E-mailre válaszol a NAV? A héten kezdeném meg az alkatrészek megrendelését, és ha 3000Ft-ból van engedélyem akkor az nem sok érte. De mivan ha visszavonják az otthoni pálinkafőzést, és úgy lesz mint régen? Akkor már tudja a címeket a NAV, hogy hova kell menni elkobozni a pálinkafőző berendezéseket, nem? Így ez akkor kétélű fegyver, ha így van.
Nem kell építési engedély szintjén gondolkodni, elég egy leírás, hogy a főzőüst hány literes, üst fedő, sisak, hűtö adatai literben, átmérő mm-ben, meg egy móricka rajz.
Ennél többet nemigen fognak kérni, ha mégis, hiánypótlást kérnek, nem kell megijedni.
Van némi Ft igénye, ha jól tudom 3000 Ft eljárási illeték.
Kellene egy kis segítség. A szilva cefrét már főzhetem? A tűz nem alszik el felette csak ha a tetejét lenyomom és akkor még pezseg egy kicsit. 11-én szedhették a szilvát 13-án kaptam meg 15-én magvaztam ki és tettem bele a cukrot. Amikor hozták a szilvát zsákba akkor már elkezdett forrni.
Első cefrénket fosókából tervezzük majd megcsinálni. Tanulópénznek ideális lehet, révén, hogy ingyen van, ráadásul éppen érik a kertben. Olvastam, hogy főzéskor gond lehet a gyümölcs olajtartalmával. Úgy is mondhatnám, hogy mire kell figyelni fosóka pálinka készítésénél? Szakirodalom meglehetősen hiányos ilyen téren.
Bár nem engem kérdeztél de hozzászólok, a küszöbsínt forraszthatod sima lággyal is, az FBS-t használhatod nyugodtan itt többen használjuk gőztérben, én is. Az átlátszó fajta megkötve szilikon lesz.
Szia, nagyon szép munka, azt hiszem kaptam most egy jókora ihletet Neked köszönhetően.
Pistoriusosított réz bogrács...hmm...azt hiszem erre mondják, hogy két legyet egy csapásra. Egy korábbi hozzászólásodban írtad, hogy fém peremmel FBS szilikon ragasztóval hoztad össze a rézbográcsot, ebben az esetben a "küszöbsín"-t is rá lehet fabrikálni íly módon a bográcsra? vagy azt már forrasztanád? (képről nem egyértelmű)
Hurkafej is kérdezte korábban, és engem is érdekel, hogy az FBS szilikon ragasztó élelmiszeriparban használható? ill. ebben az esetben az alkoholgőzőket is elviseli?
Az alszesz elválasztási százalékkal kapcsolatban kérdeznék egy hozzáértőt... Elég nagy az eltérés leírásonként, emberenként. 10-25 százalék közti leírásokat olvasok, és igazából az érdekelne, hogy a mennyiségi csökkenés mellett van-e más értelme pl 20% felett befejezni az alszesz lepárlását?? Vagy nyerjük ki ami kijön, aztán a tisztázásnál majd "szétválogatjuk?"
Tisztult nálam a kép. Kirohanásod a NAV témában a nyomástartó edények gyártásában szerzett tapasztalataid miatt volt.
Engedd meg, hogy most ne szó szerint idézzem a jogszabályt, de a jövedéki törvény kifejezetten elutasítja a pálinkafőző gyártás engedélyezése témában a nyomástartó edények tulajdonságainak vizsgálatát.
Na, kissé egyszerűbben: nyomástartó edények vizsgálata, engedélyezése nem a NAV feladata.
Az pálinkafőző gyártás NAV engedélyezése régesrégen benne van a jövedéki törvényben, ez még a múltbeli szigorú szabályozás eredménye.
Kiterjed mindazokra a paraméterekre, melyek -szerintük- lehetlenné teszi a szesz mérés nélküli kivételét, azaz az adózás előli elvonását.
Igenám, de ránkszabadult Viktor ígérete, csak épp elfelejtették a házifőzőberendezésre vonatkozó előírások szinkronozálását: lehet otthon főzni, főzőberendezést birtokolni NAV engedély nélkül(meghatározott feltételek mellett), de továbbra is engedélyköteles mindenféle pálinkafőző előállítása és forgalmazása!
Tehát ha a NAV úgy akarja, alkalmazza a jogszabályt: engedély nélkül gyártott, forgalmazott(eladott) főzőberendezés felfedezése esetén büntethet, elkobozhat főzőt és a vele előállított páleszt is, függetlenül attól, hogy az kisebb, mint 100 literes.
Én emiatt mindenkinek azt ajánlom, hogy ha készítésbe fog, vagy el akarja adni, és hirdeti, kérjen rá engedélyt, az a biztos, hogy nem büntetik.
Persze az adrenalinkedvelők véleményét is tiszteletben tartom.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Durva matek:cefre mennyiségének 10%-a a pálinka,nálad+4l,a cukorból=16l.Pontosat akkor tudsz,ha az első főzésekkel végeztél.Arra törekedj,hogy minél jobban megközelítsd a kifolyó 0%-ot.Ez a gyakorlatban 5-10 közé esik,de ennél többet ne hagyj benne.
Naprakész nem vagyok a témában, de az engedély nem a nyomás miatt kell, hanem energiafelhasználás miatt. Teljesítmény, biztonságtechnika, környezetvédelem, stb.