Benzinkúton keress akkumlàtor savat (kb. 300Ft egyliter) , annyit használj, amennyit Peca írt, de mielőtt a cefréhez öntöd, higítsd fel 5- 10 szeres mennyiségű vízzel.
Az eper kényes, hamar romlik, úgyhogy azért írta az 5-6 napot. Ha beállítod a Ph-t, kitolhatod a főzés idejét, de én sem várnék vele egy hétnél tovább, még, ha savaztam, sem.
Üdv!
Kifőztem a szőlőt. 60 liter volt a cefre, lett belőle 24 liter 40 fokos alszesz, 85 alkoholfokon indult meg, az első 4 liter összesen kristálytiszta 50 fokos volt, mindkét főzés elején(30 litert főztem egyszerre.) illata nagyon jó, ez jónak mondható? Amiket eddig főztem, mennyiségre és szeszfokra is jócskán gyengébb volt. Finomításnál mennyi pálinkára számíthatok?
mi a pontos neve az akumlatorsavnak hogy kerjel az uzletben? A borkosav nem jo hozza? Mar 5 - 6 utan fozzem le??? Igen hamarnak tartom szombaton keszitettem ma tettem meg hozza pektinbontot.
Valamikor Gabó írta, hogy ő, ha savaz, akkor általában foszforsav-tejsav keverékkel. A tejsavas erjedésben egyébként nem a tejsavat bontják a tejsavbaktériumok, hanem az almasavat alakítják át tejsavvá. Ez a boroknál sokszor kívánatos folyamat, lehet erre a célra tejsavbaktérium-tenyészetet vásárolni.
Én nem vagyok biokémikus , de azt tudom , hogy a tejsavas erjedés nem jó. Én nem akarnék egy savanyú káposzta szagú epercefrét.Én nem tudom , hogy a tejsav adagolása segíti-e a tejsavbaktériumok szaporodását , megerősödését , de gyanítom , hogy igen. Az élelmiszeriparban természetes savanyítóként , tartósítószerként használják. A tejsavbaktériumok pedig háttérbe szorítanak minden egyéb mikroorganizmust . Esetünkben pl az élesztőket is.
Ha van 30 kg epercefréd , áldozz még 500 Ft akkumlátorsavra és tegyél az eperhez 1/2 dl.
De akkor sincs baj , ha nem teszel hozzá , csak tartsd távol a levegőtől és 5-6 nap múlva főzd le. Abból baj nem lehet sav nélküls sem.
Valóban nem fogok hiányozni közületek ,de ez nem válik dicsőségetekre,sajnos!Azért néhány általam nagyra tartott pálinkamester írását továbbra is olvasni fogom, a posztszámszaporítók meg ugye ugorhatót mert ugye azt még az admin sem tudja befolyásolni,szerencsére!Egyébként ezt az "ellehet menni " szöveget már mintha hallottam volna! Akkor ,ott sem jött be!
Figyu,ha itt ennyire antidemokratikus és korlátozott a véleményszabadság , és még enyhe jó szándékú kritika sem fogalmazható meg ,én kérem törölj a topikból!További jó reggelezést , kecskerím faragást a pálinkafőzés,fogyasztás kedvelőinek sikerekben gazdag szép napokat kívánok!
Kár ,hogy nem érted az iróniát,ha értenéd nem írnád,hogy az én szememben.......!Másrészt tényleg okos tanácsokat ír pálinkafőzés témakörben,ezért is nem értem itt ezt a kecskerímfaragást. Ez nem az a topik ,ide másért jövünk ,jönnek.
Ha tetszik a verselgetés , akkor mi a baj. Ráadásul mit nem értesz? A verseket ?
Én meg azt nem értem , hogy a Te szemedben attól lesz okos az ember , ha sok a hozzászólása ?
Véleményem szerint az az okos , aki okosat ír. Olvass bele címeres költőnk hozzászólásaiba. Szerintem meglátod , hogy sok okos tanáccsal szolgált már több lezdő és nem kezdő kollegának. Ráadásul nagyon jó pálinkákat főz. Megérdemli , hogy verseljen:-)))
Kb. 10 éve ittam utoljára paprika pálinkát. Lenne 1/2 liter almapálinkám, szívesen dobnék bele néhány darab piros bivaly erős paprikát. Csinált már valaki ilyet? Paprikán kívűl kell bele még valami? Illetve mennyit tegyek bele?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: