Keresés

Részletes keresés

Hurkafej Creative Commons License 2013.08.19 0 0 88425

E-mailre válaszol a NAV? A héten kezdeném meg az alkatrészek megrendelését, és ha 3000Ft-ból van engedélyem akkor az nem sok érte. De mivan ha visszavonják az otthoni pálinkafőzést, és úgy lesz mint régen? Akkor már tudja a címeket a NAV, hogy hova kell menni elkobozni a pálinkafőző berendezéseket, nem? Így ez akkor kétélű fegyver, ha így van.

Előzmény: gombászok (88423)
gombászok Creative Commons License 2013.08.19 0 0 88424

Elméletileg igen, amennyiben nem tudod bemutatni az előállítási engedélyt, vagy a beszerzést igazoló dokumentumot.

Ez lehet számla, vagy ha a nagyapó kalapálta a múltban, és látszik is rajta, hogy nem tegnap készült, akor védhető.

A festmény hamisítók is beteszik a képeket a tyúkólba néhány hónapra, ettől antikolttá válik.

Előzmény: jani&999 (88420)
gombászok Creative Commons License 2013.08.19 0 0 88423

Nem kell építési engedély szintjén gondolkodni, elég egy leírás, hogy a főzőüst hány literes, üst fedő, sisak, hűtö adatai literben, átmérő mm-ben, meg egy móricka rajz.

Ennél többet nemigen fognak kérni, ha mégis, hiánypótlást kérnek, nem kell megijedni.

Van némi Ft igénye, ha jól tudom 3000 Ft eljárási illeték.

Előzmény: Hurkafej (88409)
jani&999 Creative Commons License 2013.08.19 0 0 88422

A cefre tetejét úgytudom bunda a neve. Úgyhogy ha azt nem nyomom le akkor nem alszik el.

Előzmény: foxrudi (88421)
foxrudi Creative Commons License 2013.08.19 0 0 88421

minek a tetejét nyomod le?Ha leengeded az égő gyufát a cefre szintjéig,és nem alszik el,akkor jó.Ha elalszik,akkor még nem.

Előzmény: jani&999 (88419)
jani&999 Creative Commons License 2013.08.19 0 0 88420

Akkor ha van itthon egy gyártott főzőm és kijönnek ellenőrizni akkor azért büntethetnek és elvehetik? Így engedélyt kellene rá kérnem?

Előzmény: gombászok (88407)
jani&999 Creative Commons License 2013.08.19 0 0 88419

Kellene egy kis segítség. A szilva cefrét már főzhetem? A tűz nem alszik el felette csak ha a tetejét lenyomom és akkor még pezseg egy kicsit. 11-én szedhették a szilvát 13-án kaptam meg 15-én magvaztam ki és tettem bele a cukrot. Amikor hozták a szilvát zsákba akkor már elkezdett forrni.

foxrudi Creative Commons License 2013.08.19 0 0 88418

Na,  így már kibonva,feltörve a dió!D

Előzmény: gombászok (88407)
foxrudi Creative Commons License 2013.08.19 0 0 88417

Azért én 25-nél nem állnék meg semmiféleképpen,10-nél már igen.

Előzmény: Törölt nick (88415)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.08.19 0 0 88416

Nem különösebben igényel másfajta bánásmódot mint más cefrék, habzani nem habzik, kozmaolaj sem nagy mennyiségű.

Előzmény: cefre_86 (88414)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.19 0 0 88415

Üdv!

 

10-25-nél is abba lehet hagyni,de lemehetsz 2-ig is akár!

Szerintem ez csak gazdaságosági és mennyiség kérdés!

A végén lejön pár dl 2%-os alszesz => Megéri e füteni?

Ha van 300 L cefréd akkor nembiztos h addig lemész, de ha csak 30 L van akkor azért minden csepje aranyat ér! :)

Előzmény: fefe1971 (88410)
cefre_86 Creative Commons License 2013.08.19 0 0 88414

Első cefrénket fosókából tervezzük majd megcsinálni. Tanulópénznek ideális lehet, révén, hogy ingyen van, ráadásul éppen érik a kertben. Olvastam, hogy főzéskor gond lehet a gyümölcs olajtartalmával. Úgy is mondhatnám, hogy mire kell figyelni fosóka pálinka készítésénél? Szakirodalom meglehetősen hiányos ilyen téren.

Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.08.19 0 0 88413

Bár nem engem kérdeztél de hozzászólok, a küszöbsínt forraszthatod sima lággyal is, az FBS-t használhatod nyugodtan itt többen használjuk gőztérben, én is. Az átlátszó fajta megkötve szilikon lesz.

Előzmény: cefre_86 (88412)
cefre_86 Creative Commons License 2013.08.19 0 0 88412

Szia, nagyon szép munka, azt hiszem kaptam most egy jókora ihletet Neked köszönhetően.

Pistoriusosított réz bogrács...hmm...azt hiszem erre mondják, hogy két legyet egy csapásra. Egy korábbi hozzászólásodban írtad, hogy fém peremmel FBS szilikon ragasztóval hoztad össze a rézbográcsot, ebben az esetben a "küszöbsín"-t is rá lehet fabrikálni íly módon a bográcsra? vagy azt már forrasztanád? (képről nem egyértelmű)

 

Hurkafej is kérdezte korábban, és engem is érdekel, hogy az FBS szilikon ragasztó élelmiszeriparban használható? ill. ebben az esetben az alkoholgőzőket is elviseli?

Előzmény: rézműves1 (88403)
barkócza Creative Commons License 2013.08.19 0 0 88411

Teljesen jól látod, az alszeszt addig gyűjtöd, amíg türelmed van hozzá. Én lemegyek 5%-ig is, de elismerem, hogy ez már túlzás.

Előzmény: fefe1971 (88410)
fefe1971 Creative Commons License 2013.08.19 0 0 88410

Sziasztok,

Az alszesz elválasztási százalékkal kapcsolatban kérdeznék egy hozzáértőt... Elég nagy az eltérés leírásonként, emberenként. 10-25 százalék közti leírásokat olvasok, és igazából az érdekelne, hogy a mennyiségi csökkenés mellett van-e más értelme pl 20% felett befejezni az alszesz lepárlását?? Vagy nyerjük ki ami kijön, aztán a tisztázásnál majd "szétválogatjuk?"

Hurkafej Creative Commons License 2013.08.19 0 0 88409

Mi a menete egy ilyen engedély kérésnek? Kell tervrajz is hozzá? Gyanítom nem ingyen adják, vagy mégis?

Előzmény: gombászok (88407)
sleves Creative Commons License 2013.08.19 0 0 88408

Mi az a ZD?

 

:DD

gombászok Creative Commons License 2013.08.19 0 0 88407

Tisztult nálam a kép. Kirohanásod a NAV témában a nyomástartó edények gyártásában szerzett tapasztalataid miatt volt.

Engedd meg, hogy most ne szó szerint idézzem a jogszabályt, de a jövedéki törvény kifejezetten elutasítja a pálinkafőző gyártás engedélyezése témában a nyomástartó edények tulajdonságainak vizsgálatát.

Na, kissé egyszerűbben: nyomástartó edények vizsgálata, engedélyezése nem a NAV feladata.

Az pálinkafőző gyártás NAV engedélyezése régesrégen benne van a jövedéki törvényben, ez még a múltbeli szigorú szabályozás eredménye.

Kiterjed mindazokra a paraméterekre, melyek -szerintük- lehetlenné teszi a szesz mérés nélküli kivételét, azaz az adózás előli elvonását.

Igenám, de ránkszabadult Viktor ígérete, csak épp elfelejtették a házifőzőberendezésre vonatkozó előírások szinkronozálását: lehet otthon főzni, főzőberendezést birtokolni NAV engedély nélkül(meghatározott feltételek mellett), de továbbra is engedélyköteles mindenféle pálinkafőző előállítása és forgalmazása!

Tehát ha a NAV úgy akarja, alkalmazza a jogszabályt: engedély nélkül gyártott, forgalmazott(eladott) főzőberendezés felfedezése esetén büntethet, elkobozhat főzőt és a vele előállított páleszt is, függetlenül attól, hogy az kisebb, mint 100 literes.

Én emiatt mindenkinek azt ajánlom, hogy ha készítésbe fog, vagy el akarja adni, és hirdeti, kérjen rá engedélyt, az a biztos, hogy nem büntetik.

Persze az adrenalinkedvelők véleményét is tiszteletben tartom.

Előzmény: foxrudi (88393)
vasbicikli Creative Commons License 2013.08.19 0 0 88406

A "még egyszerúbben"-t csak a szeszfok digitális regisztrálására értettem (ami Giocco kolléga eredeti kérdése volt), nem a mindennapi praktikumra :)

Előzmény: snapszmester (88383)
sogi01 Creative Commons License 2013.08.19 0 0 88405

Na akkor irány  ZD-zni! :-D

Előzmény: sogi01 (88404)
sogi01 Creative Commons License 2013.08.19 0 0 88404

                                                vf1 linkgyüjteménye 

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (88381)
rézműves1 Creative Commons License 2013.08.19 0 0 88403

...egy másik lehetőség......és ugyanaz vízhűtéssel...

 

                                          ... ...kicsit erősebb a deflegmáció...

Előzmény: cefre_86 (88350)
sogi01 Creative Commons License 2013.08.18 0 0 88402

8 fél 9 körül tervezek érkezni! :-)

Előzmény: snapszmester (88399)
obsitos3 Creative Commons License 2013.08.18 0 0 88401

Durva matek:cefre mennyiségének 10%-a a pálinka,nálad+4l,a cukorból=16l.Pontosat akkor tudsz,ha az első főzésekkel végeztél.Arra törekedj,hogy minél jobban megközelítsd a kifolyó 0%-ot.Ez a gyakorlatban 5-10 közé esik,de ennél többet ne hagyj benne.

Alszesz mennyisége*alk.%/pálinka kivánt szeszfoka:na,kb ennyire számíthatsz.

Előzmény: hacsaturjen (88400)
hacsaturjen Creative Commons License 2013.08.18 0 0 88400

Szia!

Igazad van.Nekifutok mégegyszer.60 literes főzőm van.Kb. 50-52 liter cefrét öntök bele.Meddig lehet folyatni (hány fokosig)az első főzést.A cefre 120L sárgabarack,4 Kg cukorral.Mennyi kész pálinka lehet belőle.Köszönöm.

Előzmény: obsitos3 (88389)
snapszmester Creative Commons License 2013.08.18 0 0 88399

Hajnalban.:-)

Előzmény: sogi01 (88395)
snapszmester Creative Commons License 2013.08.18 0 0 88398

A gyártásra lehet hogy kell, de az üzemeltetésre nem.

 

Előzmény: foxrudi (88396)
Ferenc50 Creative Commons License 2013.08.18 0 0 88397

Üdv Foxrudi!

Naprakész nem vagyok a témában, de az engedély nem a nyomás miatt kell, hanem energiafelhasználás miatt. Teljesítmény, biztonságtechnika, környezetvédelem, stb.

Előzmény: foxrudi (88396)
foxrudi Creative Commons License 2013.08.18 0 0 88396

Na akkor itt is egy zavarosodás.Ha nem kell,a nagykonyhai főzőüstre miért kell??ott sincsen nagyobb nyomás.

Előzmény: snapszmester (88394)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!