"Hát" mondom, hogy biztos részeg! :) Tőlem akarsz nedüt, akinek a zölddiós szeszesitalhoz vodkát kellett vennie? :( De már erjed a cefre (így jó Miklós1?), remélem idén is lesz valami pohárba való. Ha arra járok (és nem felejtem el) akkor viszek egy kis búfelejtőt.
Köszi a választ erre én is gondoltam ,de volt annyi eszem hogy a felső bundát lenyomtam .Előzmény:.Kajszi barackot raktam minden nap 1 hordóba kb 100 liter lett, tettem bele 3 kg cukrot 8 liter melegvízbe feloldva.Végig fórt ma reggel kimentem és éreztem az ecet szagát.Megfogadom a tanácsot.Azért ha van vélemény azt megköszönöm.
Ha már egyszer eszet cserélünk, had mondjak én is egy két okosságot. Ha téma most a szeszfokmérő akkor el fogok mondani egy két titkot ami talán segít megérteni egy két kézenfekvő dolgot. Már gondolok olyanra, hogy etörött a mérö, új van helyette, nincs táblázat hozzá, most mit csinájak, kügyé má gyorsan egyet, stb. Bármely szeszkorrekciós táblázat használható hozzá csak át kell írni. Hogyan? Fogsz egy ceruzát és átírod, no nem az egész táblázatot, hanem csak a hőmérséklet oszlopát. A viccet félretéve adom is a magyarázatot.
Referenciahőmérséklet: Ez az a hőmérséklet amely mellett a skála leolvasása a helyes értéket adja.
Szeszfok: Az etilalkohol-víz elegy térfogatszázalékban (tf%, de ezt jelenti a v/v% is, volumen=térfogat) megadott összetétele. A térfogatszázalék azt fejezi ki, hogy 100 térfogategységnyi etilalkohol-víz elegyben hány térfogatnyi etilalkohol van. 930,14 kg/m3 sűrűségű az 50 tf%-os etilalkohol-víz elegy 20 Co-on. viszont ugyanez az elegy 30 Co-on csak 922,46 kg/m3.
Ezeket a hőmérséklet által okozott változásokat prezentálják ezek a táblázatok. A táblázatnak van egy tetszőleges referenciahőmérséklete és ez szerint kalibrálják a fokolót. Ez nagyjából megfelel a szobahőmérsékletnek (akár, vagy a pince hőmérsékletének). A táblázaton általában oda is van írva, hogy melyik a referenciahőmérséklet, (pl 20 vagy 15 Co) ha nincs megkeressük. Ez az a sor, amely megegyezik a szeszfokmérőn leolvasott érték sorral. Az itt feltüntetett hőmérsékletet (ami a fokolón van, hogy hány Co-on működik helyesen) ebbe a cellába írjuk. Maj értelemszerűen felfelé és lefelé is beírjuk a számokat attól függően, hogy a táblázatban mekkora ugrásokkal van megadva. Voala! Már lehet is használni a másik fokolóhoz a táblázatot. Ha valaki nem rendelkezik táblázattal akkor a naponta belinkelt helyről, (snapszmester) ahol a többi okosság is van, lettölthető Minden jót. Józsipapa
.Úgy érzem hogy ecetesedik a cefrém.Csak a hétvégén tudnám kifőzni.Van értelme így nekiállni?Lehet csinálni vele valamit?Sajnálnám kidobni. Van valakinek egy jó ötlete? Köszi
Szerintem baj lesz azzal a cefrével. Alma ilyen hamar normális viszonyokat feltételezve, nem szokott leállni. Egy két mérést megérne azért 200 kg alma.
Próbáld holnap óvtosabban levenni a hordóról a fedelét!
Lehet, hogy "kirántottad" co-t, mikor kinyitottad?
Most a fokolón lessz a nagy eszmecsere.... Nekem sima 20-80 -as van (0-100-ast eltörtem) teljesen jól működik mert van belőle 3, és mind ugyanazt mutatja.
Nekem van egy 1984-es Vörös Csillag MGTSZ gyártású fokolóm, az meg 17°C-ra van gyártva. A Sólyom könyv 1986-ban azt írja, hogy:
"A jelenleg forgalomban levő szeszfokoló (42. ábra) 20°C-on alkohol-térfogatszázalékra kalibrált areométer (sűrűségmérő), amely ..."
Tehát akkor behatároltuk, 1985-ben tértek át a 20°C-ra. Feltehetően a pince vagy főzde hőmérsékletekhez akartak igazodni a 15-17°C-kal. Egyébként a Sólyom könyv a Balling fokolóknál (cefre cukortartalom mérés) 17,5°C-ról beszél.
Jani&999
Ha még múlt héten egész szemeket nyomtál szét, akkor ugye nem turmixoltad pépesre a cseresznyét, akkor ennek az eredménye a lassú és véletlenszerűen újrainduló erjedés, ezért púposodott a hordó, ezért szisszent a CO2 mikor megnyitottad, igen még forrt. Éredekes, hogy mindenkinek forr a cefréje, csak az enyémek szoktak erjedni:-)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Nem azt kéne elmagyarázni egyeseknek, hogy hogyan kell használni a Google keresőt? :-(( Pektinbontóra kiadott 9270 találatot és ezt még cifrázni is lehet.
Úgy 2-3 hetes lehet, de a keményszemű cseresznyéből van. Múlthéten még nehezen lehetett szétnyomni a cseresznyéket, de lezártam és a hordó teteje púposodott fel és amikor kinyitottam akkor jött ki belőle vmi (mint amikor kinyitok egy kólát kb olyan hang). Ez még azt jelenti hog fort nem?