

Tavaly festékkeverővel oldottam meg. Összezúz és összeszedi a szárakat!

Előzmény: Hurkafej (88844)
sogi01 Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88845

Tisztelt Mgéza!

Megkérhetlek,hogy maradjon meg nekem?Mert a reggelink reggel jelenik meg!

Edig is ,ma is, holnap is,holnaputánis,stb.....

köszönettel sogi! 

Előzmény: emGeza (88820)
Hurkafej Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88844

Próbáltátok már a bodza szemezést úgy gyorsítani, hogy a szőlődarálóval megtöritek, utána pedig prés? A szemezés is haladós viszonylag, de azért nincs sok időm itthon. :)

Hurkafej Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88843

A kérdésem arra irányult, hogy ha eddig a pH szint beállítása nélkül volt tárolva a cefre, akkor lenne-e értelme 1 hétre besavazni, hiszen nagy valószínűséggel ha nagyon akart már elszaporodhatott volna valami.

Azt tudom mire való a savazás.

Előzmény: emGeza (88842)
emGeza Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88842

Szia !

 

Idéznék Miklós írásából ! 1x1 

 

"A savazás célja, hogy a cefrében rossz életkörülményeket teremtsünk a számunkra káros baktériumoknak, .........."

 

Nehogy marhaságnak tünjön , ezért bújtam Miklós mögé !

 

http://www.kokoferm.hu/pdf/termekleiras/szesz/erjeszt.pdf

Előzmény: Hurkafej (88830)
emGeza Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88841

Szia !

 

Szerintem már ne tedd bele .

 

Mert , az összekeverésnél annyi oxigént jutathatsz a cefrébe , hogy akár rossz írányba indul a cefre.

 

Pl. penész ....

 

Inkább főzd le !

Előzmény: Volvorine (88836)
Heartace Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88840

Köszi a tanácsokat, akkor csak keverőt csinálok és nem duplásítok. Én is tudom, hogy egy konyhai lábas tipus jobb lenne, olyan mint a 45L-es 22-25-ért, de sajna nincs ilyen kb majd 50 cm-es réz sisak beszerzésére lehetőségem, ezért marad ez. Ha kész lesz teszek képet a kész főzőmről. Nem lesz egy minőségi munka, de legalább Én csináltam.

Előzmény: vasbicikli (88829)
emGeza Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88839

Szia !

 

Akár marhaságnak tünhet.

 

De a kezeletlen gyümölcs a hordóba elöször penészedik aztán összerohad majd végül kierjed .

Annak mire fog hasonlitani az íze ?

Előzmény: Feriba51 (88832)
Volvorine Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88838

Köszi "barkócza"!

barkócza Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88837

Tedd bele nyugodtan, ártani nem árt. A kilenc nap alatt azért már minden valószínűség szerint kész a cefréd, főzd. A pektinbontástól egyébként lesz egy icipici cukor megint, lehet, hogy egy fél napra újraindul a cefre, de nem tovább.

Előzmény: Volvorine (88836)
Volvorine Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88836

Sziasztok!

Van 9 napos körte és alma cefrém de csak most tudtam szerezni pektinbontót (Zimopec P 110 L). Érdemes beletenni, vagy már késő, hisz majdnem kiforrt a cefre??

Üdv

Mr.Stratos Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88835

A teríték....

Mr.Stratos Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88834

Olyan jól néztél ki és nemcsak néha,ráadásul most kiderűlt hogy okos is vagy ...a végén még Te leszel az új ötvenezresen ! ))))

Kiválasztás,emelés,bedöntés,lerak...kiválasztás,emelés,bedöntés,lerak...még most is izomlázam van ! Kemény munka volt !!! Satu

Előzmény: Törölt nick (88827)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!