Keresés

Részletes keresés

jatti1 Creative Commons License 2013.07.31 0 0 87546

"Hát" mondom, hogy biztos részeg! :)  Tőlem akarsz nedüt, akinek a zölddiós szeszesitalhoz vodkát kellett vennie? :(  De már erjed a cefre (így jó Miklós1?), remélem idén is lesz valami pohárba való. Ha arra járok (és nem felejtem el) akkor viszek egy kis búfelejtőt.

jatti

Előzmény: sogi01 (87542)
szabó vazul Creative Commons License 2013.07.31 0 0 87545

Köszi  a választ erre én is gondoltam ,de volt annyi eszem hogy a felső bundát lenyomtam .Előzmény:.Kajszi barackot raktam minden nap 1 hordóba kb 100 liter lett, tettem bele 3 kg cukrot 8 liter melegvízbe feloldva.Végig fórt ma reggel kimentem és éreztem az ecet szagát.Megfogadom a tanácsot.Azért ha van vélemény azt megköszönöm.

Előzmény: zsuzska60 (87543)
csalitos Creative Commons License 2013.07.31 0 0 87544

  Ha már egyszer eszet cserélünk, had mondjak én is egy két okosságot. Ha téma most a szeszfokmérő akkor el fogok mondani egy két titkot ami talán segít megérteni egy két kézenfekvő dolgot. Már gondolok olyanra, hogy etörött a mérö, új van helyette, nincs táblázat hozzá, most mit csinájak, kügyé má gyorsan egyet, stb. Bármely szeszkorrekciós táblázat használható hozzá csak át kell írni. Hogyan? Fogsz egy ceruzát és átírod, no nem az egész táblázatot, hanem csak a hőmérséklet oszlopát. A viccet félretéve adom is a magyarázatot.

   Referenciahőmérséklet: Ez az a hőmérséklet amely mellett a skála leolvasása a helyes értéket adja. 

  Szeszfok: Az etilalkohol-víz elegy térfogatszázalékban (tf%, de ezt jelenti a v/v% is, volumen=térfogat) megadott összetétele. A térfogatszázalék azt fejezi ki, hogy 100 térfogategységnyi etilalkohol-víz elegyben hány térfogatnyi etilalkohol van.
   930,14 kg/m3 sűrűségű az 50 tf%-os etilalkohol-víz elegy 20 Co-on. viszont ugyanez az elegy 30 Co-on csak 922,46 kg/m3.

   Ezeket a hőmérséklet által okozott változásokat prezentálják ezek a táblázatok. A táblázatnak van egy tetszőleges referenciahőmérséklete és ez szerint kalibrálják a fokolót. Ez nagyjából megfelel a szobahőmérsékletnek (akár, vagy a pince hőmérsékletének).   A táblázaton általában oda is van írva, hogy melyik a referenciahőmérséklet, (pl 20 vagy 15 Co) ha nincs megkeressük. Ez az a sor, amely megegyezik a szeszfokmérőn leolvasott érték sorral. Az itt feltüntetett hőmérsékletet (ami a fokolón van, hogy hány Co-on működik helyesen) ebbe a cellába írjuk. Maj értelemszerűen felfelé és lefelé is beírjuk a számokat attól függően, hogy a táblázatban mekkora ugrásokkal van megadva.
   Voala! Már lehet is használni a másik fokolóhoz a táblázatot. Ha valaki nem rendelkezik táblázattal akkor a naponta belinkelt helyről, (snapszmester) ahol a többi okosság is van, lettölthető
   Minden jót.
   Józsipapa  

Előzmény: sogi01 (87527)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.07.31 0 0 87543

Ha ecetesedik, akkor felülről kezdi. Közvetlenül a főzés előtt szedd le óvatosan az ecetes részt!

Előzmény: szabó vazul (87538)
sogi01 Creative Commons License 2013.07.31 0 0 87542

HAHA!Nembocsájtok csak ha küldesz egy kis nedüt :))

Előzmény: jatti1 (87540)
abodi72 Creative Commons License 2013.07.31 0 0 87541

Nem almárol ,hanem szilvárol van szó :)

Előzmény: hal65 (87532)
jatti1 Creative Commons License 2013.07.31 0 0 87540

Inkább: Biztos részeg! :)  Bocs sogi01, de ez magas labda volt.

jatti

Előzmény: hal65 (87536)
sogi01 Creative Commons License 2013.07.31 0 0 87539

Leírhatnád,hogy cefréztél és mikor!Sokat segítene a válaszadásnál...

Előzmény: szabó vazul (87538)
szabó vazul Creative Commons License 2013.07.31 0 0 87538

Üdvözlök mindenkit!

 

.Úgy érzem hogy ecetesedik a cefrém.Csak a hétvégén tudnám kifőzni.Van értelme így nekiállni?Lehet csinálni vele valamit?Sajnálnám kidobni. Van valakinek egy jó ötlete? Köszi

sogi01 Creative Commons License 2013.07.31 0 0 87537

HeHe! nem vagyok olyan részeges.... 

majd ZD-n bizonyítok!  

Csak viztisztaitalt iszok:DD

Előzmény: hal65 (87536)
hal65 Creative Commons License 2013.07.31 0 0 87536

Részegbiztos! :)

Előzmény: sogi01 (87535)
sogi01 Creative Commons License 2013.07.31 0 0 87535

Nem köszi, Hogy azt is öszetörjem? :DD

Előzmény: hal65 (87533)
jatti1 Creative Commons License 2013.07.31 0 0 87534

Levél ment! Ide nem tudtam feltölteni, le kellett volna csökkenteni a méretét.

jatti

 

rézműves1! Csak nekem ismerős erről az oldalról az egyik kép? :)

http://szegedma.hu/hir/szeged/2012/08/palinkafozes-hazilag-2-resz-fotok-video.html

Előzmény: benchmade (87526)
hal65 Creative Commons License 2013.07.31 0 0 87533

Vigyek egy 0-100-ast a ZD-re? ;)

Előzmény: sogi01 (87527)
hal65 Creative Commons License 2013.07.31 0 0 87532

Szerintem baj lesz azzal a cefrével. Alma ilyen hamar normális viszonyokat feltételezve, nem szokott leállni. Egy két mérést megérne azért 200 kg alma.

Próbáld holnap óvtosabban levenni a hordóról a fedelét!

Lehet, hogy "kirántottad" co-t, mikor kinyitottad?

Előzmény: abodi72 (87530)
Feriba51 Creative Commons License 2013.07.31 0 0 87531

Hagyd békén, holnap reggel elalszik a gyufa!

Jó nedűt!!!

Előzmény: abodi72 (87530)
abodi72 Creative Commons License 2013.07.31 0 0 87530

Tiszteletem.

 

van egy érdekes észrevéteme, ami egyben aggasztó is.

 

Vasárnap este daráltam be 200 l szilvát ,amit vásároltam, (alkalmi vásár) volt oilyan zsák amiben már szinte csak " lé " volt.

Darálás után szinte azonnal intenziven forni kezdet ,de annyira mintha alulrol melegitettem volna :)

Ki is kellett mernem kb 30 l mert kifutott.

Most meg lenyomkodtam, a bundát , és kiváncsivágbol megcsináltam a gtyufa probát, és megdöbbenéssel észleltem hogy nem alszik el a láng :(.

 

Elképzelhető hogy kifort ,vagy megált a forrása?

Megjegyzem ,hogy egy fedett helyen van ,egy csürben a cefre, melegnek meleg van ,de a nap nem éri.

 

Akiktől vettem ,azok már egy jó hete gyütjtögették  a szilvát és zsákban tárolták,de szerintem már ott megkezdte a forrást

 

mi lehet az oka hogy megált a forrás ?  kifort ?

sogi01 Creative Commons License 2013.07.31 0 0 87529

Lehet,hogy csalnak?  Akkor átvertek a gazdaboltban....

:-DDDD

Előzmény: zsuzska60 (87528)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.07.31 0 0 87528

Egyformán csal mind a három????

Ez is ritkaság! :)

Előzmény: sogi01 (87527)
sogi01 Creative Commons License 2013.07.31 0 0 87527

Most a fokolón lessz a nagy eszmecsere....  Nekem sima 20-80 -as van (0-100-ast eltörtem) teljesen jól működik mert van belőle 3,  és mind ugyanazt mutatja.

benchmade Creative Commons License 2013.07.31 0 0 87526

Szia!

Nekem is van egy 15 C-os fokolóm, de nem találok hozzá táblázatot. íelküldenéd nekem fájlban?

Előzmény: jatti1 (87515)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.07.31 0 0 87525

Éredekes, hogy mindenkinek forr a cefréje, csak az enyémek szoktak erjedni:-)

 

nem mindenki olyan precíz, mint Te :-)

A nép szénát kaszál, én meg füvet, hogy legyen szénám...

Előzmény: Miklós1 (87524)
Miklós1 Creative Commons License 2013.07.31 0 0 87524

Nekem van egy 1984-es Vörös Csillag MGTSZ gyártású fokolóm, az meg 17°C-ra van gyártva. A Sólyom könyv 1986-ban azt írja, hogy:

"A jelenleg forgalomban levő szeszfokoló (42. ábra) 20°C-on alkohol-térfogatszázalékra kalibrált areométer (sűrűségmérő), amely ..."

Tehát akkor behatároltuk, 1985-ben tértek át a 20°C-ra. Feltehetően a pince vagy főzde hőmérsékletekhez akartak igazodni a 15-17°C-kal. Egyébként a Sólyom könyv a Balling fokolóknál (cefre cukortartalom mérés) 17,5°C-ról beszél.

Jani&999

Ha még múlt héten egész szemeket nyomtál szét, akkor ugye nem turmixoltad pépesre a cseresznyét, akkor ennek az eredménye a lassú és véletlenszerűen újrainduló erjedés, ezért púposodott a hordó, ezért szisszent a CO2 mikor megnyitottad, igen még forrt. Éredekes, hogy mindenkinek forr a cefréje, csak az enyémek szoktak erjedni:-)

Azért csak főzd le mihamarabb.

Előzmény: jatti1 (87515)
sogi01 Creative Commons License 2013.07.31 0 0 87523

               vf1 linkgyüjteménye 

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (87479)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.07.30 0 0 87522

Így jó!

Előzmény: sogi01 (87506)
csalitos Creative Commons License 2013.07.30 0 0 87521

   Nem azt kéne elmagyarázni egyeseknek, hogy hogyan kell használni a Google keresőt?   :-((  Pektinbontóra kiadott 9270 találatot és ezt még cifrázni is lehet.

Előzmény: Babar66 (87520)
Babar66 Creative Commons License 2013.07.30 0 0 87520
Előzmény: Babar66 (87519)
Babar66 Creative Commons License 2013.07.30 0 0 87519

Csak hogy neemi uujdonsaaggal szolgaaljak pektinbontoo ügyben:

http://www.bi-bor.hu/termekek/pektinbonto-enzimek/pektinbonto-enzim-trenolin-rot

 

http://www.bi-bor.hu/enzimek/trenolin-rot/

 

Tavaly ezt hasznaaltam, 2-3 szorosan tuuladagolva. Eleeg olcsoo ees nem lett vörösbor a cefreekböl   :))

De meeg keresek neked paarat.

üdv. 

Előzmény: Kezdőcefrész (87453)
jani&999 Creative Commons License 2013.07.30 0 0 87518

Úgy 2-3 hetes lehet, de a keményszemű cseresznyéből van. Múlthéten még nehezen lehetett szétnyomni a cseresznyéket, de lezártam és a hordó teteje púposodott fel és amikor kinyitottam akkor jött ki belőle vmi (mint amikor kinyitok egy kólát kb olyan hang). Ez még azt jelenti hog fort nem?

Előzmény: Miklós1 (87493)
jatti1 Creative Commons License 2013.07.30 0 0 87517

Nálam is meleg van a pincében, kb. 25 fok. De ettől még a fokolóm (kb. 30 éves) 15 fok celsiusra van kalibrálva. :)

jatti

Előzmény: Tucso69 (87516)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!