Hány hetes a cseresznye cefréd? Ilyen melegben a legtöbb erjedés egy hét alatt lezajlik, azonnal főzzük. Ha nem ez a helyzet akkor nem tudhatod miféle romlást engedtél elhatalmasodni a cefréden azzal, hogy hetekig tároltad. Nem tudom mi lehet az a nyúlós, de ha átjön a cefre az a túl nagy fűtéstől van, próbálj kisebb lángon tüzelni a fával, tudom, nem mindig könnyű.
Szkajvolker Lajos
A snapszmester.try. hu reggel nem jött be nekem, de a .pdf fájlok, mint a nabiti kiskáté vagy a Gyakorlati pálinkafőzés (egyszeregy) elérhető volt. Tehát a honlap címoldala nem működik, de a belsejébe be lehet lépni. Lehet, hogy ez okozza a látogatottságot.
Az a problémám, hogy ma főztem cseresznyecefrét és a cefre jött. Régebben már volt ugyanez a baj és akkor tettem bele olajat (itt javasoltátok) és jó volt, ezért ebbe is tettem és ugyanúgy csináltam mint amikor jó volt, de most megint a cefre jött. Kb másfél óra főzés után indult meg a cefre a vége pedig ilyenynyúlós valami volt.
50l-es söröshordóból van a főző, duplafalu és fával fűtöm. Kb mindig 40l cefrét teszek bele (10-15 cm hely marad ki üresen).
Kb.egy hétig forrt a fosószílva cefrém,aztán egyszer csak leállt.Kipróbáltam gyufával,égett tovább.Másnap (ez tegnap volt) le akartam főzni,elötte azért megint megnéztem gyufával és most meg elaludt,közvetlenűl a cefre felszíne fölött,ma néztem megint, még most is lassan elalszik.Hagyjam még pár napig pihenni,vagy most mi történt vele?
Az egy tévhit, hogy a cefrének meg kell fordulnia, mert csak akkor van kierjedve. Fordítva már igaz, hogyha megfordult (tükrös a felszíne, leült a sűrűje, vizes a teteje stb.) akkor már biztos kierjedt, de ehhez még kell egy pár feltétel (nem az, hogy cukrot vagy vizet tettél-e bele). Az egyszeregyben megmagyarázom, külön fejezet van erről a 9. oldalon. Főzd le mindkettőt hamar, a penésszel nem tudsz mit kezdeni, ha leszeded kanállal, megint ott lesz.
Két dolog is lenne amivel kapcsolatban segítségre szorulok. Az egyik a sárgabarack cefrém ami lassan 2 hetes és a forrása abbamaradt teljesen 2-3 napja, erős alkohol és lekvár illata van szerintem nagyon jó a szomszéd öreg aztmondta, hogy akkor lesz jó ha leül a sűreje majd az aljára addig várjak de nem néz ki úgy mintha leakarna ülni bármi is, lehet azért mert nemtettem hozzá se cukrot se vizet? Szerintetek mennyit várjak vele? A másik a szilva, ami szintén 2 hetes neki is hasonló illata van viszont éjszaka halványan kezd elszaporodni rajta a penész a tetején ezzel lehet kezden ivalamit az elkevergetésen kívül?