Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
...egyébként mostanában azért nézek ide ritkábban, mert sikerült a "panel-dzsungelből" kiszabadulni egy kertes házikóba és ugye nem kell mondanom, hogy ez mivel jár...
...örülök, hogy segítettek a képek...ezért van ez a fórum...pár évvel ezelőtt, nekem is sokat segített, de én úgy kezdtem, hogy visszaolvastam az elejétől, amit mindenkinek nagyon ajánlok, mert hihetetlen mennyiségű tapasztalat gyűlt fel itt a több, mint 10-év során...
...ez azért is jó, mert legalább kevesebb lenne a felesleges kérdés és a többség rájönne, hogy
mekkora szerencséje van, hogy "rátévedt" erre a kitaposott útra...
"én olyat nem csinálnék, hogy a cefrét már gyűjtöm, csinálom, de még azt sem tudom ki,mikor mivel főzi ki."
Tiszteletem az uraknak!
Fenti hibát én elkövettem. Idén sok volt a barackom, és válogattam, a rosszakat nem tettem bele, van is vagy 50 l szépen erjedő cefrém, de nem tudom hol fogom kifőzetni?
Ha esetleg tudtok valakit, vagy innen vállalnávalaki (Budapesten, vagy közelében)
Keresgéltem a neten, de nem nagyon találok közel, meg olyat olvastam, hogy legalább 400 kg kell, hogy külön főzze, stb.
Iteni mailom publikus, arra küldhettek ajánlatokat. Köszi előre is.
Köszönöm a gyors regálást, külön köszönöm, hogy képeket küldtél mert vizuálisan jobban el tudom képzelni, hogy én mit kell, hogy csináljak majd. Te írtad, hogy 12-s csőből csináltad, tudom az áteresztő képeségben ez jelent különbséget, de egyéb dolog indokolja-e, hogy vékonyabb csőből csináljuk a spirált. Talán a hajlíthatóság lehet még szempont.
Szükségesnek találsz-e biztonsági szelepet a fazékra?
Másfél hónapja itt "rozsdásodik a vas" mellettem, 120 kg gyümölcsöm fagy de az is úgy, hogy munkahelyemen a konyhás főnökasszony megengedte(nem kis kockázatot vállalva), hogy odavigyem, a városban és környékén rengeteg a leszedetlen gyümölcs, csak most látom, hogy ebből a szempontból nyitott szemmel járok. Ezeket nem tudom leszedni mert nem tudok még rögtön cefrézni...no majd jövőre az egész enyém lesz :). Olyan apróságok hátráltatnak, hogy megvettem az epruvettát és magasságban nem kompatibilis a hűtővel(újratervezés) vagy, hogy a sisakba beszerelendő hőmérőhöz nem adtak anyát(nem járt hozzá) amivel megfogatom, viszont nem kapok anyát rézből vagy rozsdamentes acélból. Egy közelgő néhány napos pihenés miatt sem tudnék a cefrézésnek nekifogni.
A kezdeti fellángolás után én is lehiggadtam, magyarán mondva lecarom a gyakorlatot, addig is tanulok...van mit.
Minden esetre a beagle-t igyekszem majd távol tartani a cefrétől... nagyon hullik a szőre ;).
Ennyire kirekesztőek lennétek? Nem hinném...Befogadó társaságnak ismertelek meg benneteket. Hiszen azt mondtátok, hogy maradjak közöttetek. Most akkor mi van?
A pulicefre igazi kuriózum lesz. Nem sok ilyenről hallottam még :) A kutyának nyilván nem a nevetéstől hullottak a könnyei, de mi is röhögtünk rajta két sort, persze sajnáltuk is közben...
Amikor terveztem, hogy cefrézni fogok, még hordóm sem volt. Amint lett hordó, máris került bele 4 vödör csereszynepép, mivel akkor még nem olvastam a fórumot, nem tudtam, hogy nem szerencsés nem egyszerre cefrézni, azt mondták, hogy lehet folyamatosan rakni gyümölcsérési sorrendben. A főzésre több ismerősön is tett ígéretet, tehát úgy tudtam, hogy nem lesz gond a főzés. Jelen pillanatban tényleg nem tudom még, hogy miképpen lesz kifőzve, de ahogy eddig is megoldódótt ezután is meg fog. Nem vagyok kétségbe esve emiatt...
Folyamatosan tanulok, ha ez az adag ki lesz főzve a következőt már másként csinálom... Legalább lesz összehasonlítási alapom.
Hát - tudom, hogy háttal nem kezdünk mondatot - nem sokan jelentkeztek pestiek, hogy elvigyék az étolajos eperpálinkámat a NYZD-re. Nem is nagyon zavar, elviszem én magam szivesen! Azt hiszem, találni fogok ajánlót. Mikor is lesz? Hol is lesz?
Snapszmester-nek, Miklós1-nek és a "Törzsgárdának" sok türelmet kívánok az elkövetkező hetekre, hónapokra. :-)
Megkezdődött a szezon úgy látom. Jönnek a kérdések. Én is kérdeztem amatőr dolgokat, meg fogok is, de higgyétek el tényleg hasznos a sok visszaolvasás vagy az ajánlott linkek böngészése. Na, meg amikor olyan kérdések jönnek sorozatban, amihez még visszalapozni, vagy linket olvasni sem kell, hanem elegendő lenne az egéren a görgővel kicsit lejebb menni, vagy 2-3 hozzászólást visszaolvasni.
Nah, de tegnap este olvasáskor ez a "Pulicefre" sztori könnyet csalt a szemembe (Annyira röhögtem) Elképzeltem a szitut. :-)
Én inkább kivárok...Tanulgatok, rendszeresen olvasok (már egy pár éve) és inkább később kezdek neki a főzésnek. Most éppen a cefrézés fortélyait tanulom egy ideje és bérfőzetek. Majd idővel lesz saját is és azzal is megpróbálkozok...
Úgy látom vannak itt olyanok akiknél a lendület sokkal nagyobb mint a tudás. Pl. én olyat nem csinálnék, hogy a cefrét már gyűjtöm, csinálom, de még azt sem tudom ki,mikor mivel főzi ki.
Jó munkát mindenkinek a szezonra, sok szép, friss gyümölcsöt.
Én egy hét után főztem az első adagot, nagyon jól adott. A második kisebbik adagot csütörtökön cefréztem, és ahogy nézem szerda körül főzhetem azt is, és majd egyszerre tisztázom.
Nekem 140ért nagyobbacska kajszit ajánlottak. Sárgt 200ért vettem kilóját pingponglabdától kicsitt nagyobbakat. A cefre nagyon jól alakul belőle eddig.
Borzasztó kreatív módon körbevettem szalmabálákkal a hordót szigetelés-gyanánt, keresek egy vödörtetőt, és aztán rakok bele hideg vizet. És kap még két vödör vadszilva-pépet is estére... ezen már nem tudok változtatni...